دنیای‌اقتصاد- طبق آخرین گزارش رسمی وزارت کار و امور اجتماعی، در مورد بنگاه‌های زودبازده، با تایید ۷۵۵هزار طرح، تاکنون ۱۹۰هزار میلیارد ریال تسهیلات به بنگاه‌ها پرداخت شده و ۹۱۹هزار شغل جدید ایجاد شده است، در حالی که روز گذشته مرکز آمار ایران از افزایش احتمال نرخ بیکاری در پاییز امسال خبر داد. در گزارش منتشر شده وزارت کار و امور اجتماعی در پایان مهر ماه سال جاری که در آن به توزیع اعتبارات به صورت استانی، میزان تسهیلات پرداخت شده توسط سیستم بانکی، میزان اشتغال ایجاد شده، طرح‌های مورد پذیرش وارد شده توسط بانک‌ها و موارد دیگری همچون میزان اشتغال پیش‌بینی شده پرداخته شده، آماده است. از ابتدای اجرای طرح بنگاه‌های زودبازده در اسفند ماه سال ۸۴ تا پایان مهر ماه امسال بانک‌ها ۳۷۶هزار و ۸۰۰میلیارد ریال تسهیلات به بنگاه‌های زودبازده پرداخت کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید: بانک ملی با پرداخت بیش از ۹۰هزار میلیارد ریال بیشترین تسهیلات و بانک توسعه صادرات از بین ۱۰ بانکی که به طرح‌های زودبازده تسهیلات پرداخت کرده‌اند، با هزار و ۵۰۶میلیارد ریال کمترین سقف پرداختی‌ها را داشته است.

طبق اعلام وزارت کار، بانک ملی در مدت زمان یاد شده ۴۸هزار و ۷۵۹ میلیارد ریال تسهیلات به بنگاه‌های زودبازده پرداخت کرده که بقیه بانک‌ها با نسبتی کمتر از بانک ملی در رده‌های بعدی قرار دارند.

همچنین کل سهم تسهیلاتی که توسط بانک‌ها از اسفندماه ۸۴ تا پایان مهرماه سال جاری ۳۰ استان کشور در نظر گرفته شد، مبلغ ۳۷۵هزار و ۸۰۰میلیارد ریال است که در تقسیم تسهیلات به نسبت طرح‌های ارائه‌شده استان خوزستان با ۳۷هزار و ۸۲۱میلیارد ریال بیشترین سهم را داشته که در این رابطه استان سمنان با رقم ۴هزار و ۵۱۴میلیارد ریال کمترین سهم را داشته و استان نیز از سهم ۳۳هزار و ۷۹۵میلیارد ریالی برخوردار شده است.

طبق گزارش استان‌های ۳۰گانه کشور در معرفی طرح‌های زودبازده به بانک‌ها نیز دارای ارقام متفاوتی هستند به نحوی که استان آذربایجان غربی با معرفی ۹۰هزار و ۶۳۹طرح دارای بالاترین رقم طرح‌های معرفی‌شده به بانک‌ها و استان سمنان نیز با ۵هزار و ۹۲۵طرح دارای کمترین رقم طرح‌های معرفی‌شده به سیستم بانکی است.

نسبت مبالغ پرداخت شده به کل تسهیلات مصوب‌شده توسط بانک‌ها در ۳۰استان از ۷۶درصد فراتر نمی‌رود و در این بخش نیز استان قزوین بیشترین درصد را که شامل۴۳/۷۶درصد است را به خود اختصاص داده است و استان سیستان و بلوچستان نیز با ۱۷/۲۷درصد در نسبت مبلغ پرداخت شده به کل تسهیلات دارای کمترین میزان دریافتی تسهیلات مصوب از بانک‌ها است.

در نسبت طرح‌های تاییدشده به طرح‌های معرفی‌شده توسط بانک‌ها یزد دارای بالاترین درصد تایید طرح توسط بانک است که در این مورد ۱۰۰درصد طرح‌های زودبازده در یزد مورد تایید بانک‌ها قرار گرفته، ولی طرح‌های استان سیستان و بلوچستان با کمترین رقم نسبت به کل کشور یعنی ۳۱/۶۱درصد دارای کمترین درصد تایید توسط سیستم بانکی است.

میانگین اشتغال پیش‌بینی شده طرح‌ها در استان‌های ۳۰گانه کشور طبق برآوردها ارقام متفاوتی دارد که بر اساس آن میانگین اشتغال پیش‌بینی شده در طرح‌های استان سمنان با ۹۷/۹نفر بیشترین پیش‌بینی اشتغال و استان کردستان با ۷۴/۱نفر پیش‌بینی شغل در هر طرح دارای کمترین رقم است که در نهایت استان سیستان و بلوچستان ۳۶/۲نفر اشتغال پیش‌بینی شده طرح‌ها را ایجاد کرد که این رقم در استان کردستان ۵۳/۱نفر یعنی بالاتر از پیش‌بینی طرح‌ها در این استان بوده است.

از مجموع طرح‌های معرفی‌شده به بانک‌ها تاکنون ۳میلیون و ۱۰۴هزار و ۱۱۶شغل جدید پیش‌بینی شده که این میزان شغل نیاز به ۶۲۴هزار و ۶۱۱میلیارد ریال تسهیلات دارد که در همین ارتباط تاکنون ۱۹۰هزار و ۴۸۷میلیارد ریال تسهیلات توسط بانک‌ها به طرح‌های زودبازده پرداخت شده و ۹۱۹هزار و ۵۹۹شغل نیز ایجاد شده است.

از سوی دیگر مرکز آمار ایران در گزارش جدید خود از افزایش نرخ بیکاری کشور در پاییز امسال خبر داد.

رییس مرکز آمار ایران با اعلام نرخ ۲/۱۰درصد بیکاری به پایگاه خبری برنا گفته است: کاهش نرخ بیکاری در فصل پاییز به برنامه‌ریزی‌های دولت در این باره بستگی دارد.

محمد مدد با بیان اینکه نرخ بیکاری معمولا در فصل پاییز و زمستان افزایش می‌یابد، گفت: بنابراین احتمال افزایش نرخ بیکاری بیش از ۲/۱۰درصد فعلی وجود دارد.

با این حال تفاوت موجود در گزارش‌های اعلام شده توسط این ۱۲ ارگان کشور که گزارش‌هایی در این زمینه ارائه می‌کنند، نقطه ابهامی را درباره نرخ واقعی بیکاری در کشورمان ایجاد می‌کند و البته این توقع وجود دارد که نتیجه نهایی واحدی در این زمینه انتشار یابد.