شکنجه و غروب امپراتوری دروغ

نویسنده: مرنیه ارزق

درحالی که کشورهای اروپایی هرکدام تلاش دارند، گذشته ظالمانه خود را مخفی کرده و کسی از عمق جنایت‌های آنها در حکومت‌های استعماری‌شان مطلع نشود، «مرنیه ارزق» یکی از استادان برجسته دانشگاه الجزایر و استاد میهمان دانشکده سوربون در فرانسه کتابی را منتشر کرده که در آن جزییات تازه و منتشر نشده‌ای از رفتار نیروهای فرانسوی با زندانیان سیاسی الجزایری در زمان استعمار بیان می‌کند.

پدر خانم مرنیه ارزق که آزادیخواه بوده و مبارزات گسترده‌ای را علیه استعمار فرانسه در دهه پنجاه میلادی انجام می‌داده از جمله کسانی است که توسط سربازان فرانسوی به بدترین شکل مورد شکنجه قرار گرفته است. کتاب خانم ارزق «شکنجه و غروب امپراتوری دروغ» نام دارد.

وی خود درباره این کتاب می‌گوید: «به اعتقاد من شکنجه‌ای که فرانسوی‌ها متوجه افراد مقاومت الجزایری می‌کردند، راهی برای جلوگیری برای از سقوط استعمار فرانسه برالجزایر و ممانعت از رسیدن به استقلال محسوب می‌شده است.»

وی در ادامه می‌افزاید: «فرانسوی‌ها آن دوران شکنجه علیه مردم مستعمره خود را عملی نابخشودنی حس نمی‌کردند، بلکه برعکس گمان می‌کردند، رفتاری کاملا موجه برای جلوگیری از کاسته شدن قدرت سیاسی و کوچک‌تر شدن نقشه جغرافیایی مستعمرات‌شان است.» به اعتقاد خانم ارزق قدرت استعمار فرانسه پس از سال ۱۸۷۰ رو به افول نهاد و این موضوع باعث شد تا دولت‌های وقت فرانسه برای جلوگیری از سقوط کشورهای تحت استعمار دست به وحشیانه‌ترین رفتارها بزنند. به گونه‌ای که در جریان جنگ جهانی دوم یکی از دلایل همکاری‌شان با آلمان نازی و تسلیم شدن دولت‌شان به دولت نازی حفظ مستعمرات فرانسه مطرح می‌شد.

ارزق در کتاب خود به تفصیل درباره چگونگی تاثیر مقاومت الجزایر بر دیگر کشورهای تحت استعمار در جهان می‌پردازد و در نهایت نتیجه می‌گیرد، مقاومت مردم الجزایر که در روز انقلاب به کشته شدن یک میلیون الجزایری برای رسیدن به استقلال منجر و به جمعه سیاه معروف شد، الگوی بسیار مناسبی برای کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین قرار گرفت.

کتاب شکنجه و غروب امپراتوری دروغ به زبان انگلیسی است و به‌طور مشترک و هم‌زمان توسط انتشارات دانشگاه پرینستون و آکسفورد در ایالات متحده آمریکا و بریتانیا منتشر شده است.

منبع: irDiplomacy.ir