دنیای اقتصاد- هاشمی رفسنجانی با اشاره به بحران مالی جهانی ابراز عقیده کرد که این اتفاق را می‌توان یک سونامی اقتصادی نامید که می‌تواند برای کشورهای جهان کشنده باشد.به گفته هاشمی، نباید تصور کنیم که این مسایل به نفع ما تمام می‌شود و نباید در این رابطه اظهار خوشحالی کنیم، بلکه باید با حساب ذخیره ارزی، نقطه اتکای محکمی برای خود ایجاد کنیم.

بحران قیمت نفت زنگ‌های خطر را به صدا درآورد
هشدار هاشمی درباره سونامی اقتصادی
دنیای اقتصاد- در شرایطی که قیمت‌های جهانی نفت با سقوط هر روزه مواجه شده است، اکبر هاشمی‌رفسنجانی از سونامی اقتصادی جهانی سخن به میان آورده است و درباره تبعات آن بر ساختار اقتصاد ایران به مسوولان هشدار داده است.
هاشمی در خطبه‌های نماز جمعه تهران این هشدار را بر زبان جاری کرد.البته هاشمی در شرایطی به بیان این هشدار پرداخته است که روز پنجشنبه وزرای نفت کشورهای عضو اوپک طی یک نشست اضطراری کاهش یک و نیم میلیون بشکه‌ای تولید روزانه خود را تصویب کردند. اما ظاهرا این تصمیم هم چندان کارساز نبوده است. در نتیجه بهای نفت به مرز 60 دلار در هر بشکه نزدیک شد.
مجموعه این حوادث منجر به آن شد تا هاشمی رفسنجانی در خطبه‌های نماز جمعه به عنوان یکی از سران ارشد نظام جمهوری اسلامی زنگ‌های خطر را به صدا درآورد و به مسوولان هشدار دهد که از بحران اقتصادی غرب خوشحال نشوند؛ چرا که تبعات آن دامن ما را هم خواهد گرفت. هاشمی‌رفسنجانی ترجیح داد در ابتدا به تحلیل شرایط اقتصادی جهان بپردازد.وی به بحران اقتصادی کشورهای بزرگ اشاره کرد و گفت:‌ این بحران چیز عجیبی است. چنین بحران‌هایی البته سابقه دارد. در حدود سال ۱۹۳۰ بحرانی شبیه این آمد و آثار فراوان سیاسی و اقتصادی داشت. قبلا هم بحران‌های دیگری بوده است. بعضی‌ها می‌گویند هر صد سال سونامی اقتصادی داشته‌ایم؛ البته من در این زمینه تحقیق نکرده‌ام، لابد حرف معتبری است. هاشمی ادامه داد: ما در مجمع تشخیص مصلحت جلسه‌ای در این باره داشتیم و عوامل و عواقب آن بر کشورمان را بررسی کردیم و این که آیا این بحران ادامه خواهد یافت یا نه؟ به هر حال این بحث جدی است و برگزاری یک جلسه برای آن کافی نیست. امروز همه کشورها درباره آن در همه محافل‌شان بررسی می‌کنند. به هر حال مساله قابل توجهی اتفاق افتاده که می‌بینید با وجود تزریق این همه پول در همه کشورها و این که بانک‌ها بتوانند چرخ اقتصاد را به حرکت در بیاورند، اما جریان اقتصاد هنوز منفی است و روز به روز بدتر می‌شود.
به گزارش ایسنا، وی افزود: کارشناسان می‌گویند دنیا وارد یک دوره رکود شده است؛ این رکود اگر یک رکود تورمی باشد بسیار کشنده است. این شرایط برای طبقات ضعیف بسیار شکننده است و فشارهای بسیار سختی بر آنان وارد می‌کند. نباید فکر کنیم این‌ها به نفع ما می‌شود و اظهار خوشحالی کنیم. فکر نمی‌کنم این طور باشد. امام جمعه تهران تصریح کرد: بعضی تاثیرهای این بحران اقتصادی برای اهداف ما هم مهم و اثرگذار است. الان در کشورهای کوچک و ضعیف این سونامی اقتصادی می‌تواند تعداد گرسنگان را بسیار بیشتر و این‌ها را فقیرتر و گرسنه‌تر کند. با این بحران تولید کم و محصول به خصوص مواد غذایی گران می‌شود. متمکن‌ها بالاخره برای خود چیزی تامین می‌کنند، آن‌ها هم که اهل سوءاستفاده هستند بهره خود را می‌برند، اما کشورها و انسان‌های فقیری هستند که از آثار این سونامی ضعیف‌تر می شوند. هاشمی همچنین گفت: به هر حال این طور نباشد که کسانی پیدا شوند و بگویند این بحران اقتصادی معجزه است و تنبیه غرب است. ممکن است آنان تنبیه شوند، اما آثار این بحران برای همه سنگین است؛ البته از ما کار زیادی بر نمی‌آید،ولی باید فکر کنیم که ضربه‌های آن به اقتصاد ما کنترل شود. اولین موجی که از بحران به ما رسیده ارزانی نفت است. نفت برنت از 147 دلار به قیمت 64 دلار رسیده است؛ این خسارت خیلی بزرگی است. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: در کشور ما با این ذخایر حساب ذخیره ارزی باید نقطه مطمئنی برای کشور درست شود که در این حوادث اقتصاد‌مان به باد نرود. این که آیا این ذخایر ارزی حفظ شده یا نه، نمی‌خواهم بحث‌های انتقادی کنم، بحث من فقط هشدار و تذکر است. صاحبنظران و مسوولان و اقتصاددانان باید همه همکاری و هم‌فکری کنیم که امواج بعدی مهار شود و صدمه اساسی به جامعه و فقرا و کارگران‌مان وارد نشود که بسیار می‌تواند سنگین باشد. هاشمی در ادامه با هشدار به آمریکا نسبت به فرافکنی این بحران گفت: این حوادث می‌تواند به یک اقدام جاهلانه و مستکبرانه فرافکنی‌ها برسد؛ شاید آمریکایی‌ها به یک ماجراجویی جدید برای جبران مسائل داخلی و سوق دادن افکار عمومی به مسائل دیگر دست بزنند که باید در این زمینه مواظبت کرد و هوشیار بود. رییس مجلس خبرگان یادآور شد:‌ کشورهای بزرگ از ماجراجویی‌ها دست بردارند و دست کمک به همه کشورها دراز کنند. قدرت‌های محلی و صاحب نظر وارد میدان شوند و نگذارند بشریت دچار یک فاجعه شوند. این مساله بسیار جدی است که ان‌شاءا... به خیر بگذرد. وی افزود: مقصر این بحران قدرت‌های بزرگ هستند. جهان سومی‌ها در اقتصاد جهان هیچ کوتاهی نکرده‌اند و اگر کوتاهی شده باشد به خاطر همان شیوه‌های استثماری است که قدرت‌های بزرگ اعمال کرده‌اند. وی خطاب به مسوولان کشور گفت: مسوولان و دست اندرکاران مواظب باشند که آثار سونامی اقتصادی درست اداره شود و آن جا که دستمان می‌رسد، نگذاریم مسائل ناجوری پیش بیاید.
هشداری تکراری
البته این برای اولین بار نیست که برخی مسوولان درباره تبعات کاهش قیمت نفت بر اقتصاد ایران هشدار می‌دهند. حتی خود هاشمی هم چندین بار به مسوولان دولتی متذکر شده بود که قیمت‌های بالای نفت یک فرصت است که نباید درآمدهای ناشی از آن را صرف هزینه‌های جاری کرد و باید مازاد درآمد نفتی را برای روزهای مبادا نگهداری کرد. ظاهرا روزهای مبادا فرا رسیده است، اما آنگونه که هفته گذشته حسن روحانی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک طی یک سمینار یک‌روزه گزارش داد، حساب ذخیره ارزی خالی شده است و تقریبا چیزی در آن باقی نمانده است. حسن روحانی از اینکه درآمدهای نفت 147دلاری صرف واردات گسترده شده است، انتقاد کرد و گفت: اکنون که با کاهش قیمت مواجه شده‌ایم و از سویی ذخیره ارزی قابل توجهی نداریم لذا می‌بایستی منتظر آثار عملی این وضع بر اقتصاد کشور باشیم. این درحالی است که طی چند سال گذشته هشدارهای مشابهی هم از سوی کارشناسان اقتصادی و تعدادی از نمایندگان اقتصاددان مجلس هفتم هم داده شد؛ اما ظاهرا دولت محمود احمدی‌نژاد به این هشدارها اعتقادی نداشت. احمدی‌نژاد حتی سه ماه پیش طی سخنانی به تحلیل اوضاع جهانی پرداخت و گفت که امکان اینکه قیمت نفت به زیر 100دلار سقوط کند، وجود ندارد. اما اکنون و سه ماه بعد از این سخنان قیمت نفت به مرز 60دلار نزدیک شده است و زنگ‌های خطر برای اقتصادهای نفتی به صدا درآمده است.


انفجار اتمی نزدیک مرز ایران
هاشمی در بخش دیگری از خطبه های خود با اشاره به افشای خبری از تلویزیون دولتی ایتالیا مبنی بر انفجار یک بمب ضعیف اتمی در جنگ اول خلیج فارس در عراق توسط آمریکا گفت: این خیلی مهم است؛ یکی از تلویزیون‌های ایتالیا فیلمی را در جمع خبرنگاران پخش کرد که در جنگ اول عراق در سال ۱۹۹۱ در روز آخر جنگ که رژیم عراق به آن فلاکت دچار شده بود، آمریکایی‌ها برای این که عراقی‌ها را خوب بترساند یک بمب کوچک اتمی در بین بصره و مرز ما منفجر کردند و تعداد زیادی در این انفجار کشته شدند و امراض زیادی در آن منطقه ایجاد شده است. این تلویزیون این انفجار را سومین بمب اتم منفجر شده اعلام کرد، حال چطور شد که حتی رسانه‌های ایتالیایی نیز این خبر را بایکوت کرده‌اند. اگر این خبر درست باشد جای سوال است که برای شکست دولت شکست‌خورده‌ صدام چرا باید چنین کاری کرد.