عملکرد ستاد تبصره ۱۳ در مورد شهرداری تهران بررسی می شود
پادر میانی ایثارگرانی های مجلس بین دولت و قالیباف
شهردار تهران به رغم انتقادات فراوانی که به عملکرد ستاد تبصره ۱۳ داشت، اما ترجیح داد تا خود درباره هرگونه تحقیق و تفحص در این باره سکوت کند و پیگیری این مساله را به دست نمایندگان مجمع تهران بسپارد تا هیچ گونه خدشهای به وجههاش در این باره وارد نشود.
مرجان توحیدی
شهردار تهران به رغم انتقادات فراوانی که به عملکرد ستاد تبصره ۱۳ داشت، اما ترجیح داد تا خود درباره هرگونه تحقیق و تفحص در این باره سکوت کند و پیگیری این مساله را به دست نمایندگان مجمع تهران بسپارد تا هیچ گونه خدشهای به وجههاش در این باره وارد نشود. محمد باقر قالیباف نزدیک به دو هفته پیش برای نخستین بار به مجلس رفت تا صرفا به گفته خود دیداری با نمایندگان مجمع تهران داشته باشد و گزارشی از مشکلات شهر تهران ارائه کند، هر چند بخشی از نمایندگان تهران و اعضای فراکسیون مدیریت شهری بر این باور بودند که این حضور به دلیل گلایههای شهردار از عملکرد ستاد تبصره ۱۳ است و حتی از این احتمال نیز سخن گفتند که شاید شهردار بخواهد تقاضای تحقیق و تفحص از شهرداری را بدهد، اما نه قالیباف چنین تقاضایی داد و نه در هیچ گفت و گویی این مساله را تایید کرد، بلکه وی بارها تاکید کرده است که درباره نحوه عملکرد این ستاد سوال دارد و نه بنای تحقیق و تفحص.
از همین رو ظاهرا بخشی از نمایندگان مجمع تهران که البته در جمعیت ایثارگران نیز عضویت دارند، تصمیم گرفتهاند برای خاتمه دادن به این بحث بین شهرداری و دولت کمیته ای را جهت حل این اختلاف تشکیل دهند تا هم کاندیدای متبوعشان در زمان انتخابات ریاستجمهوری نهم که در نقد دولت دارای فصل مشترک با این عده از نمایندگان تهران است؛ اختلافش با دولت آشکار نشود و هم مشکل ستاد تبصره ۱۳ با شهرداری حل شود.
برهمین اساس بود که پرویز سروری، نماینده تهران در مجلس از تشکیل کمیتهای با هدف حل مشکلات میان ستاد تبصره ۱۳ و شهرداری خبر داد.
وی در باره نتایج جلسه هفته گذشته مجمع نمایندگان تهران با شهردار و اعضای شورای شهر تهران به خبرگزاری مهر گفت: در این جلسه مشکلات حوزه حملونقل عمومی پایتخت مورد بحث قرار گرفت که قسمتی از آن جلسه نیز به عملکرد ستاد تبصره ۱۳ اختصاص داشت.
وی با اشاره به انتقادات مدیریت شهری به عملکرد ستاد تبصره ۱۳، افزود: قرار شد کمیتهای متشکل از مجمع و اعضای شورای شهر و شهرداری تهران تشکیل شده و پیگیر موضوع شود.
سروری هدف از تشکیل این کمیته را فراهم آوردن زمینههای رفع مشکلات مابین ستاد تبصره ۱۳ و شهرداری عنوان کرد و گفت: قرار است در این کمیته به وظایف محول شده ستاد تبصره ۱۳ در مورد رفع مشکلات حوزه حملونقل عمومی شهر تهران که تاکنون محقق نشده است، رسیدگی شود.
نماینده تهران همچنین با اشاره به اینکه زمان خاصی برای اعلام گزارش کمیته مورد نظر تعیین نشده است، افزود: اعضای مجمع در این کمیته مشخص شده اند و از همین هفته کار بررسی عملکرد ستاد آغاز میشود.نماینده تهران همچنین با اشاره به اینکه زمان خاصی برای اعلام گزارش کمیته مورد نظر تعیین نشده است، افزود: اعضای مجمع در این کمیته مشخص شدهاند و از همین هفته کار بررسی عملکرد ستاد آغاز میشود.
وی اظهارکرد که انتظار میرود با تشکیل این کمیته تا حدود زیادی از اختلافات فیمابین ستاد تبصره ۱۳ و شهرداری تهران کاسته شود و بتوان زمینههای تامین منابع مالی برای مترو، اتوبوسرانی و... را در پایتخت فراهم کرد.
به این ترتیب کمیته مذکور احیانا از نمایندگان تهرانی حامی قالیباف در مجلس (عموما بخشی از جمعیت ایثارگران که طیف توکلی در مجلس محسوب میشوند) و اعضایی از شورای شهر تهران که طرفدار شهردار هستند تشکیل خواهد شد تا به رفع اختلاف بین شهردار و ستاد تبصره ۱۳ کمک کند تا پای قالیباف به صورت ملموس به این مساله باز نشود و نقش مجلس برای حل این مشکل پررنگ شود.
به عبارت دیگر این اختلافات از آنجا پررنگتر شد که تنها چند روز پس از ابراز گلایه قالیباف از عملکرد ستاد تبصره ۱۳ در مراسم ورود اتوبوسهای سرخرنگ دو کابین با روبانهایی آبی به پایتخت، سردار رویانیان به شدت از اظهارات قالیباف انتقاد و آماری را از عملکرد این ستاد در کمک به شهرداری ارائه کرد.
این در حالی بود که به گفته کاظم دلخوش که عضو فراکسیون مدیریت شهری نیز محسوب میشود، به نظر میرسد قالیباف برای انجام وظایف خود دچار مشکل شده است، چراکه مجلس سال گذشته ۱۰هزارمیلیارد تومان برای حملونقل شهری تصویب کرد، اما شهرداری عنوان میکند که چیزی از آن را دریافت نکرده و حتی مجبور شده برای خرید اتوبوس از هزینه خود خرج کند.
این گفته در شرایطی عنوان شد که یکی از وظایف ستاد تبصره ۱۳، پرداخت پول حاصل از صرفهجویی در مصرف سوخت به شهرداری تهران برای خرید ناوگان سیستم حملونقل عمومی است، اما این ستاد از آغاز به کار خود آن گونه که گفته میشود تاکنون مبلغی را به شهرداری ارائه نکرده و همین مساله سبب شده تا شهرداری بدون استفاده از کمکهای ستاد تبصره ۱۳ به هزینه خود به خرید ۷۰دستگاه اتوبوس اقدام کند.و البته همین مساله بود که شهرداری را بر آن داشت تا نسبت به عدمتوجه ستاد تبصره ۱۳ به نیازهای ناوگان حملونقل شهرداری انتقاد کرده و خواستار ارائه گزارش از سوی این ستاد شود و از همین روی هم بود که قالیباف در همان مراسم ورود ۷۰ دستگاه اتوبوس تصریح کرد: «شهرداری نمیتواند درخواست بررسی عملکرد تبصره ۱۳ را داشته باشد، اما مجلس و دولت تبصرهای را تصویب کردهاند که انصافا از کارهای مفید و موثر آنها بوده است، ولی در حوزه اجرا دچار مشکلاتی شده و لازم است بازنگری در مورد آن صورت گیرد.»
سردار رویانیان، اما در پاسخی به اظهارات قالیباف با لحنی کنایهآمیز گفته بود که برای حل مشکلات پایتخت باید کار تیمی انجام شود، اول باید چاله را بکنیم و بعد مناره را بدزدیم. رویانیان همچنین ترافیک و عدم حل این مشکل و نیز افزایش آمار تصادفات با خطوط BRT را از جمله ایرادات شهرداری عنوان کرده و تاکید کرده بود که جمع کمکهای دولت نهم به شهرداری از ۸۴ تا ۸۶، ۳/۴۶برابر کمکهای انجام شده در سالهای ۸۱ تا ۸۴ بوده است.اگرچه اختلاف بین دولت نهم و شهرداری فعلی بر سر مساله مونوریل بروز کرد
آن گاه که مساله مورد دلخواه احمدینژاد به لحاظ فنی از سوی شهرداری مورد ایراد قرار گرفت، اما عدم پرداخت بودجه مورد نیاز به شهرداری دستکم از سوی ستاد تبصره ۱۳ سبب شد این اختلافات بیشتر نمود پیدا کند. هرچند قالیباف در سخنرانیهای خود نیز به مناسبتهای مختلف از برخی سیاستهای جاری دولت نهم به ویژه در بخش اقتصادی به صورت تلویحی انتقاد کرده و میکند و همین صحبتهای اشارهای گمانه اختلاف بین دولت و شهرداری را تقویت کرده است، اختلافی که قالیباف ترجیح میدهد به وسیله نمایندگان تهران حل شود تا شخص شهردار.به هر روی باید دید در آستانه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری بحث اختلاف میان دولت و شهرداری که اکنوان در ستاد تبصره ۱۳ بروز یافته است به کجا خواهد انجامید به ویژه آن که قالیباف و احمدینژاد هر دو از کاندیداهای احتمالی انتخابات آتی خواهند بود، کاندیداهایی که یک بار پیش از این هم با یکدیگر به رقابت پرداختهاند.
اکنون به نوعی حامیان قالیباف در مجلس وارد عرصه شدهاند تا در منازعه دولت و شهرداری بتوانند غائله را به نفع شهردار پایان دهند. هرچند دولت هم در این زمینه کوتاه نمیآید و البته رییسجمهوری در مراسم افطاری با مقام معظم رهبری به ارائه آماری پرداخت که بخشی از آن خرید تعدادی اتوبوس برای سیستم حملونقل عمومی بوده است هر چندکه ارائه این آمار شگفتی نمایندگان حاضر در این مراسم را به دنبال داشت.
این گونه است که باید دید نتیجه این کشاکش با ورود ایثارگرانیهای مجلس به آن به نفع چه کسی تمام خواهد شد.
ارسال نظر