دفاع دولت از اضافه واردات بنزین و گازوئیل

عکس: خبرگزاری مهر، رئوف محسنی

مجلس واردات اضافی بنزین و گازوئیل را غیرقانونی می‌داند. اعتراض مجلس به دولت

نمایندگان از وزیر نفت خواستند درباره واردات فراتر از بودجه مصوب بنزین توضیح دهد

دنیای اقتصاد: مرجان توحیدی- حضور غلامحسین نوذری، در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس، به جهت قرائت گزارش عملکرد وزارتخانه متبوعش به فرصتی تبدیل شد تا نمایندگان نسبت به آنچه آن را بی‌توجهی دولت به اجرای مصوبات مجلس می‌خواندند، اعتراض کنند و رییس مجلس را هم در این موضوع با خود همراه کنند.

نمایندگان منتقد موضوع واردات بنزین فراتر از سقف بودجه مصوب توسط وزارت نفت و نیز عدم واریز یک میلیارد دلار درآمد نفتی به خزانه را مستمسکی قرار دادند تا به این وسیله نسبت به بی‌توجهی دولت به مصوبات مجلس و عدم اجرای صحیح قانون اعتراض کنند و این موضوع را خلاف عدالت‌محوری دولت قلمداد کنند. حتی رییس مجلس نیز به دولت توصیه کرد که قانون را رعایت کرده و برای حل مشکل مزبور هم لایحه بیاورد.

وزارت نفت چندی پیش به واردات بنزین خارج از سقف مندرج در بودجه ۸۷ بدون کسب مجوز از مجلس و با دستور مستقیم رییس‌جمهوری اقدام کرد که انتشار این موضوع صدای انتقاد نمایندگان را بلند کرد. چرا که نمایندگان در بودجه ۸۷ علاوه‌بر آنچه که برای واردات بنزین از محل صادرات نفت خام و معاوضه در نظر گرفته بودند، ۳هزار میلیارد تومان را نیز به عنوان یارانه واردات بنزین در نظر گرفته بودند که به گفته نمایندگان دولت ظرف ۴ماه نخست سال مبلغ یارانه را نیز به اتمام رساند و بر همین اساس هم دولت اقدام به واردات بنزین مازاد بر سقف بودجه کرد و وزارت نفت هم بارها در پاسخ به انتقادها به این نکته بسنده کرده بود که این امر مرسوم بوده است. اما نمایندگان در جلسه دیروز وقوع چنین مساله‌ای را برخلاف شان و جایگاه مجلس دانستند. هرچند که نوذری در پاسخ به این اعتراضات صریح نمایندگان علاوه‌بر آن که مجددا تاکید کرد که این امر مرسوم بوده، خود را متعهد به قانون دانست و گفت که در چهار نامه به رییس‌جمهور اعلام کردم که باید از مجلس برای واردات بنزین مجوز بگیرم. وزیر نفت اما مشغول قرائت گزارش خود با محوریت اینکه مدیریت بحران سوخت در سال جاری از افتخارات دولت نهم است، بود که رییس کمیسیون انرژی مجلس با تذکر شفاهی خود صحبت‌های وزیر را قطع کرد.

حمیدرضا کاتوزیان در تذکر خود خرید مازاد غیرقانونی بنزین و نفت توسط وزارت نفت را مورد توجه قرار داد و نسبت به قانون‌شکنی صورت گرفته توسط رییس‌جمهور و وزیر نفت انتقاد کرد. کاتوزیان در تذکر خود گفت: در سال جاری مقادیر زیادی بنزین و گازوئیل توسط دولت و بدون مصوبه مجلس، خریداری شد. کاتوزیان در ادامه با بیان اینکه این موضوع در کمیسیون انرژی مورد پیگیری قرار گرفت، ادامه داد که بر این اساس یادداشتی توسط وزیر نفت به دست ما رسید که در آن متذکر شده بود این مقدار بنزین و گازوئیل به دستور رییس‌جمهور و با مسوولیت بنده خریداری شد.

وی ادامه داد: این موضوع در جلسات متعدد مورد بررسی قرار گرفته و تمام موارد مرتبط با دخل‌و‌خرج دولت باید توسط مجلس به تصویب برسد. کاتوزیان افزود: خرید این مقدار بنزین و گازوئیل از منابع بودجه ۸۷ به شکل غیرقانونی بوده است و لازم است متذکر شوم که اگر بنا بر این است که مقررات در مجلس تصویب شده و دولت آن را اجرا کند، این مورد اخیر قانونی نبوده که تصویب شده باشد و دولت آن را اجرا کرده باشد. بنابراین نه آن دستور شان قانونی دارد و نه مسوولیت‌پذیری آقای وزیر می‌تواند جای قانون را بگیرد. وی خطاب به وزیر نفت گفت که شما موظف بودید از طرف دولت لایحه بیاورید و مجلس هم مجوز می‌داد. وی مجددا خطاب به وزیر گفت: خرید شما بدون اجازه مجلس و برخلاف منویات رهبری است که تاکید دارند بر قانون‌مدار بودن. ما می‌دانیم که یکی از ارکان انقلاب قانونمند شدن رفتارهای ما در کشور است، چطور است که یک کار را با اجازه رییس‌جمهور و مسوولیت خود انجام می‌دهید. وی ادامه داد: اگر مسوولیت شما (وزیر) و دستورات مقامات بالا می‌تواند جایگزین قانون شود، باید از این مساله پیش‌گیری شود. کاتوزیان ادامه داد: این یک انتقاد ساده نیست، یک قانون‌شکنی است و وزیر هم می‌داند که قانون‌شکنی صورت گرفته است. کاتوزیان در ادامه با بیان اینکه باید شان مجلس حفظ شود، گفت: در این مساله مجلس دور زده شده است، چراکه اگر دولت در این موضوع لایحه می‌آورد، مجلس که نمی‌خواهد کار انجام نشود یا چوب‌ لای چرخ دولت بگذارد، بنابراین حتما لایحه را تصویب می‌کرد.وی خطاب به رییس مجلس افزود: این یک انتقاد ساده نیست، بیان یک مطلب جدی و اساسی است و قانون‌شکنی بزرگی صورت گرفته است که باید با آن برخورد شود و جلوی این موضوع گرفته شود. لاریجانی هم در پاسخ کاتوزیان گفت که این اعتراض را قبلا هم به وزیر نفت گفته بودیم و این موضوع ایرادی است که دیگران هم مطرح کردند، چراکه خارج از سقف بودجه هزینه صورت گرفته است.

اعتراض خباز به قانون‌شکنی دولت

در ادامه محمدرضا خباز، مخبر کمیسیون اقتصادی مجلس هم در تذکری شفاهی از خرید غیرقانونی بنزین و گازوئیل توسط وزیر نفت انتقاد کرد و این مساله را خلاف شان مجلس دانست.

خباز در تذکر خود گفت: در بند «ز» قسمت هفتم بودجه وزارت نفت آمده است که این وزارتخانه از طریق شرکت‌های تابعه خود اجازه دارد در مقابل صادرات نفت‌خام و معاوضه آن حداکثر تا سقف یارانه مندرج در بودجه و حداکثر تا سقف معادل ارزی ۳۰هزار میلیارد ریال برای واردات بنزین و نفت گاز پول برداشت کند. خباز افزود: این در حالی بود که مجلس اجازه داد تا بیش از سقف ۵میلیارد دلار خرید بنزین و نفت گاز اتفاق افتاد. اما وقتی قرار باشد خود دوستان اجتهاد کنند، شما انتظار دارید زیرمجموعه اینها در کشور مثل وزارت نفت چه رفتاری داشته باشند.خباز با بیان اینکه اگر دولت این موضوع را در قالب یک لایحه دوفوریتی می‌آورد، مجلس که این قدر همکاری با دولت دارد، آن را تصویب می‌کرد، گفت: وقتی بی‌اعتنایی به قانون می‌شود، نشان می‌دهد که یک فکری حاکم است که می‌خواهد تن به قانون ندهد و این موضوع زیبنده مجلس نیست که قانون‌شکنی را ببینید و در برابر آن سکوت کند و دم نزند.

دفاع وزیر نفت از عملکرد خود

وزیر نفت در پاسخ به تذکرات نمایندگان در زمینه واردات بدون مجوز بنزین، خارج از مصوبه مجلس در سال جاری نیز گفت: من هیچ چیز پنهانی از مجلس ندارم و خودم را نسبت به قانونگذار متعهد می‌دانم. من در ۴ نامه به رییس‌جمهور اعلام کردم باید از مجلس قطعا برای واردات بنزین مجوز بگیریم.وی افزایش قیمت و حجم واردات بنزین را علت اصلی افزایش واردات این فرآورده دانست و گفت: آن مسوولیتی که آنجا پذیرفتم از باب رفع تکلیف از ذی‌حساب است نه خدای ناکرده در رابطه با مطلبی که قانون را دور زده باشیم یا مطلب دیگری را انجام داده باشیم. ذی‌حساب بنده گفت، من نیاز به مجوز شما دارم، بنده هم نوشتم با مسوولیت اینجانب. وزیر نفت با بیان اینکه در وزارت نفت بدون ریسک و مسوولیت نمی‌شود کار کرد، افزود: اگر مجلس فرصتی را بدهد که بنده در یک جلسه غیرعلنی و غیررسمی که مسائل آن به بیرون درز نکند، ریسک‌هایی را که برای پیشبرد کار وزیری که رای اعتماد از شما گرفته انجام داده، می‌گویم و شما قطعا آن را تصدیق خواهید کرد، ولی ما این ریسک‌ها را کردیم. وزیر نفت تامین سوخت را جزو وظایف این وزارتخانه دانست و گفت: نباید و نمی‌توانم اجازه دهم یک روز صف بنزین تشکیل و یک روز یک نیروگاه خاموش شود. استنباط بنده هم این بوده و یک رویه‌ای در سابق هم بوده که چند سال هم این رویه اجرا شده است. در دولت‌های قبلی هم بوده است. در زمان‌هایی که نیاز به فرآورده بیشتری بود، فرآورده وارد می‌شده و برای اعداد و رقم‌ها مجوز از مجلس گرفته می‌شده است.

وی تصریح کرد: در جلسه گذشته دولت هم نامه‌ای خدمت دکتر داوودی و دولت دادم و در آنجا وضعیت واردات فرآورده را تشریح کردم و خواستم مراحل قانونی آن طی شود که امیدوارم این دغدغه مجلس که بنده از آن هم بی‌خبر نیستم، حل شود.

وی خطاب به لاریجانی گفت: دلیل واضح هم آن است که هیچ چیزی را از مجلس پنهان نکرده‌ام. در اولین گزارش حتی در گزارش قبل از اینکه سهمیه یارانه انرژی به اتمام برسد، خدمت حضرتعالی نوشتم و میزان ارز معوض واردات نفت را افشا کردم. در اولین گزارش که شهریورماه دادم این را افشا کردم آن هم به‌عنوان کسی که به قانون پایبند هستم. بنابراین هیچ چیزی را پنهان نکرده‌ایم و طی چهار‌ نامه خدمت رییس‌جمهور نوشتم که قطعا باید از مجلس مصوبه بگیریم.

وی ادامه داد: مجلس مستحضر است که ما در ۵ ‌ماهه اول امسال هم بنزین، هم نفت گاز را وارد کردیم. قیمت نفت گاز به تنی ۱۳۰۰‌دلار رسید و قیمت بنزین به تنی ۱۲۸۰‌دلار رسید، یعنی حجم واردات ما بیشتر شد و قیمت آن هم افزایش پیدا کرد. یکی از دلایلش هم همین است. نوذری تصریح کرد: همچنین آنجایی که نوشتم با مسوولیت اینجانب، این مسوولیت، مسوولیتی است که قانون مشخص کرده که اگر مسوول یا وزیر یا مدیری به ذی‌حسابی خود اعلام کرد، این کار را انجام بدهد و آن امتناع کرد، می‌تواند بنویسد با مسوولیت اینجانب و آن ذی‌حساب مسوول است این کار را انجام دهد. وزیر نفت با اشاره به گزارش دیوان محاسبات درخصوص یک میلیارد‌ دلاری که به خزانه وارد نشده است، گفت: من بلافاصله با آقای رحمانی‌فضلی تماس گرفتم و اعلام کردم عدد و رقم‌های نفت خیلی روشن و واضح است و این یک میلیارد‌ دلار ایجاد شبهه در جمع نمایندگان و افکار عمومی کرده است. به طوری که بعضا مطرح می‌شود که اداره به چه شکلی است که یک میلیارد درآمدهای نفتی به خزانه واریز نشده است و ایشان خیلی صریح اعلام کردند، این موضوع اصلا به نفت مربوط نمی‌شود که من از رحمانی فضلی آن را تقاضا کردم، چون این مطلب از تریبون مجلس مطرح شده است.