وزیر خارجه: آمریکا تاکنون دوگام مهم برداشته است

گل: مشارکت ۶۰۰ میلیون دلاری ترکیه می‌تواند به یک میلیارد دلار افزایش یابد

دنیای اقتصاد - وزیر امور خارجه ایران با اشاره به روند رو‌به‌رشد مناسبات ایران و ترکیه به ویژه در زمینه انرژی از طی مراحل نهایی تفاهم‌نامه‌های دو کشور درخصوص پروژه پارس‌جنوبی خبر داد. منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سفر منطقه‌ای خود، روز جمعه وارد ترکیه شد و با رییس‌جمهور، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه این کشور دیدار کرد. وی همچنین شامگاه جمعه با حضور در برنامه زنده یکی از شبکه‌های تلویزیونی گفت: آمریکا هم با ارسال نامه‌ای با امضای کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه این کشور و هم با فرستادن ویلیام برنز به عنوان نماینده خود به مذاکرات ژنو دو گام مهم برداشته است. متکی همچنین در دیدارهای خود با مقام‌های ترکیه تاکید کرد که ما روند مسائل منتهی به اجلاس ژنو را به لحاظ شکلی، سازنده و مثبت می‌دانیم و امیدواریم این روند مثبت در محتوا نیز منعکس شود. رییس‌جمهور ترکیه نیز در دیدار با متکی ابراز امیدواری کرد که مشارکت ۶۰۰ میلیون دلاری ترکیه در اقتصاد ایران به بیش از یک میلیارد دلار در اجرای پروژه‌ها افزایش یابد.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه ترک زبان ینی شفق‌، وزیر خارجه ایران در برنامه زنده شبکه ان. تی. وی ترکیه مذاکرات هسته‌ای ایران را آغاز یک روند جدید عنوان کرد و گفت: امیدواریم که مذاکرات از نظر محتوا نیز پیشرفت مثبتی کند. نگاه به روند جدید مثبت و سازنده است.

وی افزود: به نظر بنده برای آغاز مذاکرات باید به طرف‌ها فرصت داده شود. در چارچوب مدلی که تنظیم خواهد شد و توافقاتی که صورت خواهد گرفت، زمینه برای یک مذاکره جدی فراهم خواهد شد. لازم است کمی‌بیشتر زمان به طرف‌ها داده شود.

وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اینکه ایالات متحده آمریکا هم با ارسال نامه‌ای با امضای رایس و هم با فرستادن نماینده خود به مذاکره ژنو دو‌ گام مهم برداشته است، گفت: ما این موضوع را به عنوان فرصتی برای انتقال مستقیم دیدگاه‌های ایرانیان به آمریکایی‌ها می‌دانیم. امیدواریم که این روند مثبت در محتوای مذاکرات هم منعکس شود. همان‌طوری که در نامه ارسالی ۶ وزیر به بنده هم تاکید شده است، دستیابی به توافق بر روی راه حل چند جانبه ممکن است.

وزیر خارجه ایران گفت: دیگر دوران تغییر رژیم‌ها در دنیا توسط آمریکا به سرآمده است . آنها طی ۳۰ سال اخیر هر چیزی که می‌خواستند آن را تجربه کنند، امتحان کردند؛ اما ما گام‌های مثبت را ارزیابی می‌کنیم و مورد توجه قرار می‌دهیم. ۲ هفته قبل من سفری به نیویورک داشتم و در آنجا گفتم که می‌شود امکان ارتباط پروازی مستقیم بین ایران و آمریکا و ایجاد دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران را مطرح کرد.

متکی با رد احتمال هر گونه حمله به ایران از سوی اسرائیل یا آمریکا گفت: این احتمال در حد صفر است. رژیم صهیونیستی در دوره سختی قرار دارد. هنوز در هوای روزهای بعد از شکست در لبنان است. از فرصت نخست‌وزیری اولمرت چیزی نمانده است.

وی با تاکید بر اینکه هیچ پیامی‌از جانب استفن هادلی مشاور امنیت ملی بوش رییس جمهور آمریکا به وی منتقل نشده است، از تلاش‌های سازنده دیپلماتیک ترکیه تشکر کرد و گفت : ما به نظر خیرخواهانه و حسن نیت ترکیه اعتماد داریم. به مشورت‌ها و رایزنی‌های خود ادامه خواهیم داد.

وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با عبدا... گل، رییس جمهوری ترکیه با اشاره به مناسبات خوب دو کشور اظهار کرد: خوشبختانه روابط دو کشور ظرفیت‌های یکدیگر را پیدا کرده‌اند و ظرفیت ۱۰ میلیارد دلار حجم مناسبات اقتصادی دو کشور وضعیت خوبی را برای گسترش روابط فراهم کرده است و این ظرفیت می‌تواند دوچندان شود.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: مناسبات دو کشور بر مبنای راهبردهای همه‌جانبه استوار است.

وی افزود: پروژه‌های خوبی در حال شکل‌گیری است. ما در اجلاس کمیسیون مشترک در ماه آگوست ظرفیت‌های جدیدی را مورد بررسی و طراحی قرار خواهیم داد.

عبدا... گل نیز با اشاره به مناسبات جاری گفت: مناسبات جاری دو کشور روند خوبی دارد و آنکارا آمادگی دارد مناسبات دو کشور را به ظرفیت مطلوب‌تری ارتقا دهد. ما امیدواریم سفر آتی رییس جمهوری اسلامی‌به ترکیه تحرک نوینی بر مناسبات دو کشور ببخشد. حجم مشارکت ۶۰۰ میلیون دلاری ترکیه می‌تواند به حجم بیش از یک میلیارد دلاری در اجرای پروژه‌ها افزایش یابد.

گل با تاکید بر ضرورت حل مساله هسته‌ای از طریق گفت‌و‌گو و دیپلماسی گفت: ما خوشحال هستیم که روند مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ وارد مرحله امیدوارکننده‌ای شده است و مذاکرات ژنو می‌تواند منافع دو طرف را دربر داشته باشد و ترکیه همواره تاکید داشته است که جایگاه بزرگ جمهوری اسلامی‌ایران را در تحولات مختلف ‌باید ملحوظ کرد.

براساس این گزارش متکی در دیدار با رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه گفت: خوشبختانه قطار مناسبات دو کشور روی ریل خود در وضعیت خوبی در حال حرکت است، پروژه‌های انرژی، گاز و نیروگاه برق در حال جریان است. تفاهم نامه‌های ذی‌ربط در خصوص پروژه‌های پارس جنوبی آماده نهایی شدن است.

وی درباره وضعیت انرژی و جایگاه آن در تحولات اقتصادی اظهار کرد: منابع انرژی و نیازهای جدید به نفت، چشم‌اندازهای آتی به توسعه در بخش‌های انرژی، یک امر بدیهی و ضرورت اجتناب‌ناپذیر است.

متکی با اشاره به دیگر زمینه‌های همکاری در بخش‌های معدن، مواصلات، احداث پروژه‌های مشترک سرمایه‌گذاری در پرتو مزایای ناشی از اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی‌ایران، ابراز امیدواری کرد: مولفه‌های جدید، زمینه‌های ظرفیت‌سازی فی‌مابین را فراهم سازد.

اردوغان نیز با ابراز خرسندی از مناسبات دو کشور اظهار کرد: مناسبات تهران - آنکارا در تمامی‌زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به طور ملموس و چشمگیری پیشرفت داشته است و سفر آتی رییس‌جمهور ایران می‌تواند تحرک و روح جدیدی بر مناسبات دو کشور اعطا کند.

نخست‌وزیر ترکیه ابراز امیدواری کرد که اجرای پروژه‌های نیروگاهی و پالایشگاه شرکت‌های ترک در ایران، زمینه‌های روابط به صورت بارزی شکل گیرد. ترکیه در پروژه‌های پیمان‌کاری پس از آمریکا و چین، به لحاظ ظرفیت و کیفیت از جایگاه سومین کشور برخوردار است. این توان، به همراه توان شرکت‌های ایرانی می‌تواند ظرفیت لازم برای همکاری‌های چندجانبه در کشورهای ثالث را فراهم سازد.

اردوغان با تاکید بر خط انرژی ترکیه و جمهوری اسلامی‌ایران گفت: ما تاکید داریم که خط انرژی گاز بین ایران و ترکیه و اروپا ‌باید به طور محوری در دستور کار دو کشور قرار گیرد.

نخست‌وزیر ترکیه همچنین درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران اظهار کرد: ما خرسندیم روند مذاکرات در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران در حال شکل‌گیری است و ما از ابتدا به همه توصیه کرده‌ایم که راه‌حل موضوع فقط گفت‌و‌گو است.

به گزارش رادیو بین‌المللی فرانسه، علی باباجان وزیر امور خارجه ترکیه نیز پس از دیدار و مذاکره با متکی همتای ایرانی خود در آنکارا، طی کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد: دیدار روز شنبه نماینده ایران و گروه ۱+۵ حائز اهمیت بسیاری است. ما امیدواریم که روند مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران با موفقیت ادامه یافته و دنبال شود. باباجان همچنین خاطرنشان کرد: ترکیه از ایده حل موضوع هسته‌ای ایران از طریق مذاکره حمایت می‌کند و ما معتقدیم مذاکره و رایزنی برای برقراری و ایجاد اعتماد میان ایران و اعضای گروه ۱+۵ ضروری است.

وی تصریح کرد: موضع ما در زمینه انرژی هسته‌ای بسیار آشکار و روشن است. ما مخالف استفاده از سلاح‌های هسته‌ای هستیم و معتقدیم که هر کشوری دارای حق طبیعی استفاده و برخورداری از انرژی اتمی‌با اهداف صلح‌آمیز است.

این در حالی است که متکی نیز با تشکر از رویکردهای سازنده ترکیه درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعلام کرد: ما دائما در زمینه هسته‌ای با ترکیه در ارتباط هستیم.