اسد پاسخ تل‌آویو را داد

متکی: مناسبات تهران - دمشق هوشمندانه است

دنیای‌اقتصاد - در حالی که طی ماه‌های گذشته و در جریان مذاکرات غیرمستقیم سوریه و اسرائیل، مقام‌های صهیونیست بر قطع روابط راهبردی تهران - دمشق به عنوان پیش‌شرط برای دستیابی به یک توافق همه‌جانبه انگشت گذاشته‌اند، تحلیل‌گران عرصه روابط بین‌الملل ششمین سفر بشار اسد رییس‌جمهور سوریه به تهران را پاسخ عملی به این خواسته سلطه‌جویانه اسرائیل ارزیابی می‌کنند. در این میان، منابع دیپلماتیک صهیونیست نیز سفر اسد به تهران را نشانه تقویت روابط ایران و سوریه دانسته‌اند.

اسد شامگاه شنبه پس از مذاکره با محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور کشورمان با منوچهر متکی وزیر امور خارجه نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

متکی در دیدار با بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه گفت: مناسبات و همکاری‌های ایران و سوریه هوشمندانه و مدبرانه است.

به گزارش ایسنا در این دیدار رییس‌جمهور سوریه با اظهار رضایت از روابط تهران و دمشق، افزایش مشورت‌های سیاسی و همکاری‌های اقتصادی را موجب تقویت و تعمیق هر چه بیشتر مناسبات دو جانبه توصیف کرد.

وزیر امور خارجه ایران نیز با اشاره به اوضاع منطقه و تحولات جهانی، مناسبات و همکاری‌های ایران و سوریه را هوشمندانه و مدبرانه خواند و آمادگی شرکت‌های خصوصی ایرانی برای اجرای پروژه‌های صنعتی در سوریه را به اطلاع رییس‌جمهور سوریه رساند.

در ادامه رییس دیپلماسی کشورمان سفر رییس‌جمهور سوریه به تهران را موجب ایجاد فضای تازه‌ای در مناسبات معرفی کرد.

در این دیدار طرفین در خصوص مسائل لبنان، فلسطین و عراق و دیگر مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی رایزنی کردند.

این در حالی است که کشور سوریه طی چهار ماه گذشته با وساطت ترکیه مذاکراتی را با اسرائیل آغاز کرده است. هدف محوری این مذاکرات بازپس‌گیری بلندی‌های جولان از رژیم صهیونیستی اعلام شده است. در این میان، منابع صهیونیستی برای مذاکره مستقیم با سوریه، قطع ارتباط دمشق و تهران را به عنوان پیش‌شرط مطرح کرده‌اند.

اما مقام‌های سوری تاکید می‌کنند که روابط ایران و سوریه راهبردی و خلل‌ناپذیر است.

در همین رابطه مشاور سیاسی و اطلاع‌رسانی رییس‌جمهور سوریه تاکید کرد: توطئه‌های دشمنان اعراب و ایران و در درجه اول نقشه‌های اسرائیل برای بر هم زدن روابط تهران و دمشق هرگز فایده‌ای نخواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه سوری تشرین، بثینه شعبان، مشاور سیاسی رییس‌جمهور سوریه که در جمع هیات سوری به ریاست بشار اسد، رییس‌جمهور این کشور شنبه وارد تهران شده بود، قبل از ترک دمشق گفت: روابط ایران و سوریه بر پایه‌ منافع مشترک و اصول محکم دمشق استوار است.

وی افزود: تلاش‌ها و نقشه‌ها برای بر هم زدن روابط دو کشور هرگز فایده‌ای نخواهد داشت، چون روابط تهران و دمشق راهبردی است و اهمیت خود را در تحقق ثبات منطقه نشان داده است.

مشاور سیاسی بشار اسد اظهار کرد: سیاست سوریه بر منافع ملی و عربی استوار است.

شعبان تاکید کرد: تعیین زمان سفر بشار اسد به ایران هیچ ارتباطی با پایان مهلت تعیین شده از سوی گروه ۱+۵ مسوول حل پرونده هسته‌ای ایران برای پاسخ به بسته پیشنهادی ندارد.

وی همچنین تصریح کرد: سوریه و ایران با وحدت عراق و تجزیه نشدن آن و خروج نیروهای خارجی از این کشور و آشتی ملی همه طایفه‌های عراقی اتفاق نظر دارند.

بثینه شعبان درباره بهبود روابط سوریه با فرانسه گفت: دیدگاه فرانسه نسبت به مسائل منطقه به طور کلی تغییر کرده است، چون این کشور درک کرده که روابط با اعراب در خدمت منافع خود و اتحادیه اروپایی خواهد بود و به صلح و ثبات منطقه نیز کمک خواهد کرد و اهمیت سفر اخیر رییس‌جمهور سوریه به فرانسه نیز در همین جا روشن می‌شود چون دمشق توانست، رویکرد پاریس را نسبت به وضعیت منطقه تغییر دهد.

مشاور سیاسی بشار اسد همچنین تصریح کرد: سیاست دولت آمریکا در سال‌های اخیر فاجعه‌ای برای جهانیان بوده است.

شعبان درباره مذاکرات دمشق و تل‌آویو گفت: مذاکرات غیر مستقیم بین سوریه و اسرائیل هیچ تاثیری بر روابط تاریخی ایران و سوریه نخواهد داشت و هیچ طرفی در جهان نمی‌تواند به سوریه چیزی را دیکته کند که اصول سیاست دمشق را محقق نمی‌کند.

وی ادامه داد: مساله غنی سازی اورانیوم در قوانین بین‌المللی وجود دارد و ایران نیز متعهد به توافقنامه‌های بین‌المللی است در حالی که اسرائیل که خود این بحران را برای ایران به وجود آورده به این تعهدات پایبند نیست.

منابع دیپلماتیک اسرائیل نیز سفر بشار اسد به تهران را نشانه تقویت روابط دو کشور دانستند.

روزنامه اورشلیم‌پست به نقل از منابع دیپلماتیک صهیونیست نوشت: سفر بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه به ایران این پرسش را مطرح می‌کند که آیا وی اصلا قصد دوری از تهران را دارد یا خیر؟

این روزنامه نوشت: اسد ماه گذشته در ملاقات با نیکلا سارکوزی در پاریس قول داد که با محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران درباره برنامه هسته‌ای این کشور گفت‌وگو کند.

این روزنامه افزود: منابع دیپلماتیک در بیت‌المقدس گفتند که هدف واقعی سفر اسد تقویت روابط دوجانبه است.

خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز گزارش داد که روابط اقتصادی میان دو کشور محور توجه مذاکرات خواهد بود و چنین روابطی به پروژه‌هایی در سوریه به ارزش ۸۹۶میلیون دلار منجر شده است.

سانا که مواضع دولت سوریه را منتشر می‌کند، اعلام کرد که تهران و دمشق هر دو «به طور جدی به دنبال افزایش حجم سرمایه‌گذاری‌های مشترک به بیش از ۳‌میلیارد دلار ظرف سال آینده هستند.»

منابع دیپلماتیک بیت‌المقدس گفتند که این سفر آنهایی را که در رژیم صهیونیستی از گفت‌وگوهای غیر مستقیم فعلی با سوریه حمایت نمی‌کنند، مصرتر می‌کند و آنها خواهند گفت که دمشق به هیچ‌وجه قصد فاصله گرفتن از تهران را ندارد.

این منابع افزودند: این باعث طرح پرسش‌های بیشتری در باره این مساله می‌شود که آیا سوریه هرگز از ایران فاصله خواهد گرفت یا خیر؟

ایهود اولمرت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفته است که هر گونه توافق با سوریه مستلزم آن است که دمشق از ایران دور شود و به حمایت از حماس و حزب‌ا... پایان دهد.

به گفته این منابع، روشن است که دمشق از این سفر به عنوان یک باید در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران یاد کند. زیرا اسد مشتاق است در روابطش به غرب پیشرفت حاصل شود و سارکوزی نیز در سپتامبر به سوریه سفر کند.

سانا اعلام کرد که هدف از سفر اسد مشورت درباره مساله هسته‌ای و حق کشورها برای انجام غنی‌سازی با اهداف صلح‌آمیز و همچنین تبادل‌نظر با هدف روشن ساختن تعهد ایران به همه توافقات بین‌المللی است.

این خبرگزاری همچنین بر «دیدگاه‌های مشابه» دو کشور درباره مسائل «مهم منطقه‌ای و بین‌المللی» تاکید و خودداری آنها از پذیرش آنچه خارجی‌ها دیکته می‌کنند را تحسین کرد.