خروج لایحه ضدایرانی از دستور کار مجلس آمریکا
در پی افزایش اعتراض سازمانهای غیردولتی و گروههای ضد جنگ در آمریکا، تصویب قطعنامهای که به گفته مخالفان عملا بهانهای برای «محاصره دریایی ایران» بود، از دستور کار مجلس نمایندگان ایالات متحده خارج شده است. هووارد برمن، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، نگرانی از ادبیات پیشنویس این قطعنامه را علت توقف بررسی آن عنوان کرده است. این در حالی است که تعدادی از حامیان اولیه این قطعنامه هم امضای خود را پس گرفتهاند. منتقدان آمریکایی این طرح میگویند در صورت تصویب قطعنامه شماره ۳۶۲ مجلس نمایندگان، احتمال رویارویی نظامیایالات متحده با ایران افزایش مییابد. اما ارایهدهندگان پیشنویس قطعنامه ۳۶۲ مجلس نمایندگان آمریکا میگویند تصویب این قطعنامه به برقراری صلح در خاورمیانه کمک میکند. این در حالی است که همزمان طرح مشابه دیگری در مجلس سنا ارائه شده است. گری اکرمن، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که همراه مایک پنس، عضو جمهوریخواه این مجلس، پیشنویس قطعنامه ۳۶۲ را ارائه کرده است، میگوید هدف از این کار ترغیب ایران به پذیرش خواستههای کشورهای غربی درباره برنامه اتمی و توقف حمایت این کشور از حزبا... لبنان و جنبش حماس است.
این قطعنامه از رییسجمهوری آمریکا میخواهد از همه گزینههای دیپلماتیک و اقتصادی برای پیشگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای استفاده کند.
به گفته اکرمن، قطعنامههای کنگره جنبه الزامآور ندارند و تنها بیانگر خواست نمایندگان هستند.در بخشی از این قطعنامه، ممانعت از صادرات فرآوردههای نفتی به ایران و بازرسی از همه افراد، خودروها، قطارها، کشتیها و هواپیماهایی که ایران را ترک میکنند، مطرح شده است. تام الن، نماینده دموکرات کنگره که در ابتدا از این قطعنامه حمایت میکرد، به خاطر نگرانی از محاصره دریایی ایران امضای خود را پس گرفت. ترنت فرنکس و رابرت وکسلر، از دیگر نمایندگانی بودند که در واکنش به تماسهای مکرر ساکنان حوزههای انتخابیه خود امضایشان را پس گرفتند و عذرخواهی کردند. همزمان با ارائه پیشنویس قطعنامه ۳۶۲ به مجلس نمایندگان آمریکا، گروههای ضد جنگ و بعضی سازمانهای مردم نهاد آمریکایی تلاش گستردهای را برای جلوگیری از تصویب این قطعنامه در کمیته روابط خارجی و به رای گذاشتن آن در مجلس نمایندگان به کار بستند.
این در حالی بود که این قطعنامه از حمایت همه جانبه کمیته آمریکایی روابط عمومی اسرائیل، ایپک، برخوردار بود و به یکی از اولویتهای سیاست خارجی این لابی قدرتمند در تابستان ۲۰۰۸ تبدیل شد. تریتا پارسی موفقیت سازمانهای غیردولتی را در متوقف کردن یک طرح مورد حمایت ایپک مهم میداند.
ارسال نظر