نیوزویک بررسی کرد
روابط ایران و آمریکا وقتی که اوباما رییس جمهور شود
دنیای اقتصاد- هفتهنامه نیوزویک در گزارشی نوشت: فرض کنید که باراک اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا انتخاب شود و به وعدهاش درباره مذاکره بدون پیش شرط با ایران عمل کند؛ تهران چگونه به این رویداد واکنش نشان خواهد داد؛ گفتوگوهای اخیر با سه مقام ایرانی نشان میدهد که تهران پیش شرطهای خود را خواهد داشت. بررسی دیدگاه تحلیلگران ایرانی توسط نیوزویک
روابط ایران و آمریکا ، وقتی اوباما رییسجمهور شود
هفتهنامه نیوزویک در گزارشی نوشت: فرض کنید که باراک اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا انتخاب شود و به وعدهاش درباره مذاکره بدون پیش شرط با ایران عمل کند؛ تهران چگونه به این رویداد واکنش نشان خواهد داد؛ گفتوگوهای اخیر با سه مقام ایرانی نشان میدهد که تهران پیش شرطهای خود را خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، لیگ هریسون، خبرنگار نیوزویک به منظور نگارش گزارش خود با علاالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و دفاعی مجلس، علیرضا شیخ عطار قائممقام وزیر امور خارجه و حسین شریعتمداری مدیر مسوول روزنامه کیهان گفتوگو کرده است. او در این گزارش نوشت: ایرانیهایی که با آنها صحبت کردم میگویند، آمریکا باید پیش از نشستن بر سر میز به «سیاستهای خصمانه» در برابر ایران پایان دهد. گام مهمتری که هر سه نفر بر آن تاکید کردند، گامیاست که در حال حاضر باراک اوباما، کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا وعدهاش را داده است؛ یعنی تعیین جدول زمانی برای خروج کامل نیروهای آمریکایی از عراق.
بر اساس این گزارش، بروجردی گفته است: علائمی درباره مذاکرات برای ما پیش از آنکه (اوباما) در کاخ سفید باشد، ارسال شده است. آنها پیامها را از طریق سفیران کشورهای دوست ارسال کردهاند؛ مبنی بر این که قصد دارند با ما گفتوگو کنند، اما توپ در زمین واشنگتن است. این آمریکا است که روابط با ما را تیره کرد و روشی که براساس آن روابط احیا میشود، باید این مساله را منعکس کند.
بروجردی همچنین اظهار کرده است که برای ایجاد «تغییری واقعی در فضا» اوباما باید تلاشهای فعلی سازمان سیا را برای سرنگونی جمهوری اسلامی متوقف، سرمایههای مسدود شده ایران در بانکهای آمریکایی را آزاد کند و نیز به تحریمهای بانکی پایان دهد و فروش هواپیمای غیرنظامی را از سر بگیرد.
بر اساس گزارش نیوزویک، اهمیت طرح خروج نیروها از عراق مورد تاکید شیخ عطار نیز هست. وی گفته است که جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق «چه سه یا هشت ماهه یا طولانیتر باشد»، موضوع مهم این است که آمریکا باید «قصد جدی» برای خروج تدریجی از عراق نشان دهد. وی دور هرگونه اقدام آمریکا برای تبدیل عراق به «سکویی برای صدمه زدن به امنیت ایران و دیگر همسایگان» را خط کشید و بر این واقعیت تاکید کرده است که آمریکا در حال حاضر کنترل حریم هوایی عراق را به عهده دارد و این امر نوری المالکی، نخست وزیر عراق را «نگران» میکند.
وی با بیان اینکه عراقیها باید یک نیروی هوایی واقعی داشته باشند، افزوده است: چرا آنها باید از داشتن چیزی بیش از هواپیمای صوری منع شوند؟ آنها فقیر نیستند. آنها میتوانند مبارزان را دنبال کنند و برای امنیت داخلی و خارجی هواپیمای خودشان را داشته باشند.
بر اساس این گزارش، حسین شریعتمداری نیز در پاسخ به سوالی درباره اوباما گفته است: هر کسی که جایگزین بوش شود، یک پیشرفت خواهد بود؛ این که اوباما رویکرد جدیدی در قبال ایران داشته باشد را منتفی نمیدانم، اما باید دید که آیا او صادق است یا تحت کنترل همان نیروهای صهیونیستی پشت پرده خواهد بود که بوش را کنترل میکنند؟
به نوشته این هفتهنامه آمریکایی، حتی اگر اوباما قصد گفتوگو داشته باشد، شریعتمداری این سوال را مطرح کرد که باید دید «آیا ما میخواهیم با او گفتوگو کنیم؟»
بروجردی گفته است که اگر واشنگتن حق ایران برای تداوم غنیسازی با اهداف صلحآمیز را بپذیرد، باقی مساله هستهای قابل مذاکره خواهد بود. ما میفهمیم و میپذیریم که خط قرمز تولید سلاح هستهای باشد.
در پایان این مطلب آمده است: پایان دادن به سیاست دولت بوش برای تغییر رژیم در ایران احتمالا کلید انجام مذاکرات هستهای مثمر ثمر است و بهایی قابل پذیرش باید برایش پرداخت شود، اما آیا اوباما به عنوان رییسجمهور در برابر نیروهای پنتاگون، سرویسهای اطلاعاتی سیا و متحدین که مشغول به انجام اقدامات پنهان علیه ایران هستند خواهد ایستاد؟ این کار ساده نخواهد بود، رییسجمهور بعدی آمریکا با دشمنانی سرسخت در واشنگتن و تهران روبهرو خواهد بود.
تقدیر اوباما از بوش
این تحلیل در شرایطی صورت گرفته است که نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پس از اتمام سفر خود به خاورمیانه و اروپا از تصمیم رییس جمهور کشورش برای اعزام نماینده کاخ سفید به مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ تقدیر کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، اوباما گفت: تصمیم جورج بوش، رییسجمهور آمریکا برای اعزام یک دیپلمات بلندپایه به مذاکرات هستهای با ایران یک اقدام اساسی بوده است و تهران باید این اقدام را جدی بگیرد. وی که پیش از این سیاست گفتوگوی مستقیم و بدون پیش شرط با ایران را مطرح کرده بود، از تصمیم بوش برای اعزام ویلیام برنز به مذاکرات ژنو که با حضور مقامات تهران برگزار شد، استقبال کرد.
این اظهار نظر اوباما به حضور نماینده کشورش در مذاکرات ژنو در حالی منتشر شد که اکثر ناظران سیاسی این اقدام آمریکا را گامی مثبت توصیف کردهاند و در بهبود روابط تهران-واشنگتن موثر دانستند.
اوباما که برای روشن کردن مواضع خود در زمینه سیاست خارجی به افغانستان، عراق، کویت، اردن، سرزمینهای اشغالی، آلمان، فرانسه و انگلیس سفر کرد، گفت: مایلم دولت بوش در همکاری با اروپاییها برای توقف برنامه هستهای ایران موفق باشد.
ارسال نظر