دیدگاهنظری بر گفتوگوی کارگردان مرد هزارچهره با ماهنامه فیلم
مدیری علیه مدیری
«ماهنامه فیلم» در شماره اخیر خود گفتوگویی را با مهران مدیری انجام داده که بخش عمده آن متعلق به حواشی مربوط به تولید و پخش سریال مرد هزارچهره است و البته بعد از خواندن این مصاحبه مشخص میشود، چرا مهران مدیری نباید رابطه مناسبی با مطبوعات داشته باشد.
شهرام شریف
«ماهنامه فیلم» در شماره اخیر خود گفتوگویی را با مهران مدیری انجام داده که بخش عمده آن متعلق به حواشی مربوط به تولید و پخش سریال مرد هزارچهره است و البته بعد از خواندن این مصاحبه مشخص میشود، چرا مهران مدیری نباید رابطه مناسبی با مطبوعات داشته باشد. پیش از هر چیز از ماهنامه وزین «فیلم» که یکی از تاثیرگذارترین نشریات سالهای اخیر در عرصه سینما و مطبوعات سینمایی بوده انتشار چنین گفتوگویی در این سطح بعید و عجیب مینماید. صدر تا ذیل مصاحبه تمجید است از شخصیت هنری مهران مدیری و شاهکار او (مرد هزارچهره) و این که چگونه این کارگردان توانسته به ساخت چنین اثری والا نایل شود،اما مصاحبه - خصوصا در بخشهای انتهایی - به ادعانامهای علیه مطبوعات، منتقدان، وبلاگنویسها و ... تبدیل میشود، جایی که مهران مدیری روشنفکران را افرادی بیمصرف و متوهم عنوان میکند (و البته همچون سریال خود آدرس مشخصی از این گروه روشنفکران نمیدهد) و سپس قاطبه مطبوعات را به همینها پیوند میزند: «اینها (مطبوعات) همان کسانی هستند که گفتم. همان حلقه روشنفکرانی که در سریال هم نشان دادیم. آدمهایی که یک گوشه نشستهاند و هیچ کاری نمیکنند، اما من دارم کار میکنم، دارم میسازم و جلو میروم.»
در این گفتوگوی واقعا تخصصی بحث حتی به پسرخاله آقای مدیری هم کشیده میشود و او میپرسد: «اگر پسرخاله من هم به روزنامهای مطلب بنویسد آنها چاپ میکنند؟ این کسانی که مطالب را تایید میکنند چه کسانی هستند؟» و مصاحبهکننده که واقعا تخصص و تعهد را در تملق به حداعلای خود رسانده پاسخ میدهد: «اینها ( مطبوعاتیها) دو سه سالی زودتر از پسرخاله شما وارد این عرصه شدهاند.»
چه آقای مدیری بخواهند یا نخواهند بخش عمدهای از رونق تلویزیون و سینما که آقای مدیری را به جایگاه فعلی رسانده نتیجه همین فضای مطبوعاتی و رسانهای است. در ایام نوروز امسال هم که معدود رسانه ای منتشر میشد، وبلاگها و سایتهای اینترنتی بیشترین تبلیغ را برای این سریال انجام دادند حالا اما همه مزد توجه به این سریال و کارگردان آن را میبینند. مدیری در بخشی از مصاحبه حتی تلویحا میگوید که میخواهد اجازه ندهد از عکسش استفاده کنند و از شهرت او پول درآورند. البته او زمانی این حرف را میزند که دیگر «نمک را خورده است» و به آنچه میخواسته رسیده است.
اما به راستی توقع کسی که خود محصول بازار پاپارتزیها و زردپسندانه است با ننوشتن و ندیدناش متناقض نیست؟ آثاری که مهران مدیری طی این سالها ارائه داده برای مخاطب عام و در سطح وسیع صورت گرفته است، بسیاری او را از روی صفحه تلویزیون میشناسند و به همین دلیل است که او نمیتواند خود را از نقد و انتقاد عامیانه بر آثارش مبرا کند، چراکه کار همه پسند نقد عامیانه را هم به دنبال دارد. همچنان که همین مصاحبه هم (که در پایان مصاحبهکننده بیانیهای بلندبالا را در نکوهش منتقدان آثار مدیری و مدح وی قرائت میکند) چیزی فراتر از مصاحبههایی نیست که نشریات زرد خواهان آنند و از قضا طرح روی جلد این شماره ماهنامه فیلم نیز (باز در کمال تعجب) به چنان تعبیری دامن میزند. به نظر میرسد مهران مدیری نه قدر خودش را میداند و نه فضایی را که او را به اینجا رسانده میشناسد. نقد و ارزیابی چه منصفانه و چه غیرمنصفانه بخشی از فضای جامعهای است که در آن زندگی میکنیم، همچنانکه نگاه طنز خود آقای مدیری نیز همیشه منصفانه نبوده است. تعبیرهای خود او از آدمها و شخصیتها و آثار دیگران که در همین مصاحبه مطرح میشود هم منصفانه نیست.
ارسال نظر