نمایشگاه دستاوردهای سازمان‌های مردم نهاد افتتاح شد

لیلا اکبرپور

نمایشگاه دستاوردهای سازمان‌های مردم نهاد در بوستان گفت‌وگو با حضور محمد‌باقر قالیباف شهردار تهران افتتاح شد. این نمایشگاه ازپنج شنبه پنجم آغاز و تا هشتم دی ماه با حضو ۳۰۰ سازمان و تشکل مردمی ‌در محل دائمی‌نمایشگاه شهرداری تهران در بوستان گفت‌وگو دایر است. این نمایشگاه توسط معاونت اجتماعی شهرداری تهران گشایش یافته و عملکرد سازمان‌های مردم نهاد و غیردولتی در کاهش معضلات اجتماعی، تعامل و همکاری با سازمان‌های دولتی برای رفع نیازهای مردم و تقویت پل ارتباطی میان مردم و مسوولان برگزارشده است.

هرچند شهردار تهران پس از بازدید از غرفه‌ها در مسیر حرکت به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و بدون سخنرانی درسالن آمفی تئاتر محل نمایشگاه دائمی‌شهرداری تهران را ترک کرد، اما مدیرکل آموزش و مشارکت‌‌های اجتماعی شهرداری تهران در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه با اشاره به تاثیر توسعه سمن‌‌ها (سازمان‌های مردم نهاد) در کاهش مشکلات شهری گفت: شهری که خاطرات ما را در خود نهفته دارد باید محل تلاش گروهی مان باشد. نمایشگاه آوردگاهی است که به اعتقاد ما آیندگان از آن به خوبی سخن خواهند گفت. مهمترین سرمایه ما در مدیریت شهری مشارکت مردمی‌است. ما اعتقاد داریم سازمان‌‌های مردم نهاد این توانایی را دارند که پل ارتباطی مطمئن بین مدیریت شهری و مردم باشند.

پاسخ قالیباف به سوالات خبرنگاران در حاشیه بازدید از نمایشگاه نگرانیم زمانی اجازه استفاده از صندوق ذخیره ارزی داده شود که صندوق موجودی نداشته باشد.

شهردار تهران گفت: با توجه به مشکلاتی که در حوزه نفت وجود دارد، می‌ترسیم زمانی بحث اداری صندوق ذخیره ارزی حل شود و شرایط استفاده از این صندوق برای همه شهرداری‌ها و نه فقط شهرداری تهران فراهم شود که دیگر صندوق‌ ذخیره ارزی موجودی نداشته باشد.

دکتر محمدباقر قالیباف در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که از چه زمانی درهای صندوق‌ ذخیره ارزی به روی شهرداری‌ها گشوده خواهد شد؟ گفت: این سوال را هم از من بپرسید، این سوال را باید از دوستانی که می‌خواهند این کار را انجام ‌دهند، پرسید.

وی ادامه داد: مهم‌ترین صندوق ما و مهمترین جایی که ما به آن اعتماد می‌کنیم و از آن توقع داریم همین سازمان‌‌های مردم نهاد هستند و فکر می‌کنم در این حوزه شهر ظرفیت‌‌های زیادی دارد.

شهردار تهران با بیان اینکه در سال ۱۴۰میلیارد تومان هزینه جمع‌آوری زباله در شهر می‌شود و مشکلات محیط زیستی داریم‌، گفت: این ظرفیت‌ها می‌تواند نه تنها این هزینه را به شهر تحمیل نکند، بلکه بیش از این هزینه‌ها نیز برای شهر درآمد داشته باشد. قالیباف ادامه داد: شاهد بودید سازمان‌‌های مردم نهاد چگونه از زباله‌ تر کود تهیه کرده‌اند، تولیدات مرکبات، هنرهای دستی و... هم در این نمایشگاه وجود داشت. فکر می‌کنم منابع اصلی ما در شهر همین سازمان‌های مردم نهاد هستند. امیدوارم با برگزاری این نمایشگاه‌‌ها ظرفیت‌های خفته که در شهر وجود دارد و ما آن‌ها را کم‌تر شناخته‌ایم شناسایی و بیدار شود تا مدیریت شهری از آن بهره ببرد.

وی به اظهارات یکی از شهروندان اشاره کرد و افزود : امروز خانمی‌که قریب به ۹۰ سال سن داشت نکته‌ جالبی را در نمایشگاه به من گفت . او به من گفت که شهرداری تنها یک مسوولیت اجرایی و پست اداری نیست، بلکه شهرداری و شهردار تهران باید فراتر از این‌‌ها به شهر و مردم نگاه کنند و مثل خانواده با همه شهر رفتار کنند.

شهردار تهران ادامه داد: شهرداری توان‌ سازمان‌های مردم ‌نهاد و NGO‌‌‌ها را باید در بخش‌های مختلف شناسایی و یک رابطه خوب بین آن‌ها باشد و توان و معضلات شهر را به هم برساند که با این وجود بخش قابل توجهی از مشکلاتی که امروز در سطح شهرداری است، قابل حل است.

به گفته وی، در این نمایشگاه واقعا به موضوعات در حوزه محیط زیست، حیات وحش، مسائل فنی، نور، کشاورزی، بهداشت و سلامت و اطلاع‌رسانی نگاه خوبی صورت گرفته است. وی اظهار امیدواری کرد: این نمایشگاه این فرصت را فراهم کند که مجموعه مدیران در کنار توان سازمان‌‌های مردم نهاد در طول برگزاری نمایشگاه ارتباط خوب و منطقی با هم برقرار کنند.

بازدید ازغرفه‌‌ها

دکتر قالیباف در بازدید از غرفه انجمن هنرمندان سفالگر معاصر ایران علاوه بر آشنایی با عملکرد این سمن از پیشنهاد این نهاد مبنی بر استفاده از هنر سفالگری در زیباسازی شهر استقبال کرد و گفت: استفاده از هنر سفالگری در زیباسازی شهر یکی از نیازهای امروز شهر تهران است. قالیباف از سالن دوم نمایشگاه هم بازدید کرد. غرفه‌‌های پیشرو، جهان نور و محیط زیست از دیگر غرفه‌‌هایی بودند که وی با حضور در آنها با فعالیت‌‌های آنان از نزدیک آشنا شد. شهردار تهران با استقبال از طراحی کیسه‌‌های زباله اتومبیل توسط یکی از سمن‌‌ها خواهان گسترش این ابتکار شد.

در ادامه شهردار تهران با حضور در غرقه جهان نور از طرح‌‌های نورپردازی و روشنایی بازدید کرد و تصریح کرد: در زمینه زیباسازی با نور مشکلاتی همچون ضعف کیفیت و مصرف بالای انرژی رنج می‌بریم که می‌توان آن را با طرح‌‌های خودجوش مردمی‌رفع کرد.

تهران شهرخاطره‌‌ها

در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه، مدیرکل آموزش و مشارکت‌‌های اجتماعی شهرداری تهران نیز با اشاره به تاثیر توسعه سمن‌‌ها در کاهش مشکلات شهری گفت: شهری که خاطرات ما را در خود نهفته دارد باید محل تلاش گروهی‌مان باشد. نمایشگاه آوردگاهی است که به اعتقاد ما آیندگان از آن به خوبی سخن خواهند گفت. مهمترین سرمایه ما در مدیریت شهری مشارکت مردمی‌است. ما اعتقاد داریم سازمان‌‌های مردم نهاد این توانایی را دارند که پل ارتباطی مطمئن بین مدیریت شهری و مردم باشند.

دکتر ناری ابیانه با اعتقاد بر این که شهرداری ابزار کافی برای رفع معضلات پایتخت را ندارد، تاکید کرد: مشارکت مردم در این ارتباط اهمیت اساسی دارد. مطالعات نشان می‌دهد مدیران اجرایی در گذشته به مشارکت سازمان‌های نهاد باور و اعتقاد نداشتند و این موضوع یکی از علل عدم موفقیت آنها بوده است ولی ما امروز سعی داریم این باور که مردم جامعه می‌توانند در مدیریت شهر، سهم بزرگی داشته باشند به صورت قطعی و کارآمد شکل بگیرد.

ناری ابیانه تصریح کرد: سازمان‌‌های مردم نهاد باید نیازمحور عمل کنند و به تئوری کارکرد پروسه محور به صورت فراگیر توجه بیشتر کنند و در موضوع ترافیک این مساله می‌تواند بسیار کارساز باشد. آنطور که مدیرکل آموزش شهرداری اعلام کرد به زودی کارگروه‌‌های مشترکی در شهرداری شکل خواهد گرفت که به صورت ضابطه مند از آنها استفاده خواهد شد. وی تصریح کرد: با وجود ۱۰هزار کارگروه مردم نهاد که در حال حاضرمشغول به فعالیت هستند برای اداره امور شهر به چیزی جز مشارکت نمی‌اندیشیم تا تقابل‌‌ها را به تعامل تبدیل کنیم.

وی افزود: این نمایشگاه با دو هدف تشکیل شده است؛ ایجاد باور مطلوب از سمن‌‌ها در حافظه مدیریت شهری؛ چراکه به اعتقاد ما سوابق و کارکردهای اجتماعی سمن‌‌ها نشان می‌دهد مدیران اجرایی باور کارآمدی نسبت به سمن‌‌ها نداشته‌اند. هدف ما این است که باورها شکل گیرد. هدف دوم ما نیز این است که سازمان‌‌های مردم نهاد نیازهای مدیریت شهری را بشناسند و بدانند نیاز مدیریت شهری چیست؟ در این تعامل گسترده که از نمونه‌‌های بی‌نظیر آوردگاه‌‌های سمن‌‌ها و مدیریت شهری است می‌خواهیم بیان کنیم سمن‌‌ها توانمندند و اعلام کنیم که مدیران شهری چه نیازی دارند.

به گفته ناری ابیانه، ابزار و امکانات موجود برای حل معضلات شهری مکفی نیستند؛ اگر اعتقاد داریم مشارکت، هزینه‌‌ها را کاهش می‌دهد و تقابل‌‌ها به تعامل تبدیل می‌شود و انجام امور شهری را تسهیل می‌کند، باید بدانیم برای جلب مشارکت ۱۰‌میلیون نفر شهروند نیازمند مشارکت با گروه‌‌هایی هستیم که شهروندان در آن عضو هستند. ما برای مدیریت شهر به چیزی جز مشارکت نمی‌اندیشیم.

تقدیم بودجه شهرداری به شورا تا پایان دی‌ماه

شهردار تهران با بیان اینکه هماهنگی و تعامل کامل میان شهرداری و شورای اسلامی‌شهر تهران وجود دارد، گفت: حتما ضرورت داشت که طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهر تهران به تصویب شورای اسلامی‌شهر برسد و شورای شهر نهادی تشریفاتی نیست.

شهردار تهران در ادامه با بیان اینکه بخشنامه بودجه سال ۸۸ شهرداری را صادر کردیم ، گفت: حتما تا پایان دی ماه لایحه بودجه سال ۸۸ را در اختیار شورای اسلامی‌شهر تهران می‌گذاریم که شورا بتواند در بهمن ماه این لایحه را بررسی کند و مثل سال گذشته بررسی‌‌ها تا پایان بهمن ماه به اتمام برسد تا در نیمه اول اسفندماه بودجه مصوب سال ۸۸ را داشته باشیم.

وی افزود: در سیاست‌‌های بودجه‌ای رشد ۱۵‌درصد را در بودجه سال آینده دیده‌ایم. البته فقط در حوزه مربوط به فصل اول و دوم که جاری است هیچ رشدی دیده نشده، اما در بقیه حوزه‌‌ها رشد وجود داشته است.