نگاه
گریز از دیپلماسی
نوام چامسکی، استاد دانشگاه ام.آی.تی آمریکا بر این باور است که مشارکت خاموش نماینده آمریکا در گفتوگوهای ایران با گروه ۱+۵ حرکتی در راستای فرار از انتقادات و فشارهای داخلی است. وی با اشاره به تجربه کوبا درخصوص پیشنهاد تاسیس دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران افزود: این دفتر میتواند مرکزی برای خرابکاری از درون ایران و از جمله به بهانه حمایت از حقوق بشر باشد. چامسکی در تحلیل خود از بازتابهای گسترده حضور ویلیام برنز در مذاکرات ژنو به خبرگزاری «مهر» گفت: دولت بوش تحت فشارهای شدید بینالمللی و داخلی برای مهار و کاهش رادیکالیزم افراطی خود است. سیاستی که در هرجایی از جهان به فاجعه منتهی شده و به همین منظور من فکر نمیکنم که تفاوت بین شرکت در گفتوگوها و گوش دادن، یک لفاظی سیاسی باشد.
تحلیلگر برجسته عقیده دارد: ممکن است ادامه چنین روندی از سوی دولت آمریکا (پیگیری سیاستهای فاجعهآمیز) وضعیت را بدتر هم بکند. در این چارچوب اعزام و ارسال یک ناظر (مشارکتکننده غیرفعال) به نشست ژنو هم شیوهای برای گریز از گفتوگوها و دیپلماسی است.
به عقیده چامسکی بوش با اعزام نماینده خود به گفتوگوها به این ترتیب بر آن است تا انتقادهایی را که علیه وی در این رابطه صورت میگیرد، کاهش دهد.
چامسکی همچنین درباره درخواست برای تاسیس یک دفتر دیپلماتیک در تهران از سوی آمریکا که با چالش عمدهای از سوی طرف ایرانی هم رو به رو نشده، اضافه کرد: من فکر میکنم تاسیس دفتر دیپلماتیک هم به نوعی شباهت بسیاری به مطلب مورد اشاره بالا، یعنی شگرد اعزام نماینده یا اظهارات دیپلماتیک برای از بین بردن انتقادها دارد. تاسیس دفتر هم میتواند به عنوان مرکزی برای خرابکاری از درون آن هم به بهانه حمایت از حقوق بشر باشد. مانند آنچه که هم اکنون در کوبا در حال رخ دادن است.
در عین حال این استاد دانشگاه ام.آی.تی آمریکا بر این نکته تاکید دارد که چنین گامهایی باید تشویق شود، گرچه نباید درباره آن خیالهای باطلی بهوجود آید.
کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین با اشاره به رویکرد افکار عمومی در آمریکا نسبت به ایران اظهار کرد: مردم آمریکا و البته اکثریت آنها مخالف تهدید علیه ایران و به دنبال دیپلماسی هستند و این گامهای کوچک شاید بتواند راه را به سوی جلب و آوردن دولت به جرگه افکارعمومی باز کند.
ارسال نظر