مخالفت ضمنی رییس مجلس هشتم با استیضاح وزیر آموزش و پرورش
لاریجانی: تغییرات مکرر مسوولان رافع مشکلات نیست
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: اظهارات علی لاریجانی در جمع اعضای مجلس دانشآموزی آب پاکی را روی دست طراحان استیضاح وزیر آموزش و پرورش ریخت و خیال نمایندگانی که جابهجایی در این وزارتخانه را در سر میپروراندند، نقش بر آب کرد. رییس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در مراسم افتتاحیه سومین نشست دوره چهارم مجلس دانشآموزی به دغدغه این مجلس در مسائل مختلف و از جمله تغییر وتحولات زودهنگام درسطوح مسوولان اشاره و خاطر نشان کرد: اگر شما دغدغههایی دارید و معتقدید تغییرات مکرر درسطوح مسوولان راهگشای مشکلات نیست، من هم با شما هم عقیده هستم. وی افزود: تغییرات زودهنگام درسطوح مسوولان کشور رافع مشکلات نیست. من نمیگویم همه مسائل آموزش و پرورش از ریشه باید تغییر کند، اما تحول در یک وزارتخانه که وزارتخانه مهم و استراتژیک یک کشور است باید متناسب با شرایط علمی کشور، تحولات زمانه و مکانیزمهای جدید آموزش و پرورش زنده باشد. البته ممکن است زمانی ابرمردی پیدا شود و تحولی را از بالا بهوجود آورد، اما همواره اینطور نیست، سازوکارهای اداری میتواند پویایی را در یک وزارتخانه بهوجود آورد، پویایی باید درون سیستم خود را نشان دهد.
رییس مجلس با اشاره به وجود چنین دغدغههایی که در نشست روز گذشته مجلس دانشآموزی مطرح شد، تاکید کرد: بیان این مسائل نشان میدهد شما نسبت به آنها فکر کرده و دردی را حس کرده اید ما پذیرای این هستیم که از این افکار استفاده کنیم.
پس از سخنرانی رییس مجلس نیز یکی از اعضای هیات رییسه مجلس دانش آموزی از اعلام وصول نامه ۸۰ تن از اعضای این مجلس خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی خبر داد و آن را قرائت کرد.نمایندگان مجلس دانشآموزی در این نامه ضمن حمایت از علی احمدی وزیر آموزش و پرورش از رییس مجلس شورای اسلامی خواستند برای رسیدن به ثبات مدیریتی در آموزش و پرورش، مدیران این وزارتخانه را در رسیدن به اهداف کمک و یاری کند.مخالفت تلویحی لاریجانی با استیضاح علیرضا علی احمدی آن هم با بیان جملاتی نظیر اینکه تغییرات زودهنگام مسوولان کشور رافع این مشکلات نیست، نوعی پالس به نمایندگانی محسوب میشود که طرح استیضاح علی احمدی را پیگیری کرده و آن را امضا کردند، طرحی که به گفته برخی از نمایندگانی که عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز محسوب میشدند، بیش از ۱۰۰ امضا را پای خود داشت و علت تاخیر ارائه آن را به هیات رییسه جهت اعلام وصول نیز افزایش تعداد امضاها اعلام شده بود. به بیان دیگر نمایندگان قصد داشتند تا طرحی را که با ۱۵ امضا هم قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد با ۱۰۰ امضا در صحن علنی مجلس مطرح کنند. چرا که بهزعم آنها چنین طرحی با این تعداد امضا نشان میدهد که قریب به یکسوم نمایندگان در ناکارآمدی وزیر آموزش و پرورش موافق هستند و به همین دلیل هم طرح استیضاح وی را حدودا ۹ ماه پس از آنکه به جای محمود فرشیدی، وزیر مستعفی این وزارتخانه وارد بدنه آموزش و پرورش شده است را آماده ارائه به هیات رییسه کردند.
طرح مذکور زمانی قوت گرفت که نارضایتی نمایندگان از عملکرد این وزارتخانه به قدری افزایش یافته بود که همواره بخش عظیمی از تذکرات کتبی در جلسات علنی مجلس راهی آموزش و پروش میشد و در شرایطی که میرفت تا وزیر ارتباطات اولین گزینه استیضاحهای مجلس هشتم نام بگیرد، اما شرایط به نفع علی احمدی نشد و نام وی در اول فهرست طرحهای استیضاح قرار گرفت. عدمپرداخت مطالبات معوق فرهنگیان، رسیدگی به وضعیت معلمان نهضت و حقالتدریسهایی که تقریبا در هر جلسه علنی مقابل بهارستان تحصن میکردند و نیز طرح ساماندهی به امور این وزارتخانه که موجبات نابسامانی را فراهم کرده است از جمله عواملی بود که نمایندگان را وادار کرد تا برای طرح استیضاح وزیر آموزشوپرورش مشغول جمعآوری امضا شوند. البته همین مساله هم خود سبب شد تا سایر وزیران کابینه به نوعی در حاشیه خبر استیضاح علی احمدی قرار بگیرند و از تیررس نمایندگان قدری دور بمانند. با این حال در شرایطی که به نظر میرسید مجلس هشتم قاطعانه پای اولین استیضاح خواهد ایستاد، کمکم زمزمههایی مبنیبر مصلحت بودن این اقدام آغاز شد به طوری که حتی نمایندگانی که خود متقاضی این طرح بودند از این نکته سخن به میان آوردند که ممکن است از دل استیضاح راهحلهای دیگری نیز برای مشکلات این وزارتخانه بیرون بیاید و بر همین اساس هم قرار شد تا فراکسیون فرهنگیان در جلسه روز دوشنبه خود همه شرایط را درباره استیضاح وزیر مورد ارزیابی قرار دهد و بالاخره تشخیص بدهند که آیا این استیضاح به صلاح است یا خیر؟ بنابراین اظهارات علی احمدی و پاسخهای وی به اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات و نیز فراکسیون فرهنگیان اگرچه طراحان استیضاح را قانع نکرده است، اما شرایط به سمتی میرود که اولین تلاش نمایندگان برای باز کردن پرونده استیضاحها در مجلس هشتم و همزمان با پایان عمر دولت نهم با شکست مواجه شود؛ بهویژه آنکه به نظر میرسد، رییس مجلس هم از جمله مخالفان طرح مذکور به شمار میرود. بنابراین در صورت محقق شدن چنین مسالهای میرود تا مجلس هشتم گام دیگری را در جهت حمایت از دولت و جلوگیری از تزلزل در کابینه بردارد. بهویژه آنکه دولت در روزهای پایانی عمر خود به سر میبرد، سال تحصیلی جدید در راه است و هنوز یک سال از ورود علی احمدی به این وزارتخانه نگذشته است. از همین رو تمامی این ملاحظات سبب میشود تا رییسمجلس هم که تاکنون در حمایت از دولت کم نگذاشته است، در این مرحله هم با اعلام مخالفت ضمنی خود با استیضاح علی احمدی، ضمن آنکه سایر پروژههای استیضاح را قدری با تردید روبهرو میکند، در جهت استحکام کابینه در روزهای پایانی عمر دولت حرکت کند. به هر روی مجلس از امروز فعالیت خود را پس از دو هفته تعطیلات تابستانی آغاز میکند و باید دید سرانجام تلاش طراحان استیضاح وزیر آموزشوپرورش که به نوعی کلید سایر استیضاحها در مجلس هشتم محسوب میشود، چه خواهد شد. چه در صورت عدماستیضاح وی به بهانه حمایت از دولت در روزهای پایانی عمر خود و استحکام کابینه یعنی جلوگیری از اجرایی شدن اصل ۱۳۶ قانون اساسی و عدمرای اعتماد مجدد مجلس به تمامی کابینه میرود تا کشتی سایر استیضاحها هم در آغاز راه مجلس هشتم به گل بنشینند.
ارسال نظر