واکنش آمریکا به فروش موشکهای اس – ۳۰۰ به ایران
دنیای اقتصاد - درحالی که طی روزهای گذشته اخبار متناقضی از فروش سامانه موشکی دفاع ضدهوایی اس-۳۰۰ روسیه به ایران در رسانههای داخلی و خارجی انتشار یافته است، دیروز آمریکا نسبت به فروش این سامانه روسی به تهران واکنش نشان داد و از مسکو خواست در اینباره توضیح دهد. به گزارش بیبیسی، رابرت وود یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا گفته است که ما بارها در سطوح عالی به مقامهای روسیه تاکید کردهایم که با فروش موشکهای اس-۳۰۰ به ایران به شدت مخالف هستیم.
موشکهای اس-۳۰۰ میتوانند هواپیماهای دشمن را در فاصله ۱۲۰کیلومتری هدف قرار داده و همزمان ۱۰۰ هدف را در آسمان ردیابی کنند. درحالی که چنین سیستمی قادر است توان پدافندی ایران به ویژه در اطراف تاسیسات هستهای کشور را افزایش دهد، رابرت وود افزوده است که شرایط کنونی امکان برخورداری از روابط تجاری عادی با ایران را فراهم نمیکند.
افزون بر برخی منابع روسی، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز فروش سامانه ضدهوایی روسی یاد شده را به ایران تایید کرده است. یکی از مقامهای ارشد اطلاعات نظامی آمریکا نیز به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که چنین معاملهای در حال انجام است. شرکت دولتی صادرات تسلیحات روسیه این خبر را تایید کرده، اما به زمان تحویل موشکهای اس-۳۰۰ به تهران اشارهای نکرده است. در همین حال، اسماعیل کوثری، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز یکشنبه هفته جاری در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا خبر داده بود که روند تحویل سیستم بسیار پیشرفته موشکهای زمین به هوای اس-۳۰۰ توسط ایران آغاز شده است. کوثری گفته است که این سامانه برای تقویت پدافند از مرزها و سرزمین جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته خواهد شد. این درحالی است که دیروز علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس نسبت به این خبر اظهار بیاطلاعی کرده و گفته است: مجلس و کمیسیون امنیت ملی اطلاعی از مباحث اخیر مطرح شده درباره خرید سامانه اس-۳۰۰ ندارد و مسوولیت مستقیم خرید هر نوع تجهیزات نظامی و دفاعی برعهده وزارت دفاع است. روز دوشنبه نیز حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود با رسانهها در این باره گفته بود که هیچ گزارشی از منابع و مراجع ذیربط به وزارت خارجه در این خصوص واصل نشده است، از اینرو، در موقعیتی نیستم که تحویل این سامانه موشکی را تایید یا تکذیب کنم، ولی در مجموع ارتباط ما با روسیه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و نظامی گسترده و عمیق است. همکاریها و قراردادهای نظامی میان ایران و روسیه از گذشته بوده که بخشی از آنها اجرایی شده و بخشی دیگر در دست اجرا است.
خبر فروش سامانه موشکی روسی اس-۳۰۰ به ایران درحالی از سوی منابع داخلی و خارجی تایید شده است که دیروز سازمان فدرال همکاریهای فنی - نظامی روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که روسیه به ایران مجموعههای زینت موشکی اس-۳۰۰ را ارائه نکرده است. در این بیانیه با تاکید بر این که اخبار رسانهها در این باره با واقعیت مطابق نیست، آمده است: فروش تسلیحات به ایران با پایبندی به تمامی الزامات بینالمللی انجام خواهد شد و فقط تسلیحاتی با ماهیت دفاعی در اختیار ایران قرار میگیرد؛ از جمله موشکهای ضد هواپیما.
در این بیانیه همچنین آمده است که این همکاریها نباید باعث نگرانی کشورهای دیگر باشد. در همین حال، یکی از مقامهای شرکت روس آبارون اکسپورت روسیه در یک تماس تلفنی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که نمیتواند به این سوال که آیا مسکو موشکهای اس-۳۰۰ را در اختیار تهران قرار داده است یا خیر؟ پاسخ دهد. از سوی دیگر، به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری نووستی روسیه اریک شوالیه، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرده است: که وزارت خارجه فرانسه هیچگونه اطلاعی درباره آغاز صدور مجموعههای دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران ندارد. شوالیه با اشاره به قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به تاریخ ۲۶ مارس ۲۰۰۷ (اسفند ۱۳۸۵) یادآوری کرده است که این قطعنامه کشورها را به هوشیاری و خودداری در مسائل صدور تسلیحات به ایران فرا میخواند. گزارش نووستی همچنین حاکی است که ایگال پالمور، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل نیز روز دوشنبه گفته است که خبر عرضه سیستمهای موشکی ضدهوایی اس-۳۰۰ به ایران واقعیت ندارد. ما از مقامات روسی اطمینان خاطر گرفتهایم که آنها اسرائیل را در معرض تهدید امنیتی قرار ندهند. این ماهیت وعدههایی است که ما دریافت کردهایم. پالمور تاکید کرد: روز گذشته به ما گفتند اخبار فروش این موشکها به ایران بیاساس است. این چیزی است که مقامات رسمی و بلندپایه روسیه به ما گفتهاند.
مسکو پیش از این، در مهرماه سال جاری نیز فروش این سیستم موشکی پیشرفته به تهران را انکار کرده بود.
براساس بیانیه شرکت روس آبارون، ایران حدود دو سال پیش یک رشته موشکهای پیشرفته ضدهوایی با نام تور- ام ۱ را در قراردادی ۷۰۰میلیون دلاری از روسیه دریافت کرده است. وزیر دفاع روسیه به هنگام عقد این قرارداد در زمستان سال ۱۳۸۵ (ژانویه ۲۰۰۷) اعلام کرد که در صورت تمایل ایران، روسیه آماده است سیستمهای دفاعی بیشتری به ایران بفروشد.
این در حالی است که کمتر از یک سال پس از تحویل موشکهای تور - ام ۱ به ایران، مصطفی محمد نجار، وزیر دفاع ایران گفته بود که روسیه سیستم موشکهای ضدهوایی اس-۳۰۰ را به ایران تحویل خواهد داد. وی به زمان تحویل این موشکها اشارهای نکرده بود و تنها گفته بود که قرارداد آن قبلا بسته شده است.
ارسال نظر