کوچک‌سازی شهرداری به نفع شهروندان است

شهردار تهران گفت: برای بزرگ کردن، کوچک کردن یا جمع کردن شرکت‌های وابسته به شهرداری تهران ابتدا باید رویکردی را تعیین و با نگاه به افق آینده شهرداری و نحوه مدیریت شهر در آینده در مورد این شرکت‌ها تصمیم بگیریم.

دکتر محمد باقر قالیباف در جلسه علنی شورای شهر تهران حضور یافت و بعد از دستور جلسه اول مبنی بر ارائه گزارش عملکرد بودجه سازمان‌ها و شرکت‌های شهرداری در شش ماهه اول سال جاری، با بیان این مطلب با اشاره به این که در گذشته گفته بودم شرکت‌ها حیاط خلوت شهرداری هستند، اظهار کرد: از گذشته دور به دلایل مختلف این شرکت‌ها شکل گرفته بود که تابع قانون تجارت کار، عمل کرده و تابع سیاست‌های مدیریت شهری اعم از شورا و شهرداری نبودند.

وی با بیان این که در دو، سه سال گذشته مجموع تلاش‌هایی که در حوزه مدیریت شهری انجام شده، گام‌های زیادی برای شرکت‌ها برداشته شده است، گفت: با صراحت می‌گویم در سه سال گذشته امکان ندارد مجمع شرکتی برگزار شده باشد و در موقع مقرر برای آن شرکت تعیین تکلیف نشده باشد.

قالیباف تخصصی شدن و جهت گیری شرکت‌ها را یکی از اقدامات انجام شده خواند و افزود: شرکت‌های اضافی شهرداری ساماندهی و تعیین تکلیف شدند و امسال نیز در لایحه بودجه شرکت‌ها در نظر گرفته شدند که این مساله نیز پیش از این در شهرداری سابقه نداشته است.

شهردار تهران ساماندهی وضعیت سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به شهرداری را یک قدم به سمت قدم نهایی دانست و گفت: این بازنگری اساسی از قدم‌های خوبی است که در راه اصلاح ساختار در مجموعه شهرداری اتفاق می‌افتد.

قالیباف با اشاره به این که در شهرداری اقدامات غیرمترقبه بسیاری پیش می‌آید که رعایت سرعت، دقت، صحت و سلامت کار در آن اهمیت زیادی دارد، افزود: یک روز در شهرداری این روند حاکم بوده که کارها را به جای بخش اداری توسط شرکت‌های وابسته انجام دهند که بر اساس این جایگاه شرکت‌های متعددی در شهرداری تشکیل شد.

وی خاطرنشان کرد: دقیقا باید تعیین شود که آیا خصوصی‌سازی ۱۰۰‌درصد در شهرداری باید صورت گیرد یا اقدامات اجرایی در ابعاد مختلف توسط شرکت‌های شهرداری صورت پذیرد و یا کارها را به صورت امانی انجام دهیم.

قالیباف تصریح کرد: بر اساس تجربه تمام دنیا معتقدم که حتما خصوصی‌سازی بهترین روش خواهد بود و باید با برون‌سپاری به بخش خصوصی کارها را انجام دهیم.

شهردار تهران در ادامه با بیان این که برخی بخش‌های خصوصی ظرفیت انجام کار شهرداری را دارند و برخی بخش‌ها نیز این ظرفیت را نداشته و باید به شکل‌گیری آن‌ها کمک کرد، افزود: در بحث جمع آوری زباله بخش خصوصی وجود نداشت، اما امروز ۱۵ شرکت این اقدام را انجام می‌دهند، حتی در آینده نیز آتش‌نشانی را نیز مانند اتوبوسرانی می‌توان به بخش خصوصی سپرد.

وی خاطرنشان کرد: از بزرگ کردن شهرداری باید پرهیز کرد و تا می‌توانیم به کوچک سازی آن اقدام کنیم که این به نفع شهروندان و شهرداری خواهد بود.

وی در ادامه در مورد بررسی لایحه ساماندهی وضعیت سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به شهرداری تهران و ارائه اساسنامه آن‌ها افزود: همه چیز امکان خصوصی‌سازیش وجود دارد حتی آمریکا در جنگ نیز به سمت خصوصی‌سازی پیش رفته است، اما مهم این است که به چه میزان و چه کارهایی را می‌توان خصوصی کرد.

قالیباف با اشاره به اینکه ما یک مساله را در شهرداری قطعی کرده‌‌‌ایم، گفت: قرار بر این است که بخش‌های حاکمیتی را نگه داشته و تصدی‌گری را رها سازیم.

وی در مورد خصوصی سازی فروشگاه شهروند افزود: شهروند یک‌درصد فروش شهر تهران را نیز ندارد پس مشخص است در اقتصاد نمی‌توانیم اثر بگذاریم، در شرایطی که هزینه سرانه تمام شده در شهروند ۱۳‌درصد است، این هزینه برای سوپرمارکت‌ها یک‌درصد است که این نشان می‌دهد اجناس در شهروند گران‌تر تمام می‌شود.

شهردار تهران با بیان این که قیمت هر مسافر در شهرداری حدودا بالای ۴۰۰ تومان تمام می‌شود که با دارایی‌های ثابت و جاری این مبلغ را به ۲۰ تومان تبدیل و در مترو نیز به ۴۰ تومان رساندیم گفت: آیا بخش‌خصوصی با این هزینه مسافر جابه‌جا می‌کند ؟ بله حتما حداکثر ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان تمام می‌شود.

قالیباف تصریح کرد: ما معتقدیم فروشگاه شهروند را باید به بخش خصوصی واگذار کنیم، اما چگونگی‌اش را نیز باید تعریف کنیم.