مذاکرات ایران و 1+5 از هفته آینده آغاز می‌شود

دنیای اقتصاد- مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ درباره مفاد بسته‌های پیشنهادی خود به یکدیگر از هفته دیگر آغاز می‌شود. خاویر سولانا، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپایی و فرستاده تام‌الاختیار کشورهای ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان حدود دو هفته پیش در سفری یک روزه به تهران به همراه نمایندگان کشورهای یادشده به غیر از آمریکا بسته پیشنهادی و نامه کشورهای مزبور را به مقام‌های ایران تحویل دادند. پیش از آن نیز ایران بسته پیشنهادی خود را به کشورهای ۱+۵ و بان کی‌مون دبیر کل سازمان ملل متحد ارائه کرده بود.

براساس این گزارش چند روز پس از ارائه بسته پیشنهادی ۱+۵ به مقام‌های ایرانی، دیپلمات‌های مستقر در لندن اعلام کردند که کشورهای یادشده مذاکرات مقدماتی درباره برنامه هسته‌ای را به ایران پیشنهاد کردند، مشروط بر آن که به مدت شش هفته غنی‌سازی اورانیوم را در سطح فعلی و در ازای توقف حرکت به سوی تحریم‌های سخت‌تر محدود کند.

در همین رابطه خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها گزارش کرد که سولانا این پیشنهاد را در طول مذاکرات خود در تهران مطرح کرده است. این در حالی است که پیشتر روزنامه فایننشال تایمز خبر داده بود که سولانا نامه‌ای به سعید جلیلی دبیر شورای امنیت ملی ایران ارائه کرده است که براساس آن ایران و جامعه بین‌المللی می‌توانند اولین گام را به سوی از سرگیری مذاکرات کامل درباره برنامه هسته‌ای ایران بردارند.

براساس این پیشنهاد ایران به غنی‌سازی ادامه خواهد داد؛ اما به عنوان اولین گام اعلام می‌کند که نصب سانتریفیوژهای بیشتر در تاسیساتش را متوقف می‌کند، در عوض شورای امنیت سازمان ملل و آلمان برداشتن گام به سوی تحریم‌های بیشتر را متوقف می‌کند.

اینک پس از گذشت بیش از دو هفته از تحویل بسته مشوق‌های غرب به ایران، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس از موافقت کشورمان با مذاکره با ۱+۵ و آغاز این مذاکرات از هفته آینده خبر داد.

سید عماد حسینی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به حضور رضا آقازاده، رییس سازمان انرژی اتمی و معاونان وی در جلسه روز دوشنبه کمیسیون انرژی مجلس و گزارش رییس سازمان انرژی هسته‌ای از وضعیت هسته‌ای کشورمان و مسائل تازه‌ای که در این حوزه پی‌گیری می‌شود، افزود: مسوولان مربوطه تاکید کردند که مذاکره با ۱+۵ را پذیرفته‌اند و این مذاکرات از هفته آینده شروع خواهد شد و نیز خاطرنشان کردند که قطعنامه‌ها هیچ‌گونه مسائل جدیدی در بر ندارد، اما مشوق‌های آنها با هم متفاوت است.

در همین رابطه حسن غفوری‌فرد، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز با اشاره به جلسه اعضای این کمیسیون با آقازاده، گفت: قرار است گزارش‌ها درباره ادامه کار روی بسته پیشنهادی۱+۵ و بسته پیشنهادی ما هفته آینده مورد بررسی قرار گیرد.

حسین نجابت از دیگر نمایندگان حاضر در جلسه کمیسیون انرژی مجلس با آقازاده نیز با اشاره به این جلسه گفت: مسوولان سازمان انرژی اتمی‌گفتند که ما آماده‌ایم به زودی مذاکرات را با ۱+۵ شروع کنیم.

وی درباره زمان شروع این مذاکرات نیز گفت: مسوولان سازمان انرژی هسته‌ای گفتند که پیشنهادمان برای شروع مذاکرات، همین هفته یا اواخر این هفته یا در شروع هفته آینده است.

همچنین حسین امیری خامکانی یکی دیگر از اعضای کمیسیون انرژی مجلس نیز در این‌باره اظهار کرد: در جلسه مشترک اعضای کمیسیون انرژی با رییس سازمان انرژی اتمی‌عنوان شد که گویا سیاست جمهوری اسلامی ‌بر این است که مذاکرات را ادامه دهد و در واکنش به دو بسته رد و بدل شده برای انجام مذاکره، اعلام آمادگی کند.

وی افزود: در این جلسه وقت خاصی برای شروع مذاکرات مشخص نشد، اما احتمالا از اواخر این هفته رایزنی راجع به مدت و زمان مذاکره شروع می‌شود.

در همین رابطه، حسن سبحانی‌نیا نایب رییس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت: گروه ‌۱+۵ پیش از این پذیرفته بود که نکات قابل بررسی در بسته پیشنهادی ایران وجود دارد و ما نیز پذیرفته‌ایم که در بسته پیشنهادی آنها مواردی وجود دارد بر اساس این امکان وجود دارد که در چارچوب مشترکات، گفت‌وگوها آغاز شود و ایران در این زمینه اعلام آمادگی کرده است.

سبحانی‌نیا با اشاره به حضور آقازاده در کمیسیون انرژی و اعلام این مطلب از سوی وی که ایران برای آغاز مذاکره با ۱+۵ از هفته آینده اعلام آمادگی کرده است، گفت:‌ کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گزارش جدیدی در این زمینه ارائه نکرده است، اما در نشست آقازاده و دکتر جلیلی با نمایندگان مجلس که طی جلسه‌ای غیر علنی برگزار شد، عنوان کرده بودند که ما بسته سیاسی خود را تحویل داده‌ایم و بنا شده که در چارچوب مشترکات قابل بحث دو بسته، در آینده‌ای نزدیک مذاکراتی داشته باشیم.

وی اظهار کرد: «با توجه به این‌که کشورهای ۱+۵ پذیرفته‌اند در بسته ایران نکات قابل بررسی وجود دارد و ما هم متقابلا به این مساله رسیده‌ایم که در بسته پیشنهادی آنها مواردی از این دست وجود دارد، می‌شود در چارچوب مشترکات مذاکرات آغاز شود.