دنیای اقتصاد-یک منبع آگاه در وزارت امور خارجه روسیه گفت: روسیه بسته پیشنهادی ایران حاوی مسائل بین‌المللی ازجمله مساله عدم انتشار سلاح‌های هسته‌ای را دریافت کرده و در حال بررسی آن است.

این مقام که نامش فاش نشده است، روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری ریانووستی گفت: نتایج بررسی‌ها به طرف ایرانی اعلام خواهد شد. بسته پیشنهادی تهران در مورد حل مسائل مختلف بین‌المللی و برنامه هسته‌ای ایران، روز جمعه در دیدار غلامرضا انصاری سفیر ایران در روسیه با آلکساندر سالتانوف معاون وزیر خارجه روسیه، به طرف روس تقدیم شد.

بسته پیشنهادی ایران در مورد مسائل مختلف جهانی است و به سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ ارائه شده است.

در همین حال وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که کشورهای دخیل در مذاکرات برنامه هسته‌ای ایران به زودی در تهران بسته جدید مشوق‌های پیشنهادی را به ایران ارائه کنند.

به گزارش ایسنا، وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه در بیانیه خود گفت: ما امیدواریم در آینده نزدیک منوچهر متکی، ‌وزیر امور خارجه ایران بتواند در تهران با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاون وزیران خارجه شش قدرت جهانی که باید بسته تغییر یافته پیشنهادها را برای مذاکره به ایران ارائه کنند، دیدار کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه روسیه تصریح کرده است که به دقت مشغول بررسی پیشنهادهای اخیر ایران است و با شرکای خود در گروه ۱+۵ درباره آن‌ها مشورت خواهد کرد.

در ادامه این بیانیه آمده است: نمایندگان شش کشور می‌توانند در طول نشست خود در تهران واکنش مقدماتی خود را به اطلاع ایران برسانند.

این در حالی است که آمریکا گفته است که نماینده خود را به همراه سایر نمایندگان انگلیس‌، فرانسه، روسیه، ‌چین و‌ آلمان نخواهد فرستاد.

خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کرد: برای اعزام هیاتی مرکب از مدیران سیاسی وزارت امور خارجه کشورهای گروه ۱+۵ به تهران، مذاکراتی با ایران در جریان است.

خبرگزاری روسی ریا نووستی همچنین به نقل از منابع رسمی این کشور گزارش داد: وزارت خارجه روسیه پیشنهادهای ایران را برای حل مسائل بین‌المللی بررسی می‌کند.

سفرای ایران در مسکو و پکن پیش از این، بسته پیشنهادی ایران را به وزارت خارجه دو کشور تسلیم کردند.

در همین ارتباط، سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: به منظور ایجاد مقدمه‌ای مهم در مسیر حل و فصل پرونده هسته‌ای ایران باید در حل‌وفصل مسائل منطقه‌ای به این کشور، ضمانت‌های امنیتی و مشارکتی داده شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز از تکمیل جزییات بسته جدید مشوق‌های گروه ۱+۵ برای ارائه به ایران خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، شان مک کورمک در جمع خبرنگاران اعلام کرد: ما کار بر روی جزئیات این بسته و نامه همراه را تکمیل کرده‌ایم.

آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان پیش‌تر در ماه جاری میلادی توافق کردند تا یک پیشنهاد جدید را برای ایران تدوین کنند، اما هنوز تاریخی برای تحویل آن به تهران تعیین نشده است.

مک کورمک افزود: خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای کار در زمینه تاریخ و محل دیدار نمایندگان شش کشور با دولت ایران تماس خواهد گرفت. نمایندگان این گروه می توانند این بسته تجدید نظر شده را تحویل دهند و درباره آن بحث و تبادل نظر کنند.

با این وجود مک کورمک تاکید کرد: آمریکا نماینده‌ای را با این گروه نخواهد فرستاد.

به گفته منابع دیپلماتیک، مذاکرات با مقام‌های ایرانی برای فرستادن هیاتی از مدیران سیاسی وزارت امور خارجه این کشورها به تهران در حال انجام است.

از سوی دیگر خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس مدعی شد: پیشنهاد جدید ایران برای گفت‌وگوهای بین‌المللی به درخواست‌های قدرت‌های جهانی پاسخ نمی‌دهد و بر کلیات متمرکز است و اشاره‌ای به درخواست‌های شورای امنیت از تهران برای تعلیق غنی‌سازی اورانیوم ندارد.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس با ادعای در اختیار داشتن نسخه‌ای از پیشنهاد جدید ایران گزارش داد: ایران همچنین نامه‌ای را برای بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل ارسال و در آن از تحریم‌های اعمال شده شورای امنیت علیه تهران به دلیل خودداری این کشور از تعلیق غنی‌سازی اورانیوم شکایت کرد و آن را «غیر قانونی» خواند.

ایران در این نامه که در اختیار آسوشیتدپرس قرار گرفت و از آمریکا و متحدان این کشور به دلیل دنبال کردن مسیر تحریم‌ها علیه ایران به شدت انتقاد کرد.

بنابراین گزارش، نامه و سند ذکر شده هر دو دارای عنوان «بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی برای مذاکرات سازنده» است که روز سه‌شنبه برای بان کی مون ارسال شده است. روز چهارشنبه یک نسخه از این پیشنهاد نیز در اختیار خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی قرار گرفت.

علی اصغر خاجی، سفیر ایران در اتحادیه ی اروپا در جلسه ارائه این پیشنهاد به سولانا گفت: این پیشنهاد برای حل نگرانی‌های بین‌المللی بر سر برنامه هسته‌ای ایران و مسائل امنیتی عمیق‌تری متمرکز است.

دفتر سولانا از این پیشنهاد استقبال کرد و گفت که آن را به آلمان، فرانسه و انگلیس که هر سه به همراه آمریکا، روسیه و چین بر سر برنامه هسته‌ای، تعامل با ایران را پیگیری می‌کنند، ارائه خواهد کرد.

آسوشیتدپرس افزود: بعید است این پیشنهاد از سوی شش کشور به عنوان مبنایی برای مذاکرات قرار گیرد. این پیشنهاد به غیر از این که عباراتی را مطرح می‌کند که قطعا به دلیل بسیار گسترده و مبهم بودن پذیرفته نخواهد شد، از هر گونه اشاره مستقیم به مساله‌ای که شش کشور آن را دنبال می‌کنند، یعنی تعلیق غنی‌سازی اورانیوم به عنوان شرط آغاز هر گونه مذاکره درباره خواست‌های هسته‌ای تهران خودداری کرده است.

اوایل ماه جاری میلادی این کشورها درباره بسته‌بندی دوباره این مشوق‌ها مذاکراتی را آغاز کردند.

بر اساس پیشنهاد ۵/۲ صفحه‌ای ایران، تهران «معتقد است که طیف گسترده‌ا‌ی از مسائل نظیر مسائل امنیتی، تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، انرژی هسته‌ای، تروریسم، دموکراسی و غیره مطرح است که پتانسیل مهمی را برای همکاری ارائه می کند.»

در این پیشنهاد آمده است: کنترل مواد مخدر، حفاظت محیط زیست و همکاری اقتصادی، فن‌آوری و تجاری ( به ویژه انرژی) امکانات عالی دیگر و راه‌های همکاری سازنده را فراهم می‌کند. در این پیشنهاد آمده است: نتیجه اصلی این دور جدید از مذاکرات، توافق درباره تعهدات جمعی برای همکاری در خصوص مسائل اقتصادی، سیاسی، منطقه‌ای، هسته‌ای، بین‌المللی و امنیت انرژی خواهد بود.

این پیشنهاد مذاکراتی را درباره مسائل سیاسی، امنیتی اقتصادی و هسته‌ای در «خاورمیانه، بالکان، آفریقا و آمریکای لاتین» مطرح می‌کند. به علاوه ایجاد کشور فلسطین را به چنین گفت‌وگوهایی ربط می‌دهد.

پیشنهاد ایران می‌گوید که تهران تمایل دارد به عنوان یکی از راه‌ها «کنسرسیوم‌های غنی‌سازی و تولید سوخت» پیشنهادی که پیش‌تر از سوی جامعه بین‌المللی به دلیل از بین بردن نگرانی‌ها رد شده بود، مطرح باشد. علاوه بر آن، این سند فقط درباره کلیات «مساله هسته‌ای» صحبت می‌کند.

بنا بر این گزارش، وزیر امور خارجه ایران در نامه به بان کی مون به طور غیر مستقیم آمریکا و متحدانش را به استفاده ابزاری از آرمان‌های سازمان ملل متهم کرده است و از «دخالت غیرقانونی شورای امنیت در برنامه هسته‌‌ای صلح‌آمیز ایران» انتقاد کرده است.

در حالی که هیچ یک از قدرت‌های بزرگ تا کنون اظهار نظر خاصی درباره پیشنهاد جدید ایران نداشته‌اند، آمریکا روز چهارشنبه ظاهرا یکی از بخش‌های مهم آن را رد کرد و گفت: قدرت‌های جهانی هیچ طرحی برای پیشنهاد تضمین امنیتی به ایران در ازای تعلیق غنی‌سازی ندارد.

روز پنج‌شنبه وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد: پیشنهاد ایران به دست واشنگتن رسیده است.

شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما قصد داریم چند روزی را صرف بررسی و تحلیل آن کنیم و احتمالا ظرف روزهای آینده حرف‌های بیشتری برای گفتن خواهیم داشت.