اول طرح تحول سپس بودجه

رحیمی: در ارائه لایحه بودجه تاخیر نکرده‌ایم

دنیای اقتصاد: زهرا واعظ - دیروز بار دیگر درهای حیاط خلوت دولت به روی خبرنگاران باز شد تا وزیران کابینه دولت نهم پاسخگوی سوالات نمایندگان رسانه های گروهی باشند. اما در این روز بارانی تنها نیمی از اعضای کابینه در جمع خبرنگاران حضور یافتند. همچنین رییس جمهور نیز به میان خبرنگاران نیامد. بر اساس اخباری که پیش از این آمده بود قرار است احمد‌ی‌نژاد عصر روز پنج‌شنبه در همایش سالانه‌ تبلیغ در قم حضور پیدا ‌کند و در جمع طلاب اعزامی برای تبلیغ سخنرانی کند البته از میهمانان دیروز دولت آیت‌الله حایری شیرازی بود که به درون ساختمان دولت رفت و نیز آیت‌الله خزعلی از آنجا خارج شد. دیروز خبرنگاران حوزه دولت از دولتمردان سوالاتی را در زمینه لایحه بودجه، طرح تحول، سفرهای استانی، موشک اس - ۳۰۰ و دستگیری جاسوسان انگلیسی پرسیدند.

***

محمدرضا رحیمی معاون پارلمانی و حقوقی رییس‌‏جمهور در حاشیه نشست هیات دولت در پاسخ به دنیای اقتصاد درباره دلایل تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه گفت: دولت در ارائه لایحه بودجه تاخیر نکرده است و مشغول تنظیم لایحه طرح تحول اقتصادی است تا تکلیف آن در مجلس مشخص شود؛ زیرا براساس آن برنامه پنجم و قانون بودجه باید تنظیم شود؛ بنابراین باید اول تکلیف لایحه طرح تحول اقتصادی روشن شود تا بودجه بر همان اساس تصویب شود و اگر مجلس آنرا بپذیرد قانون بودجه و برنامه پنجم نیز بر اساس لایحه طرح تحول اقتصادی تعیین می‌شود.خبرنگار ما یاد آور شد که نمایندگان معتقدند که دولت اول بودجه را بدهد و بعد لایحه تحول را. رحیمی خاطرنشان کرد: آنچه شنیده‌ام، مجلسیان هم تاکید دارند در ابتدا طرح تحول اقتصادی بررسی شود و سپس بودجه را ببندد و منطقی هم همین است. رحیمی با اشاره به اینکه مورد منفی درباره طرح تحول از لاریجانی نشنیده‌‏ایم، تصریح کرد: هم اکنون بهترین زمان برای بردن لایحه طرح تحول اقتصادی به مجلس است تا مجلس آن را تصویب و اجرایی کند. وی همچنین در پاسخ به خبرنگار ما گفت :این که می‌‏گویند دولت تعلل می‌‏کند، صحیح نیست و تنها هدفمان بحث بیشتر کارشناسی است که نام آن را نمی‌‏توان تعلل گذاشت. معاون پارلمانی و حقوقی رییس‌‏جمهور با بیان اینکه این لایحه یک‌‏بار برای بردن به مجلس آماده شده بود، اما در مرحله تشریفات متوجه شدیم که باید کار بیشتری انجام شود و مجلس را هم در جریان قرار دادیم. رحیمی خاطرنشان کرد: این لایحه در این ماه به مجلس می‌‏رود و احتمال ارائه آن تا پایان هفته آینده وجود دارد. البته در ابتدا لایحه طرح تحول اقتصادی و سپس بودجه به مجلس می‌‏رود. رحیمی در مورد نامه لاریجانی به مقام معظم رهبری در خصوص تاخیر دولت در ارائه بودجه گفت: من از این موضوع خبر ندارم و چیزی نشنیده‌‏ام. وی افزود: سران سه قوه به طور پیوسته باهم در ارتباط هستند و در مورد مسائل مختلف با یکدیگر بحث و مشورت می‌‏کنند و گزارش آن را به مقام معظم رهبری می‌‏دهند.

بحران به بورس نرسیده است

همچنین شمس‌الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به سوال خبرنگار ما در خصوص پیش‌بینی وی مبنی بر عدم تاثیرگذاری بحران مالی جهان بر بورس تهران گفت :پس از اینکه بحران در دنیا تعمیق یافت بازارهای مالی به سمت بازارهای کالا و خدمات می رود و کاهش تقاضا بروز می‌یابد. به دنبال کاهش رشد اقتصادی و کاهش قیمت نفت برخی از کالاها ارزان شد که ممکن است برای برخی مردم نشانگر ارزانی باشد، اما حاشیه سود برای برخی بنگاه‌ها کاهش و به تبع آن قیمت سهام هم کاهش می یابد. وی ادامه داد: آنچه امروز در بورس کشور اتفاق افتاده، اثر ناشی از کاهش قیمت کالاها است که البته این کاهش قیمت برای مصرف کنندگان و تولیدکنندگان می‌تواند جنبه مثبت داشته باشد، ولی این امر برای شرکت‌های بورسی باعث پایین آمدن قیمت سهام می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در این راستا کارگروهی در دولت تشکیل شده است و طبق مصوبه اختیار دارد بررسی کند که چطور کشور بتواند در عین منفعت بردن از کاهش قیمت‌ها، از سهامداران و سرمایه‌گذاران دفاع کند.

سال «ویژه و خاص»

وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص ارزیابی خود از وضعیت اقتصادی کشور در سال آینده با توجه به کاهش جهانی قیمت نفت گفت: سال آینده به لحاظ اقتصادی سالی خاص و ویژه است و مدیریت اقتصادی کشور نیازمند ملاحظات و تنظیمات خاصی است. حسینی افزود: ما از ماه‌های پیش در این فکر بودیم که در تنظیم سیاست‌های پولی و مالی جانب احتیاط را رعایت کنیم، ولی به طور قطع تاکید باید این باشد که از ترس رکود در اقتصاد جهانی، اقتصاد ملی را به ورطه رکود نکشانیم.

دولت و مجلس اختلافی ندارند

وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: قیمت پایه نفت در بودجه سال آینده به طور قطع نسبت به قیمت پایه آن در بودجه امسال پایین‌تر و واقع ‌بینانه‌‏‌تر خواهد بود. به گفته وی، هم‌‏اکنون چارچوب اصلی لایحه بودجه سال آینده تدوین شده است و آن را به اضافه لایحه هدفمندکردن یارانه‌‏‌ها تقدیم مجلس خواهیم کرد و این نمایندگان هستند که اولویت بررسی را انتخاب می‌کنند. وی از آغاز غیررسمی بررسی لایحه هدفمند کردن یارانه‌‌‏ها در مجلس خبر داد و گفت: این کار صورت گرفته و هفته گذشته نیز به صورت غیر رسمی آخرین نسخه این لایحه تقدیم کمیسیون ویژه شده است، در عین حال در حال گفت‌وگو هستیم که تا آنجا که ممکن است لایحه پخته شود. به هرحال عملا نقد و بررسی لایحه به صورت غیررسمی آغاز شده است. وی افزود: دولت و مجلس در خصوص طرح تحول اقتصادی و لایحه هدفمند کردن یارانه‌‏‌ها هیچ اختلاف نظر و دیدگاهی ندارند.

حسینی تصریح کرد: یکی از محورهای طرح تحول اقتصادی هدفمند کردن یارانه‌ها است که مجلس و دولت به این جمع بندی رسیده‌‏اند که هدفمند کردن یارانه‌‏ها به جمیع جهات برای کشور مثبت بوده و لازم است که این امر در کسوت لایحه درآید. وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه درباره ارزش‌‏گذاری پول ملی کشور نیز گفت: کلیات اصلاح واحد پول یا حذف صفرهای پول کشور اکنون تصویب شده، اما نیاز است که زمان مناسب را برای اجرای این کار انتخاب کنیم، ضمن اینکه باید ملاحظات محاسباتی و تقویمی اجرای اصلاح واحد پول کشور لحاظ شود.

فروش ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت

پرویز فتاح، وزیر نیرو نیز پس از پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از روز گذشته فروش ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت بخش آب شروع شد، گفت: آقای بهمنی رییس محترم بانک مرکزی امروز اعلام کردند که تمام این اوراق به فروش رفته است. وی افزود: فروش ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای توسعه نیروگاه‌های برق‌ که مصوبه دولت است آماده شده و با همان شرایط فروش اوراق مشارکت بخش آب به زودی عرضه خواهد شد.

۱۷ درصد تورم کشور وارداتی است

مسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه ۱۷ درصد تورم کشور وارداتی است، از تشکیل کارگروهی در دولت برای بررسی شیوه بهره‌مندی از منفعت کاهش قیمت‌های جهانی در بازار داخل کشور خبر داد. وی افزود: براساس آمارهای ۷ ماهه ابتدای سال، قیمت کالاهای وارداتی در حال کاهش است، این درحالی است که ۱۷ درصد تورم کشور ناشی از قیمت این کالا است که به نظر می‌رسد به تبع این کاهش نرخ تورم نیز کاهش یابد. وزیر بازرگانی افزود: بر این اساس، بازرسان سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و اصناف به کلیه شرکت‌ها برای متناسب کردن قیمت مواد اولیه متناسب با کاهش قیمت در دنیا فشار وارد می‌کنند، اما نقدینگی تا زمانی که از بازار جمع‌آوری نشود، اثر خود را بر قیمت‌ها خواهد گذاشت. وی با اشاره به قیمت خرید و فروش مسکن تصریح کرد: به‌رغم قیمت خرید و فروش ملک اما قیمت اجاره مسکن کاهش نیافته است؛ بنابراین با توجه به اینکه بانک مرکزی قیمت اجاره مسکن را نیز در شاخص‌های تورم محاسبه می‌کند، تورم مربوطه اثر خود را در شاخص تورم کل بروز می‌دهد. میرکاظمی راهکار کاهش قیمت نان را صنعتی کردن آن دانست و گفت: اصلاح نظام توزیع در طرح تحول اقتصادی اتفاق خواهد افتاد. وی در خصوص تدابیر سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای کاهش قیمت برخی کالاها گفت: ۵ عامل موثر در قیمت تمام شده واردات تاثیرگذار است و آنچه امروز در بورس کشور اتفاق می‌افتد به کاهش قیمت کالاها باز می‌گردد. وزیر بازرگانی اظهار کرد: کارگروهی در دولت برای بررسی شیوه برخورداری از منفعت کاهش قیمت‌های جهانی در داخل کشور تشکیل شده است.