ابهام در تصویب به موقع بودجه 88

دنیای اقتصاد- آیا مجلس موفق خواهد شد پیش از آغاز سال جدید لایحه بودجه ۸۸ را به تصویب نهایی برساند و آن را برای اجرا به دولت ابلاغ کند؟ این سوال از آنجا شکل گرفته است که دیدگاه‌های متفاوت دولت و مجلس درباره چگونگی تصویب لایحه یارانه‌ها و تاثیر آن بر بودجه ۸۸ به اوج خود رسیده است و در تازه‌ترین تحول، کمیسیون تلفیق مجلس برای بررسی درخواست محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور یک هفته مهلت خواسته است. رییس‌جمهور در نامه هفته گذشته خود به رییس مجلس نوشته بود: اگر امکان تصویب کامل لایحه یارانه‌ها مقدور نیست، آثار آن از بودجه ۸۸ کاملا حذف شود. این در حالی است که کمیسیون تلفیق بخشی از لایحه یارانه‌ها را در بودجه ۸۸ دیده است و به دولت اجازه داده است تا میزان ۸۴۰۰میلیارد تومان از محل آزادسازی قیمت برخی حامل‌های انرژی درآمد کسب کند، اما این آن چیزی نیست که دولت می‌خواهد؛ چرا که دولت علاوه بر آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی نظیر بنزین، گازوئیل، گاز و برق تاکید کرد که در‌آمد ناشی از موضوع به صورت یارانه‌ نقدی بین مردم توزیع شود ولی مجلس با این بخش از خواسته رییس‌جمهور موافق نیست. به همین دلیل هم احمدی‌نژاد طی درخواست جدیدی از مجلس تقاضا کرده که ۸۴۰۰میلیارد تومان درآمد یاد شده از لایحه بودجه ۸۸ حذف شود ولی کمیسیون تلفیق برای بررسی درخواست جدید رییس‌جمهور تقاضای یک هفته مهلت کرده است که با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایان سال امکان بررسی و تصویب به موقع بودجه ۸۸ را در ابهام قرار داده است. به خصوص اینکه نامه اخیر رییس‌جمهور با واکنش تعدادی از نمایندگان، چهره‌های اقتصادی مجلس و رییس آن نیز مواجه شده و معلوم نیست که کمیسیون تلفیق در مورد خواسته جدید احمدی‌نژاد چه تصمیمی خواهد گرفت. این مساله یکی از مواردی است که بررسی بودجه ۸۸ تا پایان سال جاری را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

این در حالی است که پس از بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق، کل لایحه در جلسه علنی مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت و مشخص نیست که نمایندگان در مواجهه با تصمیم احمدی‌نژاد چه عکس‌العملی نشان خواهند داد. همه اینها در کنار ارجاع لایحه به شورای نگهبان و ایرادات احتمالی این شورا باز هم احتمال عدم بررسی بودجه تا پایان سال را تقویت می‌کند.

علاوه بر این از اظهارنظر اعضای تلفیق چنین برمی‌آید که ظاهرا اعضای این کمیسیون به مصوبه قبلی خود به رغم نامه احمدی‌نژاد پایبند هستند، چرا که به گفته حسن ونایی، نماینده ملایر وعضو کمیسیون تلفیق با توجه به تورمی که از اجرای این طرح در کشور به وجود می‌آید، تلفیق با مکانیزم پیشنهادی دولت مخالفت کرد. وی در گفت‌وگو با فارس افزود: در مجموع مجلس به دنبال این است همان مبلغی که دولت به عنوان منابع عمومی دیده و کسری بودجه محسوب می‌شود به میزان ۸۴۰۰میلیارد تومان تامین شود. وی یادآور شد: براین اساس یک هفته وقت کمیسیون تلفیق تمدید شد تا در این مدت براساس یک بستر مناسب بتوانند به جمع‌‌بندی ابعاد مختلف این موضوع بپردازند.

مخالفت احتمالی نمایندگان با این تصمیم جدید دولت در بودجه از سوی دیگر به واردات سوختی بازمی‌گردد که باید در ازای حذف درآمد یارانه‌ها انجام بگیرد. محمدحسین فرهنگی، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه در این باره گفت که در صورت حذف ۸هزار و ۵۰۰میلیارد تومان درآمد یارانه‌ها از بودجه، باید حدود ۱۰هزار میلیارد تومان در ردیف هزینه‌ها برای واردات سوخت پیش‌بینی کنیم که بعید به نظر می‌رسد کمیسیون تلفیق در این مورد به نتیجه‌ای برسد. به گفته فرهنگی، این امر چالشی است که بعید به نظر می‌رسد در کمیسیون تلفیق در این مورد به نتیجه‌ای برسیم.

دیگر نکته‌ای که نمایندگان مخالفت خود را با آن ابراز می‌کنند، این است که دولت ضمن درخواست لغو اثر هدفمند کردن یارانه‌ها خواستار افزایش ۲هزار میلیارد تومانی برداشت از حساب ذخیره شده که این مساله به گفته محمدقسیم عثمانی نماینده بوکان و عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه اختلاف دولت و مجلس در برداشت از حساب ذخیره را به ۵میلیارد دلار افزایش داده است، چرا که دولت در بودجه ۸۸ پیشنهاد برداشت ۱۴هزار میلیارد دلار از حساب ذخیره را ارائه کرده بود که تنها با مبلغ ۱۱میلیارد دلار آن موافقت کرد. عثمانی در عین حال خاطرنشان کرد که این در حالی است که دولت در پیشنهاد جدید خود بدون درنظر گرفتن کاهش ۳میلیارد دلاری درآمدها در این بخش، خواستار برداشت ۲هزار میلیارد تومان علاوه بر پیشنهاد اولیه خود شده است.

این دیدگاه‌های مخالف در حالی مطرح می‌شود که به گفته محمدحسن ابوترابی‌فرد، نایب رییس مجلس، کمیسیون تلفیق هنوز وارد بررسی و تصمیم‌گیری در رابطه با وضعیت جدید بودجه نشده است. اما به گفته عزت‌الله یوسفیان ملا، از اعضای فراکسیون اکثریت و از اعضای تلفیق جو حاکم بر کمیسیون تلفیق، جو تعاملی با دولت است و همچنان فرصت بازنگری در مصوبات کمیسیون تلفیق تا پیش از ارائه لایحه بودجه به صحن علنی وجود دارد. به گفته این نماینده، اگر چه در آیین‌نامه داخلی مجلس چیزی به نام اصلاحیه بودجه نداریم، اما کمیسیون تلفیق بنا به مصلحت می‌تواند پیشنهاد برای اصلاح لایحه بودجه ۸۸ را مورد بررسی قرار دهد.

به هر حال این اقدام دولت تا به اینجا مورد مخالفت‌های صریح یا تلویحی نمایندگان قرار گرفته است و همین مساله احتمال بستن بودجه قبل از عید نوروز را کاهش می‌دهد، مگر آن که مجلس تدبیر دیگری در جهت تعامل با دولت به خرج دهد و بخواهد به هر طریق ممکن بودجه را به پایان سال برساند. باید دید نمایندگان در این وضعیت چه تصمیمی خواهند گرفت.

دولت لایحه یارانه‌ها را پس نمی‌گیرد

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه دولت لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها را از مجلس پس نخواهد گرفت، گفت: از نمایندگان مجلس درخواست داریم که این لایحه و لایحه بودجه سال ۸۸ را با هم و کامل به پیش ببرند.

به گزارش خبرگزاری مهر، شمس‌الدین حسینی با تاکید بر اینکه پیشنهاد دولت در لایحه هدفمندکردن یارانه حذف یارانه نبوده است، گفت: پیشنهاد دولت اصلاح ضروری قیمت‌ها در بخش حامل‌های انرژی که اقدام اصولی و مکمل آن نیز جبران آثار اجرای آن بر روی هزینه خانوارها، بنگاه‌ها و بودجه دولت است. به گفته وی بر خلاف گمانه‌زنی‌های اولیه مبنی بر اینکه دولت لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها را برای تامین کسری بودجه پیشنهاد داده، اما بر اساس نامه رییس‌جمهور به رییس مجلس عنوان شده که اگر قرار است هدفمند کردن یارانه مترادف با تامین کسری بودجه باشد ما درخواست می‌کنیم لایحه بودجه اصلاح شود و بر همین اساس نیز اصلاحیه لایحه بودجه ارائه شد. حسینی با تاکید بر اینکه دولت به هیچ وجه به دنبال پس گرفتن لایحه هدفمند کردن یارانه نیست، گفت: لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها یک اقدام ضروری برای کشور است. وزیر امور اقتصادی و دارایی به کسب رای فوریت لایحه و کلیات آن در مجلس اشاره و بیان کرد: تا امروز با کمیسیون ویژه بر روی اصول هدفمند کردن یارانه به تفاهم رسیده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه امروز کمیسیون ویژه و نمایندگان مجلس با دولت بر روی اصلاح قیمت‌ها و جبران آن هم عقیده هستند، افزود: اما بر روی جزئیات و شیب اصلاح قیمت‌ها هنوز نیاز به گفت‌وگو احساس می‌شود، لذا لایحه هدفمند کردن یارانه پس گرفته نمی‌شود.