لاریجانی با تاکید بر پرهیز از ملاحظات سیاسی:
مجلس پای تصمیمات دیوان محاسبات میایستد
دنیایاقتصاد- رییس مجلس در حالی در مراسم معارفه رییس جدید دیوان محاسبات، همکار قدیمی خود در شورای عالی امنیت ملی و سازمان صدا و سیما شرکت کردند، که این دیوان و مسوولان آن را به شدت بر اجرای دقیق قانون ملزم کرده و آنان را از ملاحظات سیاسی و مصلحتاندیشی در بررسی تخلفات مدیران بر حذر داشت. مراسم معارفه عبدالرضا رحمانی فضلی و اصغر عربیان، رییس و دادستان جدید دیوان محاسبات و تودیع محمدرضا رحیمی و امیری، رییس و دادستان سابق این دیوان روز گذشته و با حضور رییس و نایبرییس اول مجلس، مصطفی پورمحمدی، محمدباقر قالیباف و برخی مسوولان کشوری و لشکری برگزار شد. مجلس در جلسه علنی نوزدهم تیر ماه به پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه، رحمانی فضلی و عربیان را به عنوان رییس و دادستان دیوان محاسبات کشور به ترتیب با ۱۹۸ رای و ۲۰۵ رای انتخاب کرد.توصیههای لاریجانی به رحمانی فضلی و عربیان مبنی بر حفظ استقلال و پرهیز از مصلحتاندیشی دیوان محاسبات و البته حفظ حرمت دیوان محاسبات توسط مسوولان آن در شرایطی از سوی رییس مجلس مطرح شد که برخی رسانهها از عملکرد ضعیف رحیمی در برابر دولت زمانی که نام وی به عنوان یکی از گزینههای سرپرستی وزارت کشور مطرح شد، به شدت انتقاد کردند و البته همین مساله سبب شد تا وی نتواند از سوی احمدینژاد به وزارت کشور برود، اما سرانجام رییسجمهوری به جبران این مساله رحیمی را به عنوان معاون حقوقی و پارلمانی خود برگزید. پس از آن هم کمیسیون برنامه و بودجه در اولین اقدام از میان گزینههای مختلف برای ریاست دیوان محاسبات، یکی از یاران لاریجانی را برای این منظور برگزید تا رحمانی فضلی بدون دردسر به دیوان محاسبات برود و از این پس کمیسیون برنامه و بودجه با یکی از دوستان قدیمی لاریجانی به فعالیتهای مشترک خود با دیوان محاسبات در مورد محاسبه و نظارت بر نحوه استفاده نهادهای دولتی از بودجههای دولتی بپردازد. علاوه برآن دفاع قاطع لاریجانی از یار قدیمی خود نیز از جمله نکات جالب مراسم معارفه رحمانی فضلی بود.
رییس مجلس در این مراسم با اشاره به اینکه استقلال دیوان محاسبات باید از هر جهت حفظ شود، اظهار کرد: دیوان محاسبات مرکز بسیار پراهمیتی است که هم در قانون اساسی به عنوان مرجعی برای تنظیم مسائل مالی کشور و هم در خود قانون دیوان پشتوانه محکمیدارد و باید به همان میزان که قانون اساسی و قانون دیوان برای این مرکز اهمیت قائل شده، مسوولان دیوان محاسبات هم حرمت آن را حفظ کرده و به وظیفه آن به نکویی عمل کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، وی با تاکید براینکه دیوان محاسبات آخرین جایی است که باید وضعیت انضباط مالی کشور را تایید کند و به همین دلیل باید شئون آن حفظ شود، رعایت استقلال دیوان را از جمله زمینههای حفظ شئون آن برشمرد و خاطر نشان کرد: هیچ قدرتی نباید دیوان محاسبات را بهراساند، در دیوان ملاحظات سیاسی نباید لحاظ شود .
رییس مجلس شورای اسلامیبا بیان اینکه مصلحت سنجی کار دیوان نیست، گفت : دیوان محاسبات باید کتاب قانون را جلوی خود بگذارد و بر اساس آن اقدام لازم را انجام دهد.
وی در ادامه خطاب به رحمانی فضلی، رییس کل جدید دیوان محاسبات گفت: اگر میخواهید موفق باشید، باید تلاش کنید این دو خصوصیت یعنی حفظ استقلال و پرهیز از مصلحتاندیشی به صورت برجسته لحاظ شود و به عبارت دیگر باید همه کارهایی که میتواند در آینده کشور برای همه بخشهای دولتی انضباط مالی به وجود بیاورد، به منشور اخلاق دیوانی تبدیل شود.
نماینده قم در مجلس هشتم تصریح کرد: در دیوان محاسبات باید ضمن اینکه پرونده وارد دیوان میشود، ملاحظاتی در باب آبروی افراد شود، اما اگر دیوان به تخلف رسید، هیچ ملاحظهای نباید داشته باشد. وی اضافه کرد: دقت داشته باشید گزارشی که به شما ارائه میشود یک پرونده محرمانه است و تا وقتی که به اثبات نرسیده، نباید با آبروی کسی بازی شود، اما وقتی که دادگاه حکم صادر کرد آن وقت باید با متخلف برخورد شود.
لاریجانی یادآور شد: دوستان دیوان توجه کنند که دیوان محاسبات جای مچگیری نیست و باید با رفتار و سلوک خود انضباط مالی را برقرار کند؛ یعنی دیوان باید کاری کند که تخلف نشود ضمن اینکه دیوان محاسبات قرار نیست جلوی شجاعت مدیران قابل را بگیرد.
رییس قوه مقننه با اشاره به اینکه کشور ما به ابتکار و شجاعت مدیران احتیاج دارد، افزود: دیوان باید تعهد کند که آبروی مدیران را حفظ میکند.
رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اجرای عدالت در کشور از مسیری غیر از قانون ممکن نیست، گفت: من با همه وجود تعهد میدهم مجلس پای تصمیمات مستقلانه دیوان محاسبات در برخورد با تخلفات میایستد و دیوان را یاری میکند. علی لاریجانی درمراسم تودیع و معارفه رییس جدید دیوان محاسبات کشور که پیش ازظهر دیروز برگزار شد، اظهار کرد: ما بنای ملاحظه کاری نداریم، شاید بنای رفاقت در تعاملات داشته باشیم، اما در برابر تخلفات از قانون ملاحظه کاری نخواهیم داشت و مجلس از این سلوک دیوان محاسبات حمایت خواهد کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم داوری درستی داشته باشیم، دیوان محاسبات باید مدیرانی را که خوب کار کرده اند ، مورد تشویق قرار دهد، چون در حالی کار را جلو بردهاند که مرتکب تخلف نشدهاند.
نماینده مردم قم در مجلس با بیان اینکه تشویق مدیرانی که کار خود را به خوبی انجام داده اند سطح کار دیوان محاسبات را بالا میبرد، بیان کرد: در این صورت مدیران احساس خواهند کرد که دیوان محاسبات یک مرجع عادله است و آنان میتوانند به دیوان پناه بیاورند.
وی به مسوول و دادستان جدید دیوان محاسبات گفت: شما باید اولویت کاری خودتان را سریعا مشخص کنید، چون ممکن است برخی تخلفات خرد در جامعه وجود داشته باشد.رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه با تاکید بر این که دیوان محاسبات کشور نیاز به منشور اخلاقی دارد، افزود: بر مبنای این منشور ضمن اینکه باید در امور پروندههای مختلف وارد شوند و آبروی افراد نیز حفظ شود. همچنین اگر به تخلفی نیز رسیدند، نباید ملاحظه کنند.رییس مجلس شورای اسلامی خطاب به مسوولان دیوان محاسبات کشور افزود: اگر میخواهید در سیمای نظام آراستگی پیش آورید، باید در سلوک خود منشوری داشته باشید که کار دیوان را پیش ببرد.
وی با بیان این که مدیران باید احساس کنند که دیوان محاسبات مرجع عادلهای است و قضاوت عادلی نیز دارد، به مدیران دیوان محاسبات توصیه کرد که حتما چنین منشوری را داشته باشند؛ چرا که کمک میکند تا فضای ارتباطی با دیوان محاسبات مطلوب باشد.
وی افزود: همان طور که کشور چشماندازی به عنوان سند دارد، هر مدیر موفق نیز باید برای خود چراغ راهنما داشته باشد که موضوعات را اولویتبندی کند و روی آن متمرکز شود؛ به طوری که مهمترین مسائل را در نظر گرفته و به آن توجه کند.وی همچنین در راستای حمایت از دیوان محاسبات کشور گفت: آقای قالیباف شهردار تهران نیز در جمع حضور دارند که احتمالا ایشان نیز آمدهاند که بگویند شهرداری نیز از دیوان حمایت خواهد کرد.
اجرای قانونی نیازی به بلندکردن صدا ندارد
همچنین رییس جدید دیوان محاسبات کل کشور در مراسم معارفه خود گفت: نگاه من به این مسوولیت، نگاهی اعتقادی و دینی است و طبق قانون، دیوان محاسبات حافظ، صیانتکننده و پاسدار بیتالمال مسلمین است.
عبدالرضا رحمانیفضلی اظهار کرد: بیتالمال مسلمین در کشور اسلامی که ثمره خون شهدا است، به دست ما رسیده است که ادارهاش کنیم و حکومت تحت نظر ولایت مسوولیت شرعیاش به تناسب جایگاهی است که در آن قرار میگیریم و درجه اهمیت خود را نشان میدهد. وی با بیان اینکه چنین وظایفی کار سادهای نیست، اظهار امیدواری کرد که در این راه موفق عمل کند.
وی گفت: در این راستا همکاری همکارانمان در دیوان محاسبات اهمیت دارد و تلاش ما این است که با توجه به فرمایشات رییس مجلس شورای اسلامی محور کار خود را قانون قرار دهیم، چراکه قانون فصلالخطاب حکومت، حکومتداری و رفتار اجتماعی است، بنابراین اگر همه ما به قانون تن دهیم، میتوانیم عدالت را در ابعاد مختلف آن محقق کنیم.
رحمانی ابراز امیدواری کرد که حافظ و مجری قانون باشد.
وی اظهار کرد: تلقی ما این نیست که همه مسوولیتها مقابل هم باشند، بلکه از دید ما مسوولیتها مکمل هم هستند، بنابراین در دیوان محاسبات باید کمک کرد، رفتار قانون و سرعت حرکت حکومت برای رسیدن به هدف تسریع شود، همچنین باید نگاه ما تسهیل کننده باشد، بنابراین برای اجرا و اطاعت از قانون لازم نیست صدا را بلند کنیم، یا به کسی توهین و اهانت شود، بلکه با متانت میتوان قانون را اجرا کرد و به هدف رساند. رحمانیفضلی در پایان گفت: گزارشی که رییس سابق دیوان محاسبات کشور تقدیم کرد، مبنای قضاوت خوبی برای همه است که دیوان محاسبات تاکنون زحمات زیادی کشیده است و آقای رحیمی نیز طی این مدت اطلاعات، روشها، نگرشها و شیوههای مطلوب برای ارتقای جایگاه دیوان محاسبات را به این جانب اعلام کردهاند. امیدوارم از این پس نیز بتوان از اطلاعات ایشان نیز بهره برد.
در این مراسم اصغر عربیان نیز که به عنوان دادستان جدید دیوان محاسبات معرفی شد، اظهار کرد: آنچه که احساس میشود، در دورههای گذشته مغفول مانده، بحث نظارت است، درحالی که این امر در قانون تصریح شده است.
وی افزود: در دوره جدید فعالیت در دیوان محاسبات جایگاه نظارت تقویت و مورد تاکید قرار میگیرد و پیشگیری قبل از رسیدگی به عنوان رویکرد این دیوان محسوب میشود. عربیان به موضوع تاخیر در رسیدگی به تخلفات به عنوان مسالهای که دیوان محاسبات با آن دست به گریبان بوده یاد کرد و گفت: حفظ حقوق بیتالمال در پروندهها باید مورد توجه جدی قرار گیرد تا مانع ضرر و زیان شود. وی پاسداری از بیتالمال را به عنوان مسوولیت سنگین دیوان محاسبات برشمرد و اضافه کرد: برخورد علمی و فنی، به دور از احساس و التزام به قانون در کنار قاطعیت و شجاعت لازم است در دستور کار قرار گیرد.
همچنین دادستان سابق دیوان محاسبات در مراسم تودیع و معارفه رییس و دادستان دیوان محاسبات کل کشور با بیان اینکه دیوان محاسبات جزئی از نظام است و وظیفه همه ما حفظ نظام است، گفت: در طی مدت مسوولیت خود سعی کردم به عنوان بخشی از دیوان و دادستان هویت و انسجام دیوان محاسبات محفوظ بماند، همچنین با اتخاذ تدابیری مناسب، خسارات به حداقل برسد. امیری اصفهانی ادامه داد: ممکن است برخی از اقدامات ما برای برخی خوشایند نبوده باشد، کما اینکه کم و بیش از داخل و خارج از دیوان به این جانب نکاتی را به شکل گلایه منتقل میکردند؛ اما من احساس کردم که برای هر کاری و در پیشگاه خدا اجرت داشته باشم.
تفریغ به موقع بودجه
علاوه بر این معاون حقوقی و پارلمانی رییسجمهوری نیز در این مراسم گفت: عملکرد دیوان محاسبات در دوره گذشته موجب بازگشت حجم کلانی از منابع به بیتالمال شد و تفریغ بودجه برخلاف رویه پیشین به موقع صورت گرفته است.
محمدرضا رحیمی در مراسم تودیع از سمت رییس کل دیوان محاسبات کشور اظهار کرد: واریز دو تریلیون و ۵۰۰میلیارد ریال به حسابهای مربوطه و خزانه ناشی از عملکرد متخلفان بوده است.
وی افزود: جمع کل گزارشهای اعلام خلاف در سراسر کشور در دوره حدود چهار سال عملکرد در این بخش پنجهزار و ۷۳۹ مورد بود که ارزش مالی آن به ۱۱۳هزارمیلیارد تومان بالغ میشود که یک پنجم این رقم در رسیدگی دادسرا و هیاتهای مستشاری در رسیدگیها حکم برائت از تخلف میگیرند.
رحیمی حجم تخلفات در سازمانهای دولتی در دوره این گزارش را ۱۱هزار و ۲۶۲ مورد اعلام کرد و گفت: از مجموع تخلفات یکهزار و ۱۷ مورد با درخواست تجدید نظر از سوی متخلفان مواجه شدهاند که ارزش پروندههای تخلف در این بخش چهارتریلیون و ۸۷ میلیارد ریال است.
وی رسیدگی به تخلفات نظام اخذ مالیات، نظام بانکی، بیمههای دولتی، عدم دریافت حقوق دولتی از معادن، وضعیت واردات شکر و برنج را از جمله فعالیتهای دیوان محاسبات برشمرد.
به گفته رحیمی در بررسیهای صورت گرفته تاکنون ششتریلیون و ۱۸میلیارد ریال مالیات معوقه و یا فرار از مالیات شناسایی و به خزانه واریز شده است.
وی اضافه کرد: براساس چهارمین برنامه توسعه کشور تمام هزینههای جاری دولت از محل جذب مالیات باید صورت گیرد که ۱۳هزارمیلیارد تومان برای این امر تعیین شده است.
رحیمی در خصوص نظام بانکی اظهار کرد: بررسیهای به عمل آمده از عملکرد این بخش نشان میدهد که ۱۷هزارمیلیارد تومان معوقات بدهی افراد حقیقی و حقوقی به شبکه بانکی است که از ۱۰۰میلیارد ریال تا سه تریلیون و ۵۰۰میلیارد ریال به نظام بانکی بازپس داده نشده و این درحالی است که بیش از ۵۰درصد جذب منابع بانکها از سپردههای قرض الحسنه مردم است.
وی واگذاری غیرقانونی اراضی ملی، عدم بازگشت برخی از دانشجویان بورسیه، موضوع خرید سکه و هدیه در دستگاههای دولتی، عزیمت کارکنان دولت به ماموریتهای خارج از کشور و تخلفات در فرودگاه امام خمینی (ره) را به عنوان دیگر پروندههای مورد رسیدگی توسط دیوان محاسبات کشور برشمرد.
همچنین رییس سابق دیوان محاسبات از عملکرد این سازمان در برخورد با قرارداد کرسنت در خصوص فروش گاز دفاع کرد و گفت: اجرای این قرارداد از خسارات سالانه ۷۰ تا ۸۰میلیارد دلار جلوگیری کرد. وی تصریح کرد: پرونده واردات ۸۰میلیون جفت کفش از چین از دیگر موارد مورد رسیدگی بود که موجب تعطیلی ششهزار کارگاه تولید کفش در داخل کشور شد.
در این مراسم لوح یادبودی از سوی علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و هدایایی از سوی کارکنان دیوان محاسبات به رحیمی اهدا شد.
ارسال نظر