دنیای اقتصاد- پیش از آنکه وعده علیرضا زاکانی، دوست و هم‌طیف احمد توکلی در مورد پیگیری صحت و سقم مدارک تحصیلی علی کردان، از طریق کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس محقق شود، سایت الف وابسته به توکلی در استعلامی از دانشگاه آکسفورد، اعطای مدرک دکترای این دانشگاه به کردان را کذب و دروغ خواند. در این میان عماد افروغ، نماینده سابق مجلس هفتم هم در نامه‌ای از اظهارات علی مطهری که در جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور به عنوان مخالف وزیران راه و کشور سخن گفت، تقدیر و تشکر کرد. انتشار پاسخ استعلام از آکسفورد درباره مدرک کردان در پایگاه اینترنتی «الف»

توکلی متهم می‌کند

دنیای اقتصاد - پیش از آنکه وعده علیرضا زاکانی، دوست و هم‌طیف احمد توکلی در مورد پیگیری صحت و سقم مدارک تحصیلی علی کردان، از طریق کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس محقق شود، سایت الف وابسته به توکلی در استعلامی از دانشگاه آکسفورد، اعطای مدرک دکترای این دانشگاه به کردان را کذب و دروغ خواند.

این درحالی بود که محسن کوهکن، موافق کردان در روز رای‌گیری مجلس، کپی این مدرک را به‌عنوان صحت ادعای وزیر کشور به نمایندگان نشان داد و از نمایندگانی که شرایط تحصیلی کردان را زیر سوال برده بودند، انتقاد کرد.

در این میان، احمد توکلی که به درخواستش مبنی بر غیرعلنی بودن ادامه جلسه رای اعتماد مجلس به سه وزیر پیشنهادی از سوی لاریجانی بی‌اعتنایی شد و دیگر نتوانست بر صندلی خود بنشیند و در کنار صحن به نشانه اعتراض مشغول راه ‌رفتن شد، ظاهرا هنوز از این رای مجلس به کردان ناراضی است و برهمین اساس هم به نام سایت الف از دانشگاه آکسفورد در مورد صحت مدرک تحصیلی کردان استعلامی به عمل‌آورده که پاسخ آن را در این سایت قرار داده است.

بنابر گزارش الف اداره تایید مدارک دانشگاه آکسفورد و نیز دانشکده حقوق این دانشگاه با ارسال جداگانه پاسخ کتبی به استعلام الف درباره مدرک دکترای علی کردان، اعلام کردند که هیچ سابقه‌ای از اعطای مدرک دکترا به فردی به نام علی کردان در این دانشگاه وجود ندارد. هر دو‌ ‌نامه به تاریخ ۶ آگوست، ۱۶ مرداد دریافت شده است.

براین اساس اداره تایید مدارک آکسفورد در پاسخ به استعلام «الف» مبنی‌بر اینکه آیا آکسفورد به کارها، کتاب‌ها و پایان‏نامه‏‌‌های ارسال شده از کشور‌‌های دیگر، برای مثال ایران، دکترای افتخاری می‌‌دهد و آیا دانشگاه آکسفورد به آقای علی کردان، از ایران، دکترای افتخاری در حقوق داده است و آیا از پایان‌‌نامه ارسالی آقای علی کردان دفاع شده است؟ چنین پاسخ می‌دهد که دانشگاه آکسفورد مدرک دکترای افتخاری می‏دهد، اما نه به کار‌‌های ارسالی از کشور‌‌های دیگر. همچنین آقای کردان مدرک دکترای افتخاری (Honorary Doctorate) از دانشگاه آکسفورد نگرفته است. همچنین بررسی‌‌های اداره تایید مدارک دانشگاه آکسفورد سابقه‌ای از ارائه دکترای (Doctor of Philosophy) اختصارا (Ph.D) نیز به آقای علی کردان نشان نمی‌‌دهد.

بنابه گزارش «الف»، تمامی این پاسخ‌ها به امضای جرمی‌درو، رییس اداره تایید مدارک آکسفورد رسیده است.

«الف» در پایان یادآور شده است: علی کردان با ادعای دریافت مدرک دکترای حقوق از دانشگاه آکسفورد، از اواخر دهه ۷۰ تا سال ۱۳۸۴ در سال‌‌هایی معاونت مالی - اداری و بعدها معاونت امور مجلس و شهرستان‌‌های صدا و سیما را به عهده داشته و از سال ۱۳۸۴ به این سو نیز با عنوان دکتر علی کردان، رییس سازمان فنی‌و‌حرفه‌ای و قائم مقام وزیر نفت بوده است.

الف می‌افزاید: نمایندگان مجلس در جریان بررسی صلاحیت کردان برای رای اعتماد و تصدی وزارت کشور دریافتند که آخرین مدرک تحصیلی ایشان که مورد تایید وزارت آموزش عالی قرارگرفته، فوق دیپلم است.

درعین‌حال علی کردان عضو هیات علمی ‌‌دانشگاه آزاد اسلامی، نیز هست و در این دانشگاه با عنوان دکتر کردان تدریس می‌‌کند. دولت نیز در معرفی کردان به مجلس، تحصیلات وی را دکترای افتخاری حقوق از دانشگاه آکسفورد اعلام کرده بود.

البته همین مساله یعنی شبهه در مدرک تحصیلی کردان از مقطع لیسانس تا دکترا در روز رای اعتماد توسط علیرضا زاکانی، یکی از هواداران توکلی به‌عنوان مخالف وزیر کشور مطرح شد و وی در سخنانش تاکید کرد این آقا با این سابقه تحصیلی یعنی فوق‌دیپلم بر کرسی هیات‌علمی تکیه زده و به دانشجویان این کشور درس داده است.

این مباحث درباره مدارک تحصیلی کردان در شرایطی مطرح می‌شود که وی در روز رای‌گیری در دفاع از خود تنها تاکید کرد کپی مدارکش را به هیات‌رییسه تحویل خواهد داد، اما ادعاهای زاکانی را نه تکذیب کرد و نه تایید. همچنین تاکنون نیز هیچ پاسخی برای روشن‌شدن اذهان عمومی از سوی کردان درخصوص سوابق تحصیلی وی ارائه نشده است.

عاقبت جعل از نگاه «الف»

الف اما به این استعلام بسنده نکرده و در گزارشی دیگر که به نوعی کنایه به کردان محسوب می‌شود، به زندگی سیاستمدارانی پرداخته است که به جعل مدارک دانشگاهی روی آورده و البته رسوا شده‌اند.

پایگاه خبری وابسته به رییس مرکز پژوهش‌های مجلس می‌نویسد: بررسی اخبار و گزارش‌های مربوط به رسوایی‌های سیاستمداران جاعل مدارک دانشگاهی نشان می‌دهد، برخورد با سیاستمداران شیاد که به دروغ خود را صاحب مدارک دانشگاهی معرفی کرده‌اند، نه تنها در کشورهای پیشرفته بلکه در کشورهای آفریقایی و آسیایی هم رواج دارد و رسانه‌ها و دستگاه قضایی این کشورها موارد جعل مدرک و دروغگویی سیاستمداران را با سماجت و سرعت پیگیری می‌کنند.

بر این اساس، در سال ۲۰۰۴ لاورا کالاهان، مدیر ارشد وزارت امنیت داخلی آمریکا زیر فشار افکار عمومی از سمت خود استعفا کرد.

به گزارش سی.بی.اس و منابع خبری دیگر، این استعفا بعد از آن صورت گرفت که فاش شد مدرک دکترای وی تقلبی است. کالاهان در متن استعفای خود از مردم آمریکا به خاطر دروغگویی عذرخواهی کرده بود.

در ادامه این گزارش، اما خاطرنشان شده است: با بررسی‌های بیشتر مشخص شد این چهره‌های سیاسی عمدتا ساکن کشورهای در حال توسعه یا توسعه‌نیافته آفریقایی و آسیایی با پرداخت مبالغی به افرادی در انگلیس، مدارک جعلی دریافت کرده‌اند. این گزارش در پایان تصریح کرد: بررسی‌ موارد متعدد رسوایی مقامات دولتی در کشورهای مختلف در مورد دروغگویی و ارائه مدارک جعلی دانشگاهی نشان می‌دهد، در اغلب این کشورها با هدف مصون نگهداشتن سیستم حکومتی خود از تقلب و دروغ و نیز حفظ اعتبار دانشگاه‌ها و جلوگیری از کاهش انگیزه دانشجویان و اساتید، با سیاستمداران دروغگو درباره مدارک دانشگاهی با سرعت و به طور کاملا علنی برخورد می‌شود و چهره‌های سیاسی دروغگو برای محدود شدن دامنه رسوایی‌ها، بر اثر فشار رسانه‌ها و افکار عمومی قبل از اقدام مراجع نظارتی، خود اقدام به استعفا و عذرخواهی کرده یا به دستور مقامات بالاتر، مستعفی می‌شوند.

به بیان دیگر الف به گونه‌ای تلویحی از کردان خواسته است تا به دلیل جعلی بودن مدارکی که بر اساس آن توانسته مناصب مختلف اجرایی را عهده‌دار شود، از سمت جدید خود استعفا داده و از مردم نیز عذرخواهی کند. هر چند وقوع این اتفاق در آخرین روزهای عمر دولت و در شرایطی که مجلس به همین دلیل به کردان رای اعتماد داد، قدری بعید به نظر می‌رسد، به ویژه آنکه کردان از یاران نزدیک لاریجانی و در طیف راست سنتی قرار می‌گیرد.

از آنجا که حتما به گفته احمد توکلی، بحث استیضاح وزیر کشور ممکن نیست، به نظر می‌رسد مخالفان وی در صدد هستند تا کردان را به واسطه جعلی بودن مدارک تحصیلش وادار به استعفا کنند. البته کردان ادعای جعلی بودن مدارک تحصیلی خود را نپذیرفته و وعده داده است که مدارک مربوطه را به هیات رییسه مجلس تحویل خواهد داد.

تشکر افروغ از مطهری

در این میان عماد افروغ، نماینده سابق مجلس هفتم در نامه‌ای از اظهارات علی مطهری، فرزند شهید مطهری و از خویشاوندان نزدیک رییس مجلس که در جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور به عنوان مخالف وزیران راه و کشور سخن گفت، تقدیر و تشکر کرد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، در این نامه که به عنوان «نامه‌ای به دوست و برادر عزیزم علی مطهری» از سوی افروغ نوشته شده، آمده است: تو نیز همانند پدر شهیدت و همچون گذشته در جلسه رای اعتماد مجلس هشتم نشان دادی حاضر نیستی با توجیهات و لطایف‌الحیل مختلف از جمله حفظ آبروی مرحوم پدر، خوشنام ماندن و کسب وجاهت بیشتر، مصلحت‌گرایی‌های کاذب در قالب حفظ نظام، کوتاه بودن وزارت اعضای پیشنهادی یا پیشگیری از حملات طرفداران و حامیان و چسباندن انگ ضدیت با ولایت فقیه، دست از موضع حق بشویی و عملا حقیقت را پیش پای مصلحت و خدای ناکرده منفعت ذبح کنی.