دولت به نظر مجلس تمکین کرد

عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانی‌پور

دنیای‌اقتصاد- مرجان توحیدی: وزیر امور اقتصادی و دارایی از نمایندگان کمیسیون برنامه و بودجه درخواست کرده است تا آثار هدفمند شدن یارانه‌ها از لایحه بودجه ۸۸ حذف شود. محمد قسیم عثمانی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از حضور وزیر اقتصاد در این کمیسیون خبر داد و با اعلام مطلب بالا متذکر شد: وزیر اقتصاد شب گذشته در جمع اعضای کمیسیون برنامه و بودجه حاضر شد و از نمایندگان خواست تا اجازه بدهند دولت لایحه بودجه را اصلاح کند و آثار هدفمند شدن یارانه‌ها را کلا از بودجه حذف کنند و بعد از این که لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها تصویب شد آثار بودجه‌ای آن را به صورت لایحه متمم بودجه به مجلس تقدیم کند. به گفته عثمانی، این صحبت وزیر اقتصاد به معنای تمکین دولت از نظر اولیه مجلس مبنی بر تصویب جداگانه لایحه هدفمندسازی و لایحه بودجه است.این عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود که دولت حاضر است یارانه‌ها را هدفمند کند اما حاضر به حذف یارانه‌ها نیست.

وی در بخش دیگر گفت‌وگوی خود از مصوبه کمیسیون برنامه و بودجه سخن گفت که وزیر اقتصاد خواستار تغییر این مصوبه شده است.به گفته عثمانی، براساس مصوبه کمیسیون، دولت مکلف است قیمت حامل‌های انرژی و سایر کالاهای یارانه‌ای را به نحوی اصلاح نماید که: الف) بابت بخش برق و واردات بنزین و گازوئیل یارانه‌ای پرداخت نشود.ب) سقف منابع حاصل از آزادسازی حامل‌های انرژی از ۸۵۰۰میلیارد تومان مندرج در بودجه تجاوز نکند.ج) بخش‌های صنعت، کشاورزی و حمل‌و‌نقل عمومی لطمه نبیند.د) افراد آسیب‌پذیر و دهک‌های پایین مورد توجه ویژه قرار گیرد.ه) در مورد حامل‌های انرژی قابل شمارش که کنتور دارند به روش ترجیحی و قیمت‌های متفاوت عمل شود.و) به جز در موارد بند (ه) از روش تک‌نرخی استفاده شود.ز) از تاریخ اول اردیبهشت ماه قیمت‌های جدید اعمال شود.عثمانی گفت: وزیر اقتصاد از اعضای کمیسیون خواست تا عبارت «دولت مکلف است» به عبارت «به دولت اجازه داده می‌شود» تغییر کند تا با این تغییر چنانچه لایحه تصویب شد دولت مکلف به اجرا شود و اگر هم لایحه هدفمند شدن تصویب نشد، دولت اجباری برای اجرای این مصوبه کمیسیون نداشته باشد.

علاوه‌بر این، یک عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس هم گفت: از فحوای سخنان مسوولان دولتی و وزیر اقتصاد در کمیسیون‌های مجلس اینگونه برمی‌آید که دولت دیگر علاقه‌ای به پیگیری بحث هدفمند کردن یارانه‌ها ندارد. عباسعلی نورا در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: به نظر می‌رسد دولت دیگر چندان علاقه‌مند به پیگیری موضوع هدفمند کردن یارانه‌ها نیست. وی افزود: از آنجا که لایحه دولت در مجلس با تغییرات زیادی روبه‌رو است، دولت چندان معتقد به بحث نیست. نورا تاکید کرد: از فحوای اظهارات مسوولان دولتی و حتی وزیر اقتصاد اینگونه استنباط می‌شود که دولت علاقه‌ای به ادامه کار هدفمند کردن یارانه‌ها ندارد. وی اضافه کرد: در عین حال مجلس علاقه‌مند است کار را ادامه دهد، اما نه به شکلی که دولت مایل به انجام آن بوده است. وی پیش‌بینی کرد: این اختلاف‌نظرات سبب می‌شود دولت لایحه خود را پس بگیرد. نورا یادآور شد: در کمیسیون تلفیق بودجه تصمیم داریم بحث حامل‌های انرژی و سوخت را تا حد تحمل جامعه افزایش دهیم، در صددیم این افزایش قیمت‌ها به گونه‌ای باشد که بخش‌های پرمصرف انرژی در جامعه را در برگرفته و به بخش‌های کم‌مصرف آسیب وارد نکند.

کسری‌های قابل‌پیش‌بینی بودجه ۸۸

نورا همچنین با اشاره به برگزاری دو جلسه کمیسیون تلفیق تاکنون خاطرنشان کرد: آنچه ما را نگران کرده درآمدهای پیش‌بینی شده از محل مالیات‌های معوقه است.

وی گفت: دولت در لایحه بودجه ۳‌هزار‌میلیارد تومان مالیات از تسعیر نرخ ارز در بانک مرکزی پیش‌بینی کرده است. نورا یادآور شد: طی چند سال اخیر کشور به ذخایر ارزی خوبی دست یافته که پشتوانه کشور به شمار می‌روند، در عین حال معتقد است قیمت ارز هر سال افزایش می‌یابد و بر این اساس پیش‌بینی کرده از این رشد قیمت، مالیات بگیرد. نورا یادآور شد: این پیش‌بینی چند اشکال دارد، نخست اینکه ذخایر ارزی پشتوانه بانک مرکزی هستند و اگرچه سال به سال ارزش ریالی آن افزایش می‌یابد، اما حجم آن تغییر نمی‌کند، بنابراین پیش‌بینی مالیات سبب کاهش ذخایر ارزی کشور خواهد شد.

عضو کمیسیون بودجه مجلس پیش‌بینی ۲‌هزار و ۴۰۰‌میلیارد ریال سود معوق سهام شرکت‌ها و ۳‌هزار‌میلیارد ریال مالیات معوق شرکت ملی نفت را از دیگر درآمدهایی دانست که تحقق آن در سال آینده مورد تردید است. نورا افزود: کسری دیگری که معتقدیم به طور قطع وجود دارد، مربوط به رقم ۷‌هزار‌میلیارد تومان حقوق ورودی است. وی با بیان اینکه پیش‌بینی این رقم به معنی افزایش حجم واردات سال آینده نسبت به امسال است، افزود: این درآمد در حالی پیش‌بینی شده است که سال آینده درآمدهای ارزی کشور به دلیل کاهش قیمت نفت کاهش می‌یابد و بنابراین مصارف ارزی نیز باید کاهش پیدا کند.

اصلاحیه بودجه ۸۸ آمد

سه هفته پس از ارائه لایحه بودجه سال ۱۳۸۸ به مجلس دولت لایحه‌ای دیگر به عنوان اصلاحیه آن لایحه به مجلس ارائه کرد. لایحه‌ای که به گفته رییس مجلس شورای اسلامی برای اصلاح برخی از ردیف‌های بودجه به مجلس ارائه شده است. یک مقام مسوول در دولت تاکید کرد که بروز اشتباهات تایپی یا ویرایشی در لوایح بودجه طبیعی است. رییس حوزه امور عمومی‌ معاونت برنامه ریزی نظارت راهبردی رییس‌جمهور در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه دولت روز شنبه اصلاحیه لایحه بودجه ۸۸ را به مجلس شورای اسلامی ‌ارائه کرده است، گفت:‌ در این لایحه عبارات جا افتاده یا دارای اشتباه تایپی یا پروژه‌هایی که در کمیسیون ماده ۳۲ مصوب شده و وزارتخانه‌ها فراموش کرده‌اند آن‌ها را در لایحه بودجه لحاظ کنند، اصلاح شده است. امیر شاه حسینی افزود:‌ این لایحه اصلاحیه به لایحه بودجه ۸۸ ضمیمه شده و در کمیسیون تلفیق این اصلاحیه نیز لحاظ می‌شود.