آمادگی تل آویو برای گفتوگو با تهران
«تغییر» به اسراییل هم رسید
دنیای اقتصاد - در حالی که ایران در چارچوب قوانین بینالمللی و حقوقی کشوری به نام اسرائیل را تاکنون «شناسایی» نکرده است و از نظر مقامهای تهران اساسا کشوری به نام اسراییل وجود ندارد، رییس رژیم اسراییل اعلام کرده است که دولت متبوعش آماده است با مقامهای تهران در چارچوبهایی که باراک اوباما رییسجمهور منتخب آمریکا آن را توصیه کرده است، گفتوگو کند. همزمان رییس اطلاعات ارتش اسراییل نیز گفته است که گفتوگوی آمریکا با ایران به منظور متوقف کردن برنامه هستهای آن، میتواند فوایدی در بر داشته باشد. به گزارش ایلنا به نقل از شرق الاوسط، شیمون پرز، رییسجمهور اسرائیل بار دیگر ایران را به تشکیل امپراتوری در خاورمیانه متهم کرده است. پرز در عین حال گفته است که اسرائیل آماده است با مقامهای تهران در چارچوبهایی که رییسجمهور منتخب آمریکا آن را توصیه کرده، گفتوگو کند. به گفته پرز، گفتوگوها باید هدفمند باشند، چون خواستههای ایران به انرژی هستهای محدود نمیشود. این کشور خواهان تشکیل امپراتوری در خاورمیانه است.
وی تاکید کرده است که با بهقدرت رسیدن اوباما فرصت جدیدی برای دستیابی به صلح در خاورمیانه در سال آینده بهوجود خواهد آمد.
پرز بر این باور است که پس از اتمام مذاکرت با فلسطینیها فرصت جدیدی برای دستیابی به صلحی جامع در خاورمیانه فراهم میشود و در این زمینه اسرائیل پیشرفتهایی نیز داشته است.
وی افزوده است: این پیشرفتها ما را امیدوار میکند در سال آینده توافقنامهای را با فلسطینیها امضا کنیم. بنابراین نیازی به واداشتن اسرائیل به تحقق صلح نیست؛ چون به خواست خود در این راه گام برمیدارد.
رییسجمهور اسرائیل تصریح کرده است که اسرائیل در مقابل صلح از بخشی از سرزمینهایش چشمپوشی میکند، اما باید مطمئن باشد که در مقابل صلح محقق خواهد شد. ما زمین نمیدهیم تا در قبال آن موشک دریافت کنیم.
مواضع تازه پرز در شرایطی عنوان شدهاند که رویکرد ستیزه جویانه اسرائیل نسبت به ایران بر هیچ ناظر بینالمللی پوشیده نیست. طی سالهای گذشته رژیم اسرائیل، پیشرفت و توسعه برنامه هستهای تهران را همواره به چالش کشیده و به عنوان مستمسکی برای کاستن وجهه و نفوذ منطقهای ایران از آن سودجسته است. پیش از این، زیپی لیونی، وزیر خارجه اسراییل که نامزد نخستوزیری این رژیم نیز هست، نسبت به اعلام آمادگی باراک اوباما رییسجمهور منتخب آمریکا برای گفتوگو با مقامهای ایران اعتراض کرده بود. اما به نظر میرسد مقامهای اسراییلی همگام با پذیرفته شدن شعار «تغییر» «اوباما»ی دموکرات در داخل و خارج آمریکا، در تلاشند تا خود را دست کم در ظاهر موافق این شعار نشان دهند. در همین چارچوب ژنرال آموس یادلین، رییس اطلاعات ارتش اسرائیل در اظهار نظری مغایر با دیدگاه وزیر خارجه این کشور، گفته است به عقیده او گفتوگوی آمریکا با ایران برای متوقف کردن برنامه اتمی آن کشور میتواند فوایدی در بر داشته باشد. باراک اوباما پیش از پیروزی در انتخابات آمریکا، آمادگی خود را برای گفتوگو با ایران درباره برنامه هستهای اعلام کرده بود، موضعی که وزیر خارجه اسرائیل به طور تلویحی به آن اعتراض کرد. اما یادلین روز دوشنبه در نطقی در تل آویو که بخشهایی از آن توسط رادیو اسرائیل پخش شد، گفته است: دیالوگ با ایران حین اصرار بر پارامترهای مشخص و تعریف شده برای متوقف کردن برنامه اتمی ایران لزوما منفی نیست. او افزوده است: اگر این شیوه شکست بخورد، ممکن است بیش از پیش تشخیص داده شود که تحریمها و عملیات دیپلماتیک علیه ایران باید تشدید شود.اظهارات وی در مغایرت با دیدگاه زیپی لیونی، وزیر خارجه اسرائیل قرار دارد که پس از پیروزی اوباما گفته بود گفتوگو با ایران میتواند نشانه ضعف تعبیر شود.اما ژنرال یادلین تصریح کرده است: از نگاه من، گفتوگو به معنی کوتاه آمدن از اصول نیست. این در حالی است که ایهود اولمرت، نخستوزیر اسراییل روز یکشنبه بار دیگر جامعه بینالمللی را ترغیب کرده بود تا تحریمها علیه ایران را با «شدت بیشتر» اعمال کنند. اسرائیل که تنها دارنده بمب هستهای در خاورمیانه است، ایران را تهدیدی جدی برای موجودیت خود قلمداد میکند و میگوید برای جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح اتمی همه گزینهها را مد نظر دارد. ایران اتهام تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را رد میکند.
وزیر خارجه اسراییل روز شش نوامبر گفته بود که گفتوگو با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور در حال حاضر میتواند مشکلآفرین باشد.
لیونی با بیان اینکه گفتوگو در این مقطع ممکن است به عنوان نشانه ضعف تعبیر شود، افزوده بود: آمریکا تحت رهبری اوباما آماده پذیرفتن یک ایران هستهای نیست. اختلافنظرهایی در ارتباط با مساله چگونگی جلوگیری از این وضع (اتمی شدن ایران) وجود دارد. فکر میکنم گفتوگوی زودهنگام با ایران در زمانی که این کشور فکر میکند جهان تحریمها را رها کرده است، مشکلزا است.
هرچند اوباما خواستار گفتوگوی نامشروط با ایران بر سر برنامه هستهای تهران شده، اما گفته است این نوع گفتوگوها در زمان و مکانی که او صلاح بداند، انجام خواهد شد.او پیشتر در سال جاری در سفری به اسراییل اخطار داد که ایران اگر به سلاح اتمی مجهز شود، «تهدیدی عمیق» متوجه جهان و اسراییل خواهد کرد.
ارسال نظر