مخالفت روسیه با عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای
موضوع توسعه سازمان همکاریهای شانگهای از جمله الحاق ایران به آن در جلسه شورای وزرای خارجه این سازمان مطرح نشد. شانگهای را داشته باشد؛ چون از نظر حقوقی در سازمان چنین وضعیتی وجود ندارد. حکم ناظر در سازمان همکاریهای شانگهای وجود دارد که ایران شامل آن میشود. عضو ویژه اجازه دریافت امتیازات مشخص عضویت در یک سازمان را دارد؛ اما در واقع صاحب کرسی نیست.
کشورهای چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان عضو دایم و کشورهای هند، ایران، مغولستان و پاکستان به
به گزارش ایسنا، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانسی خبری در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان با بیان این مطلب، در پاسخ به این سوال که آیا ایران میتواند عضو ویژه سازمان شود، گفت: ایران نمیتواند حکم عضویت ویژه در سازمان همکاریهای عنوان ناظر در سازمان همکاریهای شانگهای فعالیت دارند. حکم تعلیق توسعه سازمان همکاریهای شانگهای در حدود دو سال است که ادامه دارد. به گفته منابع آگاه در وزارت امور خارجه روسیه، در حال حاضر مساله تجدید نظر در آن بررسی میشود. احتمال دارد که دو گزینه مطرح باشد؛ از جمله امکان توسعه اعضای سازمان یا ایجاد مکانیزمهای گفتوگوی شراکتی که هر کشوری میتواند در آن شرکت کند.
در حال حاضر در سازمان همکاریهای شانگهای معیاری برای قبول یا رد عضویت در سازمان و مرز و جغرافیای منطقهای برای آن وجود ندارد.
پیش از این گزارش شده بود که کشورهای پاکستان و ایران برای به عضویت کامل درآمدن در سازمان همکاریهای شانگهای درخواست خود را ارائه کردهاند. از طرف دیگر بولات نورعلیاف، دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای در پایان اجلاس شورای وزرای خارجه کشورهای عضو در این سازمان اعلام کرد که بررسی درخواست ایران برای عضویت کامل در سازمان همکاریهای شانگهای به نوبت خود پیش خواهد رفت. به گفته وی، در ماه مارس سال جاری ایران با ارسال نامهای به تاجیکستان - کشوری که در حال حاضر ریاست سازمان را بر عهده دارد - عضویت کامل در سازمان همکاریهای شانگهای را خواستار شد. نورعلیاف طی کنفرانسی مطبوعاتی اظهار کرد که برای بررسی این درخواست چارچوبی زمانی تعیین نشده است و همه چیز به نوبت خود پیش خواهد رفت. همچنین عدنان قره بایف، وزیر امور خارجه قرقیزستان گفت: در این مساله نباید به سرعت اقدام کرد، اما همچنین نباید روند را به درازا کشاند. بولات نورگالیف، دبیر کل سازمان همکاریهای شانگهای نیز ماه گذشته در پایتخت تاجیکستان در دیدار با امامعلی رحماناف، رییس جمهور این کشور اعلام کرده بود که مساله الحاق ایران به سازمان همکاریهای شانگهای به عنوان عضو کامل، باید بر اساس اتفاق نظر همه شش کشور عضو سازمان انجام شود.
وی تاکید کرد: اعلامیه ایران درباره ارتقای سطح همکاری در سازمان همکاریهای شانگهای باید بر اساس اتفاق نظر کلیه اعضای این سازمان مورد بررسی قرار گیرد. معیار اصلی برای پذیرش عضو جدید آن است که این تصمیم آیا به توسعه پتانسیل در فعالیتهای سازمان کمک خواهد کرد یا خیر؟ منوچهر مرادی، رییس اداره کشورهای آسیای میانه و قفقاز وزارت امور خارجه ایران نیز ماه گذشته در کنفرانسی خبری اعلام کرد که تهران امیدوار است در جریان اجلاس «دوشنبه» سازمان همکاریهای شانگهای به یکی از اعضای کامل آن تبدیل شود.
وی تاکید کرد: ایران دو ماه پیش هم به تاجیکستان به عنوان رییس دورهای سازمان همکاریهای شانگهای درخواست کمک به الحاق تهران به عنوان عضو کامل به این سازمان را مطرح کرده بود.
به گفته مرادی، هیچ یک از اعضای سازمان همکاریهای شانگهای مخالفتی با الحاق ایران به سازمان نداشته است.
دستور کار هشتمین اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای که روز ۲۸ اوت درشهر دوشنبه پایتخت پاکستان برگزار خواهد شد، در جلسه شورای وزرای خارجه اعضای سازمان همکاریهای شانگهای تنظیم میشود.
پیشتر محمود احمدینژاد، رییسجمهور کشورمان به عنوان ناظر در نشست سران کشورهای عضو پیمان شانگهای شرکت کرده بود.
ارسال نظر