درباره ایران و عشق به ایران

فیلم سه زن به کارگردانی منیژه حکمت پروانه نمایش گرفته و در عید فطر به نمایش عمومی در خواهد آمد.

سه‌زن که پیش از این در جشنواره برلین به نمایش درآمده و هم‌اکنون در جشنواره‌های بروکسل، دوربان آفریقای جنوبی، ملبورن و ... حضور دارد، داستان سه‌زن از سه نسل مختلف ایرانی است که درگیر موضوعی می‌شوند و هر یک راهی را انتخاب می‌کنند که در نهایت به یک سمت و سو است.

در این فیلم نیکی کریمی، مریم بوبانی و پگاه آهنگرانی نقش سه زن از سه نسل مختلف را بازی می‌کنند. رضا کیانیان، آتیلا پسیانی و مهران رجبی نیز در این فیلم بازی می‌کنند.

منیژه حکمت با اعلام خبر نمایش فیلمش در عید فطر درباره این فیلم می‌گوید:

«در فیلم سه‌زن برخلاف برخی از فیلم‌ها که تصویر یک جانبه‌ای از ایران می‌دهند، لایه‌های مختلف زندگی اجتماعی در ایران دیده می‌شود، هم لایه‌های مختلف سنی، هم طبقات اجتماعی و هم زندگی شهری و روستا. فکر می‌کنم که تصویر نسبتا کاملی از ایران ارائه شده است. با این که فیلم به رابطه سه زن از سه نسل می‌پردازد، اما ایران در آن خیلی مهم است.»

منیژه حکمت خود به نسل میانی تعلق دارد و به نظر می‌رسد که در این فیلم نیز تصویر کامل‌تری از نسل میانی ارائه کرده است. او در این باره می‌گوید:«به نظرم این نسل خیلی سختی کشیده، حوادث بزرگی را تجربه کرده، انقلاب را دیده، جنگ را تجربه کرده، تمام زندگی صرف این حوادث شده. نسل مسوولیت‌پذیری است. تجربه‌های گران‌قدر دارد که به قیمت گزافی به دست آورده است.»

اما نگاهش در فیلم نیز به این نسل همراه با نقد است.

او می‌گوید:«همچنین تجربه‌ها و حوادث باعث شده که خیلی به نسل‌های دیگر اعتماد نکند، مشکل از مسوولیت‌‌پذیری بالا شاید باشد، اما بالاخره بدون یک رابطه سالم با نسل جوان و نسل مسن نمی‌توان کاری از پیش برد. باید اعتماد کند، باید جا را برای نسل بعدی باز کند، باید به آن‌ها هم اجازه فکر کردن و عمل کردن بدهد. شاید یک جور خودانتقادی باشد.» در این فیلم فرش نقش مهمی دارد. آیا این فیلم فیلمی درباره فرش است؟ حکمت می‌گوید:«فرش بیش‌ترین حضور را در زندگی ما ایرانیان دارد. در خانه همه ما فرش است. یک یادگاری است. به نظرم یکی از نشانه‌های هویت ما است. در داستان سه زن هم فرش یک نشانه مشترک است که نشانه درک مقابل و تفاهم است.» اما در فیلم فرش‌هایی هم هست که ناتمام مانده‌اند، حکمت می‌گوید:«آن فرش‌ها اجازه تمام شدن نیافته‌اند.»

سه‌زن هم جزو فیلم‌هایی بود که مدتی برای گرفتن پروانه نمایش معطل شده بود. آیا فیلم مشکلی داشت؟ حکمت ضمن تایید معطل شدن فیلم می‌گوید:«نه مشکلی نداشت. یک اشکالاتی داشتند که حل شد و فیلم زیاد تغییر نکرد. این فیلم فیلمی است درباره ایران و با عشق به ایران ساخته شده و در شرایط الان ما باید از چنین فیلم‌هایی استقبال کنند.»

حکمت تا چند روز دیگر برای ادامه فیلمبرداری فیلم لالایی‌ها همراه گروهش راهی افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان خواهد شد. او در این سفرها به جست‌و‌جوی لالایی‌های فارسی و داستانی برای ادامه فیلمش خواهد بود و در ازبکستان فقط به دو شهر معروف سمرقند و بخارا خواهند رفت. او فیلمبرداری بخش‌های ایران لالایی‌ها را به پایان رسانده است و تا پایان تابستان کار آن تمام خواهد شد.