افسانه احمدی دوقزلو- مسوول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده با اعلام اینکه قانون تجمیع عوارض، ابتدای مهرماه لغو و قانون مالیات بر ارزش افزوده اجرا می‌شود، گفت: این قانون هیچ بار تورمی در جامعه نخواهد داشت. به گزارش دنیای اقتصاد، مسوول اجرای قانون مالیات به ارزش افزوده روز گذشته از اجرای این قانون از ابتدای مهرماه خبر داد و گفت: فرم مرحله اول این طرح برای ۸۰هزار فعال اقتصادی ارسال شده است.نادر آریا گفت: کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی واردکننده و صادرکننده و فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در سال گذشته، سه میلیارد ریال و بیشتر بوده و همچنین آن دسته از فعالانی که در پنج ماهه آغازین سال جاری، یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون ریال فروش و ارائه خدمات داشته‌اند، از مشمولان ثبت‌نام در مرحله نخست اجرای این قانون هستند. وی اضافه کرد: طبق تبصره ذکر شده در اطلاعیه، آن دسته از فعالان اقتصادی که صرفا به عرضه کالا و ارائه خدمات معاف از این نظام مالیاتی اشتغال دارند، از ثبت‌نام در این مرحله معافند.

آریا تصریح کرد: از ابتدای مهرماه مودیان مالیات بر ارزش افزوده باید برای خرید و فروش خود صورت حساب تهیه کنند و در صورت عدم دسترسی به صورت حساب‌های سال ۸۷، تا پایان سال‌جاری می‌توانند از صورت حساب‌‌های قدیمی خود مشروط به درج مالیات و عوارض در آن، استفاده کنند.

آریا با اشاره به اینکه مالیات برارزش افزوده هیچ بار تورمی در جامعه ندارد، ادامه داد: در این بخش نرخ مالیات برارزش افزوده مساوی یا پایین‌تر در نظر گرفته شده است؛ به‌عنوان مثال در خدمات مخابراتی نرخ مالیات، کمتر از تجمیع عوارض بوده و در سایر موارد نیز نرخ‌ها برابر است.معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی کشور همچنین در این نشست در زمینه معافیت‌های مالیاتی این بخش گفت: محصولات کشاورزی فرآوری نشده، دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و نوغان، انواع کود، سم، بذر و نهال، آرد خبازی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، انواع حبوب و سویا، شیر، پنیر، روغن نباتی و شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان، کتاب، مطبوعات، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات، اموال غیرمنقول، خدمات مشمول مالیات بر درآمد، حقوق موضوع قانون مالیات‌های مستقیم، خدمات بانکی و اعتباری بانک‌ها برخی از کالاها و خدماتی هستند که در قالب این نوع مالیات از معافیت برخوردار می‌باشند. محمدقاسم پناهی در زمینه معافیت مالیاتی به صورت پرداخت قابل استرداد و تهاتر نیز، گفت: مالیات‌هایی که مودیان موقع خرید کالا یا خدمات برای فعالیت‌های اقتصادی خود به استناد صورتحساب‌های صادره موضوع این قانون پرداخت کرده‌اند، حسب مورد از مالیات‌های وصول شده توسط آنها کسر و یا به آنها مسترد خواهد شد.

به گفته وی، ماشین‌آلات و تجهیزات خطوط تولید از جمله کالاهای مورد استفاده برای فعالیت‌های اقتصادی مودی محسوب می‌شود.

وی اضافه کرد: در صورتی که مودیان مشمول این بخش در هر دوره مالیاتی اضافه پرداختی داشته باشند، مالیات اضافه پرداخت شده به حساب مالیات دوره‌های بعد مودیان منظور خواهد شد و در صورت تقاضای مودیان، اضافه مالیات پرداخت شده از محل وصولی‌های جاری درآمد مربوط، مسترد خواهد شد.

پناهی در ادامه اظهار کرد: در صورتی که مودیان به عرضه کالا یا خدمات معاف از مالیات موضوع این قانون اشتغال داشته باشند یا طبق مقررات این قانون مشمول مالیات نباشند، مالیات‌های پرداخت شده بابت خرید کالا یا خدمت تا این مرحله قابل استرداد نیست.

وی تصریح کرد: در صورتی که مودیان به عرضه توام کالاها یا خدمات مشمول مالیات و معاف از مالیات اشتغال داشته باشند، فقط مالیات‌های پرداخت شده مربوط به کالاها یا خدمات مشمول مالیات در حساب مالیاتی مودی، منظور خواهد شد.

به گفته پناهی، آن بخش از مالیات‌های ارزش افزوده پرداختی مودیان که طبق مقررات این قانون قابل کسر از مالیات‌های وصول شده یا قابل استرداد نیست، جزو هزینه‌های قابل قبول موضوع قانون مالیات‌های مستقیم محسوب می‌شود. مبالغ اضافه دریافتی از مودیان بابت مالیات موضوع این قانون در صورتی که ظرف سه ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود، مشمول خسارتی به میزان ۲‌درصد در ماه نسبت به مبلغ مورد استرداد و مدت تاخیر خواهد بود.

معاون سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه معافیت‌های مالیاتی ذکر شده نیز از ابتدای مهر ماه سال جاری قابل اجراست، تاکید کرد: براساس برنامه چهارم توسعه درآمدهای حاصل از صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی تا پایان برنامه چهارم همچنان از معافیت مالیاتی برخوردار هستند.وی در زمینه ضمانت‌های اجرایی برای انجام تعهدات فعالان اقتصادی گفت: مودیان مالیاتی در صورت انجام ندادن تکالیف مقدر در این قانون و یا در صورت تخلف، علاوه بر پرداخت مالیات متعلق و جریمه تاخیر، موظف به پرداخت جریمه‌های مختلف نیز هستند.

وی ادامه داد: مالیات‌های جمع‌آوری شده به حساب درآمدهای خزانه و عوارض کسب شده به حساب تمرکز وجوه وزارت کشور واریز می‌شود.