پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور بیانیه‌ای بر لزوم مذاکره با ایران برای حل موضوع هسته‌ای کشورمان تاکید کردند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد دیروز در یک بیانیه مشترک تاکید کردند که قصد دارند بن‌‌بست موجود برسر برنامه هسته‌ای ایران را «مبتکرانه و از طریق مذاکره» حل‌ و فصل کنند. بر اساس این گزارش، آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه در بیانیه مشترک خود که در پایان نشست دو هفته‌‌ای ۱۰۶ کشور عضو پیمان منع اشاعه سلاح‌های هسته‌‌ای (ان.پی.تی) صادر شد، اعلام کردند که صادقانه از بسته تجدید نظر شده مشوق‌های اقتصادی برای ایران حمایت می‌ کنند. پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان قصد دارند بسته پیشنهاد جدیدی را به زودی به ایران ارائه دهند و هدف از آن این است که ایران در ازای این مشوق‌ها، برنامه غنی‌‌سازی اورانیوم را به تعلیق درآورد؛ این در حالی است که تهران تاکید کرده است هرگز از حقوق هسته‌ای خود از جمله غنی‌سازی اورانیوم چشم‌پوشی نخواهد کرد.

بر پایه این خبر پنج قدرت جهانی همچنین در یک بیانیه مشترک خود با بی‌اعتنایی به ماهیت صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان برنامه هسته‌ای ایران را یک خطر جدی در زمینه اشاعه هسته‌ای خوانده و خواستار تقویت معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان.پی.تی) شدند.

جان دونکان، نماینده انگلیس در سازمان ملل روز جمعه به نمایندگی از پنج عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل ( آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین) گفت: اشاعه تسلیحات هسته‌ای تهدیدی برای امنیت و صلح بین المللی به حساب می آید.

به گزارش خبرگزاری آلمان، دونکان با تاکید بر این که معاهده ان.پی.تی یک ابزار کلیدی برای امنیت بین المللی محسوب می شود، افزود: ما از ایران می‌خواهیم با اجرای سریع و کامل قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل و الزامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به نگرانی‌های جامعه بین‌المللی پاسخ دهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، نماینده انگلیس در سازمان ملل با متهم کردن ایران به داشتن یک برنامه هسته‌ای تسلیحاتی مدعی شد: ریسک برنامه هسته‌ای ایران در زمینه اشاعه هسته‌ای همچنان یک نگرانی جدی برای ما محسوب می‌شود.

جوسازی علیه ایران

کنفرانس کمیته مقدماتی اجلاس بازنگری در معاهده ان.پی. تی در ۲۰۱۰ روز جمعه پس از دو هفته در ژنو در حالی به کار خود پایان داد که کشورهای ندار عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ویژه ایران نسبت به رفتار و عملکرد‌های کشورهای دارا در عدم رعایت قوانین و مقررات بین‌المللی خلع سلاح هسته‌ای و همکاری‌های هسته‌ای با رژیم صهیونیستی اعتراض کردند و این اعتراض موجب شد تا جمع‌بندی رییس کنفرانس که اعتراض این کشورها را نادیده گرفته بود، به تصویب نرسد. به گزارش ایسنا در روز پایانی این کنفرانس متن خلاصه شده‌ای از جمع‌بندی رییس جلسه از مباحث انجام شده، ارائه شد که در آن مواضع کشورهای عاری از سلاح‌های هسته‌ای مورد توجه قرار نگرفته بود. از این رو این جمع‌بندی با مخالفت کشورهای عدم تعهد به دلیل عدم توازن و انعکاس ندادن مواضع کشورهای عاری از سلاح‌های هسته‌ای که طی کنفرانسی از عدم پایبندی کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای به خصوص آمریکا و همکاری با رژیم صهیونیستی انتقاد کرده بودند، مورد تصویب قرار نگرفت و به عنوان نتیجه گزارش اجلاس منعکس نشد.

بر اساس این گزارش، آمریکا و چند کشور غربی از اینکه نتیجه گیری رییس کنفرانس با مخالفت این کشورها رو به رو شده است، اظهار تاسف کردند. همچنین در روز پایانی این کنفرانس پنج کشور دارنده سلاح هسته‌ای در بیانیه‌ای با پرداختن به مواردی مربوط به معاهده ان‌.‌پی‌.تی و تلاش بر نشان دادن تعهدات خود نسبت به آن، با گریز به مساله هسته‌ای ایران از عدم اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت از جمله قطعنامه ۱۸۰۳ از سوی ایران ابراز نگرانی و بر حل مساله از طریق مذاکره تاکید کردند. بر اساس این گزارش علی‌اصغر سلطانیه، سفیر و نماینده دائم ایران در واکنش به بیانیه پنج کشور اظهار کرد: اولا انتظار می‌رفت پنج کشور در رابطه با عدم پایبندی و اجرای معاهده درباره نابودی سلاح هسته‌ای سخن گفته و با پوزش از عملکرد گذشته خود، بر تعهدات خود اطمینان می‌دادند.

وی ادامه داد: متاسفانه آنان با انحراف از موضوع اصلی به بحث ایران پرداختند. این‌گونه مواضع باعث تخریب فضای سازنده بین کشورهای عضو معاهده شده و آینده این معاهده را به مخاطره خواهد انداخت. از طرفی شاید بتوان از این بیانیه به دلیل افشای این حقیقت که کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه هیچ گونه حسن نظر و عزم سیاسی در حل و فصل مسالمت‌آمیز مساله هسته‌ای ایران ندارند، استقبال کرد.

سلطانیه گفت: در این کنفرانس نیز شاهد عدم صداقت نماینده انگلیس در انعکاس صحیح مذاکرات لندن و مخدوش کردن مواضع دیگر کشورها در آن مذاکرات بودیم که این نیز تردید جامعه بین‌الملل را نسبت به حسن نظر آمریکا و انگلیس دو چندان می‌کند.

همچنین، نماینده آمریکا در کنفرانس مقدماتی بازنگری در ان‌.‌پی‌.تی که قرار است در ۲۰۱۰ برگزار شود، در پاسخ به نماینده ایران بار دیگر اتهامات بی‌اساس خود را در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای ایران تکرار و آن را تهدید بین‌الملل خواند. نماینده آمریکا اظهارات ایران و چند کشور عضو جنبش عدم تعهد را در رابطه با همکاری‌های آمریکا با رژیم صهیونیستی در زمینه در اختیار داشتن و گسترش سلاح هسته‌ای رد کرد.

همچنین وی هیات ایرانی را متهم به بسیج دیگر کشورها و گروگان گرفتن کنفرانس برای تامین خواسته‌های خود کرد. بر اساس این گزارش نماینده دائم کشورمان در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به اظهارات نماینده آمریکا اظهار کرد: از اینکه بالاخره ایران، کشورهای همفکر آمریکا را مجبور کرد تا پاسخگوی سوالات، ابهامات و عدم پایبندی به معاهده در حضور کلیه اعضا باشد و توضیحاتی ارائه کند، خود یک دستاورد در این نشست محسوب می‌شود. وی اضافه کرد: از کشورهای غربی دیگر نیز انتظار می‌رود در مورد همکاری‌های خود با رژیم صهیونیستی و عدم اجرای تعهداتش براساس ماده ۴ در رابطه با همکاری‌های صلح‌آمیز با کشورهای عضو معاهده پاسخگو باشند. سلطانیه گفت: در عین حال گام بعدی که توسط ایران و دیگر کشورها برداشته خواهد شد، پیگیری اجرای مکانیزم بین‌المللی راستی‌آزمایی برای مشخص شدن صحت و سقم اظهارات آمریکا مبنی بر عدم همکاری هسته‌ای با رژیم اسرائیل است.

وی با اشاره به این مطلب تاکید کرد: ما این سیاست را از این به بعد با همکاری کشورهای همفکر به طور جدی پیش خواهیم برد.

نماینده دائم کشورمان در آژانس در رابطه با اتهامات نسبت داده شده به ایران با یادآوری دیدار اخیر بوش و براون گفت: آمریکا اعلام کرده است که اجازه نمی‌دهد ایران به تکنولوژی غنی‌سازی دست یابد؛ در اینجا لازم است نماینده آمریکا با صرف ۵ دقیقه و مرور گزارش محمد البرادعی، رییس جمهور کشور خود را از این واقعیت آگاه کند که ایران به تکنولوژی غنی‌سازی دست یافته و مجرب‌ترین متخصصان آژانس بر آن صحه گذاشته‌اند. ایران نیز قادر است کلیه قطعات سانتریفیوژ را در داخل کشور خود بسازد. این موفقیت علمی به رغم ۳۰ سال تحریم آمریکا بومی شده است که هیج نیرویی قادر به حذف آن از ذهن دانشمندان ایرانی نخواهد بود.

وی درباره ادعای آمریکا مبنی بر گروگان گرفتن کنفرانس توسط ایران، گفت: کنفرانس بازنگری معاهده ۱۹۹۰ در ژنو به دلیل مخالفت آمریکا با متن پاراگرافی مبنی بر توقف آزمایش‌های هسته‌ای با شکست مواجه شد و در آن زمان ایران به نمایندگی از جنبش عدم تعهد، مصرانه تلاش کرد که سه کشور آمریکا، شوروی و انگلیس یعنی کشورهای دارنده سلاح هسته‌ای را که در آن زمان عضو ان‌.‌پی‌.تی بودند مجبور به تعهد عدم آزمایش هسته‌ای کند. علاوه بر آن کنفرانس ۲۰۰۵ در نیویورک نیز به دلیل مخالفت آمریکا با دستور جلسه به خصوص اشاره به کنفرانس ۲۰۰۰ در رابطه با خلع سلاح هسته‌ای، با شکست مواجه شد. از این رو، این آمریکا است که با دیپلماسی و سیاست‌های یک‌جانبه، سیاست‌های چند جانبه و بین‌المللی را به گروگان گرفته و نشست ان‌.‌پی‌.تی را با شورای امنیت سازمان ملل اشتباه گرفته ‌است.