مشایی مخالفان را به مناظره فراخواند

به تمام نمازهایی که خوانده‌ام قسم می‌خورم، منطقی که صف‌بندی می‌کند باطل است، باطل است، باطل است. امید ایران مهر

با وجود درخواست‌‌های مکرر طیف گسترده‌ای از گروه‌‌ها، احزاب، شخصیت‌‌ها، نمایندگان مجلس، مراجع تقلید و... از رییس جمهور برای برخورد با اسفندیار رحیم مشایی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، در میان سکوت احمدی نژاد، معاون رییس جمهور نه تنها همچنان سخنانش را «عین آموزه‌‌های دینی» دانسته و مخالفان خویش را به «مناظره ۱۰۰ ساعته» فراخوانده تا آنچنان که می‌‌‌گوید آنان نیز از دانستن عمق این سخنان «لذت» ببرند!

رحیم مشایی که در مراسمی‌‌‌با عنوان «ثبت میراث معنوی نیمه شعبان» سخن می‌‌‌گفت، در قالب بیان مسائلی درباره مفهوم «انسان» در جهان امروز سخنان گذشته خویش را تلویحا تبیین کرد و گفت:«امروز دامنه اطلاعات انسان بسیار وسعت پیدا کرده است، انسان بزرگتر از جهان است هیچ نقطه‌ای از عالم نیست که به انسان مربوط نباشد هیچ نقطه از عالم نیست که در آن منظوری از انسان وجود نداشته باشد امروز ما جزء کوچکی از جهان هستیم.»

وی با تاکید بر این که «انسان متعلق به همه عالم است و همه عالم متعلق به انسان است»، افزود:«انفکاک جهانی که به وجود آمده است تنها به دست قدرت‌ها بوده است. در تمام تاریخ جنگی بین مردم و مردمی دیگر وجود نداشته است. این موضوعیت ندارد، منطق ندارد، جنگ‌ها بین قدرت‌ها بوده است. تمام کسانی که در جهت تفکیک مردم کوشیده‌اند در نهایت شکست خورده‌اند.»رحیم مشایی ادامه داد:«انسان‌‌ها به سمت هم می‌آیند، انسان‌‌ها همدیگر را می‌خواهند. این فطرت انسانی است انسان‌‌ها خدا خواه هستند. آن‌‌ها که در تاریخ به دنبال صف‌بندی بین انسان‌‌ها بوده‌اند اگرچه در دوره‌ای به هدف رسیده‌اند، اما سرانجام نتیجه‌ای نگرفته‌اند.»

وی افزود:«تاریخ یکصد‌سال گذشته را اگر تحلیل کنید می‌بینید صف‌بندی‌های جنگ‌های جهانی الان چه شده است این یکی از مبناهای دکترین این دولت و انتقاد بزرگ احمدی‌نژاد از مدیریت دنیاست با این مضمون که دنیای سیاست امروز مبانی‌اش، صف‌بندی‌های جنگ جهانی دوم است؛ منطقی که در مدار جهانی سیاست دنبال می‌شود ادامه همان نگاه پیروزمندانه جنگ جهانی دوم است. جامعه جهانی دیگر این را برنمی‌تابد. به سرعت انسان‌‌ها به هم نزدیک می‌شوند و در این فضا است که مردم می‌خواهند آثاری را در مقیاس جهانی ثبت کنند به این معنا که این آثار متعلق به جهان است. منطق منشور ملل متحد نیز غیر از این نیست.»

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سپس با به چالش کشیدن استدلال منتقدان سخنانش ادامه داد:«می‌گویند صف‌بندی مومن و کافر وجود دارد، این صف‌بندی وقتی اصالت دارد که فرصت‌ها را برای انتخاب انسان‌‌ها فراهم بیاورید و انسان‌‌ها به مفهوم واقعی آزاد انتخاب خود را انجام دهند، این که مسلمان‌‌ها بگویند کار ما درست است بقیه اشتباه می‌گویند یعنی ۵/۵ میلیارد انسان را از دایره انسانیت خارج کنیم.»وی با تاکید بر این که «بنده افتخار می‌کنم پیرو مذهب امامیه جعفری هستم»، خاطرنشان کرد:«اینکه بقیه را از دایره خارج کنیم درست نیست. ما در ارائه پیام به دنیا که صف‌بندی نمی‌کنیم. آیا برای پیامبر ما بین یهودیت و مسیحیت تفاوت بود؟ این روشن است که پیامبر خواستگاهش رحمه‌اللعالمین است.»

رحیم مشایی افزود:«در مقام ابلاغ پیام انسانی مرز نمی‌شناسیم مومن یا کافر نمی‌شناسیم. اینکه پیرو کدام فرقه است نمی‌شناسیم آیا در جامعه اسلامی همه اندیشه‌ها یکسان است؟ به قول بعضی‌ها، بعضی مسلمان‌‌ها از نظر مبانی فکری شاید از ما دورتر باشند. در این سیر حرکتی که به جلو می‌آییم انسان است که به انسان نزدیک می‌شود.»

پس از بیان این مقدمات بود که مشایی، سخنان خویش را «عین آموزه‌های دینی» دانست و گفت:«هر کسی شک دارد برای بحث ۱۰۰ ساعته آماده هستم صدا کنید بگویید مشایی چه می‌گویی؟ تا بگویم تو هم لذت می‌بری، این عین آموزه‌های دین است.»

معاون رییس جمهوری ادامه داد:«تاریخ را نگاه کنید! آیا پیامبر برای انتقال پیامش به کسی زور گفت؟کسی را مجبور کرد؟ به تمام نمازهایی که خوانده‌ام قسم می‌خورم؛ منطقی که صف‌بندی می‌کند باطل است، باطل است، باطل است.»

رحیم مشایی افزود:«کسی که غیر از دین جعفری دارد نه آن است که نمی‌خواهد ایمان بیاورد، نه آن است که آن را دیده است و خوشش نیامده است، به پیر و به پیغمبر، ندیده، نفهمیده و نسنجیده است. ما باید این‌‌ها را ارائه کنیم. من گفته‌ام زمانه آنکه دینی در دنیا جهانی شود گذشته است. گفته‌اند پس امام زمان چیست، من امروز را می‌گویم. من به آمریکا که مدعی است می‌خواهد دینش را در دنیا جهانی کند می‌گویم.»

معاون رییس جمهوری همچنین بار دیگر به نحوه انعکاس سخنانش درباره‌ مردم آمریکا اشاره کرد و گفت:«بنده گفته‌ام که مردم آمریکا از نظر ارتباطات یکی از برترین‌های دنیا هستند منتها کلمه ارتباطات از صحبت‌های بنده حذف شده است. اصلا ملت برتر در دنیا وجود ندارد ما به سمت یکی شدن می‌رویم. چقدر نفهمی‌، چقدر دروغ، ستم و ظلم؟ مشایی مهم نیست. چرا حقیقت مثله می‌شود؟ تصویر من را بگیرید برای همه عالم پخش کنید.همین اینترنت و ارتباطات بود که باعث شد صحبت‌های احمدی‌نژاد، رییس جمهوری ایران برای ۵۰۰ میلیون مخاطب به صورت آنلاین از دانشگاه کلمبیا در دنیا پخش شود.»

رحیم مشایی در پایان بحث خود از آنچه «منطق مهدویت» می‌‌‌نامید، مدد گرفت و گفت :« منطق مهدویت منطق تحمیل خودمان به دنیا نیست. اینکه کسی که این منطق را می‌پذیرد مثل من باید بشود خطای آشکار است همه ما باید بشویم. حضرت مهدی متعلق به همه دنیا است و با همگان گفت‌وگو می‌کند جنگ و خونریزی برای امام زمان نیست امام زمان زیباست است و زیبایی‌ها با کسی جنگ ندارند این جنگ که قبل از ظهور امام زمان مطرح می‌شود جنگ بین مردم و نامردم است و این جنگ‌ها مقدمات ظهور حضرت است.»

همه ملت ایران معترض‌اند

در حالی که اسفندیار رحیم مشایی سخنان خود را «عین آموزه‌‌های دینی» دانسته و مخالفان را به پای میز مناظره فرا می‌‌‌خواند، موج اعتراض علمای دینی به سخنان وی که روز گذشته با انتقاد آیت ا... العظمی‌‌‌مکارم شیرازی آغاز شده بود، به سرعت در حال گسترش است. در ادامه این اعتراضات آیت ا... نوری همدانی نیز در پاسخ به استفتای جمعی از دانشجویان با تاکید بر این که همه می‌دانند که مردم انقلابی ایران این کلام امام راحل که «اسرائیل باید محو شود» را یکی از آرمان‌های خود می‌دانند، گفت:«هرگز شایسته نیست که رییس‌جمهور محترم و مکتبی، کسی را که فکر و فرهنگش در حدی باشد که نتواند این حقیقت را درک کند یا از لحاظ ادبی قدرت بیان این مطلب را ندارد یا آنقدر شهامت روحی ندارد که به اشتباه خود به طور صریح اعتراف کند و عذر بخواهد، ‌این چنین شخصی را مشاور خود قرار بدهد و یک پست مهم دولتی را به او بسپارد تا نه تنها اعتراض به جای نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ایران بلکه اعتراض و ناراحتی همه ملت آگاه و متعهد ایران اسلامی را به دنبال داشته باشد.»

مشایی در دفتر کار خود حاضر است

همزمان با ورود مراجع تقلید به ماجرای مشایی، باسابقه‌‌ترین تشکل روحانیون اصولگرا نیز گفت: «اسفندیار رحیم مشایی باید هرچه سریعتر نسبت به استعفای خود اقدام کند.»احمد سالک، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز که با پایگاه خبری آفتاب گفت‌و‌گو می‌‌‌کرد با بیان این مطلب افزود:«این نوع گفتار و بیان دوستی با مردم اسرائیل آن هم از زبان معاون رییس جمهور برای ملت ایران قابل تحمل نیست و با توجه به نظر نظام ، علما، مراجع و نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌‌‌نسبت به رژیم اشغالگر قدس، جای تعجب است که مشایی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هنوز از سمت خود کناره‌گیری نکرده‌است.»قائم مقام حزب موتلفه اسلامی‌‌‌نیز از رییس جمهور درخواست کرد «ضمن احترام به نظرات مراجع محترم و علمای اسلام و بیش از ۲۰۰ نماینده برای برخورد با رحیم مشایی که در پی اظهارات اخیر وی صورت گرفته، اقدام قاطع و سریع انجام دهد.»

این مخالفت‌‌ها در حالی انجام می‌‌‌گیرد که طی هفته گذشته خبرنگاران رسانه‌‌ها هر آن انتظار مخابره خبر استعفا یا برکناری رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را داشته‌اند، حتی بعدازظهر دیروز پایگاه خبری جهان نیوز که به یکی از نمایندگان اصولگرای تهران نزدیک است، به نقل از یک مقام آگاه در دولت خبر «برکناری مشایی» را نیز منتشر و سید مهدی هاشمی‌‌‌ را به عنوان جانشین وی معرفی کرد اما در تماس دنیای اقتصاد با سازمان میراث فرهنگی، مسوولان دفتر مشایی این خبر را تکذیب و اعلام کردند:«آقای مشایی هم اکنون در دفتر خود حضور دارند.»

حلقه مفقوده ماجرا

اگرچه احمدی نژاد هنوز به مخالفت‌‌ها با ابقای معاونش پاسخ صریحی نداده ، حضور مکرر مشایی در کنار وی باعث ایجاد ابهام در خصوص موضع رییس‌جمهور در این‌باره شده است. اما حلقه مفقوده این ماجرا همچنان ناپیدا مانده و آن انگیزه بیان چنین سخنانی از سوی معاون رییس جمهور در وضعیت فعلی است. سوال این است که «لزوم» بیان چنین سخنانی و «اصرار» بر درستی آن‌ها چیست؟ چرا کسی که «مسوول بخش میراث فرهنگی و گردشگری کشور» است، به صرافت می‌‌‌افتد تا بنا به گفته منتقدان «سیاست‌‌های کلان حوزه دیپلماتیک» سه دهه اخیر را به چالش بکشد، به هیچ عنوان از موضع خویش عقب‌نشینی نکند و بیم برکناری و برخورد مافوق را نیز به خود راه ندهد؟

استعفا یا برکناری مشایی مد نظر نیست

مشاور مطبوعاتی رییس‌جمهور با بیان اینکه سخنان مشایی در مورد اسرائیل مخدوش و دارای اشکال است، مسوولان را از تکرار سخنان شبهه‌دار بر حذر داشت و گفت: مساله آقای مشایی با تذکر قابل حل است و استعفا یا برکناری او مد نظر نیست.

علی اکبر جوانفکر در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، از واکنش‌های مردمی و به ویژه علاقه‌مندان و دوستداران دولت در قبال سخنان رحیم مشایی تمجید کرد و گفت: دولت عدالت‌خواه و ارزش‌گرای نهم طی سه سال گذشته با مواضع شجاعانه، تدابیر حکیمانه و تصمیمات روشنگرانه و شفاف خود در عرصه بین‌المللی، موجب عزت، سربلندی و افتخار روزافزون ملت ایران شده است، بنابراین ضرورت دارد که همگان در مواضع خود جانب اعتدال و پرهیز از تندروی را رعایت کنند. وی درباره نظر دولت در قبال اظهارات رحیم مشایی خاطرنشان کرد: آقای مشایی یک چهره ارزشی و انقلابی است و رژیم جنایتکار و اشغالگر صهیونیستی را نامشروع و به مثابه یک غده سرطانی می‌داند، بنابراین اگرچه به لحاظ سیاسی و مفهومی می‌توان سخنان او را درباره «مردم اسرائیل» مخدوش و دارای اشکال دانست، اما در عین حال دور از انصاف و جوانمردی است که به ایشان، نسبت‌های نادرست و دارای نیت و اغراض سوء داده شود.

وی در عین حال تاکید کرد: مسوولان کشور باید با دقت و تمرکز، حساب شده و سنجیده سخن بگویند و از بیان و تکرار سخنان شبهه‌دار که ممکن است موجب سوء استفاده دشمنان ملت ایران قرار گیرد، بپرهیزند. جوانفکر خاطرنشان کرد: برخی افراد و جریان‌ها طی روزهای اخیر به شکل سازماندهی شده‌ای، احساسات پاک عناصر موثر سیاسی را دستمایه اغراض خاص خود قرار دادند. به نظر می‌رسد که این عده نگران مسائل مرتبط با رژیم صهیونیستی نیستند و صرفا به قصد شاخ و شانه کشیدن و عرض اندام در برابر دولت و رییس‌جمهور با توسل به هوچی‌گری و جوسازی سیاسی، وارد این عرصه شده‌اند اما دولت هوشیار است و به این رفتارها و غوغاگری‌ها وقعی نمی‌نهد.