تخلیه اضطراری شهروندان هنگام وقوع زلزله تمرین شد

نخستین مانور تخلیه امن اضطراری روز پنجشنبه ۵ دی‌ ماه همزمان با روز ایمنی در برابر زلزله و سالروز زلزله دلخراش بم در محله کوی نصر (گیشا) منطقه ۲ تهران برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، در جریان این مانور که با فرض وقوع زلزله ضعیف برگزار شد، نیروهای مردمی داوطلب و آموزش دیده با استفاده از بلندگوی دستی به فراخوان شهروندان در کوچه‌های محله پرداختند و با هشدار نسبت به وقوع زلزله شدیدتر از آنان خواستند خانه‌های خود را تخلیه و به سمت محل‌ امن مجاور محل سکونت خویش (پارک ورزش) حرکت کنند و سپس با همکاری یکدیگر نسبت به اسکان اضطراری، مداوای مجروحان، رسیدگی به مشکلات کودکان و سالخوردگان و تامین مایحتاج اولیه و طبخ غذا در رستوران صحرایی اقدام نمایند.

در جریان این مانور همچنین شماری از نیروهای نهادهای رسمی امدادگر از جمله اورژانس، آتش‌نشانی، نیروی مقاومت بسیج محله و جمعیت هلال‌احمر تهران بر فعالیت خودجوش شهروندان نظارت کردند و در ادامه آموزش‌هایی همچون اطفای حریق، برپایی چادرهای صحرایی، ارائه کمک‌های اولیه و اصول اسکان اضطراری را به شهروندان شرکت‌کننده در مانور آموزش دادند.

همچنین تئاتر خیابانی با موضوع آمادگی در برابر زلزله با عنوان «دل‌پیچه‌های زمین» توسط جمعی از هنرمندان برای حاضران اجرا شد. در پایان نیز برنامه تغذیه اضطراری شهروندان با غذای طبخ شده در آشپزخانه صحرایی به اجرا درآمد. دکتر مازیار حسینی رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز در جمع شهروندان شرکت‌کننده در این مانور در سخنانی به سالروز زلزله دلخراش بم اشاره کرد و با تاکید بر اینکه تمامی مردم و نهادها باید هر روز برای رویارویی با زلزله آماده باشند گفت: «زلزله پدیده‌ای طبیعی است که وقوع آن در اکثر نقاط کشور ما همواره محتمل است و برای مقابله با این واقعیت باید آموزش‌ها و آمادگی‌های مردمی مورد توجه قرارگیرد.»

وی افزود: مشارکت شهروندان در مانورهایی از این دست و برنامه‌های آموزشی از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که در حوادث بزرگ از جمله زلزله این شهروندان و ساکنان هر محله هستند که می‌توانند تا رسیدن نیروهای حرفه‌ای و رسمی، به ویژه در ۷۲ ساعت اول بعد از وقوع زلزله، به یاری همنوعان خویش بپردازند و تحقق این هدف نیازمند توسعه آموزش‌های محلی، ایجاد گروه‌های داوطلب مردمی در سطح محلات و اجرای مانور‌های مردمی است.

وی گفت: طرح ایجاد گروه‌های داوطلب مردمی مدیریت بحران محله (دوام) از دو سال گذشته در تهران آغاز شده است و تا دو سال آینده این گروه‌های مردمی که آموزش‌های لازم را فراگرفته و تجهیز می‌شوند در تمامی محله‌های شهر تهران ایجاد خواهد شد. به این ترتیب شاخص ایمنی و آمادگی در برابر حادثه ارتقا می‌یابد و نکات و توصیه‌های پیشگیری نیز به تدریج نزد شهروندان مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه بسیاری از زلزله‌های بزرگ با پیش‌لرزه‌های کوچک همراه هستند، گفت: در چنین مواقعی باید تخلیه امن اضطراری تا زمان اطمینان از پایان زمین‌لرزه اجرا شود و برای آمادگی رویارویی با چنین شرایطی تهیه نقشه تخلیه امن اضطراری از قبل و تمرین و آموزش‌های این حرکت ضروری است.