لاریجانی صادق محصولی را وزیر قانونی کشور اعلام کرد
مناقشه بر سر نیم رای
دنیای اقتصاد-مرجان توحیدی: صادق محصولی اگرچه روز سهشنبه با اختلاف نیم رای نفسی راحت کشید و قرار شد تا شنبه پاستور را به قصد خیابان فاطمی ترک کند، اما همان نیم رای در جلسه علنی روز گذشته به مناقشه بین نمایندگان معترض و رییس مجلس تبدیل شد. هرچند علی لاریجانی که علاوه بر فلسفه، ریاضی نیز خوانده است با توضیحاتی که به گونهای از منطق ریاضی نشات میگرفت، سعی کرد تا نمایندگان را قانع کند که ۱۳۸رای سفید در مقابل ۱۳۷ (نصف ۲۷۵نفر حاضر در جلسه) نه اقل است، نه مساوی پس اکثری است. لاریجانی با توضیح چند باره این مساله البته تلاش کرد تا نمایندگانی را که به این موضوع به لحاظ حقوقی اشکال وارد میکردند و معتقد بودند که انسان یا رای او تجزیهپذیر نیست که آن را از یک به نیم تقسیم کنیم، با همین استدلال قانع کند که اگر در هیاتمدیرهای ۵نفره، ۳نفر در مقابل ۲ نفر رای مثبت دهند، در آنجا نصف را چگونه تفسیر میکنید، موضوع را خاتمه دهد. رییس مجلس البته چندینبار تصریح کرد که شمارش آرای مربوط به رای اعتماد محصولی مبنا را بر اکثریتی گذاشتند که تفسیر آن براساس آییننامه داخلی بیش از نیمی از نمایندگان است و تفسیر از اکثریت به نصف بهعلاوه یک مربوط به رایگیریهای دیگر نظیر رایگیری در بیانیهها است.
موضوع تداوم تشکیک در آرای محصولی، اما از آنجا آغاز شد که حمید رسایی، نماینده حامی دولت در تذکری آییننامهای با استناد به ماده ۷۷ آییننامه گفت که بنده در جلسه دیروز، بخشی از سخنان مقام معظم رهبری درباره رای اعتماد مجلس را مطرح کردم، اما نگفتم که طبق فرمایشات ایشان، مجلس به محصولی رای بدهد یا نه. برخی از دوستان ناجوانمردانه نسبت به این موضوع، موضعگیری کردند و به نحوی القا کردند که عدهای میخواهند از فرمایشات مقام معظم رهبری سوءاستفاده کنند.
رییس مجلس هم درباره انتقاد برخی از نمایندگان درباره نقل فرمایشات رهبری برای ارائه رای اعتماد به محصولی و سوءاستفاده از سخنان رهبری افزود: بنده در جلسه دیروز وظیفه داشتم و تاکید کردم که مقام معظم رهبری در این باره فرمایشی نداشتهاند.
علیخانی هم در پی این صحبت رسایی با استناد به همین ماده آییننامه ضمن تاکید بر تبعیت از مقام معظم رهبری گفت که ناجوانمرد کسی است که سوءاستفاده کند.لاریجانی هم به طرفین توصیه کرد که میتوانند مطالب خود را با صحبت با یکدیگر مطرح کنند نه اینکه از تریبون اعلام کنند.
همچنین داریوش قنبری، نیز در تذکری به لاریجانی با استناد به سخنان چند تن از نمایندگان موثق اظهار کرد که در جلسه رای اعتماد با توجه به ازدحامی که در هیات رییسه بوده و صحبتهایی که شده ظاهرا گفته شده است، افرادی هر سه کارت دستشان بوده است که به آرا اضافه کردند. وی افزود: از آنجا که تردیدی در ارتباط با رای محصولی برای ما ایجاد شده است، شأن مجلس اقتضا میکند که رای اعتماد به محصولی تکرار شود و تردیدها برطرف شود. قنبری در عین حال آرای مربوط به محصولی را مورد اشاره قرار داد و گفت که نصف ۲۷۵، ۵/۱۳۷ است و محصولی، نصف به علاوه یک را نداشته است و اکثریت مطلق از آن وی نیست.
لاریجانی هم در پاسخ به قنبری گفت که توجه داشته باشید که با بعضی میگویند و گفتهاند و غیره، خودتان به حیثیت خودتان لطمه نزنید. این که میگویند نفری ۳رای دستشان بوده، ممکن است شما هم رایتان را به کسی داده باشید که به داخل گلدان انداخته باشد. لاریجانی در عین حال تاکید کرد که با استناد به ماده ۹۶ قانون آییننامه، اکثریت مطلق وقتی حاصل میشود که بیش از نصف نمایندگان رای دهند، بنابراین ۱۳۸رای اقل نیست، مساوی هم نیست، پس اکثریت است. لاریجانی اما علت شبه ایجاد شده را تفاوت در نیم رای محصولی دانست و گفت که ما نصف بعلاوه یک نداریم. لاریجانی در ادامه به راهکاری در این باره اشاره کرد و گفت که درمواردی که حساس است، میتوان گلدانها را پلمب کرد و با نظارت گروههای مختلف مجلس بررسی کنیم و همه مطالب شنیده شود، رعایتها انجام شود ۴ الی ۵ ساعت طول میکشد و درجلسه بعد نتیجه را اعلام کنیم و دیگر اعلام رای به آن فوریت امکانپذیر نیست و البته راه دیگر آن است که رایگیری را الکترونیک برگزار کنیم و در یک لحظه همه رای دهند و در غیر این صورت رایگیری با کارت این مشکلات را دارد و مطابق آییننامه هم باید با کارت رایگیری انجام شود، ولی اگر میخواهید موضوع اصلاح شود، باید اصلاح آیین نامه صورت گیرد.لاریجانی همچنین حضور بیش از حد نمایندگان در جایگاه هیات رییسه و نظارت بر شمارش آرا را دلیل دیگری بر درست بودن رای اعتماد مجلس دانست.
گزارش ابوترابی
از صحت آرای محصولی
مصطفی کواکبیان هم در تذکری دیگر با اشاره به شبهاتی که در زمینه نحوه شمارش آرای صادق محصولی به وجود آمد، خواستار تشکیل هیاتی از سوی رییس مجلس در این مساله شد که لاریجانی با اشاره به بازبینی فیلم مربوط به این مساله با حضور وی پس از اعلام نتیجه که حاوی ایرادی نبود، به بررسیهایی که نایب رییس اول مجلس با برخی نمایندگان در این مساله برای رفع شبهه داشتند، اشاره کرد و در ادامه ابوترابیفرد به ارائه توضیحاتی در این زمینه پرداخت.
ابوترابی فرد هم در توضیحات خود با با بیان این که دیدم دغدغههای نمایندگان تا حدودی میتواند سوال برانگیز باشد، خطاب به لاریجانی تصریح کرد: بر این اساس بلافاصله عنوان کردم آقای تسلی بخش را دعوت میکنیم تا گزارش کار را ارائه کند، بنابراین در دفتر کار بنده حضور یافتند، سوالاتی که وجود داشت یکی نقطه نظر حضرتعالی بود که آخرین عددی که هنگام رایگیری اعلام شده، چه عددی بوده که جدا شما از این زوایه دغدغه داشتید، بنده کنترل کردم که در این جهت اولین بار عدد تابلو ۲۷۱ بود، حضرتعالی اعلام کردید که که ۲۷۱ نفر حضور دارند گلدانها را بگردانند.
نایب رییس اول مجلس افزود: بعد از چند دقیقه اطلاع دادند که ۲۷۳ نفرکارت گرفتهاند، مجددا شما اعلام کردید بعد از مدتی به شما اطلاع میدهند که ۲۷۵ نفر کارت گرفتهاند، لذا آخرین و بالاترین عدد که شما اعلام کردید آن بود که ۲۷۵ نفر کارت گرفتهاند و طبق این عمل شود. وی تصریح کرد: آرای ماخوذه هم که در گلدانها ریخته شده ۲۷۳ رای است، تاکید حضرتعالی این بود که ما ملاک را بالاترین عدد قرار دهیم. اگر عدد حضار مثلا ۲۷۶ است، ملاک را روی آن قرار دهیم و اگر آرای اخذ شده بالاتر است، آن را ملاک قرار دهیم. این نظر برای این بود که اتفاق و استحکام افزایش پیدا کند. وی تصریح کرد: آقای تسلی بخش مدیر محترم هیات رییسه نظرش این است که روال این بوده که ملاک رای را آرای ماخوذه قرار میدادند، یعنی آرایی که به گلدانها ریخته شده، اگر این طور قرار دهیم آرایی که به گلدانها ریخته شده ۲۷۳ رای است،
بر این اساس قطعا وزیر محترم رای آورده است.
ابوترابی افزود: اما برای استحکام کار ، شما فرمودید باز ملاک را آرای ماخوذه قرار ندهید و بالاترین رای که عبارت بود از کارتهای ماخوذه را ملاک قرار دهید. همچنین نریمان اشاره داشت که ممکن است کارتهایی که در دست هیات رییسه باقی مانده یعنی تعداد کارتهایی که چاپ میشود معمولا بیش از کارتهایی است که همکاران ارجمند دریافت میکنند که فرمودند آن را کنترل کنیم. آقای تسلی بخشنامهای آورد و فرمود من دستور چاپ ۲۸۰ قطعه کارت را دادم و نامهاش دست بنده است و ۲۸۰ قطعه کارت را هم تحویل گرفتهام. بنابراین چون ۲۷۵ کارت را به دوستان تحول دادیم که ماهم کنترل کردیم ۵ کارت باقی مانده و این تعداد کارت را آورد و خوشبختانه ۵ کارت زرد ، سفید و کبود آن جا محفوظ بود که این موجب استحکام کار شده است. ابوترابی افزود: خوب است این نکته را مردم شریف بدانند که ما با یک تجربه طولانی، قانونگذاری برای استحکام رای همه این مراحل را طی میکنیم، هم چنین نکته دیگری که تا حدودی میتوانست تردید برانگیز باشد این است که تفاوتی بین کارتهایی که چاپ میشود و کارتهایی که به نمایندگان تحویل داده میشود وجود دارد یا نه؟ که آقای تسلی بخش که مهر هیات رییسه را در اختیار دارد، مورد اعتماد اکثریت و اقلیت است و خوشبختانه در دوره ششم مجلس هم همین مسوولیت را داشت و همین بهترین گواه بر این است که مورد اعتماد ما و آن دوستان است، وی گفت مهر دست بنده است ۲۸۰ کارتی که تحویل گرفتهام همه را مهر زدهام، بنابراین برای این که کار اتقان پیدا کند، بنده خدمت آقای نریمان پیشنهاد کردم صلاح بدانید تمام کارتهای سفید را کنترل کنیم، ببینیم مهر دارد یا نه که تمام کارتها کنترل شد و همه دارای مهر هیات رییسه بود. علاوه بر این برای آن که شماره سریالها تکراری نباشد فرمودند تمام شمارههای کارتهای سفید را کنترل کنیم.
وی افزود: بنده آقای تسلی بخش و آقای نریمان کارتهای سفید را دسته بندی کردیم همه کنترل شد یک دانه شماره سریال تکراری وجود نداشت، ضمنا آقای تسلی بخش تذکر داد برای استحکام کار بنده در هر دفعهای که برای کارت رایگیری سفارش میدهم مقیاسها را تغییر میدهم که قابل کنترل بهتری باشد. نماینده قزوین گفت: براین اساس در اینجا به آقای جمشیدیان نوشته است کارتی که من میخواهم ۶ در ۶ سانتیمتر است، ضمنا برای این که مجددا افرادی که کارتهایی را به دست نمایندگان میدهند گرفتار خطا نشوند، آقای تسلی بخش از تجارب طولانی خود استفاده میکند، جلوی اسم تعداد نمایندگانی که مرخصی هستند یک خط قرمز میکشد، یعنی اگر دوستان ما دارند کارت میدهند کسی نباید احیانا و اشتباها کارت نمایندهای را بگیرد که در حال حاضر در مرخصی است.
لاریجانی گفت: علت این هم که گفتم مبنا را همان ۲۷۵ نفر بگذاریم که در جلسه حاضر بودند متن ماده ۹۶ است که در آن گفته میشود رای گیری بیش از نصف نمایندگان حاضر، لذا برداشت من این است چون صراحت دارد باید این را مبنا قرار داد.
آخرین تذکر
تذکر محمد رضا تابش، اما آخرین تذکری بود که در صحن علنی مطرح شد و وی مساله نیم رای محصولی را طرح و عنوان کرد که به لحاظ حقوقی این مساله درست نیست؛ چرا که انسان یا رای او تجزیهپذیر نیست، به علاوه این که تفسیر ماده ۹۶ را میتوان در موارد دیگر آیین نامه چون ۱۱۵ و ۱۲۶ جستوجو کرد که متن آنها اکثریت را نصف به علاوه یک میداند. تابش در عین حال تصریح کرد که اگر این دو ماده را که به صراحت گفته نصف به علاوه یک میتوانیم تفسیر ماده ۹۶ بدانیم و اگر این را از مجلس رایگیری کنیم و به آن رای دهد، فکر میکنم دیگر ملاک تصمیمگیری برای اکثریت مطلق یک نفر انسان باشد؛ چرا که نمیتوانیم انسان را تجزیه کنیم و بگوییم نصف انسان. لاریجانی اما باز هم پاسخ خود را تکرار کرد و گفت که ماده ۹۶ اکثر مطلق نمایندگان را بیش از نصف نمایندگان میداند و این که موضوع نصف آدم مطرح میشود، بحث حقوقی نیست. اگر مثلا این همه در هیات مدیره و ... وجود دارد، پنج نفر عضو هیات مدیرهاند، ۳ نفر رای مثبت میدهند و دو نفر رای منفی میدهند در آنجا نصف را چگونه تفسیر میکنید، لاریجانی بار دیگر ۱۳۸ رای سفید را رای اکثریت دانست.
ارسال نظر