واکنش ایران به رفتار جدید انگلیس
دنیای اقتصاد – در حالی که انگلیس در پی تحریم بانک ملی ایران از سوی اتحادیه اروپا نام گروهک تروریستی منافقین را از لیست گروههای تروریستی خود حذف کرد، طرح موضوع گشایش دفتر «حافظ منافع» آمریکا از سوی مقامهای این کشور، از سوی برخی تحلیلگران روابط بینالملل، تلاش کلیدداران کاخ سفید برای نزدیکی به ایران ارزیابی میشود.
دنیای اقتصاد - در حالی که انگلیس در پی تحریم بانک ملی ایران از سوی اتحادیه اروپا نام گروهک تروریستی منافقین را از لیست گروههای تروریستی خود حذف کرد، طرح موضوع گشایش دفتر «حافظ منافع» آمریکا از سوی مقامهای این کشور، از سوی برخی تحلیلگران روابط بینالملل، تلاش کلیدداران کاخ سفید برای نزدیکی به ایران ارزیابی میشود.
مانعتراشی اروپا در بهبود روابط تهران - واشنگتن
صفری: حسابهای خود را از اروپا خارج میکنیم
نماینده آلمانی پارلمان اروپا نسبت به تخریب روند مذاکرات ایران و 1+5 هشدار داد
دنیای اقتصاد - در حالی که انگلیس در پی تحریم بانک ملی ایران از سوی اتحادیه اروپایی نام گروهک تروریستی منافقین را از لیست گروههای تروریستی خود حذف کرد، طرح موضوع گشایش دفتر «حافظ منافع» آمریکا توسط مقامهای این کشور، از سوی برخی تحلیلگران روابط بینالملل تلاش کلیدداران کاخ سفید برای نزدیکی به ایران ارزیابی میشود.
طرح این موضوع وقتی برجستهتر میشود که برخی از رسانههای غربی بر انعقاد قرارداد گازی طولانیمدت میان ایران و سوییس انگشت گذارده و اذعان میکنند که واشنگتن تمایل دارد به طور مستقیم و بدون واسطه سوییس با تهران ارتباط برقرار کند.
اوایل هفته جاری روزنامه واشنگتنتایمز نیز از نگرانی اروپا از احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا خبر داد. این روزنامه آمریکایی با اشاره به نگرانی اروپا از وعدههای نامزد سیاهپوست دموکرات آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور گفت: مقامهای اروپایی کمکم نگران میشوند که قول باراک اوباما در تبلیغات خود مبنی بر آغاز گفتوگوهای مستقیم با ایران درباره برنامه هستهای آن بدون پیششرط میتواند به طور بالقوه روابط آمریکا را با همپیمانان اصلی آن در همان اوایل دوره ریاستجمهوری اوباما قطع کند.
اقدامات غیرمنتظره اتحادیه اروپایی در قبال ایران، در حالی که خاویر سولانا نماینده تامالاختیار آن در حال مذاکره با کشورمان است و هنوز طرفین نسبت به بستههای پیشنهادی یکدیگر پاسخی ارائه نکردهاند، از سوی برخی از ناظران بینالمللی، واکنش به آنچه که پالس مثبت آمریکا به ایران خوانده میشود، مورد ملاحظه قرار گرفته میشود. در همین حال مخالفخوانیهایی نیز از درون اردوگاه اروپایی شنیده میشود که حاکی از وجود نگرانی نسبت به از بین رفتن و نادیده گرفته شدن منافع اروپا در فرآیند پرونده هستهای ایران است.
سخنان دیروز یک عضو آلمانی پارلمان اروپا نیز میتواند در زمره این مخالفخوانیها قرار گیرد که از افزایش تحریمها و فشارها علیه ایران به عنوان «جنون سیاسی» اتحادیه اروپایی یاد و تصریح کرده است که این رفتارها، پیشنهاد مذاکره کشورهای ۱+۵ با ایران را نابود خواهد کرد. معاون وزیر خارجه کشورمان، اما در صریحترین واکنش به اقدامات تحریمآمیز اتحادیه اروپایی از خروج منابع مالی ایران از بانکهای اروپا خبر داده است.
معاون وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به مواضع خصمانه جدید اروپا درباره مناسبات اقتصادی با تهران، با یادآوری اینکه اروپا در این میان متضرر خواهد شد، خاطر نشان کرد که تهران حسابهای بانکی خود را از اروپا خارج و در جای دیگر سرمایهگذاری میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی صفری، معاون وزیر امور خارجه در گفتوگو با روزنامه اتریشی دی پرسه در پاسخ به سوالی درباره واکنش ایران نسبت به تحریم های مالی اتحادیه اروپایی علیه ایران اظهار کرد: این تصمیم پس از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل اتخاذ شده و حالا این پرسش مطرح است که چه کسی در این میان متضرر میشود، که قطعا اروپاییها هستند.
وی افزود: چنانچه آنها درصدد قطع مناسبات اقتصادی با ما باشند، ما نیز به کشورهای آسیایی روی میآوریم. حجم مبادلاتمان با کشورهای آسیایی طی 3 سال اخیر بالغ بر 85 میلیارد دلار بوده است، در حالی که در همین مدت زمان با کشورهای اروپایی تنها حدود 50 تا 60میلیارد دلار مبادله داشتهایم.
صفری ادامه داد: پیشترشرکای تجاری اروپایی ما کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، فرانسه و اتریش بودند، اما در حال حاضر شرکای دیگری نیز داریم.
وی در پاسخ به اینکه آیا ایران حسابهای بانکی خود را از اروپا خارج میکند، گفت: پولها را از این حسابها خارج کرده و در جای دیگری سرمایهگذاری میکنیم. چنانچه مبلغی حدود 100میلیارد دلار از بانکهای اروپایی خارج شود، این امر به طور مستقیم بر اقتصاد جهانی نیز تاثیر میگذارد.
وی در واکنش به اینکه چرا ایران بسته پیشنهادی خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را نپذیرفته است، اظهار کرد: چه کسی گفته که ایران این پیشنهادها را رد کرده است؟
معاون وزیرخارجه ایران درقبال اینکه 10 روز ازسفر سولانا به ایران گذشته است، اما هنوز واکنش صریحی در قبال بسته پیشنهادی وی مطرح نشده است، تصریح کرد: ما نیزحدود یک ماه پیش پیشنهادهایی را مطرح کردیم، اما هنوز جوابی از آن طرف دریافت نکردیم.
صفری افزود: زمانی که سولانا در ایران به سر میبرد، خاطر نشان کرد که بهزودی بسته ایران را مورد بررسی قرار میدهد و ما نیز در قبال بسته پیشنهادی اروپا چنین چیزی را بیان کردیم. وی همچنین متذکرشد ما برای آغاز روند مذاکرات دارای موضوعات مشترک در پیشنهادهای جداگانه هستیم.
صفری درباره اینکه طرح بانکهای بینالمللی در برخورد با ایران نیز میتواند از موضوعات مشترک در مذاکرات هستهای به شمار آید، گفت: ما در موقعیتی هستیم که چنانچه لازم باشد، در باره این موضوع نیز صحبت خواهیم کرد.
وی درباره اینکه جامعه بینالمللی خواهان توقف فعالیت غنیسازی اورانیوم پیش از آغاز مذاکرات است، گفت: چنین درخواستی برای ما قابل پذیرش نیست. ما در بسته پیشنهادی خود نیز متذکر شدهایم که خواهان گفتوگوی بدون پیششرط هستیم.
سیاسی کاری انگلیس
همزمان با مسدود کردن حسابهای بانک ملی ایران توسط خزانهداری انگلیس، این نهاد مالی، حسابهای مسدود شده گروهک تروریستی منافقین را در این کشور رفع توقیف کرد.
خزانهداری انگلیس روز سه شنبه طی اقدامی سیاسی، دقایقی پس از اعلام مسدود کردن حسابهای بانک ملی ایران در این کشور، با انتشار اطلاعیهای از رفع توقیف تعدادی از حسابهای مسدود شده گروهک تروریستی منافقین را در انگلیس خبر داد.
این نهاد مالی و بانکی انگلیس، این تصمیم را پس از نهایی شدن تصمیم دستگاه قضایی، دولت و پارلمان انگلیس برای خروج نام گروهک منافقین از فهرست سازمانهای تروریستی اعلام کرد.
خزانهداری انگلیس با اشاره به سابقه انسداد حسابهای گروهک منافقین در انگلیس در سال 2001 میلادی اعلام کرده است که 9 حساب متعلق به این گروهک از روز سهشنبه رفع توقیف شده است.
خزانهداری انگلیس در اقدامی سیاسی رفع توقیف از حسابهای گروهک تروریستی منافقین را دقایقی پس از انتشار جزئیات تحریمهای جدید بانکی و مالی علیه ایران اعلام کرد.
ایران محکوم کرد
به دنبال حذف رسمی نام گروهک تروریستی منافقین از فهرست گروههای تروریستی انگلیس، این گروهک از اتحادیه اروپایی نیز خواست از لندن پیروی و نام این گروهک را از فهرست تروریستی خود حذف کنند. این در حالی است که وزارت خارجه کشورمان اقدام انگلیس را در حذف نام این گروهک تروریستی، اقدامی رسوا توصیف و آن را به شدت محکوم کرده است.
به گزارش خبرگزاریها، پارلمان انگلیس روز دوشنبه دستور حذف نام گروهک تروریستی مجاهدین خلق را از فهرست گروههای تروریستی این کشور تایید کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یکی از اعضای نهاد سیاسی این گروهک تروریستی گفت: انگلیس در درجه اول باعث شد اتحادیه اروپایی آنها را در فهرست تروریستی خود قرار دهد و تغییر سیاست آنها به این مفهوم است که منطقی نیست انسداد داراییهای اعمال شده توسط اتحادیه اروپا ادامه یابد.
بر اساس این گزارش ،محمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اقدام دولت انگلیس نسبت به خروج نام گروهک منافقین از فهرست گروههای تروریستی گفت: این اقدام دولت انگلیس درباره گروهک منافقین که به دلیل انجام عملیات متعدد تروریستی در ایران و عراق مورد تنفر ملتهای دو کشور و جهانیان است، اقدامی رسوا و کاملا محکوم است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسینی افزود: تروریست بودن این گروهک مورد اذعان و اجماع جامعه جهانی است. این گروهک، موجودیت تروریستی یکپارچهای است که پس از حمله آمریکا به عراق در یک اقدام فریبکارانه به دنبال چهرهسازی جدید بود؛ اما هرگز به کارگیری سلاح و خشونت را نفی نکرده است.
حسینی با ابراز تاسف شدید نسبت به رویکردهای مغرضانه و دوگانه انگلیس در مبارزه با تروریسم خاطرنشان کرد: دولت انگلیس مسیر خود را از جامعه جهانی جدا کرده و خود را منزوی میکند و با اتخاذ سیاستهای جانبدارانه نسبت به گروهکهای تروریستی منافع خاص و مقطعی خود را دنبال میکند.
وی افزود: ما این اقدام را که همزمان با داد و ستد سیاسی با گروههای تروریستی در دیگر نقاط صورت گرفته است، در راستای سیاست جدید لندن مبنی بر بازی با کارت تروریستها به منظور اعمال فشار بر ملتها و دولتهای منطقه ارزیابی میکنیم و این قبیل اقدامات نتیجهای جز بدنامی بیشتر برای حامیان این گونه اقدامات تنفرانگیز نخواهد داشت.
وی ابراز امیدواری کرد که نهادهای اروپایی تحت تاثیر رای سیاسی و غیرحقوقی دادگاه پواک انگلیس قرار نگرفته و در تعهدات خود مبنی بر مبارزه با تروریسم ثابت قدم باقی بمانند.
وزیران اتحادیه اروپایی قرار بود هفته گذشته درباره وضعیت گروهک تروریستی منافقین تصمیمگیری کنند، اما این تصمیمگیری به تعویق افتاد تا منتظر رای پارلمان انگلیس در این باره بمانند.
یک مقام اتحادیه اروپایی گفت: این سازمان مرتبا این فهرست را بررسی مجدد میکند و اگر چه هنوز تاریخی مشخص نشده است، اما بازنگری بعدی ممکن است در هفتههای بعدی انجام گیرد.
وی تاکید کرد: هر گونه تصمیمی درباره ایجاد تغییر این فهرست باید به اتفاق آرا انجام شود.
انگلیس در حالی که به سیاسیکاری علیه ایران میپردازد، بر ادامه دیپلماسی نیز تاکید کرده و تمایل دارد این اقدامات در کنار فشار علیه کشورمان به ثمر بنشیند. از همین رو است که وزیر امور خارجه انگلیس با اشاره به فرهنگ، تاریخ و اهمیت استراتژیک ایران خاطرنشان کرده است: روند دیپلماتیک درباره موضوع هستهای ایران باید کارساز بیافتد.
به گزارش خبرگزاریها، دیوید میلی باند وزیر امور خارجه انگلیس در مقالهای در روزنامه اینترنشنال هرالد تریبیون نوشته است: ما به مدت چندین سال مسیر دیپلماتیک را طی و چهار قطعنامه شورای امنیت را تصویب کرده ایم و هنوز ایران سرگرم نصب سانتریفیوژهای جدید است. مسیر دیپلماتیک باید کارساز بیفتد، گزینههای دیگر ترسناک هستند و فکر میکنم که سیاست ما در مورد ایران هنوز میتواند کارساز باشد.
در ادامه این مقاله میلی باند ابراز داشته است : ایران شاید فکر کند که زمان به نفع آن پیش میرود، اما اینگونه نیست. از این رو ما به پیشنهاد یک انتخاب روشن ادامه میدهیم؛اینکه ایرانیها با قطعنامههای سازمان ملل همراهی کنند و بخشی از جامعه بینالمللی باشند یا اینکه همچنان به نقض این قطعنامهها ادامه دهند و انزوای هر بیشتر سیاسی و اقتصادی را متحمل شوند.
میلی باند با بیان این ادعا که ایران از گروههای آشوبگر در عراق و افغانستان حمایت میکند، بدون توجه به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران افزوده است: ایران باید یکی از کشورهای بزرگ جامعه بین المللی باشد . این کشور تاریخ، فرهنگ و اهمیت استراتژیک دارد که این یعنی جهان با آغوش باز از آن استقبال خواهد کرد، البته درصورتی که برنامه هستهای خود را با هدف نظامی و حمایت از تروریسم ادامه ندهد. جهان به یک ایران مسوول و فعال نیاز دارد که به سهم خود در منطقه و فراتر از آن خوب کار کند، نه اینکه در یک راه مخرب که هم اکنون در آن گام بر میدارد، باشد(!) و ایران به جهان نیاز دارد.
در بخش دیگر این مقاله آمده است: بنابراین ما به ارائه پیشنهاد خود به ایران درباره آینده آن مبنی بر یک انتخاب روشن که کم کم در حال سخت شدن است، با عنوان رویکرد «دو مسیر» ادامه میدهیم. در تاریخ 14 ژوئن گام دیگری برداشتیم. من مدیر سیاسی وزارت خارجه را همراه با خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیران سیاسی فرانسه، آلمان، چین و روسیه به تهران فرستادم. آنها برای ارائه یک پیشنهاد جدید به تهران سفر کردند.
وزیر امور خارجه انگلیس افزود: ما به پاسخ سریع ایران نیاز داریم. بخشی از این پیشنهاد در واقع تمایل برای کمک به ایران درجهت توسعه فناوری هستهای است. این معامله جدید نیز روشن است و شامل پیشنهادهایی برای کمک به ایران در رسیدن به هرچیزی است که برای یک صنعت هستهای مدرن به آن نیاز دارد؛ اعم از کمک فنی و مالی، ضمانتهای الزام آور از نظر قانونی برای تهیه سوخت و همکاری در زمینه پسماند رادیواکتیو.
پیشنهاد ما به تهران یادآوری دیگری به مردم ایران و جهان است مبنی بر اینکه رویکرد ما صرفا انزوا و فشار نیست. ما در ایجاد توازن بین اقدامهای سخت تنبیهی با مشوقهای سخاوتمندانه مصمم هستیم.
تحریم تاتعلیق غنیسازی
در این میان فرانسه تلاش میکند تا از تشدید فشار علیه ایران از همسایه خود عقب نماند. در همین چارچوب وزارت خارجه فرانسه با اتخاذ موضعی خصمانه در قبال ایران گفته است که اعمال تحریمهای اتحادیه اروپایی علیه تهران نباید حکم پایان فشارهای بینالمللی در زمینه برنامه هستهای تهران را داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز سهشنبه گفت که تحریمهای مالی و مسافرتی اتحادیه اروپایی علیه ایران «خود به تنهایی نقطه پایان محسوب نمیشوند.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آندرهآنی گفت: همچنان باید فشار بر ایران را حفظ کنیم تا تهران را به تعلیق غنیسازی اورانیوم متقاعد کنیم.
اتحادیه اروپایی روز دوشنبه تحریمهای جدیدی را علیه ایران تصویب کرد که محدودیتهای مالی و مسافرتی بیشتری را بر شرکتها و افراد ایرانی و نیز بانک ملی ایران اعمال میکند. اما انتظار نمیرود اتحادیه اروپایی، چین، روسیه و آمریکا بهزودی درباره سختتر کردن تحریمهایی که ممنوعیت صادرات نفت و گاز از تهران را در نظر دارد توافق کنند.
مقامات اتحادیه اروپایی بر اهمیت رویکرد «هویج و چماق» این بلوک 27 کشوری تاکید کردند.
آنها اذعان کردند که رسیدن به هر گونه توافقی درباره تحریمهایی سختتر در حوزه انرژی که به افزایش قیمتهای انرژی منجر میشود،چه درون اتحادیه اروپایی یا از جانب قدرتهایی نظیر چین و روسیه بسیار مشکل خواهد بود.
بازی خطرناک
در همین حال ،نماینده آلمانی پارلمان اروپایی و رییس هیات روابط پارلمانی با کشورمان، اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپایی علیه جمهوری اسلامی ایران را بازی خطرناکی خواند.
آنجلیکا بر، عضو کمیته روابط خارجی پارلمان اروپایی درخصوص تصویب تحریم های جدید علیه کشورمان توسط شورای وزیران اتحادیه اروپایی در نشست روز دوشنبه سوم تیر اظهار کرد: اتحادیه اروپایی با وضع تحریمهای تازه علیه ایران بازی خطرناکی را شروع کرده است.
به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی گروه سبزهای پارلمان اروپایی، وی ادامه داد: مسدود کردن داراییهای بانک ملی به عنوان بزرگترین بانک ایرانی، پیشنهاد مذاکره با ایران را که توسط نماینده خود اتحادیه اروپایی خاویر سولانا ارائه شده و قبل از اینکه هیچگونه پاسخی از سوی مقامهای ایرانی به آن ارائه شده باشد مورد هدف و نابودی قرار میدهد.
وی همچنین نحوه تمشیت موضوع هستهای ایران را که با طرحهای نظامی برای حمله به کشورمان وخیمتر شده است، ضعیف ارزیابی و اقدام اتحادیه را نوعی جنون سیاسی توصیف کرده است.
رییس هیات روابط پارلمانی با ایران در پارلمان اروپایی، سیاست چماق و هویج اتحادیه اروپایی به ایران را فاقد مسیر و چشماندازی روشن در مورد خلع سلاح و عدم تکثیر دانسته است.
وی مهمترین هدف را در این زمینه حل و فصل مسالمت آمیز پرونده اعلام کرد و افزود: این هدف تنها بدون داشتن پیش شرط، ژستهای تهاجمی و تحریمها حاصل خواهد شد.
پیش از این نیز پارلمان اروپایی در قطعنامه ۱۶خرداد ۸۷خود، برای اولین بار به طور رسمی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود تا موضوع پرونده هستهای کشورمان را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارجاع داده و مذاکرات بدون پیش شرط را آغاز کنند.
بر اساس این گزارش، در جریان تصویب قطعنامه یاد شده برخی از گروههای سیاسی و نمایندگان پارلمان قصد داشتند تا موضوع اقدامات اضافی (تحریمهای جدید) اتحادیه اروپایی علیه کشورمان را به عنوان یکی از بندهای قطعنامه به تصویب برساند که با مخالفت برخی از نمایندگان بهخصوص خانم بر این بند از قطعنامه حذف شد.
پارلمان اروپایی در موضعگیریهای اخیر خود، بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز پرونده هستهای و بخصوص ارجاع پرونده به آژانس بینالمللی اتمی تاکید کرده است. هر چند چنین مصوبات پارلمان جنبه الزامی ندارد، اما به هر حال پارلمان یکی از نهادهای مهم اتحادیه اروپایی محسوب شده و در سیاستهای این مجموعه تاثیرگذار است.
درخواست رسمی دریافت نکردهایم
درحالی که موضوع گشایش دفتر منافع آمریکا در تهران در محافل سیاسی این کشور تحت بررسی قرار دارد، یک مقام وزارت خارجه ایران گفت: تهران هنوز درخواست رسمی از سوی کاخ سفید در این زمینه دریافت نکرده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، این مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود، با بیان این مطلب به روزنامه الشرقالاوسط گفت: ما اخباری در این خصوص شنیدهایم و در حال بررسی این موضوع هستیم. بهگفته مسوولان کاخ سفید، موضوع گشایش دفتر منافع آمریکا در تهران همچون دفتر حافظ منافع این کشور در کوبا است و گشایش این دفتر هیچ نقشی در برقراری روابط دیپلماتیک میان دوکشور ندارد. روزنامه واشنگتن پست دوشنبه در گزارشی نوشت: دولت واشنگتن در حال بررسی موضوع گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران است، البته بدون اینکه به از سرگیری روابط دیپلماتیک رسمی میان دو کشور منجر شود. کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در کنفرانس بینالمللی حمایت از فلسطین عازم برلین بود، با تکذیب نکردن خبر بررسی موضوع گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران به خبرنگاران گفت: آمریکا از مدتها قبل میکوشید راهی برای برقراری ارتباط با ایرانیها پیدا کند. البته ما کنسولگری در دبی داریم که میتوان از آنجا روادید تهیه کرد، ولی میدانیم که رفتن به دبی برای برخی ایرانیها چندان آسان نیست.
وی افزود: ما میخواهیم ایرانیهای بیشتری از آمریکا دیدن کنند و به همین منظور دست خود را به سوی ایرانیها دراز کردهایم. به نوشته الشرقالاوسط، سفارت سوئیس در تهران، حافظ منافع آمریکا در ایران است و تمام کارکنان آن سوئیسی هستند. اما مسوولان آمریکایی به تازگی خواستار گشایش کانالهای گفتوگو با مقامهای ایرانی درباره گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران شدهاند.
در همین رابطه نیکولاس برنز معاون سابق وزیر خارجه آمریکا گفته است: حضور نداشتن دیپلماتهایی آمریکایی در تهران، تعامل دیپلماسی آمریکا با بسیاری از مسائل را دشوار ساخته است.
به نوشته این روزنامه، امضای تفاهمنامه همکاری بلندمدت ایران و سوئیس در زمینه گاز، سبب ناخرسندی آمریکا شده و این یکی از عواملی است که موضوع گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران را در دستور کار دولتمردان کاخ سفید قرار دادهاست.
ارسال نظر