تحلیلهایی راجع به بسته اقتصادی اوباما
بسته محرک اوباما از دید تیلر کوئن
خوشبختانه من از این شانس برخوردار بودم که در سخنرانی اخیر اوباما در دانشگاه جورج ماسون شرکت کنم. سخنان اوباما توجیهاتی برای اعمال سیاستهای اقتصادی کینزی شامل میشد. در زیر برخی از این موارد آورده شده است:
مترجم: حمید پاداش
بسته محرک اوباما از دید تیلر کوئن
خوشبختانه من از این شانس برخوردار بودم که در سخنرانی اخیر اوباما در دانشگاه جورج ماسون شرکت کنم. سخنان اوباما توجیهاتی برای اعمال سیاستهای اقتصادی کینزی شامل میشد. در زیر برخی از این موارد آورده شده است:
اوباما ادعا کرد که «تنها دولت است که میتواند این چرخه معیوب را متوقف کند. چرخهای که در آن، کاهش مخارج به از بین رفتن مشاغل و از بین رفتن مشاغل به کاهش مخارج منجر میشود و در عین حال مهیا نبودن شرایط برای وام دهی و استقراض به کاهش رشد و کاهش بیشتر اعتبارات میانجامد.»
اوباما در جای دیگر با سخنوری ادعا کرد که «مشاغل را بخشخصوصی ایجاد میکنند اما در شرایط وخیم دولت آنها را نجات میدهد.»
او اضافه کرد «هدف، ارائه یک مشت طرح دولتی جدید نیست بلکه پیریزی شالوده مناسب برای رشد اقتصادی بلند مدت است.»
در ضمن اعتراف میکنم که از این که اوباما در بحث مربوط به سرمایهگذاری بلند مدت به شبکه هوشمند (که من همان روز آن را مطرح کرده بودم) اشاره کرد خوشحالم. در کل من معتقدم که طرح محرک مالی اوباما در جهت خوبی در حال تکامل است. همان طور که انتظار میرفت، اوباما پراگماتیستی است که از نظرات طیف وسیعی از اقتصاددانان میانهرو بهرهمیبرد.
همان طور که میدانیم بخش مهمی از محرک مالی را کاهش مالیات و ممانعت از کاهش بودجههای محلی و بودجه فدرال تشکیل میدهد. بخش مهم دیگر نیز شامل گسترش زیربناها میشود که گاهی (که کوچک اما در حال افزایش است)، پروژههای طولانی مدتی را در برمیگیرد که احتمالا در آینده نه چندان نزدیک به بهرهبرداری میرسند.
درحالحاضر، فکر نمیکنم که سیاستهای اوباما اقتصاد را دقیقا به همان سمت و سویی هدایت کند که مورد نظر کنیزی هاست و بر این عقیده نیستم که Newdeal جدیدی در راه است. خوشبختانه نااطمینانیهای اقتصادی فعلا شامل نااطمینانی نسبت به نظام اقتصادی نمیشود.نکته مهمی که باید درنظر گرفته شود این است که من طرح اوباما را تنها با توجه به شرایط و سیاستهای فعلی و همچنین نسبت به Newdeal ارزیابی کردهام.
بسته محرک اوباما از دید نوریل روبینی
روبینی و ارزیابیها و پیشنهادهایی به شرح زیر را در خصوص بهبود شرایط فعلی ارائه کرده است.
- سقوط مالی سیستمی و رکود عمیق در سطح جهان تهدیدی جدی به شمار میرود.
- سقوط مالی سیستمی در سیستمهای مالی ایالاتمتحده و دیگر اقتصادهای پیشرفته روز به روز محتملتر میشود.
- سقوط سیستم بانکداری سایهای (مانند صندوقهای پوشش ریسک) محتمل است.
- مشکلات ایجاد شده در اقتصادهای پیشرفته و در حال ظهور به طور قابل ملاحظهای مشابهاند.
- حتی اقتصادهای در حال ظهور چون برزیل، روسیه، هند و چین- در خطر رکود هستند.
- برای پیشگیری از این فاجعه اقتصادی و مالی تغییر معنیدار در سیاستهای اقتصادی و به کارگیری سیاستهای رادیکال و هماهنگ بین اقتصادهای پیشرفته و نوظهور ضروری است.
- اقدامات زیر باید در سطح جهان به سرعت اتخاذ شوند:
- موسسات معسر (ناتوان از پرداخت بدهی) باید ورشکست شوند و موسساتی که توان پرداخت بدهیهایشان را دارند. اما از نقدینگی کافی برخوردار نیستند باید ملی شده و به آنها سرمایه تزریق شود.
- حق اقامه دعوی علیه خانوادههای مقروضی که در پرداخت بدهیشان ناتوانند فعلا باید سلب شود.
- نقدینگی به میزان نامحدود به موسسات مالی که توان پرداخت بدهییشان را دارند، اما از نقدینگی لازم برخوردار نیستند اختصاص یابد.
- به بخشهایی از شرکتهایی که میتوانند بدهیهایشان را بپردازند اما نقدینگی کافی ندارند، اعتبارات تعلق گیرد و از این طریق بحران بدهی برای این شرکتها مرتفع شود.
- بسته محرک دولتی زیرساختها، مزایای بیکاری، کاهش مالیات خانوارهای کم درآمد و اختصاص نقدینگی به ایالتهایی که اعتبارات در آنها خشک شده را در برگیرد.
- حل مشکلات سیستم بانکی از طریق تخصیص سرمایه به موسسات مالی و کاهش بار بدهی خانوارها و بدهکاران در دستور کار قرار میگیرد. (البته این موارد باید اولویت بندی شوند.)
- باید بین کشورهای بدهکار و کشورهایی که وام اعطا میکردهاند توافقی ایجاد شود تا کسریها تامین مالی شوند و از تعدیل اختلالزای ماندههای حساب ممانعت به عمل آید.
- آخر هفته جاری مقامات سیاستگذاری جهان در اجلاس سالانه بانک جهانی و صندوق بینالمللی حاضر میشوند و این موقعیت خوبی را برای تصمیمگیری در اختیار ما قرار میدهد و بنابراین باید از این فرصت به بهترین نحو استفاده شود.
ارسال نظر