حسینی شرایط بهتری دارد

جلسه علنی یکشنبه- عکس: خبرگزاری فارس

مرجان توحیدی - در حالی که روز گذشته از راهروی مجلس شنیده شد که انتقاد نمایندگان از نحوه انتخاب و برنامه‌های وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور به سمت ایراد از مسائل شخصی این سه نفر سوق پیدا کرده است، اما شواهد نشان از احتمال قوی رای اعتماد نمایندگان به این سه نفر دارد تا قوه مقننه در روزهای آخر دولت نهم خود را از هر گونه مواجهه و چالش با قوه مجریه بر حذر دارد. در این میان اگرچه پیش‌تر به نظر می‌رسید که وزیر راه و کشور از اقبال بیشتری نسبت به وزیر اقتصاد برخوردار باشند، اما روز گذشته اخباری از راهروی مجلس شنیده شد که اتفاقا شرایط مساعد بهبهانی و کردان را با تردید مواجه می‌کرد و بالعکس حسینی از وضعیت بهتری برخوردار بود. علاوه‌بر این فراکسیون اقلیت مجلس نیز معتقد است با حضور بهبهانی بیم این می‌رود که وزارت راه و ترابری سیاسی شود. همچنین مساله پرونده اقتصادی که در جریان تحقیق و تفحص از صدا و سیما در مجلس مطرح شده و نام علی کردان نیز در آن به چشم می‌خورد، موضوع دیگری بود که موقعیت مناسب کردان را دستخوش تغییرات قرار داده بود، هرچند خود وی این موضوع را رد کرد.

با این حال فضای عمومی مجلس نشان از این داشت که به احتمال زیاد نمایندگان به‌رغم این انتقادها برای پرهیز از چالش با دولت به هر سه گزینه رای خواهند داد. هرچند از آنجا که سرپرست وزارت راه به تازگی منصوب شده است، ممکن است با مقاومت بیشتری از سوی مجلس برای انتخاب فرد مناسب‌تری روبه‌رو شود.

تردید حامیان دولت

بر همین اساس یکی از نمایندگان که خواست نامی از وی برده نشود، به دنیای اقتصاد درباره وضعیت فعلی سه وزیر پیشنهادی راه، کشور و اقتصاد در مجلس به تفکیک گفت: آنچه که از سوی برخی از نمایندگان حامی دولت مطرح شده است، تشکیک آنها در مورد اصولگرا بودن حمید بهبهانی، وزیر پیشنهادی راه است. وی در توضیح مطلبش افزود: برخی از نمایندگان حامی دولت این شایعه را نقل می‌کنند که بهبهانی برخی خط و ربط‌های غربی دارد. این نماینده اصولگرای مجلس ادامه داد: این عده از نمایندگان معتقدند که بهبهانی فردی دانشگاهی و تئوریک است تا این که فردی اجرایی باشد.

این نماینده مجلس در ادامه درباره وزیر پیشنهادی کشور نیز گفت: در مورد وزیر پیشنهادی کشور نیز برخی مسائل در سوابق کاری او زمانی که وی در سازمان صداوسیما مسوولیت داشته، مطرح است و نیز از نظر تعدادی دیگر از نمایندگان وزیر پیشنهادی اقتصاد نیز به دلیل جوان بودن و سوابق کم اجرایی از وضعیت مساعدی برای احراز مقام وزارت برخوردار نیست؛ اما مجلس برای آنکه در روزهای آخر عمر دولت نهم به چالش با قوه مقننه متهم نشود، به هر سه گزینه رای اعتماد خواهد داد.

در همین حال حسین فدایی، دیگر نماینده اصولگرای مجلس در پاسخ به دنیای اقتصاد درباره آنچه که درباره گرایش‌های وزیر پیشنهادی راه مطرح می‌شود، گفت که این مساله را قرار است در جلسه‌ای که با حمید بهبهانی دارند از او سوال کنند.

تاکید فدایی بر این که این موضوع را از وزیر پیشنهادی راه سوال خواهد کرد نوعی تایید تلویحی این موضوع از سوی نمایندگان اصولگرا است که می‌خواهند وزیر پیشنهادی حتما یک اصولگرای تمام عیار باشد. از سوی دیگر از آنجا که بهبهانی به تازگی به سرپرستی وزارت راه منصوب شده است، لذا احمدی‌نژاد فرصت دارد تا گزینه دیگری را به مجلس معرفی کند که منطبق با معیارهای اصولگرایی نمایندگان اصولگرا و حامی دولت باشد.

آنچه در این میان وضعیت بهبهانی و رای اعتماد مجلس به وی را دچار مشکل می‌کند، این است که برنامه‌های وی ظاهرا مورد رضایت نمایندگان قرار نگرفته است. از همین رو بود که حاجی‌بابایی در پاسخ به این سوال دنیای اقتصاد که احتمالا مجلس بنا دارد برای جلوگیری از هرگونه چالش‌ با دولت به سه وزیر پیشنهادی رای بدهد، گفت: فضای مجلس کاملا دقیق، ‌حساب شده و کارشناسی است و نمایندگان بر این اساس رای اعتماد خواهند داد. وی در ادامه با لبخند گفت: در این بین بعضی از نمایندگان در وضعیت ۵۰، ۵۰ و برخی دیگر ۶۰، ۶۰ هستند! این عضو هیات رییسه مجلس؛ اما در ادامه درباره مطالعه برنامه‌های ارائه شده کردان و بهبهانی گفت: کردان برنامه‌های خوب و قوی ارائه کرده است، اما برنامه بهبهانی برنامه کاملی نبود. وی در عین حال تاکید کرد که هیچ اراده خاصی بر مجلس حاکم نیست.

به عبارت دیگر به نظر می‌رسد که نظر مجلس درباره گزینه‌های پیشنهادی تا حدودی با تغییراتی مواجه شده است. به طوری که وحید بهبهانی که در شرایط مساعدی به سر می‌برد، ظاهرا با چالش‌هایی در بین نمایندگان مواجه خواهد شد، اما حسینی که تا پیش از این از کمترین شانس برای رای آوری برخوردار بود، توانسته پس از ارائه برنامه‌های خود با جلب نظر رییس کمیسیون اقتصادی فضا را به سمت دیگری تغییر دهد.

به طوری که مصباحی مقدم، رییس کمیسیون اقتصادی در جمع خبرنگاران پارلمانی در خصوص رای اعتماد احتمالی نمایندگان به وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: از نظر تمامی نمایندگان خبر ندارم، اما شخصا معتقدم که حسینی فرد مناسبی برای وزارت اقتصاد است؛ چرا که سوابق علمی و اجرایی وی نشان‌دهنده‌ گستره‌ فعالیت‌های او در پست‌های اقتصادی مختلف است.

وی با اشاره به حضور وزیر پیشنهادی اقتصاد در سازمان برنامه ‌و بودجه، وزارت بازرگانی، اقتصاد و رفاه افزود: او در تمامی این پست‌ها با کار کارشناسانه و علمی پیش رفته است و مراتب اداری و مدیریتی را از پایین به بالا طی کرده است.

مصباحی‌مقدم در پاسخ به سوالی که سوابق اجرایی حسینی را تحقیقاتی دانسته و نه اجرایی گفت: اتفاقا سوابق اجرایی ایشان بر سوابق علمی او می‌چربد.

مصباحی مقدم همچنین در پاسخ به خبرنگار دنیای اقتصاد مبنی بر اینکه معرفی حسینی به عنوان وزیر اقتصاد، نشان از این دارد که احمدی‌نژاد می‌خواهد اهداف خود را در طرح تحول به صورت جدی پیگیری کند، گفت: چه اشکال دارد. مهم این است که طرح تحول مرحله به مرحله اجرا شود.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، بحث هدفمند کردن یارانه‌ها در وزارت بازرگانی را منتسب به حسینی دانست و گفت: اینکه او دبیر طرح تحول اقتصادی است، نشان توان اجرایی او است.

به گفته‌ مصباحی‌مقدم مهم آن است که طرح تحول اقتصادی کاملا کارشناسانه و مرحله به مرحله و متناسب با ظرفیت‌ها پیش رود.

وی ادامه داد: در گفت‌وگوهایی که با وزیر پیشنهادی اقتصاد داشتم، متوجه شدم که او طرح تحول اقتصادی را به شکل کارشناسانه پیگیری می‌کند.

رییس کمیسیون ویژه‌ بررسی طرح تحول اقتصادی، با اشاره به دعوت حسینی به کمیسیون‌های اقتصادی و کمیسیون ویژه، اظهار کرد: برنامه‌های او را در جلسات کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد.

وضعیت ثابت کردان

در این میان، اما به نظر می‌رسد که علی کردان، وزیر پیشنهادی کشور همچنان در وضعیت مناسبی به سر می‌برد. هرچند هنوز برخی از شایعات در مورد وی مطرح است. به طوری که در مجلس شنیده شد در جریان تحقیق و تفحص از صدا‌و‌سیما، نام کردان در یکی از پرونده‌هایی که به مسائل اقتصادی مربوط بوده دیده شده است. کردان، اما این موضوع را در جمع خبرنگاران پارلمانی تکذیب کرده و گفت آنها که این موضوع را پیگیری می‌کنند، بدانند که شاهرودی، رییس قوه قضائیه، من و دیگر افرادی را که در جریان این پرونده درگیر بودند مبرا دانسته است.

نگرانی اقلیت

از سوی دیگر داریوش قنبری، سخنگوی فراکسیون اقلیت در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد درباره نظر این فراکسیون در مورد وزیران پیشنهادی گفت: باید دید این وزیران تا چه حد اهل تعامل خواهند بود؛ البته باید برنامه‌های آنها را نیز مورد بررسی قرار داد. وی درخصوص وضعیت وزیر راه نیز اظهار کرد: بهبهانی ۱۲ سال از رحمتی، وزیر سابق راه بزرگتر است. بنابراین دغدغه ما این است که مبادا این وزارتخانه که سیاسی نیست، سیاسی شود؛ چرا که بهبهانی رابطه تنگاتنگی با احمدی‌نژاد داشته و این دو با یکدیگر رابطه استاد و شاگردی و سابقه علم و صنعتی دارند.

قنبری افزود: این نگرانی در مورد وزیر راه وجود دارد که وی نتواند به دلیل ارتباطش با احمدی‌نژاد نظرات کارشناسانه بدهد و تحت تاثیر دستورات رییس‌جمهور قرار گیرد.

انتقاد لاریجانی از دولت

از سوی دیگر، تاخیر در ارائه برنامه‌ها از سوی وزرای پیشنهادی احمدی‌نژاد به مجلس با اعتراض یکی از نمایندگان مجلس مواجه شد که البته حمایت لاریجانی از این اعتراض را نیز درپی داشت.

چرا که به گفته این نماینده، رییس‌جمهور موظف است برنامه‌های وزیران را همزمان با معرفی آنها به مجلس ارائه کند؛ اما در این میان تنها حسینی طبق قانون عمل کرده و روز شنبه هفته جاری برنامه‌های خود را به مجلس تحویل داده است و برنامه‌های وزیر راه و کشور با تاخیر صبح روز گذشته در اختیار نمایندگان قرار گرفت. برهمین اساس، رییس مجلس شورای اسلامی در واکنش به تذکر نماینده کاشمر و بردسکن در تاخیر دولت نسبت به ارائه شرح حال و برنامه وزرای پیشنهادی به مجلس همزمان با معرفی این افراد از سوی دولت به قوه مقننه، این تذکر را وارد و تاخیر در این زمینه را تخلف دانست.

محمدرضا خباز، در تذکری شفاهی با استناد به ماده ۱۸۸ آیین‌نامه داخلی مجلس، با بیان اینکه سه‌شنبه گذشته هشتم مرداد ماه، سه تن از وزرا از سوی رییس‌جمهور معرفی شدند، افزود: در ذیل نامه رییس‌جمهور عنوان شد که برنامه‌هایشان تقدیم می‌شود، در حالی که رییس وقت جلسه (باهنر) همانجا تذکر دادند که برنامه‌ای ضمیمه نیست و معاون رییس‌جمهور نیز اعلام کرد که در اسرع وقت برنامه‌های وزرای پیشنهادی تقدیم مجلس می‌شود، در حالی که تا ساعت دو بعد از ظهر روز گذشته متاسفانه به جز ریز نامه وزیر پیشنهادی اقتصادی و دارایی از دو وزیر پیشنهادی دیگر معرفی‌نامه و برنامه‌ای ارائه نشده است.

وی همچنین با بیان اینکه آیا قرار است نمایندگان در ابهام بمانند و قرار نیست که از برنامه وزرای پیشنهادی مطلع شویم، افزود: چگونه می‌خواهیم به کسی که نه برنامه‌اش را می‌دانیم و نه خودش را می‌شناسیم، رای دهیم.

وی در خواست کرد که به رییس‌جمهور تذکر دهید که برنامه‌های وزرای پیشنهادی را هر چه زودتر ارائه دهند تا ما فرصت مطالعه و تحقیق داشته باشیم، چرا که قرار است رای آگاهانه باشد.

لاریجانی نیز در پاسخ به خباز گفت: تخلف کرده‌اند و باید همراه با معرفی وزرا، پیشینه و شرح حال آنان را ارائه می‌دادند، اما انجام ندادند و ظاهرا اسرع وقت‌شان تا امروز صبح طول کشیده است.

رییس مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: شرح حال وزرای پیشنهادی اگر دیروز هم به نمایندگان ارائه می‌شد دیر بود و باید همراه معرفی وزرا داده می‌شد.

بدین ترتیب به نظر می‌رسد طی چند روز گذشته پس از ارائه برنامه‌های وزرای پیشنهادی و گفت‌وگوهای آنان در کمیسیون‌ها، رتبه‌بندی اقبال مجلس به گزینه‌های معرفی شده تغییر کرده و باید دید این تغییر سرانجام به کجا خواهد انجامید. هرچند به گفته

سید قدرت‌ا... حسینی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات، هر سه گزینه از مجلس رای اعتماد می‌گیرند.