گسترش دیپلماسی برای حل بحران غزه

دنیای اقتصاد -مجید اعزازی: سخنگوی وزارت خارجه کشورمان دیروز در گفت‌و‌گوی هفتگی خود با خبرنگاران ضمن محکوم کردن جنایات رژیم اشغال‌گر قدس در غزه از ارسال محموله کمک‌های انسانی و دارویی تهران به مصیبت‌زدگان این منطقه خبر داد و با تحلیلی از سخنان مقام معظم رهبری تاکید کرد که با استفاده از سرفصل‌های ارزشمند این رهنمودها از همه ظرفیت‌های دیپلماتیک خود در ارتباط با غزه استفاده خواهیم کرد. حسن قشقاوی همچنین درباره سخنان ابوالغیظ وزیر خارجه مصر مبنی بر این‌که ایران در امور کشورهای عرب مداخله می‌کند، دو دلیل برای فجایع غزه برشمرد. به گفته وی در پس فجایع غزه توطئه‌ای گسترده، بین‌المللی و همه‌جانبه که از آناپولیس شروع شده و تا پس از نشست دو هفته گذشته نیویورک ادامه پیدا کرده است، وجود دارد. قشقاوی افزود: رژیم صهیونیستی با محاصره غزه به مدت شش ماه بیش از ۱۵۷ مورد آتش بس را نقض کرده است. در همان ایام ادعای آتش‌بس فلسطینی‌ها ۴۶۰ کشته دادند و ۳۷نفر از آنان نیز دستگیر شدند. این موارد را باید در کنار اقداماتی که در کناره باختری رود اردن نیز صورت گرفته است، به حساب آورد.سخنگوی وزارت خارجه انتخابات پیش روی رژیم صهیونیستی را به عنوان دلیل دوم وقوع فجایع غزه برشمرد و گفت: اساس دموکراسی این رژیم بر تعرفه‌های خونین استوار است. معتقدیم که تسامح، غفلت جدی از مساله فلسطین و رویکرد سازش و تسلیم کشورهای عربی در تشجیع رژیم صهیونیستی موثر بوده است. از این‌رو، احساس می‌کنیم که ملت‌های منطقه باید با همبستگی زمینه‌های کمک به مردم غزه را فراهم کنند.

وی خبر داد که یکشنبه شب نخستین محموله کمک‌های اولیه انسانی- دارویی ملت ایران وارد فرودگاه قاهره شده است و قرار است به زودی دومین محموله‌ هوایی کمک‌‌های ایران از طریق مصر به غزه ارسال شود. همچنین صبح روز دوشنبه، یک کشتی ایران حامل مواد غذایی و دارویی از بندرعباس عازم مصر شده است. قشقاوی اظهار کرد: انتظار ما از مصر این است که زمینه اعزام پزشکان و کادر درمانی و انتقال مجروحان به غزه را فراهم کند. الان فرصتی است که در یک همگرایی اسلامی بین ملت‌ها، در شرایطی که رویکرد سازش و تسلیم شکست خورده است و رویکرد کنونی دفاع مشروع و مقاومت است، سازشکاران دیروز و خاموشان امروز کمک‌های خود را از مردم غزه دریغ نکنند.وی همچنین با اشاره به بیانات و پیام رهبر انقلاب درباره فجایع غزه اظهار کرد: بیانات رهبر انقلاب سرفصل‌های ارزشمندی برای تداوم مقاومت و مبارزات جهان اسلام علیه رژیم صهیونیستی داشته است. ما وظیفه خود می‌دانیم که این سرفصل‌ها را استخراج و با استفاده از همه توان و ظرفیت دیپلماتیک خود آن را عملیاتی کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین از عدم حضور محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور در اجلاس نشست شورای کشورهای همکاری خلیج فارس در مسقط خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در روند سازنده‌ای که در شورای همکاری خلیج فارس آغاز شده است، پیشنهاد رییس‌جمهور به اجلاس دوحه مورد بررسی قرار گیرد.قشقاوی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که درخصوص بخشی از سخنان فرمانده سپاه پرسیده بود واکنش نشان داد و گفت: جنبش دانشجویی ایران استکبارستیز و ضداستعماری است. تجربه تاریخی آن در کشور نیز نشان می‌دهد که دانشجویان همواره در خط مقدم مبارزه با استکبار جهانی قرار داشته‌اند، اما این به معنای این نیست که خارج از سیاست‌های رسمی اقدامی خاص صورت گیرد. دانشجویان آگاه هستند و مسوولان نیز همین‌طور.

وی با بیان اینکه در مبارزه با استکبار هیچ‌چیز موثر‌تر از همبستگی ملی نیست، افزود: این‌که خارج از سیاست‌های مدون و آرمان‌های ملی و اسلامی اقدامی بخواهد صورت گیرد، وجود ندارد.

سردار سرلشگر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هفته گذشته در مراسم افتتاحیه نشست هم‌اندیشی مسوولان بسیج دانشجویی ۱۴۰دانشگاه کشور، با اشاره به حماسه ۱۳آبان سال ۱۳۵۸ و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا از سوی دانشجویان پیرو خط امام گفته بود: می‌خواهیم زمینه‌ای ایجاد کنیم که اگر نیاز شد، بسیج دانشجویی به اقداماتی مشابه ۱۳آبان دست بزند. سردار جعفری تاکید کرده بود که سپاه موظف به حمایت و پشتیبانی از اقدام انقلابی بسیج دانشجویی است، نه کند کننده و به وجود آورنده مانع بر سر این راه.

قشقاوی همچنین درباره تاخیر سفر نوری المالکی نخست وزیر عراق به تهران گفت: هیچ دلیل سیاسی برای آنچه که تاخیر سفر وی گفته شده است، وجود ندارد. بالاخره برای این سفرها باید زمانی بین دو طرف تعیین شود که این مساله هم حل شده است و طبق هماهنگی‌های به عمل آمده، اوایل هفته آینده قرار است، این سفر انجام شود.وی همچنین درباره اجرایی شدن خط لوله صلح میان ایران، هند و پاکستان با توجه به حوادث تروریستی بمبئی و بحران‌های شبه قاره هند گفت: خط لوله صلح افزون بر مزیت‌های روشن اقتصادی آن، مزیت سیاسی که همان پیگیری صلح و قانون در شبه قاره است نیز دارد.قشقاوی افزود: معتقدیم کشورهای شبه قاره در بستر رشد و توسعه هستند و تروریست‌ها این رشد و توسعه را هدف قرار داده‌اند. از سوی ایران، مشکلی در این همکاری سه‌جانبه وجود ندارد.

طبق گفت‌وگوهای صورت گرفته میان احمدی‌نژاد و آصف‌علی زرداری رییس جمهور پاکستان در نیویورک، برای همکاری با پاکستان مشکلی وجود ندارد. در همین حال، راه‌باز است تا هر لحظه هند به این پروژه بپیوندد. فکر می‌کنیم که تمام موانع برای این که خط لوله صلح پابگیرد برطرف شده است.