1+5 به کمتر از تعلیق راضی می‌شود
بوش: تولید انرژی اتمی حق ایران است
اروپا تحریم‌ها را تشدید نکرد
دنیای اقتصاد- به نوشته روزنامه فایننشال‌تایمز، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا نامه‌ای به سعید جلیلی، دبیر شورای امنیت ملی ایران داده است که براساس آن ایران و جامعه بین‌المللی می‌توانند اولین گام را به سوی ازسرگیری مذاکرات کامل درباره برنامه هسته‌ای ایران بردارند. براساس این پیشنهاد، ایران به غنی‌سازی ادامه خواهد داد؛ اما به عنوان اولین گام اعلام می‌کند که نصب سانتریفیوژهای بیشتر در تاسیساتش را متوقف می‌‌کند.
از سوی دیگر با وجود فشارهای آمریکا بر اروپا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران، در نشست دوشنبه وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی تصمیمی بر ضد کشورمان اتخاذ نشد. سولانا نیز در حاشیه نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپایی در لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت: ایرانی‌ها بسته را دریافت کردند. نشست خوبی بود. آنها پاسخ خواهند داد. (البته) هرچه زودتر، بهتر.

به رغم درخواست نخست وزیر بریتانیا
اروپا تحریم‌ها را تشدید نکرد
بوش:تولید انرژی اتمی حق ایران است
دنیای‌اقتصاد- در حالی که هنوز مراجع رسمی کشورمان بسته پیشنهادی 1+5 را بررسی نکرده و درباره آن تصمیمی نگرفته‌اند، رییس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر انگلیس بر اساس برخی از اظهارنظرهای غیررسمی داخل ایران مبنی بر این که تهران هرگز توقف غنی‌سازی را نخواهد پذیرفت، با تاکید بر افزایش تحریم‌های اقتصادی علیه کشورمان آغاز تحریم‌های جدید علیه بخش نفت، گاز و نظام بانکی ایران را خواستار شدند.
گوردون براون، نخست‌وزیر انگلیس روز دوشنبه پس از دیدار با بوش اعلام کرد: تحریم‌های نفتی و گازی علیه ایران از امروز (دوشنبه) آغاز می‌شود.با این وجود در نشست دیروز وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی تصمیمی بر ضد کشورمان اتخاذ نشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی تصریح کرد که در این نشست، تصمیمی درباره موضوع هسته‌ای ایران گرفته نشد.
کریستینا گالاچ، سخنگوی خاویر سولانا ، در حاشیه اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ به خبرنگاران گفت: تصویب تحریم‌ها به آینده موکول شد و امروز تصمیمی درباره ایران گرفته نشد.
استفان هادلی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید پیش‌تر به خبرنگاران گفته بود: وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز دوشنبه تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعلام خواهند کرد.
در اواخر ماه مه، اتحادیه اروپایی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام آمادگی کرد که به ویژه بانک ملی ایران را هدف قرار خواهد داد.
دیپلمات‌های شرکت‌کننده در اجلاس اخیر اعلام کردند که اتحادیه اروپایی در انتظار جواب ایران به بسته پیشنهادی گروه 1+5 است که سولانا در تهران تقدیم مقام‌های ایرانی کرد.
نخست‌وزیر بریتانیا پیش از این نشست گفته بود که او خواهان ادامه گفت‌وگو با تهران است، اما اگر ایران قطعنامه‌های سازمان ملل را نادیده بگیرد، تحریم‌ها تشدید خواهد شد. وی گفت: اتحادیه اروپایی دارایی‌های بانک ملی ایران در خارج را مسدود و تحریم‌هایی تازه در زمینه نفت و گاز بر آن کشور اعمال خواهد کرد.
کریستینا گالاچ، سخنگوی خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی نیزگفته بود وزرای خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ آماده برداشتن گام‌های رسمی هستند.
وی افزود: روشن است که آنها آماده هستند جلوتر بروند. ما قطعا تصمیمی رسمی اتخاذ خواهیم کرد. براون با بیان اینکه بریتانیا اروپا را ترغیب خواهد کرد که «تحریم‌های بیشتری» بر ایران اعمال کند، اظهار کرد: اروپا برای انسداد دارایی‌های خارجی بانک ملی گام بر خواهد داشت.
بانک ملی ایران یکی از بزرگ ترین بانک‌های ایران است که توسط آمریکا متهم شده که خدمات لازم را برای برنامه‌های هسته‌ای و تسلیحاتی ایران فراهم می‌آورد. براون گفت: علاوه‌بر این، دولت بریتانیا تحریم‌های جدیدی را علیه صنعت نفت و گاز ایران به اجرا در می‌آورد. به گفته وی، چنانچه ایران به نادیده گرفتن قطعنامه‌های سازمان ملل متحد و پیشنهادهایی که در ارتباط با برنامه هسته‌ای‌اش شده ادامه دهد، چاره‌ای جز تشدید تحریم‌ها باقی نمی‌ماند.
در همین حال، رییس‌جمهور آمریکا بر حق ایران برای تولید انرژی صلح‌آمیز اتمی تاکید ورزید.
بوش در این کنفرانس خبری گفت که درخواست ایران برای داشتن یک برنامه تولید انرژی هسته‌ای موجه است.
وی گفت: مایلم یک نکته در مورد درخواست ایران برای نیروی اتمی غیرنظامی بگویم و آن اینکه این یک درخواست موجه است.
در واقع یکی از عناصر عمده بسته مشوق‌هایی که روز شنبه تسلیم ایران شد، کمک به برنامه توسعه انرژی صلح‌آمیز اتمی این کشور است.
بوش در کنفرانس دوشنبه در پیامی به تهران تکرار کرد: مسلم است که صد در صد حق تولید انرژی اتمی را دارید؛ اما در زمینه غنی‌سازی اورانیوم شما اعتماد آن دسته از ما را که با دقت فعالیت ایران را زیر نظر داشته‌اند، به دست نیاورده‌اید.
بوش نیز گفت: جهان آزاد وظیفه دارد با همکاری، مانع دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای شود. اکنون زمان همکاری است تا کار انجام شود. با این حال هنوز تمام گزینه‌ها مدنظر قرار دارند.
منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران دو روز پس از دریافت پیشنهادهای غرب در برابر متوقف سازی غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران، اعلام کرده است که ایران «در زمان مناسب» درباره مسائل مربوطه پیشنهاد‌های جدید غرب اظهارنظر خواهد کرد.
این گزارش در حالی است که وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است: دولت آمریکا برای حل مساله هسته‌ای ایران از طریق کانال‌های دیپلماتیک ارجحیت قائل است.
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به اراضی اشغالی گفت: ما به روشنی گفته‌ایم و رییس‌جمهور هم به روشنی گفته است که هیچ گزینه‌ای را از روی میز کنار نمی‌گذاریم، اما در همین حال سیاست و نظر آمریکا این است که این (مساله) را می‌توان از طریق دیپلماتیک حل کرد.



بازی دوگانه شروع شده است
دنیای اقتصاد - در پی ارائه بسته پیشنهادی کشورهای 1+5 به ایران، اخبار متفاوتی در ارتباط با مناقشه هسته‌ای ایران از غرب می‌رسد. گوردون براون، نخست‌وزیر بریتانیا در حالی که از جورج بوش میزبانی می‌کرد، خبر از آغاز تحریم‌های نفتی و بانکی ایران داد. در مقابل اما کشورهای اروپایی در نشست خود هیچ پیشنهادی را برای افزایش تحریم‌ها بررسی نکردند و به گفته دیپلمات‌های حاضر در این نشست، اتحادیه اروپایی در انتظار پاسخ ایران خواهد ماند.از سوی دیگر جورج بوش در کنفرانس خبری مشترک با براون به صراحت از احترام به حق ایران در برخورداری از فن‌آوری هسته‌ای سخن گفت و این در حالی است که پیشتر آمریکا مدعی بود که ایران به دلیل برخورداری از ذخایر فسیلی نیازی به فن‌آوری هسته‌ای ندارد و هدف این کشور از پیگیری فعالیت‌های هسته‌ای تنها برنامه‌ای تسلیحاتی است.اکنون به نظر می‌رسد که غرب تا مدتی به ملایمت درباره مناقشه هسته‌ای سخن می‌گوید که آن را به دو گونه می‌توان تفسیر کرد: ناکامی و تسلیم غرب در برابر پافشاری ایران یا امیدواری به پذیرش پیشنهاد 1+5 توسط تهران.در تفسیر لحن ملایم برخی مقام‌های غربی، البته نباید این نکته را از نظر دور داشت که آنان با تقسیم نقش کماکان و به‌رغم پیشنهاد مشوق‌ها، نیم گاهی به تشدید فشارها دارند، همچنان‌که نخست‌وزیر بریتانیا بدون توجه به رخدادهای اخیر، از تقویت تحریم‌ها سخن می‌گوید.