خطیب نماز جمعه تهران:
روسیه و چین جلوی حرکات رادیکالی ۱+۵ را بگیرند
دنیای اقتصاد- خطیب نمازجمعه تهران گفت: دنیا از چین و روسیه انتظار دارد تا محکم و جدی در مقابل حرکتهای رادیکالی کشورهای غربی ایستاده و نگذارند تا مقاصد شوم آنان را پیاده کنند. دولتهای اروپایی قصد دارند در واردشدن بهتعهدات جدید برای حمایت مالی دولتی از تجارت با ایران از جمله اعطای اعتبارات تضمین یا بیمه صادرات، محدودیت اعمال کنند.
دنیای اقتصاد- خطیب نمازجمعه تهران گفت: دنیا از چین و روسیه انتظار دارد تا محکم و جدی در مقابل حرکتهای رادیکالی کشورهای غربی ایستاده و نگذارند تا مقاصد شوم آنان را پیاده کنند. دولتهای اروپایی قصد دارند در واردشدن بهتعهدات جدید برای حمایت مالی دولتی از تجارت با ایران از جمله اعطای اعتبارات تضمین یا بیمه صادرات، محدودیت اعمال کنند.
اعمال تحریمهای جدید مالی اتحادیه اروپایی علیه ایران
دنیای اقتصاد - درحالی که روسیه عضو گروه ۱+۵ به صراحت مخالفت خود را از اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران ابراز و اعلام کرد که در کنفرانس ویدئویی نمایندگان کشورهای یادشده هیچ توافق یا تفاهمی از هیچنوعی درباره تشدید تحریمها علیه ایران انجام نشده است، دیروز دولتهای اروپایی تحت فشارهای سیاسی آمریکا در سیاستی متناقض با روند مذاکرات، دور جدیدی از تحریمهای مالی را علیه کشورمان اعمال کردند.
این درحالی استکه پس از سه سال کاهش صادرات اتحادیه اروپایی به ایران، میزان صادرات این کشورها طی پنجماه نخست سالجاری میلادی درمقایسه با مدت مشابه در سال 2007، 8/17درصد افزایش یافته است. افزون براین، کشور آلمان همچنان باوجود برخی مخالفتها، از جمله مخالفت اسرائیل، برتداوم همکاری اخیر گازی با ایران تاکید دارد.
به گزارش ایسنا، شبکه خبری بلومبرگ گزارش داد: اتحادیه اروپایی به تحریک جورج بوش، رییسجمهور آمریکا توافق کرد تا درخصوص حمایت دولتهای اروپایی از تجارت جدید با ایران محدودیت اعمال کند و از درخواست شورای امنیت در قطعنامه ماه مارس فراتر رفت.
براساس بیانیهای که صبح روز جمعه روی وب سایت این اتحادیه قرار گرفت، دولتهای اروپایی باید در واردشدن بهتعهدات جدید برای حمایت مالی دولتی از تجارت با ایران از جمله اعطای اعتبارات تضمین یا بیمه صادرات، محدودیت اعمال کند. این اقدام مقدمهای است برای رویارویی جدید سازمان ملل که در آن آمریکا و متحدان اروپاییاش برای غلبه برمقاومت روسیه و چین درخصوص افزایش تحریمها علیه ایران تلاش خواهند کرد. درحال حاضر چین و روسیه به همراه بسیاری از کشورهای جهان از جمله اعضای جنبش عدم تعهد، مخالف اقدامات خصمانه آمریکا و متحدانش در قبال ایران هستند.
اتحادیه اروپایی اعلام کرد که به اجرا در آوردن سومین سری از تحریمهای شورای امنیت در ماه مارس علیه ایران را آغاز و اعطای وامهای دولتی در حمایت از تجارت با ایران را محدود کرده و در عین حال بازرسی دقیقتر از محمولهها به مقصد ایران و محمولههای خارج شده از ایران را آغاز کرده است.
در بیانیه آمده است که اتحادیه اروپایی درخصوص تبادلات میان بانکهای اروپایی و بانک صادرات ایران هوشیاری به خرج خواهد داد.
دولتهای اروپایی همچنین متعهد شدندکه هیچگونه کمک مالی به استثنای کمک با اهداف بشر دوستانه و عمرانی را به دولت ایران ارائه ندهند.
مقامهای اروپایی درعین حال در موضعی متناقض با سیاست تحریمهای جدید، اعلام کردند که میخواهند دورنمای راه حل مساله هستهای ایران را از طریق مذاکرات بازنگهدارند و با برداشتن گامهای رسمی برای اجرای قطعنامه سازمان ملل در را به روی مذاکرات نمیبندند.
این درحالی است که روسیه درخصوص تحریمهای بیشتر علیه ایران پس از کنفرانس تلفنی چهارشنبه میان مقامهای پنج عضو دایم شورای امنیت و آلمان ابراز تردید کرده است.
پیش از اعمال تحریمهای جدید با رویکرد مثبت مذاکرات و نامه سعید جلیلی، نماینده شورایعالی امنیت ملی و دبیر این شورا، به خاویر سولانا، نماینده شش کشور مدعی پرونده هستهای ایران، باعث به هم ریختن برنامههای فشار آمریکا و انگلیس علیه ایران شده بود، اما سرانجام اعمال فشارهای آمریکا کارگر افتاد.
شش کشور مدعی پرونده هستهای ایران پس از مذاکره تلفنی جلیلی و سولانا و ارسال سند مذاکرات در یک کنفرانس تلفنی پاسخ جدید ایران را بررسی کردند.
پس از این کنفرانس تلفنی رسانههای آمریکایی در یک جو سنگین تبلیغاتی خبر از توافق شش کشور برای تشدید تحریمها علیه ایران دادند، اما بلافاصله ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل مخالفت خود را با موضع آمریکا اعلام کرد و گفت: هیچ توافق یا تفاهمی از هیچ نوعی درباره تشدید تحریمها علیه ایران انجام نشده است.
چورکین تاکید کرد: روسیه مذاکره با ایران را کنار نمیگذارد، زیرا در تماسهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشرفتهای خوبی میبیند که امیدوارکننده است.
وزارت خارجه روسیه نیز روز پنجشنبه برادامه مذاکرات با تهران و عدم تعیین مهلت برای پاسخگویی ایران به بسته پیشنهادی 1+5 تاکید کرد.
این موضع روسیه به روشنی متناقض بودن موضع مسکو با واشنگتن را نشان میدهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، گونزالو گالگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که کشورهای ۱+۵ به توافق رسیدند که چارهای ندارند جز آنکه بهعنوان بخشی از استراتژی خود تحریمهای شدیدتر علیه ایران را دنبال کنند. با این حال به گزارش آسوشیتدپرس، گالگوس در اظهارات خود با بیان اینکه در صورتی که آمریکا به تنهایی میتوانست تصمیمگیری در این زمینه را انجام دهد، روند مذاکرات سرعت متفاوتی میداشت، به طور غیرمستقیم به عدم تمایل چین و روسیه برای تشدید تحریمها اذعان کرد.
گالگوس نگفت که آیا در صورتی که ایران بسته را بپذیرد، تحریمها دنبال خواهند شد یا خیر، اما افزود: هرگونه پاسخی از سوی ایران مورد بررسی قرارگرفته و بر اساس آن تصمیمگیری درباره گامهای بعدی انجام خواهد شد.
وی که بسته مشوقها را شامل همه چیزهایی دانست که ایران برای دنبال کردن یک برنامه هستهای غیرنظامی نیاز دارد، افزود: فشار به ایران برای پیروی از درخواستهای جامعه بینالمللی و وظایف تهران در قبال شورای امنیت سازمان ملل افزایش خواهد یافت.
گالگوس هیچگونه چارچوب زمانی برای اعمال تحریمهای احتمالی جدید ارائه نداد و به این نکته اشاره کرد که سه قطعنامه تحریم قبلی نیازمند ماهها دیپلماسی بودند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه در گفتوگو با مجله پولیتیکو مدعی شد: ایران اگر بخواهد، راه خروجی دارد؛ اما در صورتی که این کار را نکند، ما با جدیت به دنبال تحریمهای بیشتر خواهیم بود. باید امیدوار باشیم افراد منطقی در ایران وجود داشته باشند که درک کنند این راه مناسبی برای حکومت بر یک کشور نیست. رایس در ادامه مدعی شد که پاسخ اخیر ایران به درخواست تعلیق غنیسازی در ازای مشوقهای اقتصادی و سیاسی یک پاسخ جدی نیست.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: آمریکا ایران را یک دشمن دایمی قلمداد نمیکند و تاکنون با حمایت از سه قطعنامه تحریم شورای امنیت سازمان ملل بسیار سرسختانه با آنها برخورد کرده است.
اما به گزارش روزنامه گاردین، مقامهای اتحادیه اروپایی بر این عقیدهاند که کلید حل مناقشه هستهای ایران تداوم مذاکرات است، اما نه به هر قیمتی و نه تا مدت زمان نامشخصی. با این حال ،فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان در اینباره گفت: در صورتی که ایران این مسیر را انتخاب نکند، دوباره به شورای امنیت سازمان ملل رجوع میکنیم.
براساس این گزارش، روسیه و چین با صراحت با اعمال هرگونه تحریم جدید علیه ایران مخالفت میکنند و معتقدند راه دیپلماسی و مذاکره بهترین روش توافق با ایران است و برعکس آمریکا که در پایان دوره ریاستجمهوری بوش است، نیاز شدید به ترمیم چهره آسیبخورده دولتجمهوریخواه به شدت نیاز دارد و معتقد است با اعمال فشار بیشتر به ایران میتواند از نظر سیاسی وجهه بهتری در داخل آمریکا برای خود کسب کند.
کشورهای چین و آلمان و تا حدودی فرانسه رویکرد ایران را در مذاکرات ژنو مثبت میدانند و از سیاست تداوم مذاکره با ایران حمایت میکنند و معتقدند تجربه و گزارشها نشان داده است تحریمهای آمریکا نتوانسته است ایران را به تغییر موضع مجبور کند، بنابراین با روش مذاکره بهتر میتوان ایران را تحتتاثیر قرار داد.
اتحادیه اروپایی در حالی تحریمهای مالی جدیدی را علیه کشورمان اعمال میکند که به نوشته یک خبرگزاری غربی، پس از سه سال کاهش در صادرات اتحادیه اروپایی به ایران، در سال جاری میلادی دوباره صادرات کشورهای اروپایی به تهران افزایش یافته است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، گزارشهای اداره آمار مرکز Eurostate نشان میدهد با توجه به فضای حاکم در روابط ایران و غرب بر سر موضوع هستهای، صادرات ۲۷ عضو اتحادیه اروپایی به تهران در پنج ماه نخست سال میلادی جاری بالغبر ۴میلیارد و ۴۷۰میلیون یورو شد که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۸/۱۷درصد افزایش داشته است.
بیشترین میزان افزایش در صادرات کالاهای ساخت اروپا به ایران شامل خودرو، ماشینآلات و دیگر کالاهای صنعتی است که کشورهای آلمان، ایتالیا و فرانسه بزرگترین صادرکنندگان اروپایی به ایران در پنج ماه نخست 2008 محسوب میشوند.
بر همین اساس، صادرات انگلیس، هلند و بلژیک به ایران در این مدت کاهش داشته است.
این افزایش صادرات در حالی رخ میدهد که در سه سال گذشته صادرات اتحادیه اروپایی به ایران به شدت کاهش یافته بود، بهطوری که حجم صادرات اتحادیه اروپایی به ایران از 12میلیارد و 990میلیون یورو در سال 2005 به 10میلیارد و 100میلیون یورو در سال 2007 رسیده بود.
این در حالی است که سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان با وجود برخی مخالفتها از تداوم همکاری اخیر گازی با ایران خبر داد. یکی از سخنگویان وزارت اقتصاد آلمان بار دیگر با اشاره به پارهای مخالفتها در خصوص همکاری اخیر گازی این کشور با ایران گفت: ما از مدتها برای چنین همکاری برنامه ریزی و تلاش کردیم و مخالفتهای حاشیهای با این امر بیاثر است.
این در حالی است که توماس استیگ، سخنگوی دولت آلمان در برلین گفته است که آنجلا مرکل صدراعظم آلمان خواستار اعمال برخی خویشتنداریها در زمینه همکاریهای اقتصادی با ایران شده است.
وی این راه را بهترین روش برای برخورد با اختلاف نظرهای موجود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرد.
چین و روسیه جلوی حرکات رادیکالی 1+5 را بگیرند
خطیب نمازجمعه تهران گفت: دنیا از چین و روسیه انتظار دارد تا محکم و جدی در مقابل حرکتهای رادیکالی کشورهای غربی ایستاده و نگذارند تا مقاصد شوم آنان را پیاده کنند. به گزارش خبرگزاری فارس، محمد امامی کاشانی خطیب دیروز نماز جمعه تهران، در خطبه دوم نماز جمعه با اشاره به اختلافات موجود در گروه ۱+۵، اظهار داشت: چین و روسیه نباید فریب آمریکا و انگلیس را بخورند؛ چرا که دنیا بر علیه آمریکا و انگلیس بسیج شده و شرایط غرب نسبت به ۱۰ سال گذشته بسیار تغییر کرده است.
ارسال نظر