۳ وزیر پیشنهادی، برنامههای خود را به مجلس ارائه کردند
تورم، اولویت اصلی وزارت اقتصاد
دنیای اقتصاد - سه وزیر پیشنهادی اقتصاد، راه و کشور دیروز در حالی برنامههای خود را به هیاترییسه مجلس ارائه کردند که نمایندگان پیش از این نسبت به معرفی این گزینهها و توانمندی آنها ابراز شگفتی کرده و البته از تداوم تغییرات در وزارتخانههای مهمی چون اقتصاد و کشور، آن هم در روزهای پایانی عمر دولت نهم گلایهمند هستند. در میان انتقاد صریح و تلویحی نمایندگان اما وزیر پیشنهادی اقتصاد که از بین دو گزینه دیگر از اقبال کمتری در میان نمایندگان برخوردار است، مهار تورم را در اولویت برنامههای آتی خود قرار داده است.
دیگر برنامههای حسینی به مباحثی از جمله تورم، بانک و مالیات و گمرک میپردازد. اگرچه نام طرح تحول به صراحت در برنامه حسینی که خود تاکنون دبیری ستاد این طرح را عهدهدار بوده، نیامده است، اما مباحثی که از آنها نام برده شده، همگی در طرح تحول مشمول اصلاحات خواهند شد و باید دید نسبت تطابق برنامههای حسینی با طرح تحول چه میزان است؛ گو اینکه هنوز جزئیات برنامه وی رسانهای نشده است.
علاوهبر ارائه برنامهها وزیران اقتصاد، راه و کشور قرار است که این هفته در جمع اعضای کمیسیونهای تخصصی مجلس حاضر شوند و از برنامههای خود سخن گفته و به سوالات احتمالی نمایندگان پاسخ دهند.
این در حالی است که بسیاری از نمایندگان مجلس که البته از طیف اصولگرا هم هستند، از گزینشهای احمدینژاد رضایت کافی ندارند و این عدمرضایت را در اظهارنظرهای خود مطرح میکنند. آنچه از این اظهارنظرها برمیآید، دو انتقاد نمایندگان نسبت به انتخاب و نحوه انتخاب این سه نفر از سوی احمدینژاد است؛ اولین مورد انتخاب سیدشمسالدین حسینی به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد است.
برخی از نمایندگان معتقدند که حسینی به دلیل نداشتن تجربه کافی در امور اجرایی و حضور نداشتن در عرصه مدیریتهای کلان، نمیتواند گزینه مناسبی برای وزارت اقتصاد باشد؛ آن هم در روزهایی که احمدینژاد حتی حاضر شد برای تداوم حضور صمصامی در وزارت اقتصاد تقاضای حکم حکومتی کند. به باور نمایندگان هدایت چندماه یک وزارتخانه مهم توسط سرپرست با یک تفکر و ایده و سپس واگذاری مدیریت این وزارتخانه به فرد دیگری در پایان عمر دولت به لحاظ تفکر مدیریتی و انجام فعالیتهای تخصصی درست نیست. همچنین برخی از نمایندگان معتقدند که علت معرفی حسینی، حضور وی در کارگروه تحولات اقتصادی دولت است و رییسجمهور با این انتخاب قصد دارد تا طرح تحول را آنگونه که خود به آن معتقد است، اجرایی کند. در این میان علی کردان و وحید بهبهانی یکی به لحاظ شناختی که نمایندگان از وی دارند و دیگری به لحاظ تحصیلات مرتبط از شانس بهتری نسبت به حسینی برخوردار هستند. هرچند برخی بر این باورند که کردان از تجربه کافی درعرصه امنیتی که لازمه حضور در وزارت کشور است، برخوردار نیست و نیز دلیل انتخاب بهبهانی با ۶۸ سال سن (که بزرگتر از محمد رحمتی وزیر سابق راهی است که به دلیل کهولت سن بازنشست شد)، نزدیکی و ارتباط و دوستی وی با احمدینژاد از دوران تحصیل و شهرداری تهران است.
دومین انتقاد نمایندگان، اما به این نکته باز میگردد که دولت درحالی که چندماه به پایان کارش باقی نمانده است، همچنان درحال ایجاد تغییرات در اعضای کابینه است و این تحولات مکرر به لحاظ ثبات مدیریتی و به انجام رساندن اهداف تعریف شده برای هر وزارتخانه و تاییدات آن بر امور اجرایی کشور اصلا مناسب نیست.
هرچند به نظر میرسد که احمدینژاد با علم به این موضوع که صمصامی به دلیل بیبرنامگی در اقتصاد و سیدمهدی هاشمی به دلیل تغییرات مکرر در استانها قابلیت رایآوری را نداشتهاند؛ گزینههای دیگری را به مجلس معرفی کرده است، اما ظاهرا این انتخاب چندان نتوانسته است انتظارات نمایندگان را برآورده کند. به طوری که علی عباسپور، نماینده تهران و عضو کمیسیون اقتصادی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه تغییرات در مدیریت کشور را به این صورت به مصلحت نمیداند، گفت: در دولت نهم ۹ وزیر کابینه تغییر یافته و در پی آن مدتهای طولانی برخی از وزارتخانهها با سرپرست اداره شدند که این تغییرات به مصلحت مدیریت کشور نیست.
به گفته نماینده تهران، شناسایی افرادی که بتوانند برنامه دولت را در زمینه مورد نظر رییسجمهور بهکار گیرند، در بدنه دولت توسط خود دولت مشکل است و باعث میشود که در آخرین لحظات افراد متفاوتی برای پستهای مختلف منصوب شوند.
عباسپور با اشاره به اداره وزارت امور اقتصادی و دارایی برای بیش از سه ماه به وسیله سرپرست گفت: هیچ لزومی نداشت که برای اداره یک وزارتخانه، برای این که خلاف قانون اساسی عمل نشود، از مقام معظم رهبری کمک گرفته شود، در حالی که میبینیم در آخرین لحظه با توجه به برآوردی که در مجلس میشد، فرد دیگری برای وزارت اقتصاد و دارایی معرفی شد.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: این امر نشان میدهد که نظام تعیین مدیریت و بهکارگیری مدیران در بدنه دولت قوام و نظام دقیقی ندارد و در سطح بالا خود را به صورت تعویض وزرای متعدد نشان میدهد و در بدنه دستگاهها نیز تلاطم مدیریتی مشاهده میشود.
نماینده مردم تهران در ادامه با بیان اینکه اگر رییسجمهور ضعفی در عملکرد وزرای خود دید، برای ما قابل قبول و تقدیر است که ایشان گام برداشته و برای رفع آن همت میکند، خاطرنشان کرد: اما بحث این است که رییسجمهور باید در ابتدای تشکیل دولت وقت کافی را در گزینش افراد برای همکاری با خود و در دولت مدنظر قرار دهد، تا بهترین فردی که در پیاده کردن برنامههای دولت توانمند است، انتخاب شود.
به گفته این عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس، اگر با همه دقتها یک یا دو نفر به عللی ضعیف عمل میکنند، از همت و شجاعت دولت است که نسبت به تغییر آنها اقدام کند، اما تعویض ۹ وزیر و زمزمه تغییر وزرا در وزارتخانههای دیگر که در گذشته وجود داشته است، به هیچ عنوان به مصلحت نظام مدیریتی و اداره کشور نیست. رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: در وزارتخانههای دیگر نیز تلاطم مدیریتی ضربههای مهم و اساسی به پیشرفت کشور وارد میکند، بنابراین چنین تلاطمهایی و بهکار گرفتن مدیران جدید آن هم زمانی که کمتر از ۹ ماه به انتخابات ریاستجمهوری مانده است، مناسب نیست و آنها نمیتوانند برنامهریزیهای خاص طویلالمدت برای حرکت عمقی در آن وزارتخانه را پیاده کنند و اگر حرکتی انجام دهند، با عجله و بدون مطالعه است.
همچنین دیگر عضو اصولگرای مجلس نیز در گفتوگو با ایسنا تلویحا از این نکته سخن گفت که وزرای معرفی شده ظاهرا از قابلیت لازم برای رایآوری برخوردار نیستند. علیرضا مرندی، نماینده تهران با بیان اینکه هنوز از برنامههای وزرای پیشنهادی رییسجمهور اطلاعی ندارد، افزود: با این اطلاعات موجودی که در دست دارم، نمیتوانم هیچ قضاوتی در مورد آنان داشته باشم و از خدا میخواهم تا بتوانم قضاوت درستی در مورد آنان داشته باشم. چرا که تمایلی ندارم کاری کنم که موجب تضعیف نظام و دولت شود.
وی گفت: تمایلی ندارم اگر افرادی هستند که ممکن است آن توانمندی را نداشته باشند که جمهوری اسلامی را با سرعت زیادی پیش ببرند، به آنان رای دهم. بنابراین با توجه به این مسائل است که باید در این زمان محدود باقی مانده برای رایگیری این وزرا در مجلس تلاش بیشتری برای شناخت آنان داشته باشم.
از سوی دیگر اسماعیل کوثری، دیگر نماینده تهران نیز با بیان اینکه وزیران پیشنهادی هنوز برنامههای خود را به مجلس ارائه نکردهاند، درباره معرفی کردان به عنوان وزیر پیشنهادی کشور گفت: ما به جز سابقه فعالیت کردان در صداوسیما و وزارت نفت چیز دیگری درباره سوابق ایشان نمیدانیم؛ به خصوص از سوابق امنیتی که وزیر پیشنهادی کشور باید از آن برخوردار باشد، اطلاعی نداریم.
ارائه برنامههای حسینی به مجلس
به هر روی حسینی، وزیر پیشنهادی اقتصاد برنامههای خود را به مجلس ارائه کرد. این برنامه شامل مباحث تورم، مسائل بانکی، مالیات، امور گمرکی و سایر مباحث زیرمجموعه وزارت امور اقتصاد و دارایی است. بنابر این گزارش خبرگزاری فارس، مهمترین بحثی که در برنامههای حسینی مورد تاکید قرار گرفته است، راههای کنترل و مهار تورم است. تاکید حسینی بر کنترل و مهار تورم از جمله نکات قابل توجه در برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد است. هر چند تمام وزیران دولت و شخص احمدینژاد در شرایط فعلی وجود تورم را پذیرفته و بر مهار آن نیز تاکید کردهاند؛ اما تاکنون برنامه خاصی برای مهار تورم ارائه نشده است و اعلام ارائه برنامه برای کنترل تورم از سوی وزیر پیشنهادی اقتصاد، به احتمال زیاد به دلیل نگرانی ویژه مجلس درباره روند تورم است و شاید بتواند نظر نه چندان مثبت نمایندگان را نسبت به حسینی جلب کند.
هر چند به گفته محمد خوشچهره، نماینده تهران در مجلس هفتم این نخستین آزمون جدی مجلس هشتم در بررسی صلاحیت و رای مثبت یا منفی به وزرای پیشنهادی دولت محسوب میشود. وی درباره معرفی حسینی و بهبهانی گفت: با سوابق اجرایی یا مدیریتی این دو آشنا نیستم اما تجربه، دانش و تسلط علمی میتواند ملاکی برای قضاوت باشد.
نظر مساعد نمایندگان
از سوی دیگر در شرایطی که به نظر میرسد وزرای پیشنهادی به ویژه وزیر اقتصاد از شرایط چندان مناسبی برای رایآوری برخوردار نباشند. به خصوص این که برخی نمایندگان معتقدند دولت و شخص رییسجمهور باید در معرفی وزرا نظر کمیسیونهای تخصصی مجلس را جویا میشد تا این روند با هماهنگی و تعامل مناسب بین دولت و مجلس به پیش میرفت، اما خبرگزاری دولت در گزارشی به نقل از نمایندگان تاکید کرده است که نظر مجلس نسبت به وزرای پیشنهادی مثبت است. ایرنا در گفتوگو با سه نماینده اصولگرای مجلس یعنی احمد علی مقیمی، عضو کمیسیون عمران، عفت شریعتی، نماینده مشهد و جواد آرین منش، دیگر نماینده مشهد، خبر داده است که نظر مجلس به سه وزیر پیشنهادی مساعد است.
آرین منش، شخصیت دانشگاهی بهبهانی، توانمندی کردان و طراحی طرح تحول اقتصادی دولت توسط حسینی را از جمله دلایلی برشمرده که نظر مجلس را نسبت به این وزیران مثبت جلوه میدهد. مقیمی نیز حضور بهبهانی را در کمیسیون عمران مورد اشاره قرار داده و تاکید کرده است که نظرات این وزیر پیشنهادی مورد استقبال اعضای کمیسیون قرار گرفت.
شریعتی نیز با تاکید بر اینکه کردان از چهرههای شاخص مدیریتی است و بهبهانی از رای بالایی برخوردار است در مورد حسینی گفت: امروز فرصت خوبی است تا سوابق و برنامههای حسینی مورد ارزیابی قرار بگیرد.
وزیران پیشنهادی در کمیسیونهای تخصصی
با توجه به برگزاری جلسه رای اعتماد به وزرای پیشنهادی رییسجمهور برای تصدی وزارتخانههای اقتصاد، کشور و راه، حسینی، کردان و بهبهانی این هفته برای ارائه برنامههای خود در جلسات کمیسیونهای تخصصی مجلس حاضر خواهند شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، وزیران پیشنهادی اقتصاد، کشور و راه با حضور در جلسات کمیسیونهای تخصصی، برنامههای خود را برای تصدی وزارتخانههای مربوطه ارائه خواهند داد.
براساس این گزارش، علی کردان وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت کشور فردا ۱۴مرداد از ساعت ۱۱ تا ۱۲ در کمیسیون اجتماعی حاضر خواهد بود.
شمسالدین حسینی وزیر پیشنهادی وزارت امور اقتصادی و دارایی اقتصادی نیز در این روز و از ساعت ۱۱ در کمیسیون اقتصاد حاضر خواهد شد.
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی فردا ساعت ۳۰/۱۰ شنونده برنامه کردان وزیر پیشنهادی کشور و ساعت ۳۰/۱۰ شنونده برنامه بهبهانی وزیر پیشنهادی راه و ترابری خواهد بود.
حسینی کاندیدای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی برای ارائه برنامه خود یکشنبه ۱۳ مرداد ساعت ۱۴ به کمیسیون صنایع و معادن میرود. همچنین کردان کاندیدای تصدی وزارت کشور نیز برای ارائه برنامههای خود ساعت ۴۵/۱۴ در این کمیسیون حاضر خواهد شد.
نشست هیات رییسه با سه وزیر
علاوه بر این، فراکسیون اقلیت نیز امروز با هر سه وزیر پیشنهادی پس از پایان جلسه علنی مجلس جلسه خواهند داشت. همچنین به گفته محمدرضا میرتاجالدینی، از اعضای هیات رییسه، اعضای هیاترییسه به صورت جداگانه با سه وزیر پیشنهادی دیدار داشتند. وی در گفتوگو با ایرنا تاکید کرد که هیاترییسه، اما جلسه منسجم و تعریف شدهای را با علی کردان، حسینی و بهبهانی نداشته است. به گفته وی در این دیدارهای جداگانه وزیران پیشنهادی برنامههای کاری و سوابق اجرایی خود را به اعضای هیات رییسه ارائه کردهاند.
برنامههای بهبهانی
حمید بهبهانی به ایرنا گفت: تمام تلاش وزارت راه و ترابری و مسوولان راه آهن جمهوری اسلامی بر این است تا با رفع موانع موجود و سرعت بخشیدن به اجرای عملیات احداث خطوط راه آهن تا پایان امسال شاهد بهرهبرداری از شش پروژه از پروژههای مهم وزارت راه و ترابری کشور باشیم.
وی در ادامه افزود: از جمله این طرحها میتوان به خطوط راه آهن اصفهان - شیراز، بم - زاهدان، مراغه - میاندوآب، نظامیه - میاندش، اراک - ملایر و شلمچه - خرمشهر اشاره کرد. وی همچنین نسبت به بهرهبرداری از آزاد راه تهران- پردیس، قزوین-رشت و میان گذر دریاچه ارومیه ابراز امیدواری کرد.
طرح تحول سیاسی
از سوی دیگر علی کردان نیز به ایسنا گفت که برنامهای برای تغییرات در استانها در دست ندارد، اما به هر حال وزارت کشور موجود زندهای است که به اقتضائاتی نیاز دارد.
در همین حال از وزارت کشور خبر میرسد که این وزارتخانه به دنبال تدوین طرح تحول سیاسی است.
به گزارش خبرگزاری مهر در این طرح که تدوین پیش نویس و اجرای آن در دستور کار معاونت سیاسی وزارت کشور قرار گرفته است، بهینهسازی مدیریت سیاسی در کشور ، بازنگری و به روز رسانی قوانین و آییننامههای فعالیت سیاسی، ایجاد شرایط مناسب برای تعامل و فعالیت سازنده مبتنی بر قانون با گروهها و احزاب از جمله اهداف این طرح اعلام شده است. چندی پیش نیز معاونت سیاسی وزارت کشور در فراخوانی از احزاب و گروهها خواسته بود تا اطلاعاتی را با هدف سازماندهی تشکلهای سیاسی کشور در اختیار این وزارتخانه و کمیسیون ماده ۱۰ احزاب قرار دهد که آخر تیرماه پایان این مهلت اعلام شده بود.
ارسال نظر