سخنگوی وزارت خارجه:
مذاکرات هستهای راهبردی است
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: در مذاکرات ایران و ۱+۵ هیچ بحث ضربالاجل مطرح نبوده است؛ از این رو هرگونه بحثی در این خصوص منتفی است. به گزارش ایسنا، حسن قشقاوی، سخنگوی جدید وزارت امور خارجه در نخستین نشست هفتگی خود با خبرنگاران در مورد تعیین ضربالاجل ۱۵ روزه در روند مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ تصریح کرد: همانگونه که وزیر خارجه روسیه، یک سخنگو از فرانسه و برخی از مقامهای اروپا اعلام کردند، هیچ گونه بحث ضربالاجلی مطرح نبوده است؛ از این رو، بحث در این خصوص منتفی است. وی اضافه کرد: اما راهبرد مذاکره بین ایران و طرف مقابل راهبردی جدی است و مذاکرات امری راهبردی است و نه تاکتیکی؛ تداوم رایزنیها براساس روند پیشبینی شده بین جلیلی و سولانا برقرار خواهد بود. وی اضافه کرد: مذاکرات ایران و ۱+۵ جاری است و براساس تصمیمی که گرفته شده مذاکرات سازنده در رویکرد مثبت ادامه مییابد. وی افزود: روند مذاکرات ادامه دارد و قیدوبندهای طرح شده در مورد مذاکرات گمانهزنیهای رسانهای است. تصمیمی که در تهران گرفته شده بود، براساس ادامه مذاکرات سازنده بنا شده و با یک رویکرد مثبت گفتوگوها ادامه مییابد. به گفته قشقاوی رویکرد مثبت، فضای سازنده را برای گفتوگو ایجاد میکند و در راستای تداوم گفتوگوها است. وی تاکید کرد: تقریبا همه چیز به خوبی پیش میرود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مذاکرات یک بحث شکلی و یک بحث محتوایی دارد ،گفت: بحث شکلی آن طرحهای ایران و غرب در قالب متون غیررسمی (non paper) ارائه شده است که مدل مذاکرات راتعیین میکند و بحث محتوایی نیز موضوعات مطرح شده در بستهها است.
بنابراین مذاکرات به اینجا میتواند ختم شود که در قالب دو nonpaper، مدالیته گفتوگو بین ایران و طرف غربی در چارچوب تکیه بر مشترکات دو بسته پیشنهادی تدوین شود که پایه توافقات آتی باشد.
قشقاوی درباره ایجاد تحریمها توسط آمریکا و از طرف دیگر ایجاد دفتر حفاظت منافع آن کشور در تهران و تناقض بین آنها چنین گفت: باید در این خصوص از خود آمریکاییها پرسید. اما موضوع تحریم براساس تجربه ثابت شد که واقعا تا به حال تاثیری در جایی که حق مسلم هستهایمان مطرح است، نداشته است.
وی افزود: در حالی که ۶۰درصد از جامعه بینالملل عضو جنبش غیرمتعهدها هستند که در اجلاس تهران از این حق ایران حمایت کردند. کسی نمیتواند منکر این شود که در چارچوب ان.پی.تی غنیسازی حق ایران است. حتی امروز (دوشنبه) در خبرها بود که یک نماینده مجلس آمریکا نیز این حق را مورد تایید قرار داده است.
به گفته قشقاوی این مساله به قدری واقعی است که تمام تحلیلگران و حقوقدانان منصف آن را مطابق قاعده میدانند. تحریم هیچ گونه تاثیری بر احقاق حقوق ما نخواهد داشت.
قشقاوی در پاسخ به سوالی در مورد ادعای برخی از رسانههای غربی مبنیبر بدهکار بودن ایران در قبال بسته پیشنهادی گفت: برخی سعی میکنند خود را طلبکار و دیگران را بدهکار تلقی کنند؛ اما بهتر است بیایند روی بازی برد - برد فکر کنیم اگر این چنین فکر کنیم و مذاکرات ادامه یابد، نگاه سازنده میتواند نتایج سازندهای به دنبال آورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما خوشبینانه به مذاکرات ایران و ۱+۵ نگاه میکنیم، اضافه کرد: مذاکرات ادامه مییابد و درون مذاکرات است که تفاهم و توافق در چارچوب رعایت حقوق حقه هستهای ایران و انتظارات طرف مقابل حاصل میشود؛ میتوان با مذاکرات سازنده و مثبت به نتایج مثبت رسید. قشقاوی درباره سفر بشار اسد، رییسجمهور سوریه به تهران گفت: بشار اسد بهرغم گمانهزنیهای رسانهای که این سفر را میانجیگری تلقی میکردند، در چارچوب تبادل نظر میان سران و رهبران سوریه و ایران به تهران سفر کرد و ما با سوریه موضوعهای متنوعی برای همکاری با یکدیگر داریم. این همکاریها براساس هم پیمانی راهبردی با یکدیگر در مورد مسائل خاورمیانه، لبنان، فلسطین و مسائل منطقهای و جهانی و مسائل خاص روابط دو جانبه در زمینه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است و نظر به اینکه دولت سوریه همواره از مواضع ایران پشتیبانی میکند، از این رو، این سفر فرصت خوبی بود که در حاشیه ملاقات با رییسجمهور ملاقاتی با مقام معظم رهبری، جلیلی و متکی داشته باشد و مسائل متنوعی مطرح شود. وی افزود: اسد پس از بحثی که با جلیلی داشت، با شعف اعلام کرد که در جریان آخرین تحولات هستهای ایران قرار گرفت و لازم بود که سوریه دوست و برادر در جریان باشد. اسد همچنین طرح مطالب هستهای توسط ایران را جامع و جالب اعلام کرد.
قشقاوی در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگری در مورد ارائه پیشنهاداتی از سوی ایران به سوریه در روند مذاکره با رژیم صهیونیستی اظهار کرد: ما بحث دوجانبه خودمان را با سوریه داریم و موضع اعلامی ما این است که باید وجب به وجب از خاکهای سرزمین اشغالی بدون قید و شرط هرچه زودتر آزاد شوند و ما قائل به هیچ گونه پیش شرطی در این خصوص نیستیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی رسانههای غربی تلاش دارند که طوری القا کنند، مذاکرات سوریه و اسرائیل در آینده به نوعی مقید کردن سوریه برای جدایی از ایران است، اظهارکرد: در گمانه زنیهای صورت گرفته توسط رسانهها یک تناقض رسانهای را میتوان مشاهده کرد و این سردرگمی در تحلیل رسانههای خارجی به وضوح دیده میشود.
وی افزود: از یک طرف تبلیغ میشود که بحث جدایی تدریجی سوریه مطرح است و از یک طرف گفته میشود نه تنها این جدایی نیست؛ بلکه این قدر این دو کشور به یکدیگر نزدیکاند که میانجیگری سوریه میتواند محقق شود. تناقض را در تحلیلهای رسانههای خارجی میتوانید ببینید.
وی درباره میانجیگری ترکیه نیز گفت: چون فضای هستهای همیشه بحث داغی است؛ هر سفر و حضری که صورت میگیرد از آن معنای میانجیگری تلقی میشود، در حالی که ما با ترکیه بحثهای فراوان دوجانبهای داریم که ممکن است در این بین بحث موضوع هستهای مطرح شود. وی ادامه داد: ترکیه به عنوان کشور همسایه ما گفتوگوهای دوجانبه زیادی با ایران دارد و اصلا چنین بحثی در مورد میانجیگری مطرح نیست، البته طبیعی است که در کنار هر مذاکره دیپلماتیک موضوع هستهای نیز مورد بحث قرار گیرد. در اکثر سفرها و حضرها ممکن است موضوع هستهای باشد، اما در این مورد موضوع خاصی مطرح نیست.
قشقاوی درباره خبر روزنامه واشنگتنپست مبنیبر درخواست بازگشایی دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران تا اوایل شهریورماه گفت: درباره مسائل ایران با آمریکا، مقامهای عالی رتبه کشورمان اظهاراتی داشتند که رییسجمهور نیز مطالبی گفتند.
وی افزود: براساس گمانهزنیهای یک روزنامه نمیتوانم درخصوص این موضوع اظهارنظر کنم و ما درخواست رسمی در این خصوص را دریافت نکردیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از پاسخ به سوال خبرنگاران اجلاس وزرای خارجه نم در تهران را بیسابقه توصیف کرد و گفت: تدوین سند نهایی اجلاس در کنار سه اعلامیه دیگر این اجلاس از جمله اعلامیه هستهای از مسائل کیفی اجلاس مزبور است و ایران توانست به همه اهداف خود در این اجلاس دست یابد.
وی افزود:سند نهایی اجلاس یک سند بسیار ارزشمند است که علاوهبر ارزش سیاسی و رسانهای دارای ارزش آکادمیک نیز است؛ چرا که بیانگر مواضع مستقل کشورها درباره مسائل مختلف در سه فصل بینالمللی، منطقهای و زیر منطقهای و مساله حقوق اجتماعی و انسانی است.
به گفته وی، سند هستهای نیز گویای این واقعیت است که مساله هستهای ایران در کنار سایر مسائل هستهای عمومی با عنایت ویژهای مورد تاکید قرار گرفته و از حق کشورها برای داشتن چرخه سوخت حمایت شده است.
ارسال نظر