واکنش دولت به اعلام خبر «منتفی شدن یارانه نقدی» توسط مصباحی مقدم.

مصباحی مقدم از توافق دولت و مجلس خبر داد، اما دولت تایید نکرد
حذف یارانه نقدی از طرح تحول
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: رییس کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی مجلس در حالی از مفاهمه دولت و مجلس در مورد عدم پرداخت نقدی یارانه‌ها در این طرح خبر داده بود که محمد رضا فرزین سخنگوی طرح تحول اعلام کرده بود که موضوع عدم پرداخت نقدی یارانه‌ها هنوز در دولت مطرح نشده است.
به گزارش دنیای اقتصاد محمد رضا فرزین تصریح کرد که سناریوهای مختلف اجرای طرح تحول با توجه به بودجه سال آینده و نوسانات قیمت نفت در جلسه‌ای با رییس‌جمهور مورد بررسی قرار خواهد گرفت. وی همچنین تاکید کرد که تاکنون تصمیمی در مورد عدم پرداخت یارانه‌ها به صورت نقدی در سال آینده اتخاذ نشده است. وی گفت: دولت همچنان براجرای هماهنگ هدفمندکردن یارانه حامل‌های انرژی به دلیل وجود رابطه جانشین بین آنها تاکید دارد و معتقد است پرداخت نقدی بهترین گزینه برای جبران هزینه خانوار‌ها در هفت دهک اول است. فرزین این سخنان را در پاسخ به اظهارات غلام‌رضا مصباحی‌مقدم رییس کمیسیون ویژه مجلس برای بررسی طرح تحول با اشاره به مذاکرات اخیر دولت و مجلس اعلام کرد که با توجه به کاهش قیمت نفت طرح تحول اقتصادی بدون پرداخت نقدی یارانه‌ها اجرا خواهد شد. مصباحی‌مقدم از جمله نمایندگانی است که همواره دولت را به صبر و تامل در اجرای طرح تحول اقتصادی توصیه کرده و پیش از این نیز متذکر شده بود که پرداخت نقدی یارانه‌ها و ارقامی که در این باره بعضا از سوی رییس‌جمهور در رسانه‌ها اعلام شده بود، مربوط به شرایطی بود که قیمت نفت در مرز 100دلار بود و دچار نوسانات چند ماهه اخیر نشده بود. چرا که باور فعالان اقتصادی هم کاهش قیمت نفت، کاهش درآمدهای ارزی کشور را به دنبال خواهد داشت و این کاهش درآمدی در عدد و ارقام مربوط به پرداخت نقدی یارانه‌ها اثرگذارخواهد بود. براین اساس هم مصباحی مقدم از مذاکرات اخیر مجلس و دولت در این باره خبر داده و گفته بود که کاهش قیمت نفت، پرداخت نقدی یارانه‌ها را منتفی کرده است.
این نماینده مجلس در حالی از سناریوی جدید اجرای طرح تحول در مذاکرات اخیر دولت و مجلس در مورد منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها در کنار افزایش قیمت برخی حامل‌های انرژی خبرداد که ظاهرا دولت هنوز به تصمیم قطعی در این باره نرسیده و به رغم مذاکراتی که از دل آن چنین تصمیمی بیرون آمده است، بنا دارد تا بار دیگر تمام سناریوهای اجرای طرح تحول از جمله پرداخت یا عدم پرداخت نقدی یارانه‌‌ها را در دست بررسی قرار دهد. هر چند پرداخت نقدی یارانه‌ها که قرار است به موازات اصلاح قیمت‌ حامل‌های انرژی در طرح تحول اقتصادی با نام هدفمند شدن یارانه‌ها در نظر گرفته شود، تاکنون مورد انتقاد تعدادی از نمایندگان مجلس و البته رییس آن قرار گرفته است. به طوری که لاریجانی در موارد متعددی نسبت به تورم ناشی از آزادسازی قیمت‌ها اشاره کرده و گفته بود که این یارانه‌ نقدی نمی‌تواند این تورم را جبران کند.
همین مساله البته سبب شده تا برخی از نمایندگان رفراندوم طرح تحول را مطرح کنند، چرا که آنها معتقد بودند باید به مردم گفت، به عنوان مثال به ازای افزایش 40 هزار تومانی درآمدها، هزینه‌هایشان 60هزار تومان افزایش می‌یابد. این مساله اگر چه به نوعی در نطفه خفه شد، اما دغدغه‌ نمایندگان نسبت به این شیوه پرداخت یارانه‌ها همچنان پابرجا است، به ویژه آن که کاهش درآمدهای نفتی نیز تحقق آنچه که دولت برای این موضوع در نظر گرفته بود را با تردید مواجه ساخته است. به طوری که مصباحی مقدم در گفت‌وگوی خود با مهر ضمن اعلام خبر منتفی شدن پرداخت نقدی یارانه‌ها یادآور شده بود که به دلیل کاهش شدید قیمت نفت و کاهش درآمدهای نفتی، آنچه که دولت برای پرداخت نقدی یارانه‌ها مدنظر داشت محقق نمی‌شود و براین اساس اجرای طرح تحول با کاهش میزان یارانه‌ پرداختی از سوی دولت پوشش داده خواهد شد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم با اشاره به مذاکرات اخیر دولت و مجلس یادآور شد: برای اجرای طرح تحول اقتصادی بدون پرداخت نقدی یارانه‌ها مقرر شده است که قیمت برخی حامل‌های انرژی افزایش یابد، اما این افزایش به صورتی باشد که آثار تورمی نداشته باشد. نماینده تهران با بیان اینکه طرح تحول اقتصادی به نحوی اجرا می‌شود که نیازی به کمک به شهروندان نباشد توضیح داد: الان قرار است میزان افزایش قیمت‌ها طوری نباشد که به کمک نیاز باشد، اما با ادامه بررسی‌ها و مذاکرات ممکن است برنامه‌های دیگری مانند پرداخت غیرنقدی یارانه‌ها از طریق تامین اجتماعی و ... اجرا شود.
وی با اشاره به کاهش قیمت نفت در بازار جهانی و تاثیر آن بر اجرای طرح تحول اقتصادی تاکید کرد: کاهش قیمت نفت فرصت جدیدی برای اجرایی شدن طرح‌تحول اقتصادی به‌وجود آورده است، چون تاکنون فاصله قیمت حامل‌های انرژی در داخل با خارج از کشور تفاوت زیادی داشت و در حال حاضر این فاصله از بین رفته و به همین دلیل زمینه اجرایی شدن طرح‌تحول به شکل بهتری فراهم شده است. مصباحی‌مقدم ادامه داد: به اعتقاد من کاهش قیمت نفت اثر منفی بر اجرایی شدن طرح تحول اقتصادی نخواهد داشت. به هر حال هم برخی از نمایندگان مجلس و هم دولت بر این عقیده‌اند که کاهش قیمت نفت شرایط را برای آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی فراهم کرده است و به همین دلیل شرایط فعلی را بهترین شرایط برای اجرای طرح‌تحول می‌دانند و بر همین اساس هم معاون پارلمانی - حقوقی رییس‌جمهور از برنامه دولت برای ارائه لایحه طرح‌تحول قبل از لایحه بودجه به مجلس خبر داد.
محمدرضا رحیمی معاون پارلمانی رییس‌جمهور در حاشیه جلسه هیات‌دولت در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب اظهار کرد: در شرایط فعلی که قیمت نفت کاهش پیدا کرده به نظر ما بهترین فرصت است که تکلیف لایحه طرح‌تحول اقتصادی مشخص شود.
وی افزود: دولت در حال حاضر در پی آن است تا تکلیف این لایحه را مشخص کند و بعد لایحه بودجه را به مجلس تحویل دهد.
رحیمی همچنین گفت: طبق برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته طی ماه جاری دولت لایحه طرح‌تحول اقتصادی را به مجلس ارائه خواهد کرد. باید دید در جلسه‌ای که فرزین و احمدی‌نژاد با یکدیگر خواهند داشت سناریوی عدم‌پرداخت نقدی یارانه‌ها چه سرانجامی خواهد گرفت و آیا مذاکرات اخیر دولت و مجلس بنا به گفته مصباحی‌مقدم در این جلسه مدنظر قرار خواهد گرفت یا خیر. موضوعی که به‌رغم مخالفت نمایندگان تاکنون با انتقاد برخی از تیم دولت چون وزیر کار نیز قرار گرفته است.


لاریجانی: طرح تحول نیاز به فوریت ندارد
رییس مجلس شورای هشتم در تازه‌ترین اظهار نظر خود درباره طرح تحول اقتصادی تصریح کرد که این طرح در صورتی که به مجلس برسد با توجه به آیین نامه جدید، نیازی به فوریت ندارد. به گزارش ایرنا، علی لاریجانی عصر دیروز در حاشیه دیدار با مسوولان ارشد استان قم در گفت‌وگو با خبرنگاران افزود: طبق آیین نامه جدید مجلس شورای اسلامی همه موضوعات مورد بررسی قرار گرفته و فوریت نقش چندانی ندارد. وی ادامه داد: در زمینه طرح تحول اقتصادی، مجلس کمیسیون ویژه‌ای تشکیل داد و جلسات مستمری را نیز برگزار کرد و موضوع نیز از طریق کارشناسی بررسی خواهد شد.
عکس: فارس