افسانه احمدی دوقزلو-رییس مرکز آمار ایران گفت: به منظور اتخاذ سیاست‌های لازم برای توزیع عادلانه یارانه‌ها و شناخت و طبقه‌بندی اقشار مختلف جامعه طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها از اواسط مرداد ماه آغاز می‌شود. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، محمد مدد در جلسه تشریح طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها به منظور بررسی سطح زندگی آنها و اتخاذ سیاست مناسب برای توزیع عادلانه یارانه‌ها در بین اقشار جامعه که صبح دیروز در مرکز آمار ایران برگزار شد، با اشاره به هدفمند کردن یارانه‌ها به عنوان یکی از چند پیشنهاد رییس‌جمهور کشورمان برای اجرای طرح تحول اقتصادی گفت: به منظور شناسایی اقشار مختلف جامعه، پرسشنامه‌هایی از سوی کارشناسان اقتصادی طراحی شده و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت تا با شناخت توانمندی و دارایی‌ هر فرد، با اجرای عدالت در جامعه از تورمی که با هدفمند کردن یارانه‌ها به وجود می‌آید، جلوگیری شود.

مدد با اشاره به انجام مطالعات تحقیقاتی به منظور اجرای طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها تصریح کرد: ۴۸هزار نفر نیروی پرسشگر مرکز آمار ایران در ۳۶هزار و ۴۰۰ ایستگاه مستقر شده و کارهای اجرایی طرح را بر عهده خواهند گرفت.

وی در این باره افزود: ۲۵هزار و ۸۰۰ ایستگاه در مناطق شهری و ده هزار و ۸۰۰ ایستگاه در مناطق روستایی آغاز به فعالیت خواهند کرد و همچنین طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، واحدهای سیار نیز با مراجعه به مناطق محروم، زندان‌ها، پادگان‌ها و همچنین نزد افرادی که توانایی مراجعه به مراکز را ندارند، در نظر گرفته شده تا جمع‌آوری اطلاعات هرچه سریع‌تر و با صحت بیشتری صورت گیرد.

مدد با اشاره به اینکه سرشماری برای اجرای ساماندهی یارانه‌ها در ۲مرحله صورت می‌گیرد، تصریح کرد: مرحله نخست این طرح از طریق رسانه‌های جمعی و همچنین سایت مرکز آمار ایران به نشانی www.amar.org.ir به اطلاع عمومی خواهد رسید.

مدد با اشاره به سرشماری‌های صورت‌گرفته ادامه داد: طبق سرشماری سال ۸۵، حدود ۵/۱۷میلیون خانوار در کشور وجود دارند که براساس این آمار در مرحله دوم، فرم‌هایی در قطع A۳ از سوی مرکز آمار ایران تهیه شده و از طریق پست به طور رایگان در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

مدد افزود: به منظور جلوگیری از ازدحام در زمان پر کردن فرم‌ها، جدولی زمان‌بندی طراحی شده که مردم طبق اطلاعات این جدول به مراکز و ایستگاه‌های تعیین‌شده مراجعه کنند.

وی ادامه داد: خانوارهای یک، دو و سه نفره از ۱۲ تا ۱۶مرداد، خانواده‌های ۴نفره از ۱۷ تا ۲۱مردادماه، خانواده‌های ۵نفره از ۲۲ تا ۲۶مرداد، خانواده‌های ۶نفره از ۲۷ تا ۳۱مرداد و خانواده‌های ۷نفر و بالاتر نیز از یکم تا ۵شهریور و افرادی که به هر دلیلی قادر به مراجعه به ایستگاه‌ها و تکمیل فرم‌ها نبودند، می‌توانند از ۶ تا ۱۰شهریور ماه به ایستگاه‌های مذکور مراجعه کنند.

رییس مرکز آمار ایران با بیان این نکته که اطلاعات درج شده در فرم‌ها باید توسط نزدیک‌ترین مسجد تایید شود، گفت: افراد باید به هنگام مراجعه به ایستگاه‌ها، کارت ملی و اصل شناسنامه و در صورت مستاجر بودن، اجاره‌نامه خود را نیز به همراه داشته باشند و پس از تکمیل پرسشنامه، آن را به منظور تایید به نزدیک‌ترین مسجد محله خود نشان دهند و در صورت عدم صحت اطلاعات درج شده در پرسشنامه، فرد مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به اعتبار تعیین شده برای اجرای این طرح گفت: حدود ۳۰میلیارد تومان اعتبار به این امر اختصاص داده شده و پس از انجام کامل آن و جمع‌آوری اطلاعات، نتایج آن تا پایان مهر ماه سال‌جاری در اختیار دولت قرار خواهد گرفت.

مدد با اشاره به اینکه خانوارهای تا سقف ۶نفر از نظام توزیع یارانه‌ها بهره‌مند می‌شوند، ادامه داد: اعلام جزئیات دهک‌ها و میزان یارانه‌ها پس از سرشماری و شناسایی خانواده‌ها صورت می‌گیرد و هنوز جزئیات دقیقی از آنها در دست نیست.

مدد در پاسخ به سوالی در زمینه پایش هزینه‌ها در کنار پایش درآمدها گفت: به طور معمول در طرح‌های آماری، میزان درآمد خانوار کمتر از هزینه‌ها است و با توجه به شرایط جامعه، تا حد زیادی میزان هزینه‌ها مشخص است ولی تاکنون آمار دقیقی از درآمدها وجود نداشته است.

وی با اشاره به پرداخت یارانه‌ها با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور و همچنین سطح زندگی مردم در کشور گفت: پیش‌تر این مرکز اقدام به جمع‌آوری اینگونه اطلاعات مردم و تهیه نقشه فقر کشور کرد و توزیع یارانه‌ها بر اساس آن صورت خواهد گرفت. رییس مرکز آمار ایران با بیان اینکه یارانه‌ها ماهانه و به صورت پلکانی پرداخت می‌شوند، تصریح کرد: یارانه‌ها سه ماه قبل از آزاد شدن به صورت مسدودی در حساب سرپرست خانواده‌ها واریز می‌شود تا از این طریق بتوان از جو روانی ناشی از تورم جلوگیری به عمل آید. وی همچنین اضافه کرد: ۱۰۰۰نفر از کارشناسان مرکز آمار ایران به تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع‌آوری شده می‌پردازند و اطلاعات نیز به صورت محرمانه مورد بررسی قرار می‌گیرند تا صحت و سقم آنها هر چه سریع‌تر اعلام شود.

جزئیات پرسش‌نامه

در پرسشنامه مرکز آمار ستون‌های ۱ تا ۱۰، مشخصات فردی شامل نام و نام خانوادگی، جنسیت، تاریخ تولد، شماره ملی، سری و سریال شناسنامه و نام پدر را به خود اختصاص داده است و ستون ۱۱ مساله وضعیت سواد و تحصیلات افراد بالای ۶ سال، ستون ۱۲ وضعیت فعالیت با تقسیم‌بندی شاغل، بازنشسته، محصل یا دانشجو، خانه‌دار، سرباز، بیکار، سایر، ستون ۱۳ عنوان شغل اصلی، ستون ۱۴ طبقه‌بندی شغلی (کارمند بخش خصوصی یا عمومی، معلم یا آموزگار، پزشک یا عضو هیات علمی،‌ کارگر، کشاورز، شغل آزاد، راننده، سایر)، ستون ۱۵ درآمد حاصل از شغل اصلی یا متوسط درآمد ناخالص ماهانه سه ماه اول، ستون ۱۶ متوسط درآمد ماهانه در سه ماه اول سال از سایر منابع، ستون ۱۷ چنانچه اعضای خانوار مالک یک یا چند واحد مسکونی هستند و ستون‌های ۱۸ و ۱۹ مساحت زیربنا و کل ارزش تقریبی ملک، ستون ۲۰ ارزش تقریبی سایر املاک، ستون ۲۱ چنانچه هر یک از اعضای خانوار تحت پوشش بیمه هستند، ستون ۲۲ و ۲۳ چنانچه فرد دارای خودرو است و ارزش تقریبی خودرو، ستون ۲۴، ۲۵ و ۲۶ درخصوص پرداخت وام، مبلغ آن و مبلغ اقساط ماهانه، ستون ۲۷ درخصوص نحوه تصرف محل سکونت فعلی و ستون ۲۸ نیز درخصوص تحت پوشش بودن خانواده‌ها با نهادهای حمایتی است.

پالایش داده‌ها در ۲۰ پایگاه اطلاعاتی

رییس مرکز آمار ایران در پاسخ به خبرنگار دنیای اقتصاد درزمینه چگونگی ارزیابی صحت اطلاعات جمع‌آوری شده، اظهار کرد:‌ ۲۰ پایگاه و بانک اطلاعاتی کشور از جمله سازمان ثبت احوال کشور، پایگاه سهام عدالت، پایگاه اطلاعاتی بانک‌های کشور، بانک اطلاعات کمیته امداد، بانک اطلاعات سازمان بهزیستی، پایگاه بسیج اقتصادی کشور، بانک اطلاعات وزارت رفاه و تامین اجتماعی، بانک اطلاعات اصناف و ... با مرکز آمار ایران به‌منظور تایید صحت اطلاعات به دست آمده همکاری خواهند کرد. محمد مدد افزود: این دستگاه‌ها تمام تلاش خود را به‌منظور هرچه دقیق‌تر جمع‌آوری شدن اطلاعات به کار خواهند گرفت، اما نمی‌توان به‌طور قطع اعلام کرد که این اطلاعات صد‌در‌صد صحیح است.