دنیای اقتصاد - رییس شورای اصناف در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری فارس، جزئیات تازه‌ای از ماجرای تعطیلی بازار پس از قطعی شدن اجرای مالیات بر ارزش افزوده خبر داده است. وی همچنین نگاه بازار به مالیات را در طول سال‌های قبل و بعد انقلاب تشریح کرده است. همزمان، رییس سازمان مالیاتی خبر داده است که مالیات بر ارزش افزوده برای غیراصناف در حال اجرا است. رییس شورای اصناف تشریح کرد

جزئیاتی تازه از ماجرای تعطیلی بازار

رییس شورای اصناف با ارائه جزئیاتی تازه از ماجرای تعطیلی بازار با اجرای مالیات بر ارزش افزوده، چگونگی مالیات اصناف و نقاط ضعف و قوت آن را از گذشته تا امروز تشریح کرد. محمد آزاد در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: قبل از انقلاب، روحانیت می‌گفتند که به دولت مالیات ندهید چرا که دولت این پول‌ها را علیه خودتان گلوله کرده و به سینه‌هایتان می‌زند ، به دولت ظلم و دولت جور کمک نکنید، بعد از انقلاب که نظام اسلامی روی کار آمد، توصیه امام بر این بود که اول مالیات دولت را بدهید و سپس وجوه خود را بپردازید. وی افزود: اما در دولت موقت و پس از آن خوب عمل نشد و اعلامیه‌ای به بازاری‌ها دادند و گفتند که هر مبلغی که فکر می‌کنید بدهکارید پرداخت کنید و مفاصاحساب بگیرید ولی این روش پرداخت مالیات صحیح نبود؛ لذا از سال ۶۴ و ۶۵ وزارت اقتصاد و دارایی به فکر این افتاد که مالیات را درست وصول کند و چون نمی‌توانستند و راه و روش خاصی نداشتند، متوسل به اصناف و اتحادیه‌ها شدند و راه توافق‌ها را پیش آوردند تا بر اساس توافق‌ها میزان مالیات مشخص شود و چون بازاری‌ها و صنوف به فکر این بودند که درآمد بیشتری کسب کنند با اتحادیه‌ها و مجامع همکاری کردند. وی افزود: در سال ۶۵ و ۶۶ حدود ۲۰ هزار اظهار‌نامه از کسبه و اصناف دریافت شده بود، اما امسال اصناف بالای ۲ میلیون اظهار‌نامه تقدیم کردند که این نشان‌دهنده آن است که مجامع امور صنفی و اتحادیه‌ها در این راه موثر واقع شدند.

عدم اجرای صحیح

وی افزود: مالیات بر ارزش افزوده رقم ناچیزی است و در اکثر کشورهای پیشرفته اعمال می‌شود و در ۱۴۰ کشور از ۷‌درصد تا ۲۶ و ۲۷‌درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت می‌شود، اما ما برای پیاده کردن قانون مالیات بر ارزش افزوده چند کار باید انجام می‌دادیم که انجام ندادیم؛ باید زمینه اجرای قانون را فراهم می‌کردیم، آموزش می‌دادیم، فرهنگ‌سازی می‌کردیم، ابزار اجرای قانون را فراهم می‌کردیم و پس از آن اقدام به اجرای قانون می‌کردیم و در آن صورت هیچ مقاومتی در مقابل اجرای قانون نمی‌دیدیم.

بازار نگران بود

آزاد ضمن تایید اینکه احتمال می‌رفت قانون مالیات بر ارزش افزوده بیش از دو ماه به تعویق بیفتد دلیل مقاومت بازاری‌ها را اینگونه تشریح کرد: ما با آقای عرب‌مازار صحبت کرده بودیم و می‌دانستیم که فرصت کافی به اصناف داده خواهد شد، ما نگران نبودیم، اما در بازار نگرانی‌هایی وجود داشت و ما نمی‌توانستیم همه بازار را جمع کنیم و به تک تک بازاری‌ها توضیح دهیم پس فقط به روسای اتحادیه‌ها و مجامع توضیح می دادیم.

دلیل تعطیلی بازار

آزاد اظهار کرد: تعطیلی بازار از اصفهان شروع شد به مشهد رسید که مشهد خیلی زود جمع‌وجور شد و فقط طلا‌فروشی‌ها این کار را کردند و پس از آن تعطیلی‌ها به تبریز رسید و بعد نوبت بازار تهران شد.

وی افزود: دلیل تصمیم‌سازی تعطیلی بازار تهران این است که ما متوجه شدیم فقط صنوف مشکل‌دار اقدام به تعطیلی نکردند بلکه ابتدا طلافروش‌‌ها، بعد پارچه‌فروش‌ها و پس از آن همه بازار اقدام به تعطیلی کردند.

آزاد گفت: فروشندگان فرش دستباف با اینکه مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیستند نیز بازار را تعطیل کردند و وقتی دلیل آنرا جویا شدیم، گفتند ما از ترسمان مغازه‌ها را تعطیل کردیم چرا که مغازه‌های ما پر از فرش است که اگر آتش بزنند هیچ‌کس پاسخگو نخواهد بود.

وی افزود: ایجاد رعب و وحشت باعث می‌شود عده‌ای از بازاری‌ها برخلاف میل‌شان عمل کنند.

تعطیلی بازار در قیام ۱۵ خرداد

آزاد در مقایسه تعطیلی بازار در قیام ۱۵ خرداد و تعطیلی بازار برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده گفت: تعطیلی بازار در ۱۵ خرداد ۴۲ به‌دلیل این بود که بازار به فرمان امام خمینی (ره) در مقابل نظام ایستاد ولی الان در مقابل یک تصمیم عجولانه اعتراض کردند و این خیلی تفاوت دارد چرا که همه بازار پشت سر نظام ایستاده‌اند و از این نظام دفاع می‌‌کنند و آمدند تذکری بدهند که این تصمیم عجولانه است با اینکه مدتی از این جریانات گذشته است ولی هنوز جلسات ما با سازمان امور مالیاتی ادامه دارد و کارگروهی تشکیل داده‌ایم و در حال رسیدن به تفاهمی با سازمان امور مالیاتی هستیم و ابزار کار فراهم می‌کنیم برای اصناف تا نرم‌افزاری تهیه شود و در اختیار اصناف قرار گیرد.

اصلاح ضرایب مالیاتی

وی افزود: در حال پیگیری صندوق‌های مکانیزه POS برای اصناف هستیم و از طرفی در حال اصلاح ضرایب مالیاتی هستیم که اگر این کارها انجام شود زیرساخت طوری فراهم می‌شود که تمام اصناف فاکتور ارائه کنند و در این زمان است که باید آنها که از شفاف شدن معاملات هراس دارند تکلیف خود را روشن کنند.

رییس شورای اصناف در پاسخ به اینکه قاچاق‌فروشان و عمده‌فروشان بازار رابطه مالی با هم دارند و در صورت اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده منافع هر دو گروه به مخاطره می‌افتد گفت: افرادی که کالا را به صورت قاچاق وارد می‌کنند در اقلیت هستند و اگر به اکثریت بازار این اطمینان را بدهیم که از شفاف‌سازی متضرر نمی‌شوند دیگر آن اقلیت نمی‌توانند بر این اکثریت تاثیر بگذارند. وی افزود: در شرایط امروز که گروه‌های مختلف برای انتخابات کار می‌کنند در مسائل تعطیلی بازار عده‌ای سواستفاده کرده و تصور می‌کردند که اگر بازار بسته شود آنها می‌توانند حرفی برای زدن داشته باشند ولی چون بازار خیلی زود باز شد حرف و حدیثی نماند تا دیگران بتوانند خوراک پیدا کنند.

لایحه توقف یک ساله مالیات بر ارزش افزوده در دست بررسی

در همین حال علی اکبرعرب مازار رییس سازمان امور مالیاتی کشور ازبررسی لایحه توقف یک ساله مالیات بر ارزش افزوده در دولت خبر داد ودر پاسخ به این که این لایحه چه موقع به مجلس ارائه خواهد شد، گفت: دولت خود درباره اولویت ارائه لوایح به مجلس تصمیم می‌گیرد. این گزارش حاکی است، اجرای مالیات بر ارزش افزوده در پی اعتراض اصناف به مدت دو ماه برای این گروه از فعالان اقتصادی به تعویق افتاد، اما رییس‌جمهوری در روز ملی صادرات از ارائه لایحه‌ای به مجلس خبر داد که بر اساس آن اجرای مالیات بر ارزش افزوده برای تمامی فعالان اقتصادی به مدت یک سال به تعویق خواهد افتاد. مالیات بر ارزش افزوده هم‌اکنون برای فعالان بزرگ اقتصادی غیر از اصناف در حال اجراست و عرب مازار از درآمد ۲۰۰‌میلیارد تومانی دولت در مرحله اول اجرای قانون تاکنون خبر داده است. مرحله نخست اجرای این نظام مالیاتی جدید از ابتدای مهرماه برای فعالان دارای بیش از ۳۰۰‌میلیون تومان فروش سالانه آغاز شد.