حرفهای تازه اوباما درباره ایران
دنیای اقتصاد – باراک اوباما که قرار است ۹ روز دیگر سکان حکومت آمریکا را از جورج بوش تحویل بگیرد، در اظهارات جدیدی که به نظر میرسد متفاوت با حرفهای دوران مبارزه انتخاباتی باشد، ایران را تهدیدی علیه آمریکا دانست ولی در عین حال با تاکید بر مکانیزم دیپلماسی از ارائه جزئیات سیاستهای خود درباره ایران خودداری و اعلام آن را به پس از تحلیف موکول کرد.
پس از تحلیف حرفهای بیشتری خواهم گفت
دنیای اقتصاد - باراک اوباما که قرار است ۹ روز دیگر سکان حکومت آمریکا را از جورج بوش تحویل بگیرد، در اظهارات جدیدی که به نظر میرسد متفاوت با حرفهای دوران مبارزه انتخاباتی باشد، ایران را تهدیدی علیه آمریکا دانست ولی در عین حال با تاکید بر مکانیزم دیپلماسی از ارائه جزئیات سیاستهای خود درباره ایران خودداری و اعلام آن را به پس از تحلیف موکول کرد. حرفهای جدید اوباما علیه ایران
دنیایاقتصاد- در حالی که تنها ۹ روز دیگر به مراسم تحلیف رییسجمهور جدید آمریکا باقی مانده است، باراک اوباما رییسجمهور منتخب این کشور، ایران را «خطری واقعی» برای امنیت آمریکا خواند تا آینده روابط ایران و آمریکا همچنان در هالهای از ابهام باقی بماند.
البته اوباما اگرچه در سیاستهای کلی خود در قبال ایران، پا جای پای دولت جمهوریخواه جورج بوش گذاشته است، اما آنگونه که گفته است «جزئیات سیاست خود در قبال تهران را بعد از تصدی رسمی پست ریاست جمهوری» اعلام خواهد کرد.
باراک اوباما که با شعار «تغییر» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به پیروزی رسیده است، طی مبارزات انتخاباتی خود بر گفتوگو با برخی کشورها و از جمله ایران تاکید میکرد. از همین رو، بسیاری از ناظران بر این باور بودند که شعار «تغییر» در کنار سیاست «گفتوگو» میتواند نهتنها تهران- واشنگتن را بر سر میز مذاکره بیاورد که نتیجهای قابل قبول برای طرفین به همراه خواهد داشت. اما پس از پیروزی قاطع اوباما در آمریکا این نظر و ایدههای مشابه آن رنگ باخت. چرا که رییسجمهور منتخب آمریکا سه روز پس از پیروزیاش در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود ضمن تایید دریافت نامه تبریکآمیز احمدینژاد اظهار کرده بود: توسعه سلاح هستهای در ایران غیرقابل پذیرش است و ما باید تلاش بینالمللی را برای جلوگیری از چنین اتفاقی افزایش دهیم. وی همچنین با متهم کردن ایران به حمایت از سازمانهای تروریستی گفته بود: حمایت ایران از سازمانهای تروریستی اقدامی است که فکر میکنم باید متوقف شود. اینک اوباما بار دیگر اتهامات خود علیه ایران را تکرار کرده است. او روز جمعه در کنفرانسی خبری که در طول آن به معرفی دو کاندیدای مورد نظرش برای دریافت دو پست ارشد اطلاعاتی دولت آمریکا پرداخت، گفت که در گذشته و در طول مبارزات انتخاباتیاش ایران را تهدیدی حقیقی برای امنیت ملی آمریکا خوانده است. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، وی افزود: اما همچنین گفتهام که باید به دنبال برقراری دیپلماسی به عنوان مکانیزمی برای رسیدن به اهداف امنیت ملیمان باشیم. خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی در این باره نوشت که اوباما در پاسخ به سوالی درباره ایران گفت که بنابر این اصل که هنوز آمریکا دارای رییس جمهور دیگری است، به جزئیات سیاستش در قبال تهران اشاره نخواهد کرد. اوباما اظهار کرد: فکر میکنم که تیم امنیت ملی من انعکاسی از آن رویکرد کاربردی و عملگرا در سیاست خارجی باشد. وی افزود که پس از مراسم تحلیف «حرفهای بیشتری برای گفتن درباره ایران» خواهد داشت. پیش از این، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه فعلی آمریکا در گفتوگویی با روزنامه فایننشالتایمز اظهار کرده بود که اوباما نیز مسیر جورج بوش را دنبال خواهد کرد.
وی درباره رویکرد دولت اوباما در قبال ایران گفت: نمیخواهم از جانب دولت جدید صحبت کنم، آنها مسیر خودشان را خواهند رفت اما فکر می کنم که ما برخی ساختارهای دیپلماتیک را بر جای میگذاریم که روشهای مدیریتی است و فکر میکنم که در نهایت به حل مسائل بسیار سختی از جمله مساله رویکرد ۱+۵ در قبال ایران منجر خواهد شد. وزیر امور خارجه ۵۴ ساله آمریکا با اشاره به ایران ادامه داد: وقتی با متحدینمان صحبت میکنم آنها معتقدند که این ساختاری است که در نهایت این مساله از طریق آن حل خواهد شد.
همزمان با تهدید خواندن ایران از سوی اوباما، دیک چنی، معاون جورج بوش رییسجمهور آمریکا، با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم گفت: دو چیز درباره ایران وی را نگران میکند؛ حمایت از تروریسم و توسعه برنامه هستهای.
معاون جورج بوش، رییسجمهور آمریکا در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس در دفترش در کاخ سفید در حالی که ایران را یکی از حامیان اصلی تروریسم در جهان مینامید، ادعا کرد: این احتمال وجود دارد که نیاز به افزایش تحریمها علیه ایران به منظور مجبور کردن آنان (ایرانیها) به توقف غنیسازی اورانیوم وجود داشته باشد؛ چرا که سوختهای غنی شده در سطح کم هم برای تولید سوخت هستهای مورد استفاده قرار میگیرند و با افزایش غنیسازی میتوان از آن برای تولید سلاح هستهای استفاده کرد. وی مدعی شد: آنان (ایرانیها) سعی کردند تا به تلاش برای تولید سلاح هستهای ادامه دهند و با توجه به تلاشهای آنان برای غنیسازی اورانیوم، میتوانند به ساخت بمب دست یابند. افزون بر مواضع سختگیرانه اوباما در قبال ایران، رویکرد هیلاری کلینتون که قرار است در دولت آینده آمریکا، جایگزین کاندولیزا رایس شود نیز گمانهزنیها در ارتباط با تشدید سیاستهای سختگیرانه در قبال ایران را تقویت کرده است. دو روز پیش، جیمز شلسینگر رییس پیشین سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا با اشاره به مواضع هیلاری کلینتون وزیر خارجه دولت آینده این کشور در دوران مبارزات انتخاباتی، مدعی شده بود ایران باید خطر حمله هستهای آمریکا را بهعنوان گزینهای جدیتر در نظر بگیرد.به گزارش خبرگزاری ایلنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، رییس پیشین سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا و همچنین از مقامهای سابق وزارت دفاع این کشور با اشاره به ادعای هیلاری کلینتون، وزیر خارجه دولت آینده آمریکا مبنی بر اینکه واشنگتن میتواند ایران را محو کند، گفته است که مقامهای تهران باید حمله آمریکا به ایران را بهعنوان گزینهای محتمل در نظر بگیرند. شلسینگر که در دوران ریچارد نیکسون و جرالد فورد، روسای جمهوری پیشین آمریکا در عرصه سیاسی این کشور فعالیت داشته است، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا ایران از حمله هستهای آمریکا میهراسد یا خیر، مدعی شد: معتقدم که ایرانیها آن را بهعنوان گزینهای بسیار محتمل در نظر میگیرند.وی همچنین با اشاره به سخنان بیاساس هیلاری کلینتون مدعی شد: فکر نمیکنم حتی اگر این موضعگیری در آمریکا بهدست فراموشی سپرده شود، مقامهای تهران آن را فراموش کنند.
اظهارات کلینتون و شلسینگر در حالی بیان شده و میشود که بسیاری از صاحبنظران سیاسی معتقدند که بحران اقتصادی آمریکا و همچنین شرایط خاورمیانه و از همه مهمتر وجهه جنگطلبی که طی سالهای گذشته از واشنگتن به نمایش گذاشته شدهاست، احتمال اقدام نظامی آمریکا علیه ایران را به صفر میرساند و بیش از پیش، زمینههای تشدید تحریمهای اقتصادی یا استفاده از سایر اهرمهای دیپلماتیک علیه ایران را افزایش میدهد. آنچنان که به تازگی یکی از شرکتهای هندی تحت فشار آمریکا از صادرات بنزین به ایران خودداری کرده است.بیبیسی گزارش داده است که یک شرکت هندی تحت فشار آمریکا تصمیم گرفته است از این پس دیگر به ایران بنزین نفروشد. شرکت «صنایع ریلاینس» بعد از آن که گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا از یک بانک آمریکایی خواستند به این شرکت هندی خدمات مالی ارائه ندهد، معاملاتش با ایران را متوقف کرده است. در حالی که رسانههای هندی و آمریکایی از تصمیم صنایع ریلاینس برای قطع همکاری با ایران خبر میدهند، یکی از سخنگویان این شرکت حاضر به اظهار نظر در باره تصمیم این شرکت برای همکاری با ایران نشد. او گفت که در راستای سیاستهای شرکتش و حفظ اسرار تجاری، در مورد معاملات خاص اظهارنظر نمیکند. با این حال بنیاد دفاع از دموکراسی با صدور بیانیهای اعلام کرد صنایع ریلاینس بعد از ارسال نامهای از سوی نمایندگان کنگره به وزارت خزانه داری آمریکا درباره برنامه هستهای ایران و آنچه حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر خوانده شده، فروش بنزین به ایران را متوقف کرده است. در خبری دیگر، بانک «لویدز تیاسبی» مستقر در بریتانیا قبول کرده است بابت نقل و انتقالات پولی در نقض تحریمهای آمریکا از جمله علیه ایران ۳۵۰میلیون دلار به آمریکا پرداخت کند.وزارت دادگستری آمریکا گفت که «لویدز تیاسبی» به «رفتار مجرمانه» اذعان کرده و قبول کرده است این مبلغ را در ازای خاتمه تحقیقات درباره عملکرد این موسسه پرداخت کند.
دادستانها گفتند که این بانک با جعل اسناد کاری کرد که مشتریانش در ایران، لیبی و سودان بتوانند با موسسات آمریکایی معامله کنند.لویدز تیاسبی گفت که به طور کامل با این تحقیقات همکاری کرده است.این بانک در بیانیهای گفت: «ما به گرداندن بانک با کمال صداقت و اطاعت از مقررات در سراسر مناطقی که در آنها کار میکنیم متعهد هستیم و یک رشته گامهای ملموس برای بهبود برنامههای پیروی از مقررات برداشتهایم.»
ارسال نظر