اوباما: ایران منتظر دولت بعدی آمریکا نباشد

دنیای اقتصاد- باراک اوباما کاندیدای حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا گفته است که ایران نباید برای توقف غنی‌سازی اورانیوم منتظر دولت بعدی آمریکا بماند، چرا که من فکر می‌کنم در این مدت تنها به میزان فشارها بر ایران افزوده می‌شود.

سخنان تهدیدآمیز اوباما در شرایطی عنوان می‌شود که ایران دور جدید مذاکرات خود را با کشورهای ۱+۵ از شنبه هفته گذشته در ژنو آغاز کرد و در این مذاکرات برای نخستین بار نماینده آمریکا شرکت داشت. اگر چه برخی از تحلیل‌گران روابط بین‌الملل با اشاره به مجموعه‌ای از شواهد اظهار می‌کنند که در این روزها رفتارها و سیاست‌های جورج بوش رییس‌‌جمهور آمریکا، برای جبران محبوبیت از دست رفته تحت تاثیر رفتارهای اوباما است، اما واقعیت این است که صدور دستور اعزام ویلیام برنز معاون وزیر خارجه آمریکا به مذاکرات ژنو توسط بوش، از سوی گروهی دیگر از تحلیل‌گران سیاسی برای کاهش قیمت نفت ارزیابی می‌شود. این همه در حالی است که اوباما از همان روزهای نخست مطرح کردن گفت‌‌وگوی رو در رو با مقام‌های ایرانی، به مذاکره و گفت‌وگو به دیده ابزار و البته تاکتیکی برای غلبه بر رقیب درون حزبی خود یعنی هیلاری کلینتون می‌نگریست. از همین رو است که به صراحت اعلام می‌کند که ایران نباید منتظر رییس‌جمهوری بعدی آمریکا بماند تا برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را متوقف کند.

کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در یک کنفرانس خبری مشترک با نیکلا سارکوزی، رییس‌جمهور فرانسه در کاخ الیزه در پاریس گفت که ایران باید بسته مشوق‌های اقتصادی و فنی را که شش قدرت جهانی در ازای تعلیق فعالیت‌های غنی‌سازی ایران به تهران پیشنهاد داده‌اند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اوباما گفت: ایران باید پیشنهاداتی را که سارکوزی و سران دیگر کشورها ارائه کرده‌اند بپذیرد و منتظر رییس‌جمهور بعدی آمریکا نماند؛ چرا که من فکر می‌کنم در این مدت تنها به میزان فشارها افزوده می‌شود. پنج عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) به علاوه آلمان یک بسته مشوق‌های اقتصادی و سیاسی را به ایران پیشنهاد داده‌اند و از تهران خواسته‌اند در ازای آن از فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم دست بکشد. سعید جلیلی نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی و دبیر این شورا شنبه گذشته در ژنو با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و نمایندگان کشورهای ۱+۵ دیدار و گفت‌وگو کرد، اما تهران هنوز پاسخ رسمی خود را به این پیشنهاد نداده است.

سفر کوتاه اوباما به پاریس بخشی از یک تور فشرده بین‌المللی است که با هدف مقابله با برخی اتهام‌ها مبنی بر این که وی تجربه لازم را در زمینه سیاست خارجی ندارد تا بتواند رییس‌جمهور شود، انجام می‌گیرد.

او پس از دیدار با سارکوزی، پاریس را به قصد لندن ترک کرد. در این سفر سارکوزی حمایت خود را به طور غیرمستقیم از اوباما نشان داد.

وی گفت: برای اوباما آرزوی موفقیت می‌کنم، اگر وی انتخاب شود فرانسه خوشحال خواهدشد و اگر نشود فرانسه دوست رییس‌جمهور آمریکا خواهد بود. جان مک کین، رقیب جمهوری‌خواه اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بارها از درخواست وی برای تعامل بیش‌تر با ایران انتقاد کرده و آن را ساده لوحانه و غیرمسوولانه خوانده است. این در حالی است که جورج بوش، که وابسته به حزب جمهوری‌خواه آمریکا است، همواره با گفت‌وگوهای مستقیم با ایران مخالفت کرده است، ویلیام برنز، معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه آمریکا را به نشست ژنو فرستاد. رسانه‌های خارجی این اقدام را تغییر مهمی در سیاست‌های بوش در قبال ایران دانسته‌اند.

اوباما همچنین در سفر به اراضی اشغالی با تاکید بر روابط نزدیکش با رژیم صهیونیستی درباره برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی و در عین حال در دیدار با اولمرت تاکید کرد که خواهان گفت‌وگوی مستقیم با تهران است.

کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سرزمین‌های اشغالی، گفت: ایرانی‌ها باید متوجه باشند که چه دولت بوش باشد یا اوباما، این مساله باعث نگرانی بسیاری در آمریکا است. وی ادامه داد: ایران هسته‌ای تهدیدی جدی خواهد بود و باید از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری شود.

براساس گزارش روزنامه هاآرتص، یکی از موضوع‌های مطرح در ملاقات اوباما و اولمرت تمایل این کاندیدای دموکرات برای گفت‌وگوی مستقیم با تهران بود. اوباما به ظاهر به اولمرت گفته است که به ملاقات با ایرانی‌ها برای طرح ضرب‌الاجل‌های روشن تمایل دارد.

اوباما افزوده بود که در صورت پیروزی در انتخابات مساله هسته‌ای ایران از اولویت‌های وی خواهد بود؛ اما به عنوان بخشی از تلاش دیپلماتیک برای پایان دادن به برنامه هسته‌ای تهران، ایرانی‌ها باید فرصتی برای تغییر داشته باشند.

آن‌سوتر اما، یک شبکه خبری آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود از برگزاری نشست خصوصی نامزد دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با گروهی از ایرانیان مقیم آمریکا خبر داد.

به گزارش خبرگزاری فارس، پایگاه خبری «ای‌بی‌سی‌ نیوز» در گزارشی نوشت: اوباما با گروهی از ایرانیان مقیم آمریکا با هدف دریافت کمک مالی از آنان، دیدار کرد.

این نشست پس از آن برگزار شد که یکی از این افراد اعلام کرد: در صورتی که ایرانیان مقیم آمریکا قادر به پرداخت ۲۵۰هزار دلار باشند، ستاد انتخاباتی اوباما چنین نشستی برگزار خواهد کرد. به نوشته این پایگاه خبری آمریکایی، این نشست که در برنامه عمومی اوباما تنظیم نشده بود و به دور از چشم رسانه‌ها صورت گرفت، درست قبل از ارائه کمک در کالیفرنیا و یک هفته قبل از سفر اوباما به

خاورمیانه در ۱۳ جولای برگزار شد. بر اساس اعلام ستاد انتخاباتی اوباما، وی حدود ۱۵ دقیقه در این نشست سخنرانی کرد و به هیچ سوالی پاسخ نداد.