دنیای اقصاد- یک‌ مقام ارشد عراقی با اذعان به تمکین گروه‌های مختلف عراقی، از نفوذ و قدرت معنوی ایران از پایان رسمی درگیری‌ها در شهرک صدر میان نیروهای دولتی و جیش المهدی خبر داد. این مقام ارشد عراقی که نخواست نامش فاش شود، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس گفت: به‌رغم حضور ۱۵۰ هزار نیروی نظامی آمریکا و داشتن سفارت بزرگ ۳ هزار نفری در عراق، ایران توانست به دلیل حضور و نفوذ معنوی خود در عراق و روابط گسترده با همه گروه‌های این کشور به درگیری دولت عراق با جیش المهدی و گروه تحت فرماندهی مقتدا صدر در بصره و در شهرک صدر پایان دهد.

این مقام ارشد عراقی یادآور شد: این اتفاق در حالی رخ داد که دولت آمریکا به بعضی از شخصیت‌های عراقی طی دو الی سه هفته گذشته فشار وارد کرده بود که علیه ایران و آنچه که دخالت منفی این کشور در عراق می‌نامیدند، مطالبی را بیان و در سطح گسترده اطلاع رسانی کنند، اما این مقامات تمکین نکردند.

وی با اشاره به اعزام هیات بلندپایه عراقی از طرف دولت عراق به ایران گفت: دولت عراق با اعزام هیاتی به ایران و گفت‌و‌گو با مسوولان ایرانی زمینه پایان دادن به این درگیری‌ها را فراهم کرد.

درهمین رابطه روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز گزارش داد: با توافق روز شنبه به بیش از یک ماه درگیری خونین در شهرک بزرگ و پرجمعیت و شیعه‌نشین بغداد خاتمه داده شد.

این روزنامه این درگیری‌ها را که صدها نفر را به کام مرگ فرستاد و ساکنان این شهرک را مجبور به ترک محل زندگی خود کرد، به عنوان آزمون توانایی دولت شیعه عراق در مقابله با آنچه که شبه‌نظامیان شیعه از بغداد تا بصره نامید،‌ توصیف کرد.

این روزنامه نوشت: این توافق به طرفین اجازه می‌دهد که از افتضاح و رویارویی با هم چند ماه پیش از آغاز انتخابات استانی که قرار است ماه اکتبر برگزار شود، دوری کنند. معلوم نیست چه کسی پیروز شد و اجرای این آتش‌بس چقدر طول کشیده و آرامش تا کی ادامه خواهد داشت.

نیویورک تایمز درباره کمک ایران به این آتش‌بس به نقل از سه نفر از کسانی که در مذاکرات مربوط به آتش‌بس مشارکت داشتند، گفت:‌ ایرانی‌ها با حمایت از دولت عراق پس از سفر هیاتی از اعضای شیعه پارلمان عراق به تهران در اوایل ماه جاری میلادی، به پایان دادن این بن‌بست کمک کردند.

بنا بر این توافق، دولت نوری مالکی کنترل شهرک صدر را به دست آورده و در عوض به مبارزان صدر که فعالیت‌های مستقیم در نبردها داشتند ضمانت می‌دهد که آنها را دستگیر نخواهد کرد.

نیویورک تایمز افزود: تصمیم برای مذاکره آتش‌بس پس از آن اتخاذ شد که دو طرف احساس کردند طرف‌های بازنده در این میدان خواهند بود. چرا که مردم در شهرک صدر هر دو طرف را مسبب رنج‌های خود عنوان می‌کردند. دولت اقدام چندانی برای کاهش بحران و عبور کمک‌های پزشکی و امدادی به مردم انجام نمی‌داد تلاشی برای ساخت محله‌های تخریب‌شده انجام نشده است، محله‌هایی که از خودروهای سوخته و آوار ساختمان‌ها در خیابان‌ها پر است.

به نوشته این روزنامه، ناکامی‌های شبه‌نظامیان نیز اندک نبود. آنها تلفات سنگین‌تر داشته و مسبب مرگ غیرنظامیان معرفی شدند. تنها از روز پنجشنبه تا دیروز ۳۰ نفر در این منطقه کشته شدند.

به ادعای این روزنامه، از سوی دیگر تشکیلات سیاسی شبه‌نظامیان بطور موقت به آنها پشت کرده‌اند.

جلال الدین صغیر یکی از اعضای پارلمان از مجلس اعلای اسلامی عراق که از احزاب رقیب صدر است، مدعی شد: اوضاع برای آنها [شبه‌نظامیان صدر] عوض شده است. آنها شکست‌ها و ناکامی‌های شدیدی را تحمل کرده‌اند، آنها از نظر سیاسی منزوی شده‌اند، اما وحدت سیاسی و ملی در پشتیبانی از دولت به وجود آمده است.

این روزنامه به نقل از علی ادیب یکی از اعضای پارلمانی از حزب الدعوه گزارش داد: اعضای پارلمان از ایران خواستند که بر شیعیان تحت نفوذ خود فشار وارد کنند. ایرانی‌ها گفتند راهکار بهتر آن است که با مذاکره با صدری‌ها برخورد شود. با آنها نجنگید و از زور استفاده نشود.

این گزارش به نقل از حیدرآبادی یکی از اعضای پارلمان عراق نیز حاکی است: ایرانی‌ها قول دادند که بر همه گروه‌هایی که رابطه دارند، ‌فشار آورند.