«جراحی بزرگ» کلید خورد
رییسجمهور لایحه «تحول اقتصادی» را شخصا به مجلس برد
موافقت مجلس با بررسی فوری لایحه تحول
احمدینژاد: جهش قیمتی حاصل از پرداخت نقدی یارانهها حداکثر در ۱۸ ماه مستهلک میشود.
رییسجمهور لایحه «تحول اقتصادی» را شخصا به مجلس برد
موافقت مجلس با بررسی فوری لایحه تحول
احمدینژاد: جهش قیمتی حاصل از پرداخت نقدی یارانهها حداکثر در ۱۸ ماه مستهلک میشود.
در صحن علنی مجلس عنوان شد
دلایل احمدینژاد برای نقدی کردن یارانهها
سرانجام دیروز احمدینژاد در میان نمایندگان حاضر شد و در رابطه با اهمیت و ضرورت این طرح به سخنرانی پرداخت. متن سخنان احمدینژاد به این شرح است: شما میدانید که به لطف انقلاب اسلامی، طی سی سال حرکت عمومی و پیشرفت ملت ایران افتخارآمیز بوده است.
چهره امروز ایران با سی سال قبل قابل مقایسه نیست؛ در هر بخشی پیشرفتهای شگفتانگیز اتفاق افتاده است. در بخش علم و فنآوری، در بخش صنعت و کشاورزی، آموزش و بهداشت، عمران و زیربنایی، در بخش کم کردن فاصلهها و رفع فقر و محرومیت کارهایی که انجام شده است؛ این کارها افتخار آمیز است اما شما میدانید که استعداد ایران، جایگاه ایران و توانمندیهای ایران بسیار بسیار بالاتر و والاتر از نقطهای است که ما در آن قرار داریم و همه شما میدانید که از عوامل اصلی پایداری انقلاب و بالندگی آرمانهای انقلابی پیشرفت در عرصههای اقتصادی است و در عرصه اقتصاد محو فقر و اجرای عدالت و تلاش برای پیشرفت با حداکثر سرعت مطرح است.باید به قدرت اول منطقه تبدیل شویم. باید به عنوان ملت پیشرو و الهام بخش نقش آفرینی کنیم. تحقق این هدف بزرگ نیازمند بازنگری در گذشته، شناخت موانع و راهکارهای افزایش سرعت حرکت است.
خوشبختانه و به لطف کارهای کارشناسی و عنایت رهبری عزیز امروز به لحاظ تئوری اقتصاد و راهبردهای اصلی و نیل به پیشرفت براساس عدالت و علم محدودیت و مشکلی نداریم چرا که سیاستهای اصلی 44 در حقیقت تئوری اقتصادی و برپایی یک اقتصاد توسعه یافته و بالنده است؛ اقتصادی که با همه ظرفیت خود فعال است؛ مردمی است و بر پایه عدالت شکل گرفته است.
برای تحقق اهداف اقتصادی بیش از سه سال قبل یک شورای راهبردی اقتصادی در دولت شکل گرفت. هدف اصلی این شورا شناختن موانع تحرک بالای اقتصادی و همین طور راهکارهای مناسب برای تحقق اهداف بود. بعد از یک سال و نیم خوشبختانه به نتایج خوبی رسیدیم. مشکلات ساختاری اقتصاد شناسایی و اصلاح شد و یک گزارش مدون از آسیب شناسی اقتصادی ایران به دست آمد و این مقدمه طرح تحول اقتصادی به عنوان اصلاح ساختارها و عوامل اصلی در اقتصاد است. طرح تحول در یک پیوند محکم و پایدار با سند چشمانداز و سیاستهای اصل ۴۴ عمل خواهد کرد. مجموعه عوامل اصلی دستاندرکار آسیب رسانی و یا مانع در مسیر رشد مناسب اقتصادی در ۷ نظام طبقهبندی شده مالیات، یارانه، گمرکی، بانکها، ارزشگذاری پول ملی و نظام توزیع کالا و خدمات و بهرهوری. شما میدانید در اقتصاد انتخاب اجتنابناپذیر است در هر برنامه اقتصادی ناگزیر از انتخاب هستیم و کارگروه و شورای راهبردی هم اصلیترین را برگزید. این نظامات در واقع پیچ و خمها و دستگاههایی است که روابط اقتصادی را تنظیم میکند و پشتیبانی از بخشهای گوناگون اقتصاد را به عهده دارد؛ اینها یا محرک و مشوقند و یا مانع مهمی را از سر راه
فعالیت سالم اقتصادی بر میدارند. اهمیت این نظامها بر شما پوشیده نیست. اگر نظام مالیاتی درست عمل نکند توزیع درست نمیشود. اگر یارانهها درست عمل نکند سرمایهگذاری و جهت گیری درست نخواهد شد و همین طور بانکداری، ارزش پول ملی و نظام توزیع و بهرهوری اصلاحات لازم دارد.
بیش از یک سال و سه ماه است که تقریبا با همه ظرفیتهای کارشناسی کشور تلاش برای پیدا کردن راه حل و اصلاح بنیادین ادامه دارد و در تمام این بخشها لوایح مناسب در شرف آماده شدن برای تقدیم به مجلس شورای اسلامی است. لایحهای که امروز در دستور کار شما قرار دارد هدفمند کردن یارانهها است. گرچه شما به اشکالات اساسی وارده بر نظام توزیع یارانهها واقفید اما مرور سریع آن خالی از لطف نیست. اشکال اول؛ کالاها و خدمات مشمول یارانه درست انتخاب نشده. میدانید که نسبت یارانه در تولید داخلی 29درصد است و 26درصد آن مربوط به انرژی است؛ این در حالی است که در کشورهای دنیا از انرژی مالیات میگیرند. در ایران در سال 80 تا 85 حدود 92درصد هزینههای جاری کشور اختصاص به انرژی داشته و در سال 85 نیز 95درصد است. تبعات ناشی از مصرف انرژی بر کسی پوشیده نیست. این شیوه توزیع یارانه مصرف انرژی را در حوزههای غیرمولد تشویق میکند.
ایراد دوم؛ یارانه به افراد مرفه میرسد. در مجموع سه دهک بالای درآمدی چهار برابر سه دهک پایین درآمدی یارانه مصرف میکنند. این شیوه یعنی هر کس ثروتمند تر است بیشتر مصرف میکند و از یارانه بیشتری بهرهمند میشود.
مشکل دیگر، قاچاق مواد است. بهرغم سهمیهبندی همچنان با قاچاق مواد سوختی روبهرو هستیم.
اشکال دیگر، در تولید و سرمایهگذاری است. کالاهای پرمصرف به قیمت ارزان تولید و توزیع میشود. سرمایهگذاری در بخشی که قیمت بالا است صرفه اقتصادی ندارد زیرا نوع سرمایهگذاری و مصرف و فنآوری با نوع توزیع یارانه بسیار متناسب استو اشکال بعدی مصرف بالا و بهرهوری پایین است. شما میدانید که شدت مصرف انرژی در ایران در بالاترین سطح است و بهرهوری ما از یک بشکه نفت در پایینترین سطح یعنی حدود یک سوم جهانی است. این شیوه توزیع یارانه مانع مهمی در برابر اصل ۴۴ و چشمانداز است.
عزیزان اگر ما حتی اهداف چشمانداز و سیاستهای اصل 44 را نداشتیم ناگزیر به توزیع یارانهها بودیم چرا که ادامه این روند غیر ممکن است. اگر این روند ادامه یابد خواهیم دید که رشد مصرف داخلی به جایی خواهد رسید که در افق چشمانداز تولید نفت و مصرف سر به سر خواهد شد.اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها اهدافی دارد که بخشی را بیان میکنم. هدف اول، اجرای عدالت و رفع تبعیض و بعد استفاده بهتر از منافع کشور و شفاف سازی اقتصادی و دادن فرصت به تدبیر و مدیریت صحیح برای اعمال روندهای درست اقتصادی، کاهش وابستگی به درآمد نفت و افزایش فعالیتهای عمرانی. خوشبختانه این اولین طرحی است که اولا بیشترین کار کارشناسی روی آن انجام شده و البته بیعیب و نقص نیست اما در مقایسه با طرحهای گذشته تقریبا اجماع کارشناسی را با خود دارد و اولین طرحی است که رهبری عزیز بر کلیات آن صحه گذاشتهاند. البته هدفمند کردن یارانه در دولتهای قبل در برنامه و پیگیری بوده است اما عزیزان شما میدانید که عدم اجرا به دو دلیل اتفاق افتاده است؛ چیزی که همه میخواستیم و تاکید کردیم در قانونگذاری و در اجرا اما اجرا نشده است. دو علت اصلی مانع از اجرا بود؛ اول عدم
پرداختن جدی به ابعاد اجرایی طرح بود یعنی زوایا و تاثیر آن در کشاورزی، خدمات، اشتغال و صنعت آن طوری که باید و شاید مورد بررسی دقیق قرار نگرفته بود که خوشبختانه در این دوره طولانی بیش از 30 هزار نفر ساعت کار کارشناسی انجام شده است و دوم نگرانی از تبعات اجتماعی بوده است. به دلیل نگرانی از تبعات اجتماعی همواره طرح تحول در توزیع یارانه از دستور کار دولتها خارج شده است. خوشبختانه امروز برای تمامی سوالات اساسی این طرح پاسخ روشنی را در اختیار داریم.
اما محورهای لایحه که در اختیار شما است چند محور است. محور اول، اصلاح قیمتها است؛ هدفمند کردن یارانه بدون اصلاح قیمت ناممکن است. باید قیمتها را اصلاح کرد و در صورت امکان قیمت را واقعی کرد و در بازههای زمانی معین که امکانات را فراهم کند آن را تثبیت کرد.
دوم، جبران کاهش خرید و توانمندسازی خانوارهای حداقل هر دهک است. پیشنهاد دولت 60درصد منابع استحصالی از اصلاح قیمتها است. محور دیگر لایحه حمایت از بنگاههای تولید و صادرات است که دولت پیشبینی کرده 15درصد منابع به این بخش اختصاص یابد و از مجلس اجازه خواسته تا مدتی از قیمتهای ترجیحی استفاده شود. محور بعدی جبران هزینههای دولت و توسعه عمران در کشور است که 25درصد برای این امر اختصاص پیدا کرده است. محور دیگر تشکیل صندوق هدفمندسازی یارانه است؛ برای اینکه در توزیع یارانه منابع پیشبینی شده است که آنها در یک صندوق به اهداف تعیین شده اختصاص یابد و همچنین سازوکارهای شناسایی اقشار و بنگاههای هدف که امروز این لایحه در اختیار شما است.
اما نکات پایانی، خب همه شما میدانید که یکی از نگرانیهای اصلی پیرامون هدفمند کردن یارانهها جهشی است که درقیمتها اتفاق میافتد، گر چه این جهش در طول ۱۲ تا ۱۸ ماه مستهلک میشود. شاید این لطف خداوند بوده است که ما در قوس نزولی سطح قیمتها هستیم؛ یعنی کاهش قیمتها در جهان و در ایران یک فرصت مناسب برای اجرای طرح است و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت هم ما را به اجرای هر چه سریعتر این طرح ترغیب میکند. وقت آن است که تصمیم بگیریم.
جبران تبعات این طرح با هماهنگی و با همدلی به بهترین نحو ممکن امکانپذیر است، یعنی اگر فضای عمومی کشور، دولت و مجلس هر دو با هم دست به دست هم بدهند و هماهنگ طرح را جلو ببرند ما کمترین تبعات منفی و بیشترین آثار مثبت را خواهیم داشت. البته دولت سیاستهای مناسبی را پیشبینی کرده که ذخیره کالا و نظارت بر بازارهای اساسی و تاثیرگذار و حمایت از بنگاههای تولیدی و صادراتی از آن جمله است. باید کار را با کمک هم جلو ببریم. اگر اینگونه باشد کشور به سرعت پیشرفت میکند.
خواهش پایانی و تشکر. شرایط امروز اقتصادی کشور و جهان اقتضا میکند که ما زودتر تصمیم بگیریم. امروز مجلس به روز و تصمیم گیر و در کنار آن دولت آماده به کار، دولت تحول گرا و دولت تصمیم گیر و پای کار بهترین فرصت برای اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها است.
ما در مجلس هفتم و هشتم تا امروز کارهای بزرگی با هم انجام دادیم. برای اولین بار بخشهای اقتصادی را سامان دادیم. طرح حملونقل و مسکن و بنزین از طرحهای این دوره است. من انتظار دارم نمایندگان عزیز و محترم با دقت هر چه تمامتر و سرعت بالا این طرح را رسیدگی و به پیشبرد کشور و اصلاح شرایط اقتصادی کمک کنند.
من صمیمانه تشکر میکنم از نمایندگان محترم و کمیسیون ویژه مجلس که وقت خوبی را اختصاص دادند و بحثهای خوبی انجام شد و به نتایج خوبی رسیدیم و اصلاحات خوبی در کار انجام شد و انشاءالله شما همت خواهید کرد اگر در لایحه ضعف و نقصی وجود داشته باشد آن را برطرف کنید.
امیدوارم سرعت عمل شما پشتیبان و یار برادرانتان در بخش اجرا باشد.
درباره کاندیداتوریام حرفی نمیزنم
رییسجمهور همچنین بعد از ارائه لایحه هدفمند کردن یارانهها و تصویب یک فوریت این لایحه در مجلس شورای اسلامی با حضور در جمع خبرنگاران به سوالات آنها در ارتباط با مسائل مختلف پاسخ گفت.
خبرنگاری پرسید: بانک جهانی توصیه کرده که کشورها اصلاحات اقتصادی را در زمان اوج محبوبیتشان انجام دهند، آیا شما فکر میکنید اکنون در اوج محبوبیت هستید؟ احمدینژاد نیز با طرح اینکه شما توصیه بانک جهانی را به ما دیکته میکنید؟! پاسخ داد: ما تا روزی که هستیم به وظیفه خود عمل میکنیم و فکر میکنم که مردم هم از این طرح استقبال کردند؛ زیرا ۶۳ میلیون نفر با ثبت نام به درخواست دولت برای اطلاعات آماری پاسخ گفتند. همچنین فکر میکنم اگر از آن بقیه ۷ میلیون باقیمانده خواهش میکردیم، آنها هم در رفراندوم اقتصادی شرکت میکردند.
کاندیداتوری احمدینژاد غیربدیهی است ؟
خبرنگاری پرسید: هفته گذشته برخی عنوان کرده بودند که کاندیداتوری آقای احمدینژاد بدیهی است، آیا شما آن را بدیهی میدانید؟احمدینژاد پاسخ داد: شما چهطور؟ نظر شما در اینباره چیست؟ آیا غیربدیهی است؟خبرنگار دیگری پرسید: آیا شما منتظر میمانید تا لایحه طرح تحول تصویب شود و بعد لایحه بودجه را بیاورید؟ رییسجمهور تاکید کرد: اجازه دهید مجلس جلو برود و کار خود را انجام دهد.
دولت نهم شفافترین دولت است
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال تحقیق و تفحص از حساب ذخیره ارزی نیز گفت: هرچه مجلس تصویب کند لازمالاجراست، دولت نهم شفافترین دولت است. خبرنگاری پرسید: اگر اصولگرایان در اجماع به شما نرسند، آیا شما در انتخابات شرکت خواهید کرد یا خیر؟ احمدینژاد نیز پرسید: آیا الان میخواهید سوال انتخاباتی بپرسید؟خبرنگار پاسخ داد: بله. رییسجمهور با لبخند گفت: اما من نمیخواهم جواب بدهم.
از نقد احمدینژاد استقبال میکنیم
خبرنگاری پرسید: در اردوگاه جریان دوم خرداد بحثی به عنوان بحث دولت وحدت ملی با هدف ایجاد اختلاف در بین اصولگرایان مطرح شد. آنها به دنبال نقد احمدینژاد بودند، ولی خوشبختانه گویی این طرح به نتیجه نرسید. نظر شما در این ارتباط چیست؟ رییسجمهور نیز پاسخ داد: ما از نقد احمدینژاد استقبال میکنیم، بهترین کمک به احمدینژاد، نقد است.
آمار40 هزار دروغ را دولت استخراج نکرده است
خبرنگار دیگری پرسید: به تازگی طی آماری اعلام شده که در طول ۳ سال و نیم گذشته ۴۰ هزار دروغ علیه احمدینژاد منتشر شده است. سوالم این است که با توجه به این قدرت جمعآوری اطلاعات، آیا این امکان وجود دارد که شما آماری در اختیار رسانهها قرار دهید که تعداد وعدههای محقق نشده شخص رییسجمهور و کابینه را اعلام کند؟
احمدینژاد پاسخ داد: این آمار را دولت استخراج نکرده است. گروههای مختلف دانشجویی در چند دانشگاه ازجمله علم و صنعت و امیرکبیر و شریف و ... این کار را انجام دادهاند. این کار مردمی است و از سوی گروههای مردمی انجام شده است.
عکسها: دنیای اقتصاد - حمید جانیپور
ارسال نظر