سفیر فرانسه به خاطر اظهارات سارکوزی به وزارت خارجه احضار شد
اعتراض شدید تهران به پاریس
دنیای اقتصاد - شصتمین سالروز صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر با اظهارات نیکلا سارکوزی رییسجمهور فرانسه علیه ایران و احضار سفیر فرانسه در تهران به وزارت خارجه کشورمان همزمان شد. اظهارات تند سارکوزی علیه مقامات ایران درحالی بیان شد که ساعاتی پیش از آن، وزیر خارجه فرانسه از منوچهر متکی همتای ایرانی خود برای شرکت در اجلاس همسایگان افغانستان در پاریس دعوت کرده بود. درپی اظهارات سارکوزی که وزارت خارجه ایران آنها را «تندرویهای ناشیانه» ارزیابی کرده است، برنار پولتی سفیر فرانسه در تهران توسط مهدی صفری معاون اروپایی وزیر خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به تازهترین اظهارات رییسجمهور فرانسه و عدم رعایت نزاکت و شئون دیپلماتیک توسط سارکوزی به وی اعلام شد. همچنین در جریان این احضار به سفیر فرانسه درباره تبعات تکرار اینگونه اظهارات نسنجیده مسوولان فرانسوی برآینده روابط دو کشور هشدار داده و تاکید شد که تندرویهای ناشیانه فرانسه بر روابط فیمابین تاثیرات نامطلوب خواهد گذاشت. سفیر فرانسه نیز در این جلسه اطمینان داده است که مراتب اعتراض و ناخرسندی جمهوری اسلامی ایران را در اسرع وقت به اطلاع مقامهای کشور خویش خواهد رساند.
اعتراض ایران به بخشی از سخنان سارکوزی است که روز سهشنبه هفته گذشته به مناسبت شصتمین سالگرد صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر ایراد کرده است. وی در مراسم یاده شده که در کاخ الیزه و با حضور شماری از شخصیتهای داخلی و خارجی از جمله جیمی کارتر رییسجمهور اسبق آمریکا و کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل برگزار شد، با اشاره به اظهارات محمود احمدینژاد، رییسجمهوری ایران، درباره اسرائیل اظهار کرده است: به دوستم کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل گفتهام که برای من ناممکن است دست کسی را بفشارم که جرات کرده است بگوید اسرائیل باید از نقشه جهان محو شود.
وی افزوده است: اگرچه میدانم گفتوگو با رهبران ایران در مورد مساله هستهای این کشور ضروری است اما نمیتواند با شخصی که خواستار محو اسرائیل شده است بر سر میز مذاکره بنشیند. رییسجمهوری فرانسه پیشبینی کرده است که کشورهای مختلف، و شاید آمریکا و فرانسه هم روزی دست مقامات ایرانی را بفشارند، اما جامعه ایران به این فکر کند که چه کسانی به نام این جامعه و به نمایندگی از آن با دیگران گفتوگو میکنند.
این در حالی بیان شده است که متکی وزیرخارجه گفته است که دعوت همتای فرانسوی خود برای حضور در اجلاس همسایگان افغانستان در پاریس را بررسی خواهد کرد.
وزیر امور خارجه ایران اظهار کرده است: همان طور که چهار ماه پیش در اجلاس همسایگان افغانستان شرکت کردم و براساس نقش منطقهای و بینالمللی ایران و با توجه به همسایگی با افغانستان به این اجلاس دعوت شدم که ممکن است در آن شرکت کنم.
متکی در عین حال با توجه به اظهارات اخیر رییسجمهور فرانسه درباره ایران تصریح کرد: فرانسه در چند سال اخیر سیاست دنبالهروی از برخی کشورها را در پیش گرفته است که این به وجهه فرانسه لطمه زده، متاسفانه فرانسه روی اسب بازنده جورج بوش که روز به روز وجههاش را از دست میدهد شرط بسته است.
به گفته وی در حال حاضر فرانسه در خلا قرار دارد و بسیار نسبت به وضعیت خود نگران است از سویی با آمدن دموکراتها در ایالات متحده آمریکا به فکر تصحیح سیاستهایش افتاده است که البته ما هم این روند را به آنها توصیه میکنیم.
متکی همچنین تاکید کرده است: آنچه که سارکوزی درباره ایران مطرح میکند چیز جدیدی نیست، ما هرگز رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسیم و در این خصوص با آنها اختلافنظر جدی داریم؛ متاسفانه فرانسه گاهی برای اینکه کار درست را انجام ندهد اشتباهات دیگری را مرتکب شده است.
متکی که برای دیداری رسمی از بلاروس به این کشور سفر کرده است، پنجشنبه شب در جمع گروهی از دانشجویان ایرانی مقیم بلاروس نیز گفته است که وجهه فرانسه به دلیل دنباله روی از سیاستهای واشنگتن لطمه جدی خورده است.
سارکوزی پیش از این، در اوایل شهریور ماه سال جاری برای دومین بار گفته بود که اگر تحریم ایران برای مهار برنامه هستهای آن کشور بینتیجه بماند، نتیجه «فاجعهبار» آن «بمب ایرانی یا بمباران ایران» خواهد بود. وی در کنفرانسی با شرکت سفیران فرانسه در پاریس گفته بود: در صورتی که ایران موضع خود در مورد برنامه اتمی را تغییر ندهد، تحریمها علیه ایران باید در همه عرصهها تشدید شود.
انتقاد به سیاستهای دوگانه انگلیس
وزارت خارجه ایران، همزمان با اعتراض به اظهارات سارکوزی نسبت به سخنان دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه بریتانیا، در مورد برنامههای هستهای ایران واکنش نشان داده و آنها را نشانه «سیاست دوگانه و گزینشی» وی در زمینه خلع سلاح توصیف کرده و از بریتانیا خواسته است تا به تعهدات اتمیخود عمل کند.
حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اظهار کرده است: وزیر امور خارجه بریتانیا در حالی خواستار توقف برنامه صلحآمیز هستهای ایران میشود که دولت خود او گامیعملی در راه خلع سلاح هستهای جهان برنداشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دولت بریتانیا را به «فرار از اجرای پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هستهای - ان پی تی - و اتهام زنی به دیگران در جهت فریب افکار عمومیجهان» متهم کرد. قشقاوی با انتقاد از کمک دولت بریتانیا به برنامههای تسلیحات اتمی اسرائیل، آن را با شعار میلیبند در مورد مخالفت با اشاعه جنگ افزارهای اتمی مغایر دانست.
وی همچنین گفته است که اقدام انگلیس در نوسازی تجهیزات اتمیاین کشور و همکاری با آمریکا برای تولید تسلیحات پیشرفته، همراه با سر دادن شعار تعهد به خلع سلاح هستهای به منزله دنبال کردن «سیاستی دوگانه» است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس درباره این که برنامه هستهای ایران منطقه را مورد تهدید قرار میدهد مردود دانسته و تاکید کرده است که جمهوری اسلامی به تعهدات خود در چارچوب انپیتی عمل میکند و براساس همین پیمان، حق دارد به غنی سازی اورانیوم و تکمیل چرخه سوخت هستهای برای مصارف صلحآمیز مبادرت ورزد.
پیش از این وزیر خارجه انگلیس در جمع گروهی موسوم به گلوبال زیرو، مدعی شده بود که باید اشاعه تسلیحات هستهای را پایان دهیم. به عنوان مثال برنامه هستهای ایران میتواند امنیت منطقه را به مخاطره بیندازد.
اگر همکاری جامعه بینالملل را برای جلوگیری از دستیابی کشورها به سلاح هستهای خواستاریم، باید به این کشورها نشان دهیم که درباره خلعسلاح هستهای چندجانبه کاملا جدی هستیم.
وی در ادامه اعلام کرده بود که انگلیس همواره از هدف دستیابی به جهانی عاری از تسلیحات هستهای حمایت کرده است و این مساله را بهعنوان یکی از اولویتهای خود قرار داده است.
گلوبال زیرو، گروه بینالمللی جدیدی است که به برچیدن تسلیحات هستهای در ۲۵ سال آینده متعهد است.
ارسال نظر