نگاه مقالهای از باراک اوباما، کاندیدای دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا
زمان پایان جنگ
درخواست تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق که نوری المالکی، نخستوزیر عراق مطرح کرده است، فرصت بسیار مناسبی است. ما باید این موقعیت را غنیمت بشمریم و خروج مرحله به مرحله نیروهای نظامی خود را که من مدتها است از آن دفاع میکنم، آغاز کنیم. این مساله برای موفقیت درازمدت در عراق و برای منافع امنیتی ایالات متحده ضروری است.
در این انتخابات اختلاف بر سر مساله عراق عمیق است. برخلاف سناتور جان مک کین، من با جنگ علیه عراق پیش از شروع آن مخالف بودم، و به عنوان رییسجمهور به این جنگ خاتمه خواهم داد. با جنگ علیه کشوری که برای ما هیچ تهدید محتملی نبود و در حملات یازدهم سپتامبر نقشی نداشت، به خودمان اجازه دادیم از نبرد بر ضد القاعده و طالبان منحرف شویم و به باور من این اشتباهی هولناک بود. از آن تاریخ بیش از ۴۰۰۰ سرباز آمریکایی جان باخته اند و ما نزدیک به یکتریلیون دلار هزینه کردهایم. فشار بر نیروهای نظامی ما بسیار زیاد است. تمام تهدیدات علیه ما، از افغانستان گرفته تا القاعده و ایران، شدت گرفتهاند.
در هجده ماه پس از افزایش نیروها از جانب رییسجمهور، نیروهای ما در کاهش میزان خشونتها قهرمانانه عمل کرده اند. تاکتیکهای جدید از مردم عراق محافظت کردهاند و قبایل سنی دست رد به سینه القاعده زدهاند و با این کار آنها را به شدت تضعیف کردهاند.
اما دلایلی که من به خاطر آنها مخالف افزایش نیروها بودم، کماکان پابرجا هستند. فشار بر نیروهای ما افزایش یافته است، وضع در افغانستان بدتر شده است و ما تقریبا ۲۰۰میلیارد دلار بیش از بودجه در نظر گرفته شده در عراق هزینه کردهایم. رهبران عراق نتوانستهاند دهها میلیارد دلار درآمد نفتی را صرف بازسازی کشور خود کنند و نتوانستهاند به توافق سیاسی که هدف اعلام شده افزایش نیروها بود، دست یابند.
خبر خوب این است که رهبران عراق میخواهند با مذاکره بر سر جدول زمانی خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق مسوولیت اداره کشور خود را بر عهده بگیرند. در عین حال، ستوان جیمز دوبیک، افسر مسوول آموزش نیروهای امنیتی عراق، تخمین زده است که ارتش و پلیس عراق میتوانند در سال ۲۰۰۹ اداره امور امنیتی را بر عهده بگیرند.
فقط با جابهجایی نیروهایمان میتوانیم عراقیها را برای دستیابی به توافق سیاسی تحت فشار بگذاریم و مسوولیت تامین امنیت و ثبات عراق را به صورتی موفقیتآمیز به آنها انتقال دهیم. دولت بوش در عوض بهره گیری از موقعیت و تشویق عراقیها برای برداشتن گامی به جلو، از انتقال مسوولیت خودداری میکند؛ و این برخلاف تعهدات پیشین آنها به احترام گذاشتن به اراده حاکمیت ملی عراق است. از نگاه آنان هر نوع جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی به معنای «تسلیم» شدن است، گرچه قرار بوده است عراق را به دست دولت مستقل این کشور واگذار کنیم.
اما هدف این راهبرد موفقیت نیست، بلکه هدفش باقی ماندن در عراق برخلاف میل ملت عراق، مردم آمریکا و منافع امنیتی ایالات متحده است. به همین خاطر است که من در اولین روز کاریم در مقام ریاستجمهوری به نیروهای نظامی مسوولیت جدیدی محول خواهم کرد: پایان دادن به جنگ.
همانگونه که بارها گفتهام، هر چقدر در ورود به عراق بی ملاحظه بودیم، در عقبنشینی از این کشور باید محتاط باشیم. در یک دوره زمانی ۱۶ ماهه میتوانیم تیپهای نظامی خود را با اطمینان از عراق خارج کنیم. بعد از تغییر آرایش، تنها نیروی آمریکایی مستقر در عراق دست به ماموریتهای محدود خواهد زد، یعنی تعقیب بازماندگان القاعده در بینالنهرین، محافظت از نیروهای خدماتی آمریکایی -و تا زمان پیشرفت روند سیاسی در عراق- آموزش نیروهای امنیتی عراق. این عقبنشینی، عجولانه نیست.
در اعمال این راهبرد ما به ناچار باید دست به تغییرات تاکتیکی بزنیم. همانگونه که بارها گفتهام، من برای تضمین خروج در سلامت نیروهایمان و حفاظت از منافعمان، با فرماندهان نظامی و دولت عراق مشورت خواهم کرد. ما نیروهای نظامی را ابتدا از مناطق امنتر و سپس از مناطق بی ثباتتر خارج خواهیم کرد. ما برای حفظ ثبات عراق با هر ملتی در منطقه وارد جدال دیپلماتیک خواهیم شد و برای حمایت از پناهندگان عراقی ۲میلیارد دلار به تلاشهای بینالمللی اختصاص خواهیم داد.
پایان دادن به این جنگ برای رسیدن به اهداف استراتژیک مهمتر ضروری است. دستیابی به این اهداف از افغانستان و پاکستان شروع میشود، جایی که طالبان دوباره قدرت گرفتهاند و القاعده برای خود مامنی دست و پا کرده است. عراق جبهه اصلی نبرد بر ضدتروریسم نیست و هرگز نبوده است. همان طور که اخیرا دریاسالار مایک مولن، رییس هیات مشاوران نظامی رییسجمهور اخیرا اشاره کرد، ما تا زمانی که تعهدات خود را نسبت به عراق کاهش ندهیم، منابع کافی برای اتمام ماموریتمان در افغانستان نخواهیم داشت.
به عنوان رییسجمهور، من راهبرد جدیدی را به کار خواهم گرفت و در ابتدا حداقل دو تیپ نظامی دیگر برای پشتیبانی از عملیاتمان در افغانستان گسیل خواهم داشت. برای تکمیل ماموریتمان، ما نیاز به نیروهای بیشتر، بالگردهای بیشتر، گردآوری بهتر اطلاعات و کمکهای غیرنظامی بیشتر داریم. من نیروهای نظامی، منابع و سیاست خارجی مان را تبدیل به گروگان خواسته نادرست حفظ پایگاه دائمی در عراق نخواهم کرد.
در این رقابت (انتخابات ریاستجمهوری) حقیقتا بر سر مساله عراق اختلاف است و ما باید این اختلافات را آن گونه که شایسته است، به صورت جامع به بحث بگذاریم. من برخلاف سناتور مک کین به وضوح میگویم ما به دنبال حضور دائم در عراق، مشابه موقعیتمان در کره جنوبی، نیستیم. ما نیروهای نظامی خود را از عراق خارج خواهیم کرد و به چالشهای امنیتی جدیترمان خواهیم پرداخت. اما خیلی وقت است که مسوولان این بزرگترین اشتباه استراتژیک تاریخ معاصر سیاست خارجی آمریکا، به مناظره سودمند بی اعتنا هستند و در عوض ادعاهای نادرست درباره تغییر موضع (اوباما در مورد عراق) و تسلیم شدن را میپسندند.این روش این بار جواب نمیدهد. زمان پایان دادن به جنگ فرا رسیده است.
منبع: irDiplomacy.ir
ارسال نظر