سرنوشت نقدی شدن یارانه‌ها در ابهام

عکس: دنیای اقتصاد

دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: رد کلیات لایحه نقدی شدن یارانه‌ها در چند کمیسیون مجلس و همچنین بروز نشانه‌های مخالفت سایر کمیسیون‌های تخصصی با نقدی شدن یارانه‌ها، سرنوشت این لایحه را در‌هاله‌ای از ابهام قرار داده است. به خصوص اینکه اغلب نمایندگان به صورت جداگانه نیز با نقدی شدن یارانه‌ها مخالفت کرده‌اند و اجرای آن را به مصلحت نمی‌دانند. بر اساس این لایحه که یک فوریت آن از تصویب مجلس گذشته است، قیمت حامل‌های انرژی نظیر بنزین، گازوئیل، گاز، برق و... آزاد می‌شود و در عوض عواید حاصله از آن به صورت نقدی بین بخش‌هایی از مردم توزیع خواهد شد. نمایندگان مجلس اجرای این ایده را بسیار دشوار و با مخاطراتی چون انفجار تورمی می‌دانند. از همین رو چندان با کلیات آن موافق نیستند.

بلاتکلیفی در کمیسیون بودجه

عزت‌الله یوسفیان ملا، از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه درباره سرنوشت لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها در کمیسیون به دنیای‌اقتصاد گفت: اعضای کمیسیون هنوز به جمع‌بندی نهایی در این باره نرسیده‌اند و بحث‌ها همچنان ادامه دارد اما عمده مخالفت‌ها و بحث‌ها درباره نقدی شدن یارانه‌ها و پرداخت آن به صورت نقدی است که باعث ایجاد تورم می‌شود. وی درعین حال پیش‌بینی کرد که بعید می‌دانم کل لایحه رد شود چرا که همه با اصل عادلانه شدن یارانه‌ها موافق هستند اما بحث‌ها بر سر پرداخت نقدی شدن یارانه‌ها ادامه دارد. به گفته یوسفیان ملا برخی پیشنهادات از جمله گسترش مباحث مربوط به تامین اجتماعی به عنوان جایگزین پرداخت نقدی مطرح است.

علاوه بر این، کمیسیون صنایع نیز در حال بررسی لایحه مذکور است. به گفته احمد مهدوی ابهری، نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس تلاش اعضای کمیسیون این است که با آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی به صنعت و تولید ضربه نخورد. این عضو کمیسیون صنایع در ادامه به دنیای‌اقتصاد گفت که دولت در لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها ۲۵درصد از منابع حاصل از آزادسازی قیمت‌ حامل‌های انرژی را برای جبران خسارت وارده به بخش‌ صنعت در نظر گرفته‌اند که این مقدار از نظر اعضای کمیسیون کافی نیست و حداقل باید به ۵۰درصد برسد. این نماینده مجلس در توضیح تبعات آزادسازی حامل‌های انرژی در مورد بخش تولید و صنعت کشور گفت: از آنجا که صنعت و تولید بر پایه رقابت امکانپذیر می‌شود و باید توان صادرات نیز وجود داشته باشد، از این رو چنانچه هزینه‌های انرژی افزایش یابد به تبع آن هزینه حمل‌و‌نقل و قیمت تمام شده کالا نیز افزایش می‌یابد و همین تولید را در معرض خطر قرار می‌دهد.

همچنین علی‌اکبر اولیا، عضو کمیسیون عمران و نیز فراکسیون اقلیت درباره بررسی لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها در کمیسیون متبوعش گفت که کمیسیون انرژی درباره کاهش اعتبارات عمرانی نگران است و اعضا در تلاش هستند منابع حاصل از آزادسازی نرخ حامل‌های انرژی به بحث عمرانی و آنچه در ماده ۳ برنامه چهارم توسعه دیده شده سوق پیدا کند.

به گفته این نماینده مجلس آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی تاثیر شدیدی بر افزایش نرخ حمل‌و‌نقل کالاها خواهد داشت و این مشکلاتی را هم برای تولیدکننده و هم در نهایت مصرف‌کننده در پی خواهد داشت.

مخالفت کمیسیون حقوقی با لایحه

در همین رابطه یک عضو کمیسیون قضائی و حقوقی گفت: این کمیسیون با حضور وزیر اقتصاد به بررسی طرح تحول اقتصادی پرداخت و بعد از بررسی‌های فراوان لایحه رد شد.

علی اسلام پناه نماینده جیرفت در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران افزود: برخی موارد طرح تحول اقتصادی به کمیسیون قضایی و حقوقی ارجاع شد که برای نمایندگان چالش برانگیز بود، اما در پایان نمایندگان مجاب نشده و لایحه را رد کردند.

وی تاکید کرد: برای رای گیری در صحن علنی مجلس، نمایندگان معلوم نیست چه موضع‌گیری داشته باشند.

مخالفت کمیسیون اجتماعی با لایحه

در همین ارتباط عضو کمیسیون اجتماعی گفت: کلیات لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها در کمیسیون اجتماعی رد شد.

سیروس برنا نماینده بروجن در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران افزود: کمیسیون ویژه از کمیسیون‌های فرعی درخواست کرده با رد یا تصویب کلیات طرح تحول اقتصادی نظر خود را نسبت به این طرح اعلام نمایند.

وی با اشاره به اینکه کمیسیون ویژه با این درخواست به نوعی دست به نظرسنجی زده است، تصریح کرد: این اعلام نظر پیرامون کلیات لایحه بود، اما نسبت به جزئیات آن جلسه آینده کمیسیون بررسی‌های خود را آغاز خواهد کرد.

وی تاکید کرد: احتمالا این لایحه تا پایان نیمه اول سال آ‌ینده عملیاتی نخواهد شد.

برنا با اشاره به اینکه دیوان محاسبات نمی تواند نظارتی روی آنچه که دولت در قالب این لایحه ارائه کرده داشته باشد، تصریح کرد: در این لایحه اختیارات زیادی پیرامون حذف یارانه‌ها و صرف ۶۰درصد از منابع حاصل از حذف یارانه‌ها داده شده است.

وی تاکید کرد: نمایندگان برای اعمال نظارت بیشتر خواستار ارائه لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها در قالب بودجه سنواتی هستند.

کمیسیون امنیت ملی هنوز طرح را بررسی نکرده است

همچنین عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بندهای طرح تحول اقتصادی که در ارتباط با این کمیسیون است مورد بررسی قرار می‌دهد.

محمدمهدی شهریاری نماینده مردم خراسان شمالی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران افزود: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هنوز بررسی طرح تحول اقتصادی را در دستور کار قرار نداده است، ولی قطعا در جلسات آینده بندهایی از این لایحه را که در ارتباط با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

طرح تحول در دستور کمیسیون بهداشت

در ادامه عضو کمیسیون بهداشت و درمان گفت: کمیسیون بهداشت و درمان هنوز تصمیم نهایی در ارتباط با طرح تحول اقتصادی نگرفته، ولی خواستار مشخص شدن سهم سلامت است.

بشیرخالقی نماینده مردم اردبیل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران افزود: کمیسیون بهداشت و درمان بررسی طرح تحول اقتصادی را آغاز کرده، ولی هنوز به جمع بندی نهایی

نرسیده که قطعا در جلسات آ‌تی به بررسی ادامه خواهیم داد.

وی تصریح کرد: ما نگران سهم سلامت مردم در این طرح هستیم و به بررسی دقیق و کارشناسی می‌پردازیم و خواستار اصلاح این طرح در ارتباط با مشخص شدن سهم سلامت هستیم.