دنیای اقتصاد- باراک اوباما در سخنرانی ویژه‌ای که برای اعلام برنامه آمریکا در خصوص عراق و نیز زمان خروج نظامیان این کشور ایراد کرد، تصریح نمود که تفاهم اصولی با کلیه کشورهای منطقه را که شامل ایران نیز هست، دنبال خواهد کرد. چندی پیش نیز دولت اوباما اعلام کرده بود که به دنبال فرصتی برای گشایش مذاکرات مستقیم با ایران است. رییس‌جمهور آمریکا: تعاملی اصولی و پایداری را با ایران دنبال می‌کنیم

دومین چراغ سبز اوباما به ایران

دنیای‌اقتصاد- در آستانه اولین نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از روی کار آمدن باراک اوباما، رییس‌جمهور تازه آمریکا، وی گفته است که دولتش تعامل اصولی و پایداری را با ایران و سوریه دنبال می‌کند. این برای دومین بار است که اوباما پس از ورود به کاخ سفید به عنوان رییس‌جمهور آمریکا دست دوستی خود را به سوی مقام‌های تهران دراز می‌کند.

او در نخستین روزهای زمامداری خود در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی العربیه گفته بود که اگر ایران مشت گره کرده خود را باز کند، دست دوستی او را خواهد دید. اینک اوباما بار دیگر تصریح کرده است که دولت وی به دنبال فرصت‌هایی برای گشایش مذاکرات مستقیم با ایران است. خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در حالی که شورای حکام آژانس روز دوشنبه به‌منظور مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران تشکیل جلسه خواهد داد، بر اهمیت راه‌حل دیپلماتیک در قبال ایران تاکید کرده است.

آن سوتر، وزیر خارجه انگلیس نیز از دستیابی ایران به توان هسته‌ای صلح‌آمیز حمایت کرده است. در این میان تنها وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با تکرار برخی ادعاهای بی‌اساس تشکیل جبهه‌ای واحد علیه تهران را خواستار شده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا روز جمعه در برابر اعضای نیروی دریایی این کشور در کمپ لژیون واقع در کارولینای شمالی گفت: «آمریکا در حالی که رو به جلو می‌رود، تعامل اصولی و پایداری را با همه کشورهای منطقه خاورمیانه دنبال خواهد کرد و این امر ایران و سوریه را نیز شامل خواهد شد.»

رییس‌جمهور آمریکا پیش‌تر نیز در گفت‌وگو با شبکه «سی.بی.اس.نیوز» اظهار کرده بود که تصمیم دارد به حل و فصل اوضاع خاورمیانه با حضور سوریه و ایران در مذاکرات مربوطه بپردازد. وی گفت: در مذاکرات سوریه را شرکت خواهیم داد و باید ایران را به شیوه‌ای که قبلا آن را در پیش نگرفته بودیم، شرکت دهیم. ما باید این نتیجه صریح را به دست بیاوریم که امنیت اسرائیل برتر از هر چیزی خواهد بود؛ همچنین ما باید به ایجاد دو دولت بپردازیم؛ به گونه‌ای که مردم بتوانند در صلح و آرامش در کنار یکدیگر زندگی کنند.

اوباما همچنین اعلام کرده است که دولتش به دنبال فرصت‌هایی برای گشایش مذاکرات مستقیم با ایران است، غلبه بر سال‌ها بی‌اعتمادی بین دو کشور دشوار خواهد بود.

وی در اولین کنفرانس خبری خود به عنوان رییس‌جمهور گفت: گروه امنیت ملی من در حال بازنگری سیاست فعلی آمریکا در قبال ایران هستند و مشغول بررسی حوزه‌هایی که می‌توان در آنجا مذاکرات سازنده داشت و تعامل مستقیم با آنها برقرار کرد، هستند.

وی افزود: انتظار دارم که در چند ماه آینده بتوانیم فرصت‌هایی را ایجاد کنیم که براساس آن بتوانیم رو در رو پشت یک میز بنشینیم، اقدامات دیپلماتیکی که می‌تواند به ما اجازه دهد سیاست خود را به سوی یک مسیر جدید حرکت دهیم.

اوباما همچنین با تکرار تمایل آمریکا به دیپلماسی مستقیم با ایران گفته است که آماده است «رویکردی را در قبال ایران اتخاذ کند که همه منابعی را که در اختیار آمریکا قرار دارد، به کار می‌گیرد.»

تمایل اوباما به گفت‌وگو با ایران با رویکرد جورج بوش رییس‌جمهور سابق آمریکا که به جای تعامل با ایران همواره در تلاش برای انزوای تهران بود کاملا در تضاد است.

این در حالی است که جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل معتقد است که آمریکا در مبارزه با برنامه هسته‌ای به ایران باخت و تنها چیزی که می‌تواند مقابله را به نفع آمریکا تمام کند، تغییر حکومت در جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس گزارش خبرگزاری نووستی، بولتون گفت: «ما مسابقه با ایران را در جبهه هسته‌ای باختیم. اکنون آنها (ایرانیان) کاملا توان هدایت چرخه پایان یافته سوخت هسته‌ای را دارند».

بولتون که به اتخاذ خط‌مشی سرسختانه علیه ایران مشهور است، این اظهارات را پس از راه‌اندازی مجازی نیروگاه اتمی بوشهر بیان کرده است.

همچنین رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با کانال اول تلویزیون مصر با اشاره به ادامه فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت که امیدوار است پاسخ مثبتی از سوی طرف ایرانی درباره پایان دادن به برنامه هسته‌ای‌اش دریافت کند. سولانا همچنین بر اهمیت راه‌حل دیپلماتیک درباره ایران از طریق انجام مذاکرات یا اقدام از طریق سازمان ملل تاکید کرد.

اما وزیر امور خارجه انگلیس گفت: ما با توان هسته‌ای ایران که برای اهداف مسالمت‌آمیز مورد استفاده قرار گیرد، موافقیم.

دیوید میلیبند در گفت‌وگو با روزنامه مصری الاهرام در پاسخ به این سوال که بسیاری از کشورهای عربی می‌خواهند بدانند که چرا شما نسبت به برنامه هسته‌ای ایران نگران هستید، در راستای سیاست «ایران هراسی» برخی کشورهای عربی در منطقه مدعی شد: برخی از کشورهای عربی نگرانی‌شان را از نیت هسته‌ای ایران به من اعلام کردند و معتقدند که این امر عامل ناامنی در منطقه خواهد بود؛ چرا که باب رقابت تسلیحات هسته‌ای را باز خواهد کرد و بسیاری هم بر این باورند که ایران باید به توافق‌نامه منع تکثیر سلاح هسته‌ای متعهد باشد.

وی افزود: ما با توان هسته‌ای ایران که با اهداف مسالمت‌آمیز باشد و تا زمانی که در جهت اهداف غیرمسالمت‌آمیز نباشد موافقیم و این همان چیزی است که در گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به آن اشاره شده است.

این در حالی است که تزیپی لیونی، وزیر خارجه اسرائیل از خاویر سولانا، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و جورج میچل، نماینده آمریکا در خاورمیانه خواست تا برای تشکیل جبهه‌ای واحد و بین‌المللی علیه ایران تلاش کنند.

به گزارش ایلنا، وی همچنین مدعی شد که لازم است چنین رویکردی توسط کشورهای میانه‌رو حمایت شود.

از طرف دیگر ایهود باراک، وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی، در واکنش به پیش راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر بار دیگر مواضع خصمانه این رژیم را در قبال ایران تکرار کرد و از مقام‌های آمریکایی خواست تا تحریم‌های اعمالی را علیه آنچه برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران نامیده شده است تشدید کنند.

باراک در این‌باره مدعی شد: ایران تلاش‌های مجدانه‌ای را با سرعت بسیار برای دستیابی به اهداف خود پیش گرفته است؛ زمان در حال گذشتن است و لازم است تا تصمیم دولت آمریکا برای مذاکره با ایران به بازه زمانی کوتاهی محدود شود.

وی که در جمع اعضای حزب کار سخن می‌گفت، در ادامه ادعاهای خود افزود: در همین راستا تحریم‌های اعمالی علیه ایران باید تشدید شود، بنابراین به‌سرعت مشخص می‌شود که آیا تهران هنوز شانسی برای موفق شدن دارد یا خیر؟

ادعاهای بی‌اساس باراک در حالی بیان می‌شود که محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش جدید خود بار دیگر از پیدا نشدن نشانه‌ای مبنی بر نظامی بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران خبر داده و عدم انحراف این برنامه را تایید کرده بود.