بیست‌وهفتمین پرواز سیمرغ
طرح و اجرا: دنیای اقتصاد،رامین براتی
راهنمای کامل مسابقه سینمای ایران
سینمای بخش‌خصوصی پس از انقلاب
آزادسازی هنر به سود همه ما است
اولین نظرسنجی برترین‌های بخش‌خصوصی.

پرواز پرحاشیه سیمرغ
حاتمی‌کیا: دلم تنگه برای فیلمی که با تمام دلم ساختم
صفار هرندی: حاتمی‌کیا خودش می‌داند مشکل کجاست
صدرعاملی: تلاش کردیم گلشیفته را برگردانیم
وقفه نیم ساعته بعد از پاره شدن پرده سالن
هر چه‌قدر که اجرای محمدرضا فروتن در مراسم آغاز بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر «یخ» بود، اما ناهماهنگی‌ها و اتفاقات متعدد بر هیجان این مراسم افزوده بود. جمعه شب، افتتاحیه به عادت همیشگی همه مراسم‌ها با 45 دقیقه تاخیر آغازشد و فروتن با این سخنان آغاز رسمی جشنواره را کلید زد: «اولین تولد این مولود را در بهشت زهرا جشن گرفتیم و زمانی به جشن دوم رسیدیم که داغدار شهدای جنگ بودیم. در این سال‌ها این طفل بالید و رشد کرد و ما فراموش نکردیم که این طفل نوپا در محرم به دنیا آمده و در صفر پاگرفته است. امسال تولد این طفل با میلاد حضرت امام محمد باقر (ع) تقارن پیدا کرده، این همزمانی را به فال نیک می‌گیریم و به انتظار سال‌های بعد می‌مانیم تولد انقلاب اسلامی را تبریک می‌گوییم.» مجید شاه‌حسینی، دبیر جشنواره و محمدرضا جعفری جلوه، معاون سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد نخستین سخنرانان بودند که خیلی بجا و هوشمندانه کوتاه سخن گفتند و سریع سن را ترک کردند. بعد از آن قرار بود نماهنگی درباره غزه پخش شود که آماده نبود و به جایش فروتن شعر خواند. اجرای موسیقی نواحی جنوبی کشور با سنج و دمام نخستین بخش مراسم بود که مورد توجه حاضران قرار گرفت. آغاز بخش بزرگداشت‌ها اهدای تندیس به امیر بدیع، مدیر استودیو بدیع بود که فرزندش آن را از دست دبیر جشنواره گرفت. او با ذکر خاطره‌ای از پدرش گفت: 60 سال پیش پدرم دستگاه صدای اپتیک را ساخت و نشان داد ایرانی می‌تواند سازنده باشد. بعد از آن هم همسر زنده یاد شکیبایی به روی صحنه آمد تا تشویق‌ها اوج بگیرد. تشویق حاضران با نمایش تصاویر «کیمیا»، «هامون»، «اتوبوس شب»، «سالاد فصل» و... ادامه یافت تا «هامون» محبوب سینما گرامی داشته شود.
ناگهان پرده برافتاد...
پخش چند تیزر از جمله تیزر جشنواره و تیزر فیلم‌های عاشورایی برای این قسمت از افتتاحیه در نظر گرفته شده بود که در این حین پاره شدن پرده سالن، مراسم را نیم ساعت تعطیل کرد. پرده در حال پایین آمدن بود که به استند‌های روی سن گیر کرد و پاره شد. مجری مراسم برای رفع و رجوع قضیه گفت: «اوضاع پشت صحنه خوب نیست، اما با همدلی و همراهی شما این نواقص که تعدادشان کم هم نیست، رفع می‌شود. این اولین بار است که چنین برنامه‌ای در این سالن برگزار می‌شود و به هرحال این اتفاقات طبیعی است.» بعد هم در معدود لحظات خوب اجرایش خطاب به حاضران گفت: «لطفا کمربندهایتان را محکم ببندید و صندلی‌هایتان را ترک نکنید» و یک‌بار دیگر هم سالن را غرق تشویق کرد، وقتی گفت: «پشت سر هم اتفاق‌های هیجان‌انگیزی می‌افتد، من را فرستاده‌اند که جمعش کنم، اما ترجیح می‌دهم پهنش ‌کنم.» سرانجام نوبت به تیزر غزه هم رسید و در آن مهناز افشار، آناهیتا نعمتی، حمیدرضا پگاه، مهشید افشارزاده و شهاب حسینی با مردم غزه ابراز همدردی کردند.
بزرگداشت محمدرضا شرف‌الدین با پخش تیزری از این تهیه‌کننده و طراح جلوه‌های ویژه آغاز شد. شرف‌الدین در این تیزر از خاطره‌های سال‌های کودکی و آغاز فعالیتش در سینما صحبت کرد و بعد شاه‌حسینی و جعفری جلوه به دعوت فروتن روی سن آمدند تا لوح یادبود شرف‌الدین را اهدا کنند. شرف‌الدین با یادآوری خاطره شهیدان هشت سال دفاع مقدس گفت: ادای احترام می‌کنم به جوانانی که در سال‌های دفاع مقدس از شرف و نام بزرگ ایران دفاع کردند. با پخش تیزر ویژه محمود کلاری بخش دیگر بزرگداشت‌ها آغاز شد. در این تیزر مسعود کیمیایی، مسعود جعفری جوزانی، ایرج رامین‌فر، شادمهر راستین، نظام‌الدین کیایی و علیرضا زرین‌دست درباره ویژگی‌های اخلاقی و حرفه‌ای این فیلمبردار باسابقه صحبت کردند. کلاری در میان تشویق حاضران و مثل همیشه با لبخند روی سن رفت و لوح یادبودش را گرفت. فروتن به استقبال کلاری رفت تا او پشت تریبون صحبت کند و کلاری هیجان زده گفت: «نمی‌‌دانید چه حس غریب و شگفتی دارد وقتی که دوستان شما حتی به تعارف درباره شما اینگونه حرف بزنند. چون هیچ وقت آدم نمی‌تواند این نظرات را اینگونه در کنار هم بشنود. من حسابی دستپاچه شدم. امیدوارم بتوانم به این احساس و اعتماد پاسخ بدهم و با غرور حاصل از این شعف مقابله کنم.»
دلم تنگه...
و اما نوبت به آن بخشی رسید که حاضران بیش از سایر قسمت‌ها انتظارش را می‌کشیدند: بزرگداشت ابراهیم حاتمی‌کیا. تیزر دو بخشی مربوط به حاتمی‌کیا در موزه سینما تصویربرداری شده و شامل گشت و گذار کوتاه «ابراهیم» سینمای ایران در میان خاطره‌های سینمای ایران بود. وزیر ارشاد و جعفری جلوه لوح یادبود حاتمی‌کیا را به این کارگردان اهدا کردند تا نوبت به صحبت‌های حاتمی‌کیا برسد: «معمولا در چنین مراسمی از قبل نکته‌ای در ذهنم نیست و سعی می‌کنم با تنفس در فضا به نکته برسم. من سینماگری قصه‌گو هستم و می‌دانم چطور قصه بگویم. در فیلم‌هایم قصه آدم‌های مردد، ثابت قدم و آدم‌های خوب را روایت کرده‌ام. من در ۳۰ سال اخیر فراز و نشیب پر از تلخی و شیرینی را پشت سر گذاشته و از دستان وزیران مختلفی در دوره‌های مختلف جایزه گرفته‌ام و خاطرات مختلفی از دوره‌های مختلف جشنواره برایم باقی مانده. بهترین خاطره‌های من مربوط به تالار وحدت است که گرما و حرارت بیشتری داشت و نمی‌دانم چرا این سالن اینقدر سرد است؟ سرمای این سالن نگذاشت شرایط خوبی در مراسم فراهم شود. حاتمی‌کیا ادامه داد: «فیلم‌هایم مانند فرزندانم هستند و سرنوشت «به رنگ ارغوان» برایم مهم است. این فیلم را با دلم ساختم و دلم برای آن تنگ است. من در آن زمان شرایط را پذیرفتم و مومنانه پای حرفم ایستادم. ایمان دارم که آقای صفار می‌خواهد این فیلم اکران شود. من توقع دارم پس از ۳۰ سال فعالیت در سینما اتفاقی اینچنین برای فیلم من هم بیفتد.» بزرگداشت رسول صدرعاملی هم با پخش تیزری از این فیلمساز آغاز شد. او روی سن رفت و گفت: باورم این بود که برگزاری این مراسم برای من زود است. با وجودی که شایسته‌‌تر از من وجود دارند، اما در این ۳۰ سال همه سینماگران زحمت کشیدند. سال‌های اول پر از مهربانی، برادری و رفاقت بود. در سال‌های انقلاب و جنگ این فضای صمیمی وجود داشت و اما به مرور کمرنگ شد.
او ادامه داد: در یکماه گذشته شاهد همدلی سینمای ایران برای حل مشکل یک فیلم هستیم که این فضا قابل تقدیر است. در این مدت فاصله سینماگر و وزیر برداشته و فضا مهربانانه‌تر شده است. آقای حاتمی‌کیا فراموش کرد که بگوید ما با هم صحبت کردیم که چطور دختری را که از سینمای ایران رفته دوباره برگردانیم.
بعد از این قسمت‌ها بود که مراسم سردتر از قبل ادامه پیدا کرد و بخش اهدای جوایز مواد تبلیغی در سالن خالی برگزار شد و به این ترتیب افتتاحیه ۳ ساعته جشنواره ۲۷ به پایان رسید.
صفارهرندی: حاتمی‌کیا خودش می‌داند مشکل کجاست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی سخنان ابراهیم حاتمی‌کیا در گفت‌وگو با خبرنگاران در حاشیه‌ مراسم گفت: آنچه در همین ماجرای اخیر اتفاق افتاد، بیشتر محصول برداشت‌هایی است و طبیعتا وقتی آن برداشت‌ها از منظر یک نگاه در حد یک اطلاعات محدود به صحنه می‌آید، خودش را عرضه می‌کند و همه‌ آنچه که واقعیت دارد، این وسط بیان نمی‌شود.
محمد حسین صفار هرندی افزود: حاتمی‌کیا را یکی از چهره‌های سرفراز در ساخت فیلم سازی کشورمان در قبل و بعد از انقلاب می‌دانم و ایشان را باید در تمام تاریخ سینما به عنوان چهره‌ شاخص به حساب آورد. نه ایشان در یک فیلمش خلاصه می‌شود و نه دور بودن یک فیلم ایشان از عرصه‌، چیزی از ظرفیت‌های ایشان کم می‌کند. دل‌بستگی یک فیلم ساز هنرمند به اثر خلق شده‌ خودش هم قابل درک است، اما مشکل فیلم ایشان در نقطه‌ای بود که خود آقای حاتمی‌کیا می‌داند.
وی ادامه داد: تشکیلاتی در کشور که موضوع فیلم به آنها مربوط می‌شده و گویا در بدو امر هم خود آن تشکیلات سفارش‌دهنده یا شریک در کار بوده نگاه متفاوتی داشته که این نگاه از دولت قبل امتداد پیدا کرده و تا امروز ادامه داشته است و من هم امیدوارم روزی شرایطی فراهم شود که احیانا شاهد همراهی این دو نظر کنار هم باشیم و هر دو را خوشحال ببینیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره‌ وضعیت فیلم «درباره‌‌الی» گفت: آنچه که من در جریان هستم این است که به دنبال موضوعی که آقای رییس‌جمهور گفتند که تجدید نظر و تاملی شود، دوستان به دنبال آن هستند آن اتفاق بیفتد و با در نظر گرفتن همه‌ جوانب امر طبیعی است که شاهد چیزی باشیم که موجب همراهی همه‌ اهل سینما شود.
حاشیه‌ها
با اینکه یک میکروفن در وسط سن برای صحبت کردن افراد در نظر گرفته شده بود، اما مجری مراسم فراموش می‌کرد از افراد بخواهد مقابل میکروفن صحبت کنند. حاتمی‌کیا این موضوع را به فروتن یادآوری کرد و اولین میهمان مراسم بود که پشت میکروفن صحبت کرد.
پخش تیزر صدرعاملی با مشکل زیاد و نقص فنی همراه بود، زمانی که صدرعاملی روی سن آمد نتوانست دلگیری‌اش را از این ماجرا پنهان کند.
صحبت‌های صدرعاملی در حمایت از «درباره الی» و اصغر فرهادی و بازگرداندن گلشیفته فراهانی به سینمای ایران با تشویق حاضران همراه بود.
وزیر ارشاد پیش از خواندن پیام رییس‌جمهوری از اینکه مشکلات ناخواسته در اجرای مراسم افتتاحیه جشنواره پیش آمده از همه عذرخواهی کرد. در حین قرائت پیام دکتر احمدی‌نژاد هم جعفری جلوه روی سن ایستاده بود.
با پایان بخش بزرگداشت‌ها، ابراهیم حاتمی‌کیا، محمد پیرهادی و رسول صدرعاملی سالن را ترک کردند.
مسعود ده‌نمکی با ورود به مراسم در کنار حاتمی‌کیا نشست.